Ухвала
від 23.06.2023 по справі 202/11816/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/11816/23

Провадження № 2-з/202/55/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2023 року м. Дніпро

Суддя Індустріального районного суду м.Дніпропетровська Михальченко А.О. розглянувши заяву Краматорської міської ради про забезпечення позову, яка подана у цивільній справі № 202/11816/23 за позовом Краматорської міської ради до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Комунальне підприємство «Об`єднання парків культури та відпочинку», про визнання об`єкта нерухомості самочинно збудованим та скасування запису у Державному реєстрі речових прав -

ВСТАНОВИВ:

20.06.2023 Краматорська міська рада звернулася до суду з позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Комунальне підприємство «Об`єднання парків культури та відпочинку», про визнання об`єкта нерухомості самочинно збудованим та скасування запису у Державному реєстрі речових прав та просить суд визнати самовільно збудованим об`єкт нерухомості, а саме: будівлю кафе-бару, загальною площею забудови 83,4м.кв., яка складається із: кафе-бару площею 83,4м.кв. (літери А-1, А1-1), навісів (літери Б, В, Г), навісів (літери Д, Е, Ж), навісів (літери З, И, К, Л), навісів (літери М, Н, О), огорожі (літера N1), замощення (літера І) в АДРЕСА_1 . Скасувати запис про державну реєстрацію Державного реєстратора речових прав Реєстраційної служби Краматорського міського управління юстиції Донецької області про державну реєстрацію прав на об`єкт нерухомості, а саме: будівлю кафе-бару, загальною площею забудови 83,4м.кв., яка складається із: кафе-бару площею 83,4м.кв. (літери А-1, А1-1), навісів (літери Б, В, Г), навісів (літери Д, Е, Ж), навісів (літери З, И, К, Л), навісів (літери М, Н, О), огорожі (літера N1), замощення (літера І) в АДРЕСА_1 від 06.05.2015 року серія та номер 21123419.

Одночасно з позовом, 20.06.2023, позивач подав заяву про забезпечення позову, яка мотивована тим, що на момент подання позову щодо спірного майна, а саме будівлі кафе-бару, загальною площею забудови 83,4м.кв., яка складається із: кафе-бару площею 83,4м.кв. (літери А-1, А1-1), навісів (літери Б, В, Г), навісів (літери Д, Е, Ж), навісів (літери З, И, К, Л), навісів (літери М, Н, О), огорожі (літера N1), замощення (літера І) в АДРЕСА_1 останнє належить на праві власності ОСОБА_1 (Відповідачу по справі). Тобто, Відповідач має можливість на власний розсуд розпоряджуватися належним їй нерухомим майном (продати, подарувати тощо). Рішення Краматорського районного суду Донецької області від 03.02.2015 року № 234/656/15-ц та подальший перепродаж вказаного майна свідчить про те, що Відповідач може провести дії щодо відчуження належного їй майна. Такі можливі дії Відповідача можуть значно ускладнити розгляд справи, тому що у разі його відчуження на користь невизначеного кола третіх осіб це значно ускладнить захист прав Краматорської міської ради та можуть мати негативні наслідки для третіх осіб, яким може перейти право власності на це майно.

Враховуючи викладене просить суд заборонити вчиняти дії щодо відчуження будівлі кафе-бару,загальною площеюзабудови 83,4м.кв.,яка складаєтьсяіз:кафе-баруплощею 83,4м.кв.(літериА-1,А1-1),навісів (літериБ,В,Г),навісів (літериД,Е,Ж),навісів (літериЗ,И,К,Л),навісів (літериМ,Н,О),огорожі (літераN1),замощення (літераІ)в АДРЕСА_1 ,що належитьна правівласності ОСОБА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Відповідно до ч.1 ст. 153 ЦПК України суд розглянув заяву без повідомлення учасників справи.

Дослідивши заяву, яка відповідає вимогам ч. ч. 1, 2 ст.151 ЦПК України, та додані до неї документи суд приходить до висновку про її задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 149 ЦПК України забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Згідно з ч. 3 ст.150 ЦПК України заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до п. 4Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни від22грудня 2006року №9«Про практикузастосування судамицивільного процесуальногозаконодавства прирозгляді заявпро забезпеченняпозову»при встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати господарській діяльності юридичної особи або фізичної особи, яка здійснює таку діяльність і зареєстрована відповідно до закону як підприємець. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

При цьому суд зазначає, що обов`язковим є практичне застосування ефективного механізму захисту. Протилежний підхід суперечитиме принципу верховенства права.

Отже, держава несе обов`язок перед зацікавленими особами забезпечити ефективний засіб захисту порушених прав, зокрема - через належний спосіб захисту та відновлення порушеного права. Причому обраний спосіб захисту порушеного права має бути ефективним та забезпечити реальне відновлення порушеного права.

Предметом позовуКраматорської міськоїради євизнання самовільно збудованим об`єкту нерухомості та скасування запису про державну реєстрацію Державного реєстратора речових прав Реєстраційної служби Краматорського міського управління юстиції Донецької області про державну реєстрацію прав на об`єкт нерухомості, а саме: будівлю кафе-бару, загальною площею забудови 83,4м.кв., яка складається із: кафе-бару площею 83,4м.кв. (літери А-1, А1-1), навісів (літери Б, В, Г), навісів (літери Д, Е, Ж), навісів (літери З, И, К, Л), навісів (літери М, Н, О), огорожі (літера N1), замощення (літера І) в АДРЕСА_1 від 06.05.2015 року серія та номер 21123419.

З інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав №336728960 від 23.06.2023 випливає, що право власності на об`єкт нерухомості, а саме: будівлю кафе-бару, загальною площею забудови 83,4м.кв., яка складається із: кафе-бару площею 83,4м.кв. (літери А-1, А1-1), навісів (літери Б, В, Г), навісів (літери Д, Е, Ж), навісів (літери З, И, К, Л), навісів (літери М, Н, О), огорожі (літера N1), замощення (літера І) в АДРЕСА_1 належить ОСОБА_1 , тобто відповідачу по справі.

Згідно з ч. 3 ст.150 ЦПК України заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

При встановленні зазначеної відповідності слід враховувати, що вжиті заходи не повинні перешкоджати діяльності фізичної особи. Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Наприклад, обмеження можливості користуватися власним майном іноді призводить до незворотних наслідків.

Судом перевірені дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та встановлено, що ОСОБА_1 не є фізичною особою-підприємцем. (відповідь від 21.06.2023 №122003 на запит судді Михальченко А.О.)

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується шляхом заборони вчиняти певні дії.

Таким чином, розглянувши заяву про забезпечення позову, суд з урахуванням одночасно заявлених позовних вимог, пересвідчившись, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду при задоволенні позову; з`ясувавши обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам, приходить до висновку про забезпечення позову шляхом заборони ОСОБА_1 здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження та передання в оренду об`єкту нерухомості, а саме: будівлю кафе-бару, загальною площею забудови 83,4м.кв., яка складається із: кафе-бару площею 83,4м.кв. (літери А-1, А1-1), навісів (літери Б, В, Г), навісів (літери Д, Е, Ж), навісів (літери З, И, К, Л), навісів (літери М, Н, О), огорожі (літера N1), замощення (літера І) в АДРЕСА_1 .

Крім того, зазначаю, що зазначений захід забезпечення позову не призведе до незворотних наслідків для ОСОБА_1 та інших осіб.

Керуючись ст. ст. 149-153 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Краматорської міської ради про забезпечення позову задовольнити.

Заборонити ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження та передання в оренду об`єкту нерухомості, а саме: будівлю кафе-бару,загальною площеюзабудови 83,4м.кв.,яка складаєтьсяіз:кафе-баруплощею 83,4м.кв.(літериА-1,А1-1),навісів (літериБ,В,Г),навісів (літериД,Е,Ж),навісів (літериЗ,И,К,Л),навісів (літериМ,Н,О),огорожі (літераN1),замощення (літераІ)в АДРЕСА_1 (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 630834714129).

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання.

Копію ухвали негайно надіслати усім учасникам справи.

За адресою https://ind.dp.court.gov.ua/sud0417, а також у своєму електронному кабінеті у підсистемі «Електронний суд» учасники справи можуть отримати інформацію по справі.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, протягом п`ятнадцяти днів з дня складення ухвали.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Ухвала складена та підписана суддею 23.06.2023

Суддя А. О. Михальченко

Дата ухвалення рішення23.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111726602
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання об`єкта нерухомості самочинно збудованим та скасування запису у Державному реєстрі речових прав

Судовий реєстр по справі —202/11816/23

Постанова від 16.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Постанова від 16.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 11.04.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 22.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 13.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Красвітна Т. П.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Михальченко А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні