Ухвала
від 26.06.2023 по справі 923/168/22
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


У Х В А Л А

"26" червня 2023 р.м. Одеса Справа № 923/168/22

Господарський суд Одеської області у складі судді Сулімовської М.Б., розглянувши матеріали справи

за позовом: Фізичної особи-підприємця Подолян Миколи Павловича (РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 )

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Управління механізації будівництва" (код ЄДРПОУ 05514471, 73000, м. Херсон, вул. Макарова, буд. 44)

про усунення перешкод у користуванні майном

в с т а н о в и в:

23.02.2022 позивач Фізична особа-підприємець Подолян Микола Павлович звернувся до Господарського суду Херсонської області із позовною заявою до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Управління механізації будівництва", в якій просить суд усунути Фізичній особі-підприємцю Подолян Миколі Павловичу перешкоди у користуванні нерухомим майном.

Відповідно до пункту 1 статті 12 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", у разі неможливості здійснення правосуддя судами, розташованими на тимчасово окупованих територіях, територіальна підсудність судових справ, що розглядаються у таких судах, визначається в порядку, передбаченому частиною 7 статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів".

Відповідно до ч.7 ст. 147 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", у разі неможливості здійснення правосуддя судом з об`єктивних причин під час воєнного або надзвичайного стану, у зв`язку зі стихійним лихом, військовими діями, заходами щодо боротьби з тероризмом або іншими надзвичайними обставинами, може бути змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядаються в такому суді, за рішенням Вищої ради правосуддя, що ухвалюється за поданням Голови Верховного Суду, шляхом її передачі до суду, який найбільш територіально наближений до суду, який не може здійснювати правосуддя, або іншого визначеного суду. У разі неможливості здійснення Вищою радою правосуддя такого повноваження воно здійснюється за розпорядженням Голови Верховного Суду. Відповідне рішення є також підставою для передачі усіх справ, які перебували на розгляді суду, територіальна підсудність якого змінюється.

Так, Голова Верховного Суду розпорядженням від 18.03.2022 №11/0/9-22 змінив територіальну підсудність судових справ Господарського суду Херсонської області на Господарський суд Одеської області.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.06.2023 справу №923/168/22 передано на розгляд судді Господарського суду Одеської області Сулімовській М.Б.

Ухвалою від 21.06.2023 справу прийнято до провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Відповідно до частини другої статті 123 Господарського процесуального кодексу України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Закон України "Про судовий збір" визначає правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору.

Відповідно до частини другої статті 9 Закону України "Про судовий збір", суд перед відкриттям провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Враховуючи положення статті 9 Закону України "Про судовий збір", саме суди, виконуючи вимоги закону, повинні перевіряти зарахування судового збору, використовуючи способи, передбачені процесуальним законодавством, зокрема, в разі необхідності, отримувати таку інформацію з Державної казначейської служби України, що забезпечує казначейське обслуговування цього фонду.

Так в матеріалах справи №923/168/22 відсутня довідка про зарахування судового збору до Державного бюджету України. Водночас, у Господарського суду Одеської області відсутні відомості щодо зарахування до спеціального фонду Державного бюджету України сплаченого в 2022 році судового збору за подання позовної заяви до Господарського суду Херсонської області.

За наведених обставин, з метою виконання обов`язку щодо перевірки зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, суд вважає за необхідне витребувати у Головного управління Державної казначейської служби України у Херсонській області відомості (довідку) щодо зарахування до спеціального фонду Державного бюджету України сплаченого позивачем Фізичною особою-підприємцем Подолян Миколою Павловичем судового збору за подання позовної заяви у даній справі.

За приписами ст.81 Господарського процесуального кодексу України, будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Керуючись ст.ст.81, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, ч.2 ст.9 Закону України "Про судовий збір", суд, -

у х в а л и в:

1. Витребувати у Головного управління Державної казначейської служби України у Херсонській області (код ЄДРПОУ 37959517, 73003, місто Херсон, вул.Старообрядницька, буд. 21) відомості (довідку) щодо зарахування до спеціального фонду Державного бюджету України сплаченого позивачем Фізичною особою-підприємцем Подолян Миколою Павловичем (РНОКПП НОМЕР_1 ) на підставі квитанції АТ КБ "Приватбанк" №0.0.2471969286.1 від 23.02.2022 судового збору у розмірі 2481,00 грн. за подання позовної заяви до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Управління механізації будівництва".

2. Встановити Головному управлінню Державної казначейської служби України у Херсонській області строк на подання витребуваних відомостей (довідки) - десять днів з дня отримання ухвали суду.

Суддя Сулімовська Марина Богданівна

Ухвала суду набрала законної сили 26.06.2023, оскарженню не підлягає.

Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено27.06.2023
Номер документу111769390
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про приватну власність щодо усунення перешкод у користуванні майном

Судовий реєстр по справі —923/168/22

Судовий наказ від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Судовий наказ від 26.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Рішення від 08.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 18.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 27.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Сулімовська М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні