Рішення
від 26.06.2023 по справі 517/355/23
ШИРЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Ширяївський районний суд Одеської області

26.06.2023 Справа №: 517/355/23 Провадження № 2-о/518/25/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2023 року

Ширяївський районний суд Одеської області в складі:

Головуючого судді Тарасенко М.С.,

секретаря судового засідання Шевчук Г.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Захарівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (ЄДРПОУ 23212160) про встановлення факту смерті,

ВСТАНОВИВ:

До Ширяївського районного суду Одеської області надійшла заява ОСОБА_1 про встановлення факту смерті його батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 в районі населеного пункту Дубово-Василівка Бахмутського району Донецької області.

Встановлення факту смерті заявнику необхідне для державної реєстрації смерті батька ОСОБА_2 . Також в заяві зазначив, що його батько ОСОБА_2 з 17.01.2023 року був призваний на військову службу до Збройних Сил України за мобілізацією та проходив службу у військовій частині НОМЕР_1 . ІНФОРМАЦІЯ_2 під час виконання бойового завдання в зоні бойових дій в районі населеного пункту Дубово-Василівка Бахмутського району Донецької області загинув в наслідок мінно-вибухових поранень, про що свідчать надані йому військовою частиною документи, в тому числі акт про настання смерті, підписаний свідками даної події.

Після отримання документів, що підтверджують факт смерті батька звернувся до Захарівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з метою реєстрації факту смерті та отримання свідоцтва про смерть, однак йому було відмовлено у вчиненні актового запису про смерть батька та рекомендовано звернутися до суду, так як в нього відсутні документи, на підставі яких проводиться реєстрація смерті особи в ораганах ДРАЦС.

Тому просив його заяву задовольнити, провести розгляд справи в порядкуст. 317 ЦПК України.

Заявник в судове засідання не з`явився, надав заяву, в якій підтримав заявлені вимоги в повному обсязі, просив розглянути справу за його відсутності.

Представник заінтересованої особи Захарівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) у судове засідання не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

У зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , є сином ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про народження ОСОБА_1 серії НОМЕР_2 від 14.07.1986 року, виданим Василівською сільською радою Фрунзівського району Одеської області, актовий запис №5 від 14.07.1986 року;

ОСОБА_2 з 17.01.2023 року був призваний на військову службу до ЗСУ за мобілізацією та проходив службу у військовій частині НОМЕР_1 , що підтверджується наданим суду: заява війської частини НОМЕР_1 від 27.03.2023 року відповідно до якої старший солдат ОСОБА_2 , стрілець 1 стрілецького відділення 1 стрілецького взводу 1 стрілецької роти 2 стрілецького батальйону військової частини НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був призваний на військову службу 17.01.2022 року Роздільнянським РТЦК та СП Одеської обл., був зарахований до списків особового складу частини НОМЕР_1 та приступивдо виконаннявійськових обов`язківза посадою; витягом з Наказу №50 від 23.02.2023 року, виданим командиром військової частини НОМЕР_1 полковником ОСОБА_3 , відповідно до якого старшого солдата ОСОБА_2 , водія інженерно-саперного відділення запасного мотопіхотного батальйону військової частини НОМЕР_1 призначеного наказом командира військової частини НОМЕР_1 (по особовому складу) від "26" січня 2023 року № 35-РС на посаду стрільця 1 стрілецького відділення 1 стрілецького взводу 1 стрілецької роти 2 стрілецького батальйону військової частини НОМЕР_1 , вважати таким, що з "26" січня 2023 року приступив до виконання службових обов`язків.

23.02.2023 року під час виконання бойового завдання в зоні бойових дій в районі населеного пункту Дубово-Василівка Бахмутського району Донецької області загинув в наслідок мінно-вибухових поранень, в підтвердження чого заявник надав суду наступні письмові докази:

- сповіщення про зникнення безвісти №516 від 27.02.2023 року,видане командиром військової частини НОМЕР_1 полковником ОСОБА_3 ;

- сповіщення про смерть №617 від 10.04.2023 року,видане командиром військової частини НОМЕР_1 полковником ОСОБА_3 ;

- акт про настання смерті від 30.03.2023 року, відповідно до якого зазначено, що 23.02.2023 року стрілець 1 стрілецького відділення 1 стрілецького взводу 1 стрілецької роти 2 стрілецького батальйону військової частини НОМЕР_1 , старший солдат ОСОБА_2 на лінії бойового зіткнення першого ешелону в районі населеного пункту Дубово-Василівка Бахмутського району, Донецької області потрапивши під мінометний обстріл в результаті якого отримав мінно-вибухові поранення та помер.

Після отримання документів, що підтверджують факт смерті батька, заявник звернувся до Захарівського віддіу державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) з метою реєстрації факту смерті та отримання свідоцтва про смерть.

Однак відповідно до листа №104/24.27-59 від 25.04.2023 року йому відмовлено у державній реєстрації смерті ОСОБА_2 з посиланням на те, що відповідно до ч.1ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», підставою для проведення державної реєстрації смерті є документ встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою 106/0, затвердженої Наказом МОЗ України 08.08.2006 року №545, який відсутній у нього. Рекомендовано звернутися до суду.

Міжнародне законодавство визначає, що кожна особа має право бути зареєстрованою, має право на посвідчення статусу особи (народження, смерть) та на громадянство. Ці основоположні права закріплені в Загальній декларації прав людини 1948 року (статті 1, 15, 16).

Згідно з пунктом 5 частини другої статті 293 Цивільного процесуального кодексу України встановлення фактів, що мають юридичне значення, здійснюється в порядку окремого провадження.

Відповідно до ч. 2ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Пунктом 1Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» № 5 від 31.03.1995р. передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Відповідно до роз`яснень, викладених в п.13Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суд встановлює факт смерті особи за умови підтвердження доказами, що ця подія мала місце у певний час та за певних обставин.

Законом України від 01 липня 2022 року № 2345-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи в умовах воєнного чи надзвичайного стану та на тимчасово окупованих територіях»(що набрав чинності 07 серпня 2022року) було внесено зміни достатті 317 ЦПК України.

Особливий порядок розгляду справ передбаченост. 317 ЦПК Українидля встановлення факту народження/смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства.

Заява про встановлення факту смерті може бути подана до будь-якого суду України за межами тимчасово окупованої території, незалежно від місця проживання заявника (частина першастатті 317 ЦПК). При цьому положеннястатті 317 ЦПК Українине вимагають від осіб, які звертаються із заявою до суду про встановлення відповідного факту, подання до суду письмової відмови органу реєстрації актів цивільного стану у здійсненні реєстрації таких фактів.(постанова ВС від 27.09.2021 року у справі № 756/8168/21)

Також законодавець обмежив коло заявників щодо встановлення факту смерті особи відповідно дост.317 ЦПК України, зазначивши, що ними можуть бути - родичі померлого (їхні представники), інші заінтересовані особи.

Відповідно дост. 1 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Правовою основою введення воєнного стану єКонституція України, цей Закон та Указ Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях, затверджений Верховною Радою України (ст. 2 зазначеного Закону України).

24 лютого 2022 року у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти УкраїниУказом Президента України № 64/2022введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Строк дії воєнного стану в Україні продовжувавсяУказами Президента України від 14 березня 2022 року № 133, від 18 квітня 2022 року № 259, від 18 травня 2022 року № 341, від 12 серпня 2022 року № 573, від 7 листопада 2022 року № 757, а також від 6 лютого 2023 року № 58 (строк дії воєнного стану в Україні продовжено з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб).

Суд, дослідивши надані заявником докази, повно та всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, об`єктивно оцінивши докази, приходить до висновку, що заявлені вимоги про встановлення факту смерті особи підлягають задоволенню з наступних підстав.

Так заявник ОСОБА_1 довів, що є сином ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , надавши копію свідоцтва про народження, а відтак довів, що входить до кола заявників, які мають право на подачу до суду заяви про встановлення факту смерті особи відповідно до порядку, визначеногост.317 ЦПК України.

Наданими у справі письмовими доказами, суд вважає, що заявник довів факт смерті батька ОСОБА_2 під час проходження служби в Збройних силах України і під час бойового зіткнення з силами противника в районі населеного пункту Дубово-Василівка Бахмутського району Донецької області, тобто факт його смерті не території, на якій введено воєнний стан.

Досліджені судом документи, що підтверджують фактзагибелі ОСОБА_2 в зоні ведення активних бойових дій - це сповіщення про безвісну відсутність, виписка із наказу військової частини, акт про встановлення факту смерті, в якому зазначено місце виконання бойового завдання та місце смерті ОСОБА_2 є належними та допустимими доказами у даній справі.

З огляду на вищевикладене, суд вважає доведеним факт, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянин України, уродженець с. Василівка Фрунзівського району Одеської області, загинув ІНФОРМАЦІЯ_2 в районі населеного пункту Дубово-Василівка Бахмутського району Донецької області, перебуваючи на військовій службі під час виконання бойового завдання в зоні активних бойових дій.

Відповідно до ч.4ст. 317 ЦПК Україниухвалене судом рішення у справах про встановлення факту народження або смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ч. 1ст. 5 Закону України «Про судовий збір»заявники звільнені від сплати судового збору за подачу заяви у справах за заявами про встановлення факту народження або смерті, поданих у зв`язку із воєнним станом.

Відповідно до ч.2ст.319 ЦПК Українирішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

На підставі викладеного та керуючись ст.10,19,76,77,81,263-265,268,273,315,317 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа Захарівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) (ЄДРПОУ 23212160) про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Василівка Фрунзівського району Одеської області, який загинув ІНФОРМАЦІЯ_4 поблизу населеного пункту с. Дубово-Василівка Бахмутського району Донецької області.

Відповідно до ч. 4 ст. 317 ЦПК України рішення суду підлягає негайному виконанню.

Копію рішення суду невідкладно направити до Захарівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) для виконання.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Одеського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя М. Тарасенко

Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено28.06.2023
Номер документу111773322
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —517/355/23

Рішення від 26.06.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 19.06.2023

Цивільне

Ширяївський районний суд Одеської області

Тарасенко М. С.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Меєчко О. М.

Ухвала від 31.05.2023

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Гончар І. В.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Фрунзівський районний суд Одеської області

Тростенюк В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні