Ухвала
від 26.06.2023 по справі 227/3528/18
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

26.06.2023 227/3528/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 червня 2023 року м. Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Корнєєвої В.В.

при секретарі с/з Михайловській Т.П.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Добропілля цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ВОЗРОЖДЕНИЕ», третя особа: Головне управління Держгеокадастру в Донецькій області, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки (паю) сільськогосподарського призначення,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Добропільського міськрайонного суду Донецької області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до СТОВ «ВОЗРОЖДЕНИЕ», третя особа: ГУ Держгеокадастру в Донецькій області, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки (паю) сільськогосподарського призначення.

Сторони в судове засідання не з`явились, про день, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином. Від представника позивачки надійшла заява про залишення позову без розгляду, просив повернути позивачу всі оригінали документів та вирішити питання про повернення експертною установою позивачу коштів за призначену, але не проведену почеркознавчу експертизу та провести судове засідання без його участі та участі позивача. Від інших учасників жодних заяв або доказів поважності неявки до суду не надходило.

Відповідно до п. 5 ч. 1ст. 257 ЦПК Українисуд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо позивач до початку розгляду справи по суті подав заяву про залишення позову без розгляду.Враховуючи вищевикладене, приймаючи до уваги те, що заяву про залишення позову без розгляду представником позивача було подано до початку розгляду справи по суті, а тому суд вважає, що позовна заява підлягає залишенню без розгляду, оскільки це не суперечить чинному законодавству та не порушує інтереси сторін.

Щодо клопотання представника позивача про повернення судових витрат, пов`язаних з проведенням експертизи, слід зазначити наступне:

Згідно ст.133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати:1) на професійну правничу допомогу;2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи;3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів;4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

На підставі ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються:1) у разі задоволення позову - на відповідача;2) у разі відмови в позові - на позивача;3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ст.142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову, а в разі якщо домовленості про укладення мирової угоди, відмову позивача від позову або визнання позову відповідачем досягнуто сторонами за результатами проведення медіації - 60 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.У разі закриття провадження у справі або залишення позову без розгляду відповідач має право заявити вимоги про компенсацію здійснених ним витрат, пов`язаних з розглядом справи, внаслідок необґрунтованих дій позивача.

Як вбачається з матеріалів справи, по справі було призначено, але не проведено судові експертизи, за які позивачем було сплачено кошти. Після повернення справи до суду сплачені позивачем кошти за проведення експертизи на депозит суду не надходили. Наразі суду не відомо чи було повернуто гроші експертною установою позивачу в зв"язку із непроведенням експертизи та в якому розмірі, тобто мається спір між позивачем та експертною установою, в зв"язку із чим слід роз"яснити позивачу та його представнику його право звернутися до цієї експертної установи з заявою про повернення грошових коштів, які були сплачені за проведення експертизи, та в разі незадоволення вимог звернутися до суду із позовом в порядку цивільного судочинства.

Згідно п.4 ч.1 ст.7 Закону України " Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі:залишення заяви або скарги без розгляду (крім випадків, якщо такі заяви або скарги залишені без розгляду у зв`язку з повторним неприбуттям або залишенням позивачем судового засідання без поважних причин та неподання заяви про розгляд справи за його відсутності, або неподання позивачем витребуваних судом матеріалів, або за його заявою (клопотанням). Враховуючи, що представником позивача до суду надана заява про залишення позову без розгляду, судові витрати по справі щодо сплати судового збору слід залишити за позивачем.

Керуючись п. 5 ч. 1 ст.257 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «ВОЗРОЖДЕНИЕ», третя особа: Головне управління Держгеокадастру в Донецькій області, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки (паю) сільськогосподарського призначення - залишити без розгляду.

Судові витрати по справі щодо сплати судового збору - залишити за позивачем.

Роз`яснити позивачу, що він має право звернутися до експертної установи з заявою про повернення грошових коштів, які були сплачені за проведення експертизи, та в разі незадоволення вимог звернутися до суду із позовом в порядку цивільного судочинства.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції може бути подана до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Ухвала набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 261 ЦПК України.

26.06.2023Головуючий суддя В.В. Корнєєва

Дата ухвалення рішення26.06.2023
Оприлюднено30.06.2023
Номер документу111856722
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору оренди земельної ділянки (паю) сільськогосподарського призначення

Судовий реєстр по справі —227/3528/18

Ухвала від 26.06.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва В. В.

Ухвала від 15.05.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва В. В.

Ухвала від 07.04.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Корнєєва В. В.

Ухвала від 30.08.2021

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хандурін В. В.

Ухвала від 02.06.2021

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 05.01.2021

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 18.11.2020

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 22.10.2020

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 29.09.2020

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Левченко А. М.

Ухвала від 17.04.2020

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хандурін В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні