Ухвала
від 23.06.2023 по справі 757/8221/19-ц
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

23 червня 2023 року

м. Київ

cправа № 757/8221/19-ц

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Бакуліна С.В. головуючий (доповідач), Кібенко О.Р., Кондратова І.Д.,

розглянувши матеріали касаційної скарги ОСОБА_1

на постанову Північного апеляційного господарського суду від 04.04.2023 (головуючий суддя - Козир Т.П., судді: Коробенко Г.П., Кравчук Г.А.)

у справі №757/8221/19-ц

за позовом ОСОБА_2

до Публічного акціонерного товариство "Банк Камбіо",

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору -

1. ОСОБА_3 ,

2. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб,

3. Державне підприємство "ПРОЗОРРО.ПРОДАЖІ",

4. ОСОБА_1 ,

про визнання правовідношення за кредитним договором та договором іпотеки повністю припиненим,

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2019 року ОСОБА_2 звернулася у Печерський районний суд міста Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства "Банк Камбіо" (далі - ПАТ "Банк Камбіо"), у якому просила суд:

- визнати правовідношення між ПАТ "Банк Камбіо" та Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 за кредитним договором №022/1-2013/840 від 04.10.2013 повністю припиненими;

- визнати правовідношення між ПАТ "Банк Камбіо" та ОСОБА_2 за договором іпотеки від 04.10.2013 за реєстр. №1224 повністю припиненими.

Рішенням Печерського районного суду міста Києва від 26 серпня 2020 року позов залишено без задоволення.

Постановою Київського апеляційного суду від 21.01.2021 апеляційну скаргу позивача задоволено частково, рішення Печерського районного суду м. Києва від 26.08.2020 скасовано, провадження у справі закрито. Роз`яснено позивачці про наявність у неї права протягом десяти днів з дня отримання нею відповідної постанови звернутися до суду із заявою про направлення справи за встановленою юрисдикцією.

Ухвалою Київського апеляційного суду від 26.07.2021 заяву ОСОБА_2 про направлення справи за встановленою юрисдикцією задоволено. Справу передано до Господарського суду міста Києва, як суду першої інстанції, до юрисдикції якого віднесено розгляд вказаної справи в порядку господарського судочинства.

Рішенням Господарського суду міста Києва від 09.12.2021 у справі №757/8221/19-ц у позові відмовлено.

Постановою Північного апеляційного господарського суду від 04.04.2023 рішення Господарського суду міста Києва від 09.12.2021 у справі №757/8221/19-ц скасовано і позов задоволено повністю: визнано правовідношення між ПАТ "Банк Камбіо" та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_2 за кредитним договором №022/1-2013/840 від 04.10.2013 повністю припиненими; визнано правовідношення між ПАТ "Банк Камбіо" та ОСОБА_2 за договором іпотеки від 04.10.2013, за реєстр. №1224 повністю припиненими.

ОСОБА_1 звернувся 19.06.2023 до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить: (1) поновити строк на касаційне оскарження постанови Північного апеляційного господарського суд від 04.04.2023 у цій справі; (2) скасувати зазначене судове рішення та залишити в силі рішення Господарського суду міста Києва від 09.12.2021.

Перевіривши матеріали касаційної скарги, Суд вважає за необхідне залишити її без руху з огляду на таке.

Виходячи з приписів частини другої статті 292 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК), у разі якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, вона залишається без руху.

Відповідно до пункту 1 частини четвертої статті 290 ГПК до касаційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, за наявності.

Відповідно до частин першої та другої статті 288 ГПК касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

За змістом частини третьої статті 292 ГПК у випадку, якщо касаційна скарга подана після закінчення строків, установлених статтею 288 ГПК, і особа, яка її подала, не порушує питання поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними, вона залишається без руху. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутись до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку.

Предметом касаційного оскарження є постанова Північного апеляційного господарського суду від 04.04.2023 (повний текст складено 26.04.2023), строк на оскарження якої відповідно до ГПК закінчився 17.05.2023.

19.06.2023, про що свідчать відмітка відділу поштового зв`язку на описі вкладення до цінного листа, тобто поза межами процесуального строку на касаційне оскарження, передбаченого статтею 288 ГПК, ОСОБА_1 звернувся з касаційною скаргою, в тексті якої заявлено клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження судового рішення.

Клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження обґрунтовано тим, що копію постанови Північного апеляційного господарського суду від 04.04.2023 у справі №757/8221/19-ц отримано скаржником лише 30.05.2023. Також зазначено про те, що адвокаткою Грековою Ларисою Володимирівною, якій надіслана копія оскаржуваної постанови на електронну адресу, з 04.01.2023 правова допомога ОСОБА_1 не надається у зв`язку із закінченням строку договору.

Розглянувши вищевказане клопотання, суд касаційної інстанції визнає вказані у клопотанні підстави для поновлення строку неповажними, відтак вважає, що клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження з цих підстав не підлягає задоволенню, оскільки в порушення вимог пункту 1 частини четвертої статті 290 ГПК України скаржником до касаційної скарги не додано доказів, що підтверджують дату отримання (30.05.2023) копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції.

Такими доказами можуть бути: (1) поштовий конверт з трек-номером, у якому копія оскаржуваного судового рішення надійшла скаржникові; (2) витяг (копія) електронного повідомлення; (3) рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, яке повертається до відповідного суду після вручення судового рішення та долучається до матеріалів справи.

Нормами ГПК не передбачається автоматичного та безумовного поновлення строку на касаційне оскарження; учасник справи має право на поновлення пропущеного строку, проте для цього необхідно заявити відповідне клопотання, обґрунтувати поважність причин пропуску такого строку та надати суду відповідні докази.

Ураховуючи зазначене, касаційна скарга підлягає залишенню без руху на підставі частини третьої статті 292 ГПК, відповідно до якої заявник має право навести інші підстави для поновлення процесуального строку, які унеможливили здійснення відповідних процесуальних дій у встановлений строк, протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху.

Абзацом першим частини третьої статті 292 ГПК встановлено, що якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або наведені підстави для поновлення строку на касаційне оскарження визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті касаційного провадження на підставі пункту 4 частини першої статті 293 ГПК.

Крім того, відповідно до пункту 2 частини четвертої статті 290 ГПК до касаційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено у Законі України "Про судовий збір".

Частиною першою статті 4 Закону України "Про судовий збір" визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору, що підлягає сплаті при поданні позовної заяви майнового характеру, становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а з позовної заяви немайнового характеру - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно з частиною третьою статті 6 Закону України "Про судовий збір" у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2019 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб станом на 01.01.2019 установлено у розмірі 1921,00 грн.

Скаржник оскаржує постанову суду апеляційної інстанції, якою прийнято рішення про задоволення двох вимог немайнового характеру.

Відповідно до підпункту 5 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" за подання до господарського суду касаційної скарги на рішення суду судовий збір встановлений у розмірі 200 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Враховуючи викладене, судовий збір за подання касаційної скарги складає 7 684, 00 грн (1 921, 00 х 2 (немайнові вимоги) х 200 % (ставка).

Натомість скаржник не додав до касаційної скарги документа, який підтверджує сплату судового збору у встановленому законом порядку та розмірі.

Згідно з частиною другою статті 292 ГПК у разі якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу, про що суддею постановляється відповідна ухвала.

Відповідно до частини другої статті 174 ГПК в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З урахуванням зазначеного, касаційна скарга ОСОБА_1 на постанову Північного апеляційного господарського суду від 04.04.2023 у справі №757/8221/19-ц підлягає залишенню без руху на підставі частин другої та третьої статті 292 ГПК, із наданням скаржникові строку для усунення зазначених недоліків, а саме подання Суду: (1) заяви про поновлення строку на касаційне оскарження з наведенням підстав для його поновлення та наданням доказів в підтвердження поважності причин пропуску встановленого строку; (2) документа про сплату (зарахування) судового збору за подання касаційної скарги у сумі 7 684, 00 грн за наведеними нижче реквізитами:

- Отримувач коштів: ГУК у м. Києві/Печерс. р-н/22030102;

- Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783;

- Банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

- Код банку отримувача (МФО): 899998;

- Рахунок отримувача: UA288999980313151207000026007;

- Код класифікації доходів бюджету: 22030102 "Судовий збір (Верховний Суд, 055)".

Суд звертає увагу скаржника на те, що необхідними реквізитами для ідентифікації скарги є, зокрема, номер справи, в межах якої подається відповідна скарга, та дата судового рішення, що оскаржується.

Реквізити рахунків для зарахування судового збору за подання касаційної скарги розміщено також на офіційному вебсайті Верховного Суду.

При цьому Суд звертає увагу скаржника на те, що заяву про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень слід подати до Верховного Суду у встановлений цією ухвалою строк, а також надати суду докази надіслання копії заяви іншим учасникам справи.

Керуючись статтями 234, 235, 288, 290, 292 ГПК, Верховний Суд

У Х В А Л И В:

1. Підстави, наведені у клопотанні ОСОБА_1 про поновлення строку на касаційне оскарження постанови Північного апеляційного господарського суду від 04.04.2023 у справі №757/8221/19-ц, визнати неповажними.

2. Касаційну скаргу ОСОБА_1 на постанову Північного апеляційного господарського суду від 04.04.2023 у справі №757/8221/19-ц залишити без руху.

3. Надати скаржнику строк для усунення недоліків касаційної скарги, що не перевищує десять днів з дня вручення ухвали.

4. Роз`яснити ОСОБА_1 , що якщо заяву про поновлення строку на касаційне оскарження судових рішень у цій справі не буде подано скаржником в зазначений строк, у відкритті касаційного провадження буде відмовлено на підставі пункту 4 частини першої статті 293 ГПК.

5. Роз`яснити ОСОБА_1 , що невиконання у встановлений строк інших вимог цієї ухвали є підставою для повернення касаційної скарги без розгляду.

(Докази виконання вимог цієї ухвали надсилати/подавати на адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду: вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий С. В. Бакуліна

Судді О. Р. Кібенко

І. Д. Кондратова

Дата ухвалення рішення23.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111739273
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання правовідношення за кредитним договором та договором іпотеки повністю припиненим

Судовий реєстр по справі —757/8221/19-ц

Постанова від 06.09.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 16.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 08.08.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 10.07.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 23.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Ухвала від 05.06.2023

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Бакуліна С. В.

Постанова від 04.04.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 06.12.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

Ухвала від 22.11.2022

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Козир Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні