Ухвала
від 20.06.2023 по справі 902/777/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, 21018, тел./факс (0432)55-80-00, (0432)55-80-06 E-mail: inbox@vn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про відкриття провадження у справі (загальне)

"20" червня 2023 р. Cправа № 902/777/23

Суддя Господарського суду Вінницької області Яремчук Ю.О., розглянувши матеріали за позовом:Товариства з обмеженою віповідальністю "Агрофірма "Біркофф" (вул. Барське шосе,19,кв.15, с. Якушинці, Вінницький р-н., Вінницька обл., 23222)

до:ACHITEI DORIN INTREPRINDERE INDIVIDUALANULLNULL SAT TRUSESTI, COM.TRUSESTI JUB.BOTOSANI COD POSTAL (717400, Nr.Reg.com.FO7/821/2009, COD fiscal:R026254835,Telefon: 0740180380; 0763675071; Capital social: 200.00; Punot de lucru: TRUSESTI; Banca: Banca Comerciala Romana, Cont: R018RNCB0047116279380001, Banca: Alpha Banc Romania SA, Cont: RO25BUCU2271304241280RON, Banca:Alpha Banc Romania SA, Cont: RO18BUCU2271304241281EUR)

про стягнення 219 631,00 грн

В С Т А Н О В И В :

16.06.2023 Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Біркофф" звернулось до Господарського суду Вінницької області з позовом до ACHITEI DORIN INTREPRINDERE INDIVIDUALANULLNULL SAT TRUSESTI, COM.TRUSESTI JUB.BOTOSANI COD POSTAL про стягнення 219 631,00 грн.

Предметом даного позову виступає майнова вимога позивача, як Продавця, до відповідача, як Покупця, щодо сплати суми котів в розмірі 5 720,00 доларів США, що еквівалентно 219 631,00 грн за поставлений товар.

Враховуючи приписи ст. ст. 12, 247 Господарського процесуального кодексу України, з огляду на склад учасників справи, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів, поданих разом з позовною заявою, предмет позову, суд дійшов висновку про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Разом із тим, судом встановлено, що відповідач у даній справі є нерезидентом, який не має свого представництва на території України, а знаходиться у республіці Румунія.

Оскільки, відповідачем є іноземна особа, судом враховується, що положеннями ст. ст. 365, 366 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

За змістом ч. 1 ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадках, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Пунктом 5.1 Контракту № 3006-22 від 30.06.2022 сторони погодили, що усі розбіжності, що виникли внаслідок або у зв`язку з даним Контрактом, повинні вирішуватись шляхом переговорів між сторонами. У разі, якщо сторони не можуть дійти згоди, то всі суперечки підлягають вирішенню у відповідності до Господарсько-процесуального кодексу України господарським судом.

З урахуванням наведеного, дана справа підсудна Господарському суду Вінницької області.

Відповідно до ст. 19 Закону України «Про міжнародні договори України» чинні міжнародні договори України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства. Якщо міжнародним договором України, який набрав чинності в установленому порядку, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені у відповідному акті законодавства України, то застосовуються правила міжнародного договору.

У справах за участю нерезидентів для передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном господарськими судами застосовується Конвенція про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах від 15.11.1965, яка була імплементована в національне законодавство Законом України від 19.10.2000 №2052-III і набрала чинності для України з 26.11.2000.

Дана Конвенція застосовується у цивільних та комерційних справах щодо всіх випадків, коли існує потреба в передачі судових та позасудових документів для вручення за кордоном.

За приписами ст. 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відповідно до ст. 80 Закону України «Про міжнародне приватне право» у разі якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

За таких обставин, відповідачеві по справі для належного повідомлення про розгляд справи необхідно вручити документи у належній формі, відповідно до вимог Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах (Гаага, 1965).

За приписами ст. 2 Конвенції кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом.

Згідно зі ст. 3 Конвенції орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Відповідно до ст. 5 Конвенції Центральний Орган запитуваної Держави власноручно вручає документ або забезпечує його вручення відповідним органом: a) у спосіб, визначений його внутрішнім правом для вручення документів, складених в цій державі, особам, що перебувають на її території, або b) в особливий спосіб, обумовлений запитуючим органом, якщо такий спосіб не є несумісним з законами запитуваної Держави. Якщо документ має бути вручений відповідно до частини першої цієї статті, то Центральний Орган може вимагати, щоб документ був складений або перекладений офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуваної Держави.

Згідно зі ст.7 Конвенції типові умови формуляра, доданого до цієї Конвенції, у всіх випадках обов`язково мають бути складені французькою або англійською мовами. Вони можуть при цьому бути складені офіційною мовою або однією з офіційних мов запитуючої Держави. Відповідні пробіли заповнюються або мовою запитуваної Держави, або французькою чи англійською мовами.

За змістом ст. 15 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних та комерційних справах судове рішення не може бути винесено, поки не буде встановлено, що документ був дійсно доставлений особисто відповідачеві та було здійснено в належний строк, достатній для здійснення відповідачем захисту.

У випадку, передбаченому ч. 2 ст. 15 Конвенції, суд може постановити рішення, навіть якщо не надійшло жодного підтвердження про вручення або безпосередню доставку, якщо з дати направлення документа сплинув термін, який суддя визначив як достатній для даної справи і який становить щонайменше шість місяців.

Відповідно до п.8 Роз`яснення Президії Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ за участю іноземних підприємств і організацій» №04-5/608 від 31.05.2002 з останніми змінами від 09.11.2009 витрати, пов`язані з перекладом відповідних документів, а також з оплатою за вручення їх за кордоном згідно з цією Конвенцією, під час судового розгляду має нести заінтересована сторона.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про необхідність здійснення перекладу процесуальних документів на румунську мову. Витрати, пов`язані з перекладом відповідних документів покласти на позивача.

Таким чином, з метою належного повідомлення відповідача місцезнаходженням якого є Румунія, про час та місце розгляду справи №902/777/23 господарський суд, керуючись приписами ст. 367 Господарського процесуального кодексу України, дійшов висновку про необхідність звернення до компетентного органу Румунії із судовим дорученням про вручення відповідачу судових документів.

Крім того, суд зауважує, що відповідно до п.4 ч.1 ст.228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку, зокрема, звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання, звернутися до компетентного органу Румунії Ministry of Justice Department of International Law and Treaties Unit of judicial co-operation in civil and commercial matters (Strada Apollodor 17, Sector 5 BUCURESTI, Cod 050741, Romania) із судовим дорученням про вручення відповідачу судових документів та зупинення провадження у справі №902/777/23, у зв`язку із зверненням господарського суду із судовим дорученням про надання правової допомоги до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Керуючись ст. ст. 12, 162, 165, 166, 167, 176, 177, 181, п. 4 ч. 1 ст. 228, 233-235, 365-368 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Відкрити провадження у справі № 902/777/23.

2. Розгляд справи здійснити за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання у справі призначити на 20 грудня 2023 року о 10:00 год. в приміщенні Господарського суду Вінницької області за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 29, зал № 3

У випадку неотримання судом до 20.12.2023 від компетентного органу Румунії підтвердження про вручення судових документів відповідачу, призначити резервну дату підготовчого засідання на 22.01.2024 року о 10:00.

6. Звернутися через Міністерство юстиції України до Міністерства юстиції Румунії із судовим дорученням - проханням про вручення судових документів (ухвали суду про відкриття провадження в цій справі, позовної заяви з доданими до неї документами) відповідачу - ACHITEI DORIN INTREPRINDERE INDIVIDUALANULLNULL SAT TRUSESTI, COM.TRUSESTI JUB.BOTOSANI COD POSTAL.

7. Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю "Агрофірма "Біркофф" протягом 20-ти днів з дня вручення цієї ухвали подати до суду: три екземпляри нотаріально засвідченого перекладу румунською мовою ухвали суду про відкриття провадження у справі №902/777/23, позовної заяви з доданими до неї документами та судового доручення - прохання про вручення судових документів.

8. Для подання відповідачем відзиву на позовну заяву в порядку ст. 165 Господарського процесуального кодексу України встановити 15-ти денний строк з дня вручення даної ухвали, у разі подання відзиву зобов`язати його надіслати у вказаний строк позивачу. Докази направлення відзиву надати суду у цей же строк.

9. Встановити позивачу 5-денний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для реалізації права на подання відповіді на відзив у порядку ст. 166 Господарського процесуального кодексу України. У разі подання відповіді на відзив зобов`язати надіслати її відповідачу у вказаний строк, докази направлення надати суду у цей же строк.

10. Встановити відповідачу 5-денний строк з дня отримання відповіді на відзив для реалізації права на подання заперечення щодо відповіді на відзив у порядку ст. 167 Господарського процесуального кодексу України, у разі подання заперечення зобов`язати надіслати його у вказаний строк позивачу. Докази направлення заперечення щодо відповіді на відзив надати суду у цей же строк.

11. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву на позов у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 2 ст. 178, ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України).

12. Зупинити провадження у справі №902/777/23 у зв`язку зі зверненням клопотанням про вручення судових документів до 20.12.2023.

13. Згідно з приписами ст. 235 ГПК України ухвали, постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

14. За приписами ч.1 ст.255 ГПК України ухвала про відкриття провадження у справі окремо від рішення суду першої інстанції оскарженню не підлягає.

15. Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vn.arbitr.gov.ua/sud5003/.

16. Копію ухвали надіслати учасникам справи рекомендованим листом з повідомленням про вручення поштового відправлення та на електронну адресу позивача: viktoriia2017@ukr.net.

Дата складання повного тексту рішення 21.06.2023.

Суддя Яремчук Ю.О.

віддрук. прим.:

1 - до справи

2 - позивачу ( вул. Барське шосе,19,кв.15, с. Якушинці, Вінницький р-н., Вінницька обл., 23222 )

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111674282
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг

Судовий реєстр по справі —902/777/23

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 20.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 20.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

Ухвала від 14.06.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Яремчук Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні