Рішення
від 29.05.2023 по справі 402/602/22
УЛЬЯНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №402/602/22

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" травня 2023 р. Ульяновський районний суд Кіровоградської області в складі:

головуючої - судді: Терновенко А.В.

при секретарі: Льошенку О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Благовіщенське Кіровоградської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Благовіщенський РВ ДВС Південно-Східного МУ МЮ (м.Дніпро), про стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів,

В С Т А Н О В И В:

19.10.2022 року ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до ОСОБА_2 , у якому просила стягнути з відповідача на її користь неустойку (пеню) в розмірі 154738,08 грн. за прострочення сплати аліментів за виконавчим листом № 402/536/21 від 12.05.2022 року виданого Ульяновським районним судом Кіровоградської області про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 у розмірі 1/2 частини усіх видів його заробітку щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісяця на утримання доньки ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1 , сина ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 та сина ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 , починаючи з 21.07.2021 до 19.11.2036.

В подальшому, 04.04.2023 року представником позивача - адвокатом Анікєєнко Є.О. подано заяву про збільшення позовних вимог, згідно якої просить стягнути з Відповідача неустойку (пеню) в розмірі 237373,09 грн.

В обгрунтування своїх вимог зазначила, що вона з 23.11.2016 року до 12.05.2022 р. перебувала з ОСОБА_2 у зареєстрованому шлюбі, від якого мають трьох дітей: доньку - ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , сина - ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , сина - ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 , які проживають разом із нею та знаходяться на її утриманні.

Рішенням Ульяновського районного суду Кіровоградської області від 12.05.2022 р. стягнено з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання дітей: доньки ОСОБА_8 , сина ОСОБА_4 та сина ОСОБА_5 у розмірі 1/2 частини всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 21.07.2021 року.

Виконавчий лист про стягнення аліментів передано на виконання до Благовіщенського відділу державної виконавчої служби у Голованівському районі Кіровоградської області Південно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Дніпро). Відповідно до довідки-розрахунку заборгованості по аліментам від 01.10.2022 року, виданої державним виконавцем Благовіщенського ВДВС Цикалюк А.Р., заборгованість по даному виконавчому провадженню станом на 01.10.2022 року становила 67058 грн.

Скориставшись своїм правом, Позивачка просить стягнути з Відповідача неустойку (пеню) за прострочення сплати аліментів.

Відповідач 18.11.2022 року направив суду відзив на позов з розрахунком пені, суму якої він визнав зазначивши, що позов він визнає частково, в сумі 15399 грн.Аргументував свою позицію наступним.У відповідності до ст.196 СК України, особа ,сплачує неустойку(пеню) при виникненні заборгованості лише за наявності її вини. Оскільки підставою для нарахування аліментів було рішення суду від 12.05.2022 року , він вважає , що в тому, що виникла заборгованість з моменту звернення до суду з позовом про стягнення аліментів до винесення судового рішення , його вини не має.Тож пеня має нараховуватись на заборгованість що виникла на період з 12.05.2022 року .Крім цього відповідач зазначив, що пеня не може перевищувати 100 % заборгованості по аліментам. Просить позов задовольнити частково.

Позивачка та її представник - адвокат Анікєєнко Є.О. в судове засідання не з`явились, подавши заяву про розгляд справи за їх відсутності, позовні вимоги підтримують з урахуванням заяви про збільшення розміру позовних вимог.

Відповідач та його представник у судове засідання також не з`явились, подавши заяву про розгляд справи за їх відсутності, долучивши довідку Гайворонського ВДВС про відсутність заборгованості по аліментах станом на 20.05.2023 р.

Дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Позивачка ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_2 мають трьох спільних дітей: доньку - ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , сина - ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_2 , сина - ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується копіями свідоцтв про народження (а.с.8-10).

Рішенням Ульяновського районного суду Кіровоградської області від 12.05.2022 р. стягнено з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання дітей: доньки ОСОБА_8 , сина ОСОБА_4 та сина ОСОБА_5 у розмірі 1/2 частини всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи стягнення з 21.07.2021 року.

Позивачкою подано копію довідки-розрахунку заборгованості по аліменам станом на 1.10.2022 року.Заборгованість за період з липня 2021 року по вересень 2022 року включно і вона становить 67058 грн. При цьому відповідачем надано розрахунок заборгованості з 1.05.2022 року. по 20.05.2023 року, де зазначено що станом на 1.06.2023 року заборгованість по аліментам відсутня.

Приймаючи рішення, суд керується наступним.

Статтею 180 СК України встановлений обов`язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Сплата аліментів за рішенням суду є одним із способів виконання обов`язку утримувати дитину тим з батьків, хто проживає окремо від дитини.

Відповідно до абз.1 ч.1 ст.196 СК України у разі виникнення заборгованості з вини особи, яка зобов`язана сплачувати аліменти за рішенням суду або за домовленістю між батьками, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

При цьому суд в обов"язковому порядку повинен встановити наявність вини платника аліментів щодо виникнення заборгованості. Відповідальність платника аліментів за прострочення їх сплати у виді неустойки (пені) настає лише за наявності вини цієї особи, а не у всіх випадках, крім несвоєчасної виплати заробітної плати, затримки або неправильного перерахування аліментів банками. Такого висновку дійшов Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду при розгляді справи № 661/905/19.

Неустойка (пеня) - це спосіб забезпечення виконання зобов`язання.

Її завдання - сприяти належному виконанню зобов`язання, стимулювати боржника до належної поведінки. Однак таку функцію неустойка виконує до моменту порушення зобов`язання боржником. Після порушення боржником свого обов`язку неустойка починає виконувати функцію майнової відповідальності. Це додаткові втрати боржника, майнове покарання його за невиконання або невчасне виконання обов`язку сплатити аліменти.

Стягнення неустойки є санкцією за ухилення від сплати аліментів.

Це додаткові втрати неналежного боржника, майнове покарання його за невиконання або невчасне виконання обов`язку сплатити аліменти.Ухиленням від сплати аліментів слід вважати дії або бездіяльність винної особи, спрямовані на невиконання рішення суду про стягнення з неї на користь стягувача визначеної суми аліментів. Вони можуть виразитись як у прямій відмові від сплати встановлених судом аліментів, так і в інших діях (бездіяльності), які фактично унеможливлюють виконання вказаного обов`язку (приховуванні заробітку (доходу), що підлягає обліку при відрахуванні аліментів, зміні місця роботи чи місця проживання з неподанням відповідної заяви про необхідність стягування аліментів тощо).

Тлумачення статті 196 СК України свідчить про те, що відповідальність платника аліментів за прострочення їх сплати у виді неустойки (пені) настає лише за наявності вини цієї особи.

На платника аліментів не можна покладати таку відповідальність, якщо заборгованість утворилася з незалежних від нього причин.

Оскільки зобов"язання у відповідача виникло лише 12.05.2022 року на підставі рішення суду , тож неустойка(пеня) має нараховуватись з моменту коли він ухилявся від виконання зобов"язання, тобто з 12.05.2022 року.

Верховний Суд у складі Великої Палати у Постанові від 25 квітня 2018 року у справі № 572/1762/15-ц зазначив, що правило про стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення означає, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів ураховується сума несплачених аліментів та кількість днів прострочення. Оскільки аліменти нараховуються щомісячно, строк виконання цього обов`язку буде різним, отже і кількість днів прострочення також буде різною залежно від кількості днів у місяці. Тобто, пеня за прострочення сплати аліментів повинна нараховуватися на всю суму несплачених аліментів за кожен день прострочення її сплати, а її нарахування не обмежується тільки тим місяцем, у якому не проводилося стягнення.

Правило про стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення полягає в тому, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів враховується розмір несплачених аліментів за кожний місяць та кількість днів прострочення за кожним платежем окремо.

Аліменти нараховуються щомісячно, тому строк виконання цього обов`язку буде різним, а, отже, кількість днів прострочення сплати аліментів за кожен місяць також буде різною.

Законодавець установив розмір пені - 1 % за кожен день прострочення та період, за який нараховується пеня - за кожен день, починаючи з наступного, у який мала бути здійснена сплата аліментів за відповідний місяць, але таке зобов`язання не було виконане, і до дня, в який проведена сплата заборгованості чи до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені.

Таке правило застосовується у разі прострочення виконання зобов`язання зі сплати аліментів за місяць, у який вони мали бути сплачені.

Розмір пені за місячним платежем розраховується так: заборгованість зі сплати аліментів за конкретний місяць (місячний платіж) необхідно помножити на кількість днів заборгованості, які відраховуються з першого дня місяця, наступного за місяцем, в якому мали бути сплачені, але не сплачувалися аліменти, до дня їх фактичної виплати (при цьому день виконання зобов`язання не включається до строку заборгованості), та помножити на один відсоток.

Тобто формула така: заборгованість за місяць помножена на кількість днів прострочення помножена на 1 %. За цим правилом обчислюється пеня за кожним простроченим місячним платежем. Загальний розмір пені становить суму розмірів пені, обчисленої за кожним місячним (періодичним) платежем.

Таким чином, розрахунок пені за даним позовом здійснюється наступним чином:

Загальна сума пені за несплату або несвоєчасну сплату аліментів має розраховуватися за формулою:

p = (A1 х 1% х Q1) + (A2 х 1% х Q2) + ……. (An х 1% х Qn),

де:

p - загальна сума пені за несплату або прострочення сплати аліментів, обраховується позивачем на момент подачі позову;

A1 - нарахована сума аліментів за перший місяць;

Q1 - кількість днів прострочення сплати суми аліментів за перший місяць;

A2 - нарахована сума аліментів за другий місяць;

Q2 - кількість днів прострочення сплати аліментів за другий місяць;

An - нарахована сума аліментів за останній місяць перед подачею позову;

Qn - кількість днів прострочення сплати аліментів за останній місяць.

Пеня за заборгованість по сплаті аліментів нараховується на всю суму несплачених аліментів за кожний день прострочення її сплати, а її нарахування не обмежується тільки тим місяцем, в якому не проводилося стягнення.

Отже, зобов`язання зі сплати аліментів носить періодичний характер і повинне виконуватися щомісяця, тому при розгляді спорів про стягнення на підставі частини першої статті 196 СК України пені від суми несплачених аліментів суд повинен з`ясувати розмір несплачених аліментів за кожним із цих періодичних платежів, установити строк, до якого кожне із цих зобов`язань мало бути виконане, та з урахуванням установленого - обчислити розмір пені виходячи із суми несплачених аліментів за кожен місяць окремо від дня порушення платником аліментів свого обов`язку щодо їх сплати до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, підсумувавши розміри нарахованої пені за кожен із прострочених платежів та визначивши її загальну суму.

Сума заборгованості у відповідності до розрахунку складає 10754,5 грн. Кількість днів заборгованості 329 днів. Розмір пені за розрахунком складає 35 382,31 грн. Оскільки сума пені обмежена законом і не може перевищувати 100 % заборгованості , стягненню підлягає сума пені в розмірі 10754,5 грн. При цьому при проведенні розрахунків суд бере до уваги розрахунок наданий відповідачем , оскільки він повністю відповідає квитанціям про погашення заборгованості , наданими відповідачем.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність доказів, враховуючи вимоги ст.196 СК України, задовольняє позов частково та стягує з відповідача на користь позивача неустойку (пеню) за прострочення по виплаті аліментів у розмірі 10754,5 грн.

У відповідності до вимог ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При подачі позовної заяви ціна позову заявлена у розмірі 154738,08 грн., таким чином судовий збір мав становити 1% від ціни позову, тобто 1547,38 грн.

Оскільки судом задоволено позовні вимоги у розмірі 10754,5 грн., то з Відповідача слід стягнути на користь держави судовий збір у сумі 340,34 грн.

На підставі вищевикладеного, та керуючись ст.ст.12, 13, 81, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа - Благовіщенський РВ ДВС Південно-Східного МУ МЮ (м.Дніпро), про стягнення неустойки за прострочення сплати аліментів - задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 неустойку (пеню) за прострочення по виплаті аліментів у розмірі 10754,5 грн. за період з 12.05.2022 р. по 25.04.2023 р. за виконавчим листом №402/536/21 від 12.05.2022 р., виданого Ульяновським районним судом Кіровоградської області.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 340,34 гривень.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Сторони у справі:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , паспорт № НОМЕР_1 , виданий 21.12.2016, РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 ;

відповідач - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , паспорт № НОМЕР_3 , виданий 14.06.2022 р., НОМЕР_4 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Суддя: А. В. Терновенко

Дата ухвалення рішення29.05.2023
Оприлюднено04.07.2023
Номер документу111931599
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів

Судовий реєстр по справі —402/602/22

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 18.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Ухвала від 02.08.2023

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Карпенко О. Л.

Рішення від 29.05.2023

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Терновенко А. В.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Терновенко А. В.

Ухвала від 23.01.2023

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Терновенко А. В.

Ухвала від 21.10.2022

Цивільне

Ульяновський районний суд Кіровоградської області

Терновенко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні