Ухвала
від 23.06.2023 по справі 492/184/23
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cправа № 492/184/23

провадження № 2/492/344/23

УХВАЛА

про залишення позову без розгляду

23 червня 2023 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання Гамурар І.О.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні дистанційно в режимі відеоконференції клопотання представника відповідача Підприємства з іноземними інвестиціями «ТОЙОТА-УКРАЇНА» адвоката Самсоновича Олега Андрійовича про залишення позову без розгляду у цивільній справі за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Автоцентр-Сервіс» до ОСОБА_1 , Командитного товариства «Кростелл Партнерс ЛП», Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Соллі-Плюс. Чернігів» про зобов`язання вчинити дії, -

встановив:

В провадженні Арцизького районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Автоцентр-Сервіс» до ОСОБА_1 , Командитного товариства «Кростелл Партнерс ЛП», Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Соллі-Плюс. Чернігів» про зобов`язання вчинити дії.

До суду від представника відповідача Підприємства з іноземними інвестиціями «ТОЙОТА-УКРАЇНА» адвоката Самсоновича О.А. надійшло клопотання, підтримане в судовому засіданні адвокатом Місник Н.В., про залишення позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Автоцентр-Сервіс» до ОСОБА_1 , Командитного товариства «Кростелл Партнерс ЛП», Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Соллі-Плюс. Чернігів» про зобов`язання вчинити дії без розгляду. Клопотання обґрунтоване тим, що позивачем порушені правила об`єднання позовних вимог, оскільки основною позовною вимогою є позовна вимога про зобов`язання ОСОБА_1 , Командитного товариства «Кростел Парнерс ЛП» виконати умови п. 4.1.3 Понятійної угоди 212602, що укладена між Товариством з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Автоцентр-Сервіс» та ОСОБА_1 , однак Підприємство з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна» не є стороною Понятійної угоди, вказана вимога має розглядатися за правилами цивільного судочинства, а позовні вимоги про зобов`язання Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна» визнати позивача переможцем конкурсу з відбору уповноваженого дилера «Тойота-Україна» в м.Чернігів, що оголошений 16 грудня 2020 року, зобов`язання Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна» укласти з позивачем договір призначення уповноваженого дилера в м.Чернігів підлягають розгляду в судах господарської юрисдикції. Таким чином, зазначені вимоги не можуть бути об`єднані в одній позовній заяві, оскільки такі вимоги не пов`язані між собою підставою виникнення або поданими доказами та не є похідними від основних, у зв`язку з чим позовна заява підлягає залишенню без розгляду.

Представник позивача, відповідач ОСОБА_1 , представники відповідачів Командитного товариства «Кростелл Партнерс ЛП», Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Соллі-Плюс. Чернігів» в підготовче судове засідання не з`явилися, про поважні причини неявки в суд не повідомили, відповідно до ст. 223 ЦПК України їх неявка не перешкоджає проведенню підготовчого судового засідання.

Розглянувши клопотання про залишення позову без розгляду, заслухавши обґрунтування представниці відповідача Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна» - адвоката Мисник Н.В., дослідивши матеріали цивільної справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України учасники справи мають право подавати клопотання.

Згідно з п. 10 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно дост.188ЦПК Україниводній позовнійзаяві можебути об`єднанодекілька вимог,пов`язаних міжсобою підставоювиникнення абоподаними доказами,основні тапохідні позовнівимоги. Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

Підстава позову - це фактичні обставини, на яких ґрунтуються вимоги позивача. Отже, вимоги повинні випливати з тих самих фактичних обставин, на яких вони ґрунтуються.

Доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Таким чином, позивач має право об`єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами. Однорідними можуть вважатися позовні заяви, які пов`язані з однорідними позовними вимогами і водночас подані одним і тим же позивачем до одного й того самого відповідача (чи відповідачів) або хоча й різними позивачами, але до одного й того ж відповідача. Однорідними ж позовними вимогами є такі, що виникають з одних і тих самих або з аналогічних підстав і водночас пов`язані між собою одним і тим самим способом захисту прав і законних інтересів.

Згідно з ч. 4ст. 188 ЦПК Українине допускається об`єднання в одне провадження кількох вимог, які належить розглядати в порядку різного судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно дост. 20 ЦПК Українине допускається об`єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом.

Судом встановлено, що вимога позивача про зобов`язання ОСОБА_1 , Командитного товариства «Кростел Парнерс ЛП» виконати умови п. 4.1.3 Понятійної угоди 212602, що укладена між Товариством з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Автоцентр-Сервіс» та ОСОБА_1 , а також вимоги про зобов`язання Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна» визнати позивача переможцем конкурсу з відбору уповноваженого дилера «Тойота-Україна» в м.Чернігів, що оголошений 16 грудня 2020 року, зобов`язання Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна» укласти з позивачем договір призначення уповноваженого дилера в м.Чернігів є самостійними вимогами, які не пов`язані ні підставами виникнення, ні поданими доказами та не є основними і похідними одна від одної, оскільки від задоволення першої позовної вимоги не залежить задоволення інших двох.

Сумісний розгляд таких позовних вимог перешкоджатиме з`ясуванню прав і взаємовідносин сторін та суттєво ускладнить вирішення спору в межах однієї справи та у строки, передбачені ст. 210 ЦПК України, що свідчить про порушення правил об`єднання позовних вимог.

Крім того, з позовної заяви вбачається, що позивачем об`єднані в одній позовній заяві вимоги, що підлягають розгляду за привалами різних видів судочинства, позовна вимога про зобов`язання ОСОБА_1 , Командитного товариства «Кростел Парнерс ЛП» виконати умови п. 4.1.3 Понятійної угоди 212602, що укладена між Товариством з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Автоцентр-Сервіс» та ОСОБА_1 розглядається за правилами цивільного судочинства, а вимога про зобов`язання Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна» визнати позивача переможцем конкурсу з відбору уповноваженого дилера «Тойота-Україна» в м.Чернігів, що оголошений 16 грудня 2020 року, зобов`язання Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна» укласти з позивачем договір призначення уповноваженого дилера в м.Чернігів розглядається в порядку господарського судочинства.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 257 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо провадження у справі відкрито за заявою, поданою без додержання вимог, викладених устаттях 175і177цього Кодексу, та не було сплачено судовий збір і позивач не усунув цих недоліків у встановлений судом строк.

Враховуючи, що ЦПК України не визначено порушення правил об`єднання позовних вимог як підставу для залишення позовної заяви без руху та встановлення позивачу строку для усунення недоліків позовної заяви, у зв`язку з чим суд дійшов висновку про залишення позову без розгляду,відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 257 ЦПК України.

Керуючись ст. ст. 43, 188, 197, 211, 223, 257, 258-260, 353, 354 ЦПК України, суд,

постановив:

Клопотання представника відповідача Підприємства з іноземними інвестиціями «ТОЙОТА-УКРАЇНА» адвоката Самсоновича Олега Андрійовича про залишення позову без розгляду задовольнити повністю.

Позову заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестиційна компанія «Автоцентр-Сервіс» до ОСОБА_1 , Командитного товариства «Кростелл Партнерс ЛП», Підприємства з іноземними інвестиціями «Тойота-Україна», Товариства з обмеженою відповідальністю «Соллі-Плюс. Чернігів» про зобов`язання вчинити дії залишити без розгляду.

Роз`яснити позивачу про його право на повторне звернення до суду після усунення умов, що були підставою для залишення позову без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому наявної ухвали суду.

Повна ухвала суду складена та підписана 27 червня 2023 року.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.06.2023
Оприлюднено28.06.2023
Номер документу111789056
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про спонукання виконати або припинити певні дії

Судовий реєстр по справі —492/184/23

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Лозко Ю. П.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 30.08.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Князюк О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні