Ухвала
від 03.07.2023 по справі 619/2931/23
ДЕРГАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 619/2931/23

провадження № 2/619/620/23

Ухвала

03 липня 2023 року,

м. Дергачі,

Дергачівський районний суд Харківської області,

суддя Нечипоренко І.М.,

справа № 619/2931/23,

найменування (ім`я) сторін, їх місцезнаходження та місце проживання:

позивач: Дергачівська окружна прокуратура, місцезнаходження: Харківська область, Харківський район, м. Дергачі, вул. 1 Травня, буд. 63, діє в інтересах держави в особі Солоницівської селищної ради, місцезнаходження: Харківська область, Харківський район, смт Солоницівка, вул. Визволителів, буд. 6,

відповідачі: - ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ,

- ОСОБА_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ,

- ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_2 ,

- ОСОБА_4 ,місце проживання: АДРЕСА_3

Питання, що вирішується ухвалою.

Дергачівська окружна прокуратура, діючи в інтересах держави в особі Солоницівської селищної ради, 30.06.2023 звернулася до суду з позовом про визнання недійсним Договору купівлі-продажу земельної ділянки АДРЕСА_4 , площею 0,1000 га кадастровий номер 6322056501:00:000:0247 від 22.09.2017 укладеного між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 , посвідченого приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Остапенком Є.М. та зареєстрований в реєстрі за № 2128; визнання недійсним Договору іпотеки від 22.09.2017, посвідченого приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Остапенком Є.М. та зареєстрованим в реєстрі за № 2132, відповідно якого ОСОБА_3 передала в іпотеку ОСОБА_4 земельну ділянку АДРЕСА_4 , площею 0,1000 га кадастровий номер 6322056501:00:000:0247 цільове призначення земельної ділянки - рекреаційного призначення (для індивідуального дачного будівництва); зобов`язання ОСОБА_4 повернути земельну ділянку АДРЕСА_4 , загальною площею 0,1000 га з кадастровим номером 6322056501:00:000:0247 у власність об`єднаної територіальної громади в особі Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області; визнання недійсним Договору купівлі-продажу земельної ділянки АДРЕСА_4 , площею 0,1000 га кадастровий номер 6322056501:00:000:0248 від 22.09.2017 укладений між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 посвідчений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Остапенко Є.М. та зареєстрований в реєстрі за № 2130; визнання недійсним Договору іпотеки від 22.09.2017 посвідчений приватним нотаріусом Харківського міського нотаріального округу Остапенко Є.М. та зареєстрований в реєстрі за № 2134 відповідно якого ОСОБА_3 передала в іпотеку ОСОБА_4 земельну ділянку АДРЕСА_4 , площею 0,1000 га кадастровий номер 6322056501:00:000:0248 цільове призначення земельної ділянки - рекреаційного призначення (для індивідуального дачного будівництва); зобов`язання ОСОБА_4 повернути земельну ділянку АДРЕСА_4 , загальною площею 0,1000 га з кадастровим номером 6322056501:00:000:0248 у власність об`єднаної територіальної громади в особі Солоницівської селищної ради Харківського району Харківської області.

Підстави для залишення без руху або повернення позовної заяви, чи відмови у відкритті провадження відсутні.

За положеннями ч. 1ст. 11 ЦПК України, суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Згідно з абз. 2 п. 4 ч. 4 ст. 19 ЦПК України, загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Частинами 1, 2 статті 274 ЦПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються: 1) малозначні справи, 2) що виникають з трудових відносин; 3) про надання судом дозволу на тимчасовий виїзд дитини за межі України тому з батьків, хто проживає окремо від дитини, у якого відсутня заборгованість зі сплати аліментів та якому відмовлено другим із батьків у наданні нотаріально посвідченої згоди на такий виїзд. У порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Враховуючи значення справи для сторін, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, суддя дійшла висновку про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Положеннями ч. 1ст. 53 ЦПК Українипередбачено,що третіособи,які незаявляють самостійнихвимог щодопредмета спору,можуть вступитиу справуна стороніпозивача абовідповідача дозакінчення підготовчогопровадження усправі абодо початкупершого судовогозасідання,якщо справарозглядається впорядку спрощеногопозовного провадження,у разіколи рішенняу справіможе вплинутина їхніправа абообов`язки щодооднієї зісторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Відповідно ч. 3, 5ст. 53 ЦПК Україниякщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Суд вважаєнеобхідним,враховуючи предметта підставипозову,залучити доучасті усправі яктретіх осібПриватне акціонернетовариство Лікувально-оздоровчихзакладів профспілокУкраїни «Укрпрофоздоровниця», Дочірне підприємство «Клінічний санаторій «Курорт Березівські мінеральні води» ПАТ лікувально-оздоровчих заклаів закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця», оскільки рішення по справі може вплинути на їх права та обов`язки.

Про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу.

Керуючись ст. 19, 53, 178, 181, 187, 258-261, 274, 353- 354 ЦПК України, суд,

постановив:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовом Дергачівської окружної прокуратури,яка дієв інтересахдержави вособі Солоницівськоїселищної радидо ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про визнання недійсними договорів купівлі-продажу, іпотеки та зобов`язання повернути земельні дліянки.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 01 серпня 2023 року о 10год 00хв в залі судових засідань № 2 приміщення Дергачівського районного суду Харківської області.

Залучити Приватнеакціонерне товариствоЛікувально-оздоровчихзакладів профспілокУкраїни «Укрпрофоздоровниця»(місцезнаходження:м.Київ,вул.Шота Руставелі,буд.39-41), Дочірне підприємство «Клінічний санаторій «Курорт Березівські мінеральні води» ПАТ лікувально-оздоровчих заклаів закладів профспілок України «Укрпрофоздоровниця» (місцезнаходження: Харківська область, Харківський район, с.Березівське) до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі (в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення) протягом двох днів з дня її складення у відповідності ч. 5ст. 272 ЦПК України.

Відповідачам разом з копією ухвали про відкриття провадження у справі одночасно надіслати копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Відповідно ст. 178 ЦПК України запропонувати відповідачам надати відзив, у якому викласти заперечення проти позову. Відзив подається протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

До відзиву додаються: 1) докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем (докази подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи); документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

До відзиву, підписаного представником відповідача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника відповідача. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно з положеннями ст. 192 ЦПК України третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, має право подати письмові пояснення щодо позову або відзиву, у яких викласти свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову, до яких застосовуються правила, встановленічастинами третьою - шостоюстатті 178 ЦПК України

Відповідно ст. 193 ЦПК України відповідачі мають право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву.

Відповідно умов ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї. Копії доказів (крім речових доказів), що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копій іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними. Докази, які не додані до позовної заяви чи до відзиву на неї, якщо інше не передбачено цим Кодексом, подаються через канцелярію суду, з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або в судовому засіданні з клопотанням про їх приєднання до матеріалів справи.

Учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Роз`яснити учасникам судового процесу, що згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

Ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає. Заперечення на ухвалу включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Веб-сторінка на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи: http://court.gov.ua/fair/.

На виконаннявимог ч.1ст.212ЦПК Українисуд повідомляєпро наявністьтехнічної можливостіучасникам справибрати участьу судовомузасіданні врежимі відеоконференціїпоза межамиприміщення суду,крім випадків,коли явкацього учасникасправи всудове засіданнявизнана судомобов`язковою.

Суддя І. М. Нечипоренко

Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено04.07.2023
Номер документу111929904
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі суд постановляє ухвалу. Керуючись ст. 19, 53, 178, 181, 187, 258-261, 274, 353- 354 ЦПК України, суд

Судовий реєстр по справі —619/2931/23

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 23.04.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Дергачівський районний суд Харківської області

Нечипоренко І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні