Ухвала
від 20.06.2023 по справі 646/2848/23
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/2848/23

№ провадження 2/646/1420/2023

У х в а л а

про залишення позовної заяви без руху

20.06.2023 м. Харків

Суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова Шиховцова А.О., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Державного проектно-вишукувального та науково-дослідного інституту «Укренергомережпроект» про стягнення заборгованості з заробітної плати,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою і просить стягнути з Державного проектно-вишукувального та науково-дослідного інституту «Укренергомережпроект» на його користь заборгованість з нарахованої, але невиплаченої заробітної плати його батьку ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 у сумі 18374,81 грн за період з травня 2020 року по березень 2021 року.

Згідно з ч. 1ст. 4 ЦПК Україникожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Право на доступ до правосуддя не є абсолютним, на цьому наголошує і Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях «Голдер проти Великої Британії» від 21.02.1975 року. Відтак, в кожному випадку позивач при зверненні до суду із позовом повинен дотримуватися норм процесуального законодавства.

Порядок звернення до суду за судовим захистом урегульованийЦПК України. Подання заяви має відбуватись з дотриманням певних умов.

Дослідивши позовну заяву та документи, що до неї додані, суддя дійшов висновку, що позовну заву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177 ЦПК України,зважаючи на наступне.

Відповідно до п. 5 ч. 3ст. 175 ЦПК Українипозовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до ч. 5 ст.177 ЦПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Так, позивач просить стягнути з відповідача на його користь заборгованість з нарахованої, але невиплаченої заробітної плати його батьку ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , та зазначає він є єдиним спадкоємцем після померлого, проте у позовній заяві відсутні докази, що підтверджують вказані обставини, тобто свідоцтво про право на спадщину.

Згідно зіст. 1227 ЦК України суми зарплати, допомоги у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім`ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.

Тобто, заробітна плата померлого родича включається до складу спадщини, отримати її можуть лише спадкоємці на підставі свідоцтва про спадщину.

Неотримана зарплата є часткою спадщини, а отжест. 233 КЗпПїї не стосується. Загальний строк, протягом якого можливі спадкоємці мають право прийняти спадщину, встановленост. 1270 ЦК України - шість місяців з відкриття (виникнення) спадщини.

Як зазначено у позовній заяві, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Тобто, граничний строк для прийняття спадщини сплив 28.09.2021. Позивач звертається до суду із даним позовом 16.06.2023, при цьому доказів на підтвердження того, що він звертався до відповідача із відповідною заявою на отримання заборгованості після смерті батька або того, що неотримана заробітна плата не увійшла до складу спадщини і не була успадкована іншими особами, не надано.

Відповідно до ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

До позовної заяви не додано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Cтаттею 5 Закону України «Про судовий збір»установлено пільги щодо сплати судового збору, згідно з пунктом 1 частини першої якої від сплати судового збору підчас розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачіу справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Правові засади і гарантії здійснення громадянами України права розпоряджатися своїми здібностями до продуктивної і творчої праці визначеноКодексом законів про працю України(відповідно допреамбули цього Кодексу).

Позивач просить стягнути з відповідача на його користь заборгованість із заробітної плати у порядку спадкування, а тому у даному випадку пільга щодо сплати судового збору, передбачена пунктом 1 частини першоїстатті 5 Закону України «Про судовий збір»на спірні вимоги не поширюється.

Так, відповідно до пункту 1 частини 2статті 4 Закону України «Про судовий збір»за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою судовий збір становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи викладене, вважаю за необхідне залишити позовну заяву ОСОБА_1 без руху для сплати судового збору у сумі 1073,60грн на наступний рахунок: ГУК Харків обл./м. Хар Основ`ян/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37874947, банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: UA968999980313141206000020661, код класифікації доходів бюджету: 22030101 або надання документів, що підтверджують підстави звільнення від судового збору та інших недоліків, зазначених в ухвалі суду.

Роз`яснити позивачу, що у разі неусунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 259-261 ЦПК України, суд,

п о с т а н о в и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Державного проектно-вишукувального та науково-дослідного інституту «Укренергомережпроект» про стягнення заборгованості з заробітної плати - залишити без руху.

Запропонувати позивачу усунути недоліки позовної заяви протягомп`яти днівз дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява буде вважатися неподаною і повернеться позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя А.О. Шиховцова

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення20.06.2023
Оприлюднено23.06.2023
Номер документу111695161
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин, з них про виплату заробітної плати

Судовий реєстр по справі —646/2848/23

Рішення від 23.08.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 23.08.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

Ухвала від 20.06.2023

Цивільне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шиховцова А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні