Ухвала
від 21.06.2023 по справі 923/1541/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

"21" червня 2023 р.м. Одеса Справа № 923/1541/21

Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовської М.Б., розглянувши матеріали заяви

за позовом: Керівника Олешківської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі

позивача-1: Південного офісу Держаудитслужби України (код ЄДРПОУ 40477150, 65012, м. Одеса, вул. Канатна, 83)

позивача-2: Відділу освіти, культури та спорту виконавчого комітету Ювілейної сільської ради Херсонського району Херсонської області (код ЄДРПОУ 42255066, 75126, Херсонська обл., Херсонський район, с. Ювілейне, вул. Соборна, 17)

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОТЕХНОІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 34933742, 04080, м. Київ, вул. Вікентія Хвойки, 18/14, офіс 311)

про стягнення 221061,96 грн.

в с т а н о в и в:

У листопаді 2021 керівник Олешківської окружної прокуратури Херсонської області в інтересах держави в особі Південного офісу Держаудитслужби та Відділу освіти, культури та спорту Виконавчого комітету Ювілейної сільської ради Херсонського району Херсонської області звернувся з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ЕКОТЕХНОІНВЕСТ", в якому просив стягнути з відповідача на користь Відділу освіти, культури та спорту Виконавчого комітету Ювілейної сільської ради Херсонського району Херсонської області надмірно сплачені грошові кошти в сумі 221061,96 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що шляхом укладення низки незаконних додаткових угод до договору на постачання природного газу для потреб непобутових споживачів №12901 від 12.01.2021 було протиправно, тобто за відсутності належного документального підтвердження коливання ціни товару на ринку, збільшено ціну вказаного договору, укладеного в межах процедури проведення державних закупівель, та, як наслідок, зменшено обсяг товару, який підлягав поставці на підставі останнього.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області №923/1541/21 від 26.11.2021 (суддя Немченко Л.М.) вказану позовну заяву передано за територіальною юрисдикцією до Господарського суду міста Києва.

Постановою Південно-Західного апеляційного господарського суду від 07.02.2022 ухвалу Господарського суду Херсонської області №923/1541/21 від 26.11.2021 скасовано; справу №923/1541/21 направлено до Господарського суду Херсонської області для продовження розгляду.

Відповідно до пункту 1 статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", у разі неможливості здійснення правосуддя судами, розташованими на тимчасово окупованих територіях, територіальна підсудність судових справ, що розглядаються у таких судах, визначається в порядку, передбаченому частиною 7 статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Відповідно до ч.7 ст. 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Так, Голова Верховного Суду розпорядженням від 18.03.2022 №11/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ Господарського суду Херсонської області на Господарський суд Одеської області.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.06.2023 справу №923/1541/21 передано на розгляд судді Господарського суду Одеської області Сулімовській М.Б.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про залишення її без руху, з огляду на наступне.

За приписами п.2 ч.3 ст.162 ГПК України, позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру (ч.1 ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців").

Відповідно до ст.1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", єдиною державною інформаційною системою, що забезпечує збирання, накопичення, обробку, захист, облік та надання інформації про юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, є Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно з ст. 4 вказаного Закону, державна реєстрація базується на таких основних принципах, як, зокрема, обов`язковість державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі; об`єктивність, достовірність та повнота відомостей у Єдиному державному реєстрі.

Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру (ч.1 ст. 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців").

Так, звертаючись до Господарського суду Херсонської області з даним позовом прокурором в якості відповідача було визначено Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕКОТЕХНОІНВЕСТ" (код ЄДРПОУ 34933742, 04080, м. Київ, вул. Вікентія Хвойки, 18/14, офіс 311).

При цьому, як слідує з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань №34933742 від 21.06.2023, за кодом ЄДРПОУ 34933742 зареєстроване Товариство з обмеженою відповідальністю "КВІНТІС ПРОМ 12" (49031, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, просп. Поля Олександра, буд. 59), що має місце внаслідок зміни найменування та місцезнаходження юридичної особи - відповідача.

За наведеного, прокурору слід надати уточнену позовну заяву із зазначенням нового найменування, місцезнаходження відповідача а також інших, визначених п.2 ч.3 ст.162 ГПК України, відомостей, та викладення прохальної частини позову з урахуванням означених змін.

За змістом п.1 ч.1ст.164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч.1 ст.172 ГПК України, позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Суд враховує, що на виконання вимог ГПК України прокурором надано докази надсилання на адресу відповідача копії позовної заяви з додатками, разом з цим, з урахуванням встановлення судом обставини про внесення до ЄДР змін щодо юридичної особи - відповідача, задля виконання завдань господарського судочинства, прокурору слід надати докази надсилання на адресу відповідача (49031, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, просп. Поля Олександра, буд. 59) копії позовної заяви з додатками - опис вкладення у цінний лист з номером поштового відправлення та поіменним переліком документів, поштову накладну та фіскальний чек поштового відділення.

Частиною 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

При цьому, залишення позовної заяви без руху - це тимчасовий захід, який застосовується судом з метою усунення позивачем недоліків позовної заяви та дотримання порядку її подання, визначеного Господарським процесуальним кодексом України.

За таких обставин, оскільки прокурором не дотримано вищезазначених вимог, встановлених Господарським процесуальним кодексом України, суд вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати прокурору строк для усунення допущених недоліків позовної заяви.

Керуючись ст.ст. 91, 162, 164, 172, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд,-

у х в а л и в:

1. Позовну заяву керівника Олешківської окружної прокуратури Херсонської області залишити без руху.

2. Встановити прокурору строк для усунення недоліків - протягом 10 днів з дня отримання даної ухвали, шляхом подання відповідних доказів, зазначених в ухвалі.

3. Заяву про усунення недоліків позовної заяви та додані до неї докази направити сторонам, докази направлення надати до суду (опис вкладення, фіскальний чек, накладну).

4. Роз`яснити прокурору, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із такою заявою.

5. Копію ухвали направити прокурору.

Суддя М.Б. Сулімовська

Ухвала суду набрала законної сили 21.06.2023, оскарженню не підлягає.

Дата ухвалення рішення21.06.2023
Оприлюднено22.06.2023
Номер документу111675297
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1541/21

Рішення від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 29.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Постанова від 07.02.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 14.01.2022

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 28.12.2021

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Таран С.В.

Ухвала від 26.11.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Немченко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні