Ухвала
від 23.06.2023 по справі 624/395/23
КЕГИЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 624/395/23

провадження №2/624/116/23

УХВАЛА

про прийняття до розгляду та відкриття провадження у справі

23 червня 2023 року смт. Кегичівка

Суддя Кегичівського районного суду Харківської області Крапівка Т.В., розглянувши позовну заяву

ОСОБА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 ,

до Кегичівської селищної ради Красноградського району Харківської області, місцезнаходження за адресою: вул. Волошина, буд. 33, смт. Кегичівка, Красноградського району, Харківської області,

про визнання права власності в порядку спадкування за законом

в с т а н о в и в:

Позивач звернулась до суду з позовом до Кегичівської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом, в якому просить визнати за нею в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 на спадкове майно: земельну ділянку, що розташована на території Мажарської сільської ради Харківської області, кадастровий номер 6323182500:15:001:0056, площею 3,1238 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала спадкодавцю на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом від 28.04.2010, земельної ділянки, що розташована на території Мажарської сільської ради Харківської області, кадастровий номер 6323182500:01:000:0055, площею 3,1233 га, цільове призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що належала спадкодавцю на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯК №154245 та житловий будинок, розташований в с. Мажарка, Красноградського району, Харківської області, який належав спадкодавцю на підставі договору дарування від 08.06.1996.

Позовна заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер дядько позивача ОСОБА_2 . Після його смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки, що розташована на території Мажарської сільської ради Харківської області, кадастровий номер 6323182500:15:001:0056, площею 3,1238 га, що належала спадкодавцю на підставі Свідоцтва про право на спадщину за законом від 28.04.2010 року, земельної ділянки, що розташована на території Мажарської сільської ради Харківської області, кадастровий номер 6323182500:01:000:0055, площею 3,1233 га, що належала спадкодавцю на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯК № 154245 та житлового будинку розташованого в с. Мажарки, Красноградського району Харківської області, який належав спадкодавцю на підставі Договору дарування від 08.06.1996. Після смерті, відповідно до спадкової справи № 209/2021 заведеної приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу право на прийняття спадщини належало його сестрі, яка є матір`ю позивача - спадкоємиці ОСОБА_3 , яка не встигла прийняти спадщину, так як ІНФОРМАЦІЯ_2 раптово померла. Станом на 27.08.2022 позивач та ОСОБА_3 були зареєстровані за однією адресою. Як спадкоємець за законом після відкриття спадщини не встигла її прийняти. Право на прийняття належної їй спадщини переходить до її спадкоємців. Відповідно позивач має право на прийняття спадщини згідно зі ст. 1276 ЦК України - як племінниця свого дядька в порядку спадкової трансмісії. За життя ОСОБА_2 , ОСОБА_3 розпорядження щодо спадкового майна не здійснили. Спадкоємці, які б вступили у володіння і управління спадковим майном спадкодавця ОСОБА_2 , ОСОБА_3 після відкриття спадщини ІНФОРМАЦІЯ_1 та 27.08.2022 відповідно відсутні. ОСОБА_4 , який є рідним братом позивача, відповідно до положень ч. 1 ст. 1224 ЦК України не має право на спадкуванням майна ОСОБА_2 , оскільки 24.04.2016 вчинив дії, внаслідок який останнього було позбавлено життя, та є обвинуваченим у кримінальному провадженні № 12016220720000119. Прийняти позивачу спадщину в позасудовому порядку є на заваді відсутність в розпорядженні позивача оригіналів документів, які посвідчують право власності спадкодавця ОСОБА_2 на земельні ділянки та житловий будинок.

Позовна заява ухвалою суду від 23.05.2023 була залишена без руху, позивачу наданий строк для усунення недоліків.

Представником позивача, адвокатом Орєховою Н.В., подане клопотання на виконання ухвали суду про усунення недоліків позовної заяви, з наданням відповідних пояснень, а також клопотання про витребування доказів, а саме завіреної копії спадкової справи №209/2021 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 у приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Харченко Л.Л.

Розглянувши подані клопотання вважаю за можливе відкрити провадження у справі.

Відповідно до положень ст. 274 ЦПК України, справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження.

Клопотання про витребування доказів також підлягає задоволенню, на підставі наступного.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подано в строк, зазначений у частинах другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено, який доказ витребується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Задоволення клопотання про витребування судом доказів є можливим за умови, якщо особа, яка його заявляє, доведе, що є складнощі в їх отриманні, підстави, за яких заявник вважає, що докази знаходяться в іншої особи, належність доказів та допустимість засобів доказування.

З метою об`єктивного вирішення спору у контексті з правовими приписами ст.ст. 10, 213 ЦПК України, суддя приходить до висновку про доцільність витребування копії спадкової справи, оскільки достовірно встановлено, що без інформації, яка міститься в цих документах неможливо провести слухання справи, а позивач не має можливості надати вищевказані докази по справі в зв`язку з тим, що дана інформація може бути отримана у відповідності до вимог Закону України «Про інформацію» тільки на вимогу суду або правоохоронних органів.

Керуючись ст.ст.19, 84,187,258,260,274 ЦПК України, суддя

у х в а л и в:

Відкрити провадження по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Кегичівської селищної ради Красноградського району Харківської області про визнання права власності в порядку спадкування за законом.

Розгляд справи проводити в порядку загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання на 03 серпня 2023 року о 13-30 годині в залі Кегичівського районного суду Харківської області.

Зобов`язати приватного нотаріуса Харківського міського нотаріального округу Харченко Любов Леонідівну ( АДРЕСА_2 ) надати до суду завірену копію спадкової справи №209/2021 до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Роз`яснити, що відповідно до ч. 7-9 ст. 84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені ЦПК України. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Відповідно до ч. 1 ст. 146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 148 ЦПК України за невиконання ухвали з відповідальної особи може бути стягнуто штраф в дохід державного бюджету у сумі від 0,3 до 3 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається на веб-адресі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: court.gov.ua/fair/sud2017/.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з копією позовної заяви та копіями доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), суд за заявою учасників справи та осіб, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов`язки (у разі наявності у них права на вчинення відповідних процесуальних дій, передбачених цим Кодексом), поновлює процесуальні строки, встановлені нормами цього Кодексу, якщо визнає причини їх пропуску поважними і такими, що зумовлені обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином. Суд може поновити відповідний строк як до, так і після його закінчення.

Суд за заявою особи продовжує процесуальний строк, встановлений судом, якщо неможливість вчинення відповідної процесуальної дії у визначений строк зумовлена обмеженнями, впровадженими у зв`язку з карантином.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Т.В. Крапівка

СудКегичівський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення23.06.2023
Оприлюднено26.06.2023
Номер документу111740576
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: визнання права власності

Судовий реєстр по справі —624/395/23

Рішення від 22.11.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

Ухвала від 23.06.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

Ухвала від 23.05.2023

Цивільне

Кегичівський районний суд Харківської області

Крапівка Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні