Ухвала
від 03.07.2023 по справі 469/976/23
БЕРЕЗАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

03.07.23

Справа № 469/976/23

2/469/430/23

У Х В А Л А

03 липня 2023 року смт.Березанка

Суддя Березанського районного суду Миколаївської області Гапоненко Н.О., розглянувши позовну заяву

ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ,

до

Товариства з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНЬ АГРО ІНВЕСТ", місцезнаходження: 57440, с.Калинівка Миколаївського району Миколаївської області, вул. Центральна, 1, код ЄДРПОУ 41107067,

про стягнення орендної плати,

в с т а н о в и л а :

ОСОБА_1 30 червня 2023 року звернулась до суду із зазначеною позовною заявою, у якій просила стягнути з відповідача на свою користь заборгованість по виплаті орендної плати у розмірі 53444,84 грн. за договорами оренди належних позивачеві у порядку спадкування після смерті ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , земельних ділянок площею 6.4302 га кадастровий номер 4820981800:03:000:0028 та площею 2.3526 га кадастровий номер 4820981800:06:000:0053, а також пеню за період 2021-2022 років у розмірі 16594,96 грн.

Підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження не встановлені, правила підсудності дотримано, оскільки земельні ділянки, з приводу яких виник спір, розміщені на території колишнього Березанського району Миколаївської області.

Оскільки загальний розмір позовних вимог становить 70039,80 грн., що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, на підставі п.1 ч.6 ст.19 ЦПК України справа є малозначною та відповідно до п.1 ч.4 ст.19 ЦПК України підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження.

Згідно з ч.5 ст.279 ЦПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Необхідності розгляду справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін з тексту позовної заяви не вбачається, відповідних клопотань позивач не надавала.

У позовній заяві позивачем зазначено третьою особою без самостійних вимог Товариства з обмеженою відповідальністю "ІМ.КЛ.ПЕТРОВСЬКОГО", яке, за змістом позовної заяви, було первинним орендарем за договором оренди земельної ділянки від 01 жовтня 2006 року № 0407007000325; 01 січня 2018 року мати позивача ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , ТОВ "ІМ.КЛ.ПЕТРОВСЬКОГО" (орендар) та ТОВ "ПІВДЕНЬ АГРО ІНВЕСТ" (новий орендар) уклали нову угоду, за якою відступлено права та обов"язки орендаря відповідачу.

Згідно з частинами 1, 3-5 статті 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і в заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі. Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Як вбачається зі змісту позовної заяви, позивач посилається на те, що орендарем належних йому земельних ділянок та, відповідно, особою, яка порушує права позивача, є Товариство з обмеженою відповідальністю "ПІВДЕНЬ АГРО ІНВЕСТ", якому Товариство з обмеженою відповідальністю "ІМ.КЛ.ПЕТРОВСЬКОГО" відступило права та обов"язки орендаря за договором оренди від 01 жовтня 2006 року.

Заява про залучення третьої особи позивачем до суду не надана.

Будь-які обставини, які б свідчили про наявність у ТОВ "ІМ.КЛ.ПЕТРОВСЬКОГО" цивільно-правового інтересу щодо рішення суду у цій справі, позивачем не викладені та зі змісту позовної заяви не вбачаються, а тому, виходячи з предмету спору та обраного позивачем способу захисту порушеного права, суд не вбачає підстав для залучення ТОВ "ІМ.КЛ.ПЕТРОВСЬКОГО" як третьої особи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.19, 53, 187, 274, 277, 279 ЦПК України, суддя -

п о с т а н о в и л а:

Позовну заяву прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження за наявними у справі матеріалами без виклику (повідомлення) сторін.

Виключити ТОВ "ІМ. Кл.ПЕТРОВСЬКОГО" з числа третіх осіб.

Відповідач має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надати суду клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін та (або) відзив на позовну заяву, до якого додаються докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, та документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Позивач не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву має право надати суду клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін та відповідь на відзив та надати відповідні докази і підтвердження направлення відповіді на відзив і доданих до неї документів іншим учасникам справи.

Відповідач не пізніше п`яти днів з дня отримання відповіді позивача на відзив має право надати суду заперечення на відповідь на відзив з підтвердженням направлення заперечень учасникам справи.

За відсутності клопотань будь-якої зі сторін справа буде розглянута в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Роз"яснити сторонам положення ч.ч.3, 4 ст.12 ЦПК України, а саме що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом, та несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, що їх подає, іншим учасникам справи. Суд не бере до уваги відповідні докази у разі відсутності підтвердження надсилання (надання) їх копії іншим учасникам справи, крім випадку, якщо такі докази є у відповідного учасника справи або обсяг доказів є надмірним, або вони подані до суду в електронній формі, або є публічно доступними.

Інформація щодо справи, що розглядається, може бути отримана учасниками справи на офіційному порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-адреса сторінки Березанського районного суду http://court.gov.ua/fair/sud1403/).

Ухвала набираєзаконної силиз моментуїї підписаннясуддею таможе бутиоскаржена вапеляційному порядкулише щодонедотримання правилпідсудності безпосередньодо апеляційногосуду Миколаївськоїобласті шляхомподання апеляційноїскарги протягомп`ятнадцяти днівз дня її складення, в іншій її частині ухвала оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя:

СудБерезанський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено04.07.2023
Номер документу111932980
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —469/976/23

Постанова від 22.04.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Постанова від 22.04.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Серебрякова Т. В.

Рішення від 02.02.2024

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Березанський районний суд Миколаївської області

Гапоненко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні