Вирок
від 03.07.2023 по справі 472/387/23
ВЕСЕЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 472/387/23

Веселинівський районний суд Миколаївської області

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 липня 2023 рокусмт Веселинове

Веселинівський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в смт. Веселинове Миколаївської області кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12023152260000112 від 18.03.2023 року за обвинуваченням:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Широколанівка Веселинівського району Миколаївська область, українець, громадянин України, із неповною середньою освітою, не працюючий, перебуває в цивільному шлюбі, має на утриманні одну малолітню дитину, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , в силу ст. 89 КК України не судимий,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 187 КК України,

У судовому розгляді справи приймали участь сторони кримінального провадження: процесуальний прокурор Миколаївської окружної прокуратури - ОСОБА_4 , процесуальний прокурор Веселинівського відділу Вознесенської окружної прокуратури - ОСОБА_5 , обвинувачений - ОСОБА_3 , захисник - ОСОБА_6 ,

В С Т А Н О В И В:

Суд визнав доведеним, що ОСОБА_3 вчинив розбійний напад, спрямований на заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров`я особи, з проникненням у житло, вчинений в умовах воєнного стану.

Так, 17.03.2023 року близько о 21.00 годині у ОСОБА_3 виник намір на вчинення нападу з метою заволодіння грошима, які належать ОСОБА_7 , поєднаного із проникненням у житло, а саме до приміщення будинку АДРЕСА_3 , з метою подальшого обернення грошей на свою користь.

17.03.2023 року близько о 21:30 годині ОСОБА_3 реалізуючи свій злочинний умисел, переслідуючи корисливий мотив та мету власного незаконного збагачення, одягнув будівельні рукавички та підійшов до будинку АДРЕСА_3 , який належить ОСОБА_7 , де переліз через огорожу, та вийнявши віконну раму проник до приміщення зазначеного будинку. Знаходячись у будинку, ОСОБА_3 , усвідомлюючи протиправність та суспільну небезпечність своїх дій, переслідуючи корисливі цілі, застосував до ОСОБА_7 фізичне насилля, яке є небезпечним для життя та здоров`я останнього, а саме, наніс йому кулаком тілесні ушкодження у вигляді 12 синців, 5 саден в області обличчя, шиї та кінцівок, рани у зовнішнього кінця лівої брови. Всі тілесні ушкодження утворились від не менш ніж дванадцятикратної дії тупих твердих предметів або тупого твердого предмету з обмеженою контактуючою поверхнею незадовго до моменту освідування, не виключно від ударів рукою, ногою або будь - яким іншим предметом. По ступеню тяжкості тілесні ушкодження у вигляді синців та саден відносяться до категорії легких тілесних ушкоджень; тілесне ушкодження у вигляді рани у зовнішнього кінця лівої брови відноситься до категорії легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров`я. Після чого ОСОБА_3 почав вимагати у ОСОБА_7 гроші. ОСОБА_7 , усвідомлюючи протиправність реальних намірів ОСОБА_3 , які виявились у застосуванні фізичного насилля, та загрозою настання ще більш тяжких наслідків для себе, на вимогу останнього віддав тому гроші у сумі 9900 гривень. Після чого, ОСОБА_3 з місця скоєння кримінального правопорушення зник та розпорядився викраденими ним грошима на власний розсуд, спричинивши тим самим ОСОБА_7 матеріальну шкоду на зазначену суму.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 свою вину визнав повністю, суду пояснив, що 17 березня 2023 року він вранці перебував на кладовищі, а саме копав яму та вживав спиртні напої. Ввечері прийшов додому та разом зі співмешканкою ОСОБА_8 повечеряли під час чого вживали спиртні напої. Пізніше приблизно о 21.00 годині він вирішив піти до ОСОБА_7 та купити горілку, яку він раніше в нього купував. Прийшовши до домоволодіння ОСОБА_7 , розташованого за адресою АДРЕСА_3 почав гукати, але ніхто не вийшов, після чого переліз через огорожу, вийняв віконну раму та заліз до житлового будинку. Але в будинку потерпілий ОСОБА_7 прижав його до стіни і тоді він почав його бити. Наніс потерпілому не менше 12 ударів, спочатку запитуючи чи є в нього горілка, на що той відповів, що не має, а потім вимагав гроші. Разом з потерпілим пішли до кімнати, де потерпілий підняв крісло і віддав на його вимогу гроші в сумі 9900 грн. В скоєному злочині щиро розкаюється. Ставити під сумнів достовірність та об`єктивність показань обвинуваченого ОСОБА_3 , який в судовому засіданні підтвердив свою участь у розбійному нападі, спрямованого на заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров`я особи, з проникненням у житло, вчинений в умовах воєнного стану, у суду немає підстав. Ці показання обвинуваченого відповідають цілком всім матеріалам кримінального провадження.

Крім винних зізнань обвинуваченого ОСОБА_3 , вина останнього також підтверджується фактичними даними, які містяться в:

-Показаннях свідка ОСОБА_8 , яка в судовому засіданні суду показала, що вона практично нічого не знає, про все дізналася 18.03.2023 року від працівників поліції. 17 березня 2023 року її співмешканець ОСОБА_3 вранці пішов на роботу, а саме на кладовище копати яму, ввечері повернувся додому де вони разом повечеряли та вжили спиртні напої. Пізніше ОСОБА_3 сказав, що піде до туалету та зник, повернувся лише посеред ночі. Вранці приїхали працівники поліції та в їх присутності співмешканець добровільно віддав кошти, які знаходилися під подушкою.

-Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, відповідно якого відомості про злочин, передбачений за ч. 4 ст. 186 КК України, внесені 18.03.2023 о 10.55 години за № 12023152260000112.

-Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, відповідно якого відомості про злочин, передбачений за ч. 4 ст. 187 КК України, внесені 18.03.2023 о 10.55 години за № 12023152260000112.

-Протоколі прийняття заяви про вчинене кримінальне правопорушення (або таке, що готується) від 18.03.2023 року, відповідно до якого слідчим СВ ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_9 було прийнято усну заяву від ОСОБА_7 про те, що 17 березня 2023 року у вечірній час приблизно о 21 год. 30 хв. ОСОБА_3 шляхом розбиття вікна проник до приміщення житлового будинку, розташованого на території домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 , де застосував фізичну силу, відкрито заволодів грошовими коштами, які належать ОСОБА_7 . Сума матеріального збитку встановлюється.

-Заяві ОСОБА_7 від 18.03.2023 року, відповідно до якої останній не заперечує щодо проведення огляду його домоволодіння за адресою: АДРЕСА_3 .

-Протоколі огляду місця події від 18.03.2023 року та в фототаблицях до нього, відповідно до якого слідчим СВ ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_9 на підставі заяви ОСОБА_7 в присутності понятих ОСОБА_10 та ОСОБА_11 було проведено огляд домоволодіння ОСОБА_7 , яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3 . Вхід до житлового будинку здійснюється через одностулкові металопластикові двері білого кольору, які обладнані симетричними вирізами, замком. На вхідних дверях маються механічні пошкодження, а саме вм`ятини на корпусі дверей із зовнішньої сторони, також відірвана ручка із зовнішньої сторони, яка лежить на землі з лівої сторони дверей. По правій стороні дверей містяться віконні рами розмірами 30см х 1м, при цьому права рама без пошкоджень, а ліва рама, що складається з чотирьох секцій відкрита та лежить на землі, при цьому скло надбите у нижній секції. Вхідні двері оброблені за допомогою магнітного дактилоскопічного порошку червоного кольору, в ході чого з зовнішньої поверхні дверей в районі вм`ятини на висоті 1м від підлоги вилучено три сліди слідоутворюючого об`єкту на клейку стрічку. Із внутрішньої сторони на відстані 15см від вхідної ручки три сліди слідоутворюючого об`єкту на клейку стрічку. Крім цього з лівої сторони віконної рами, що відкрита на висоті 60 см, наявний фрагмент металевого цвяху з якого вилучено мікрооб`єкти що поміщені до паперового конверті. На підлозі у веранді у хаотичному порядку наявні сліди речовини бурого кольору округлої форми, також мається слід на ручці вхідних дверей із внутрішньої сторони. В ході огляду змив речовини бурого кольору з підлоги ручки вхідних дверей на марлевий тампон, що поміщений до паперових конвертів. В приміщенні зали знаходиться дерев`яний стіл накритий скатертиною білого кольору, в крайній дальній частині столу з правої сторони наявні сліди речовини бурого кольору, що розташовані у хаотичному порядку невизначеної форми, купюри номіналом 200 гривень. На підлозі біля столу у хаотичному порядку лежать купюри номіналом в 1 та 2 гривні. Вхідні двері, що входять до зали оброблені дактилоскопічним порошком та з внутрішньої сторони біля ручки виявлено два сліди папілярних узорів рук на клейку стрічку. Двері, які ведуть до кухні оброблені дактилоскопічним порошком та із зовнішньої сторони біля ручки виявлено три сліди папілярних узорів рук на клейку стрічку. В ході огляду було виявлено та вилучено 5 слідів папілярних узорів на темну стрічку, 6 слідів слідоутворюючого об`єкта на темну стрічку, два змиви речовин бурого кольору на марлеві тампони, мікрооб`єкт, металеву ручку та поміщено до сейф пакету WAR 1119094.

-Протоколі огляді предметів від 30.03.2023 року, відповідно якого заступником начальника СВ ВП № 5 Миколаївського РУП в Миколаївській області ОСОБА_12 було проведено огляд грошових коштів: 1 купюра номіналом 1000 гривень, 8 купюр номіналом 500 гривень, 14 купюр номіналом 200 гривень, 20 купюр номіналом 100 гривень, 2 купюри номіналом 50 гривень. Загальна сума 9900 гривень.

-Постанові про визнання речовими доказами від 30.03.2023 року, згідно якої визнано речовими доказами грошові кошти в сумі 9900 гривень, купюрами: 1 номіналом 1000 гривень, 8 номіналом 500 гривень, 14 номіналом 200 гривень, 20 номіналом 100 гривень, 2 номіналом 50 гривень, які передані на зберігання потерпілому ОСОБА_7

-Розписці потерпілого ОСОБА_7 від 31.03.2023 року, відповідно якої останній отримав від працівників поліції належні йому гроші в сумі 9900 гривень та зобов`язується зберігати до вирішення питання в суді.

-Висновку експерта № 220 від 20.03.2023 року, згідно якого встановлено, що у ОСОБА_7 виявлені тілесні ушкодження у вигляді 12 синців, 5 саден в області обличчя, шиї та кінцівок, рани у зовнішнього кінця лівої брови. Всі тілесні ушкодження виявлені у потерпілого, утворилися від не менш ніж дванадцятикратної дії тупих твердих предметів або тупого твердого предмету з обмеженою контактуючою поверхнею незадовго до моменту освідування, не виключено від ударів рукою, ногою або яким-небудь іншим предметом. По ступеню тяжкості тілесні ушкодження у вигляді синців та саден відноситься до категорії легких тілесних ушкоджень; тілесне ушкодження у вигляді рани у зовнішнього кінця лівої брови відноситься до категорії легких тілесних ушкоджень з короткочасним розладом здоров`я. Тілесні ушкодження, які перелічені в п.1, знаходяться в зоні доступній для спричинення власною рукою, але спричинення даних ушкоджень самим ОСОБА_7 малоймовірно. Утворення даних тілесних ушкоджень при самовільному падінні з положення власного зросту чи при падінні тілу прискоренням малоймовірно.

-Висновку експерта № 243-і від 14.04.2023 року, згідно якого встановлено, що кров ОСОБА_7 відноситься до групи В з ізогемаглютиніном анти-А з супутнім антигеном Н ізосерологічної системи АВО. На куртці, представленій на експертизу знайдена кров людини, при серологічному дослідженні виявлені антигени Ві Н ізосерологічної системи АВ0. Походження крові не виключається від особи (осіб) групи В з ізогемаглютиніном анти -А з супутнім антигеном Н, у тому числі ОСОБА_7 . Дані серологічного дослідження не виключають можливості змішування крові в плямах і походження її від осіб з групами В з ізогемаглютиніном анти -А з супутнім антигеном Н і 0 з ізогемаглютинінами анти -А і анти-В.

-Висновку експерта № 246-і від 14.04.2023 року, згідно якого встановлено, кров ОСОБА_7 відноситься до групи В з ізогемаглютиніном анти-А з супутнім антигеном Н ізосерологічної системи АВО. На фрагменті марлі зі змивом, представленому на експертизу, знайдена кров людини при серологічному дослідженні виявлені антигени Ві Н ізосерологічної системи АВ0. Походження крові не виключається від особи (осіб) групи В з ізогемаглютиніном анти - А з супутнім антигеном Н, у тому числі ОСОБА_7

-Висновку експерта № 247-і від 14.04.2023 року, згідно якого встановлено, кров ОСОБА_7 відноситься до групи В з ізогемаглютиніном анти-А з супутнім антигеном Н ізосерологічної системи АВО. На фрагменті марлі зі змивом, представленому на експертизу, знайдена кров людини при серологічному дослідженні виявлені антигени Ві Н ізосерологічної системи АВ0. Походження крові не виключається від особи (осіб) групи В з ізогемаглютиніном анти -А з супутнім антигеном Н, у тому числі ОСОБА_7

-Висновку експерта № 244-і від 14.04.2023 року, згідно якого встановлено, кров ОСОБА_7 відноситься до групи В з ізогемаглютиніном анти-А з супутнім антигеном Н ізосерологічної системи АВО. На парі перчаток, наданій на експертизу, знайдена кров людини, при серологічному дослідженні виявлені антигени Ві Н ізосерологічної системи АВ0. Походження крові не виключається від особи (осіб) групи В з ізогемаглютиніном анти -А з супутнім антигеном Н, у тому числі ОСОБА_7 . Дані серологічного дослідження не виключають можливості змішування крові в плямах і походження її від осіб з групами В з ізогемаглютиніном анти -А з супутнім антигеном Н і 0 з ізогемаглютинінами анти -А і анти-В.

-Висновку експерта № 245-і від 14.04.2023 року, згідно якого встановлено, кров ОСОБА_7 відноситься до групи В з ізогемаглютиніном анти-А з супутнім антигеном Н ізосерологічної системи АВО. На кросівці на праву ногу, наданому на експертизу, при серологічному дослідженні виявлені антигени Ві Н ізосерологічної системи АВ0. Походження крові не виключається від особи (осіб) групи В з ізогемаглютиніном анти -А з супутнім антигеном Н, у тому числі ОСОБА_7 . Дані серологічного дослідження не виключають можливості змішування крові в плямах і походження її від осіб з групами В з ізогемаглютиніном анти -А з супутнім антигеном Н і 0 з ізогемаглютинінами анти -А і анти-В. На кросівці на ліву ногу, наданому на експертизу кров не знайдена.

-Протоколі огляду предметів від 26.04.2023 року з фото зображеннями, відповідно якого заступником начальника СВ ВП № 5 Миколаївського РУП в Миколаївській області ОСОБА_12 було проведено огляд предметів: 1. полімерний не прозорий пакет-сейф № 5713648, розмірами: 24,5x15,5см. На час огляду цілісність пакету не порушена. На пакеті друкованим та рукописним засобами виконані наступні написи: «Україна, МВС, експертна служба, підрозділ: СВ ВП №5 МРУП ГУНП, номер, дата висновку (фабула): СЕ -19/115-23/407З-ТР, КП № 12013152260000112 (дві таблиці до ОМП), О\Д 1649, експерт: ОСОБА_13 (підпис)». На зворотному боці пакету міститься наступний напис: 5713648. 2. паперовий конверт коричневого кольору, розмірами: 20x16см. На час огляду цілісність конверту не порушена. На конверті рукописним засобом виконані наступні написи: «В даному конверті запаковано: 1). таблиця до протоколу огляду місця події від 18.03.2023, 2) дактилоскопічна карта ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , 3) ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 дактилоскопічна карта., спеціаліст-криміналіст ОСОБА_14 (підпис), слідчий СВ № І5 ОСОБА_9 , 1. (підпис), 2. (підпис), до 1651». На зворотній стороні конверту, маються дві паперові бирки з відбитками круглої печатки з наступним написом: «Відділення поліції № 5 Миколаївського РУН ГУНП в Миколаївській області, для довідок». У нижній частині конверту мається паперова бирка з наступним написом: «Миколаївський НДЕКЦ МВС, № СЕ-19/115-23/4069Д». З правого боку конверта за допомоги металевих скоб прикріплено паперову бирку на якій у верхній та нижній частиш бирки, а також зі зворотної сторони бирки маються у загальній кількості три відбитки печатки прямокутної форми, на яких мається наступний напис: «№1 Миколаївський НДЕКЦ МВС, сектор дактилоскопічних досліджень, об`єкт дослідження.» На бирці друкованим та рукописним засобами нанесено наступні написи: «Миколаївський НДЕКЦ МВС, об`єкт дослідження № 1651 до висновку експерта № СЕ-19/115-23/4069-Д від 27.03.2023, кримінальне провадження № 12023152260000112, інформацію про об`єкт дослідження: таблиця до протоколу ОМП, 2 Д\К: ОСОБА_15 та ОСОБА_3 , замовник експертизи: СВ ВП № МРУП, судовий експерт (підпис) ОСОБА_16 ». 3. Паперовий конверт білого кольору, розмірами: 15х11,5см. На час огляду цілісність конверту не порушена. На конверті рукописним засобом виконані наступні написи: «В даному конверті знаходиться змив РБК виявлений на підлозі в приміщенні коридору за фактом грабежу за адресою: АДРЕСА_3 , поняті: 1.(підпис), 2. (підпис), експерт-криміналіст ОСОБА_17 (підпис), слідчий СВ ВП № 5 (підпис) ОСОБА_9 , № 247, 30.03.2023». На зворотній стороні конверту, маються дві паперові бирки з відбитками круглої печатки з наступним написом: «Відділення поліції № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області, для довідок». З лівого боку конверту за допомоги металевих скоб прикріплено паперову бирку, на якій нанесено відбиток круглої печатки з наступним написом: «Миколаївське обласне бюро судово-медичної експертизи, ідентифікаційний код 02138197, Миколаївської обласної ради, Миколаївське обласне управління охорони здоров`я, відділення судово-медичної імунології». Далі на бирці друкованим та рукописним засобами нанесено наступні написи: «Миколаївське обласне бюро судово-медичної експертизи Миколаївської обласної ради, відділення судово-медичної імунології, 24.04.2023, слідчому ВП №5 МРУП ГУНП в Микол. обл. заст. начал. СВ ОСОБА_18 , речові докази до Висновку експерта № 246-і від 14.04.2023 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 фрагмент марлі зі змивом, упакувала лаборант (підпис)». 4 паперовий конверт білого кольору, розмірами: 15х11,5 см. На час огляду цілісність конверту не порушена. На конверті рукописними засобами виконані наступні написи: «В даному конверті знаходиться змив РБК виявлений на дверній ручці вхідних дверей за фактом грабежу за адресою: Мик. обл Микол. р-н, с. Широколанівка, вул. Мала, 11, поняті: 1. (підпис), 2. (підпис), експерт-криміналіст ОСОБА_17 (підпис), слідчий СВ ВП №5 (підпис) ОСОБА_9 , № 246, 30.03.2023». На зворотній стороні конверту, маються дві паперові бирки з відбитками круглої печатки з наступним написом: «Відділення поліції №5 Миколаївського РУН ГУНП в Миколаївській області, для довідок». З лівого боку конверту за допомогою металевих скоб прикріплено паперову бирку, на якій нанесено відбиток круглої печатки з наступним написом: «Миколаївське обласне бюро судово-медичної експертизи, ідентифікаційний код 02138197, Миколаївської обласної ради, Миколаївське обласне управління охорони здоров`я, відділення судово-медичної імунології». Далі на бирці друкованим та рукописним засобами нанесено наступні написи: «Миколаївське обласне бюро судово-медичної експертизи Миколаївської обласної ради, відділення судово-медичної імунології, 24.04.2023, слідчому ВП №5 МРУП ГУНП в Микол. обл. заст. начал. СВ ОСОБА_18 , речові докази до Висновку експерта № 246-і від 14.04.2023 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 фрагмент марлі зі змивом, упакувала лаборант (підпис)». 5. Паперовий конверт білого кольору, 15х11,5 см. На час огляду цілісність конверту не порушена. На конверті рукописними засобами виконані наступні написи: «В даному конверті знаходиться зразок крові потерпілого ОСОБА_7 , 1970 р.н., заст. нач. СВ ВП № 5 (підпис) ОСОБА_12 , № 240, 30.03.2023». На зворотній стороні конверту, маються два паперові бирки з відбитками круглої печатки з наступним написом: «Відділення поліції № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області, для довідок». З лівого боку конверту за допомогою металевих скоб прикріплено паперову бирку, на якій нанесено відбиток круглої печатки з наступним написом: «Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи, ідентифікаційний код 02138197, миколаївської обласної ради, Миколаївське обласне управління охорони здоров`я, відділення судово - медичної імунології». Далі на бирці друкованим та рукописним засобами нанесено наступні написи: «Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи Миколаївської обласної ради, відділення судово - медичної імунології, 24.04.2023, слідчому ВП № 5 МРУП ГУНП в Миколаївській обл. заст. нач. СВ ОСОБА_18 , речові докази до Висновку експерта № 247-і від 14.04.2023 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 зразок крові висушений на марлі ОСОБА_7 , упакувала лаборант (підпис)». 6. Полімерний прозорий пакет - сейф № WAR 1119094, розмірами: 16х22,5 см. На час огляду цілісність пакету не порушена. На пакеті друкованим та рукописним засобами виконані наступні написи: «Національна поліція України, орган (підрозділ) поліції: ВП № 5 МРУП ГУНП в Мик. обл., фабула: за фактом грабежу у ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_3 , вилучено: дверна ручка, слідчий (дізнавач): Гончарова, поняті: поняті: 1. (підпис), 2 (підпис), спеціаліст: ОСОБА_17 (підпис), дата пакування: 18.03.2023, ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023». На зворотньому боці пакету мається наступний напис: WAR 1119094. На час огляду у пакеті знаходиться металева ручка білого кольору. 7. Паперовий конверт білого кольору, розмірами: 15х11,5 см. На час огляду цілісність конверту не порушена. На конверті рукописним засобом виконані наступні написи: «В даному конверті знаходиться марля зі змивом з лівої руки ОСОБА_3 , учасники: 1. (підпис), 2 (підпис), поняті: 1 (підпис), 2 (підпис), слідчий СВ (підпис) ОСОБА_21, № 249, 30.03.2023». На зворотній сторінці конверту, маються дві паперові бирки з відбитками круглої печатки з наступним написом: «Відділення поліції № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області, для довідок». З лівого боку конверту за допомогою металевих скоб прикріплено паперову бирку, на якій нанесено відбиток круглої печатки з наступним написом: «Миколаївське обласне бюро судово- медичної експертизи, ідентифікаційний код 02138197, Миколаївської обласної ради, Миколаївське обласне управління охорони здоров`я, відділення судово - медичної імунології». Далі на бирці друкованими та рукописними засобами нанесено наступні написи: Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи Миколаївської обласної ради, відділення судово -медичної імунології, 24.04.2023, заст. нач. СВ ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_18 , речові докази до Висновку експерта № 248-і від 14.04.2023 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 фрагмент марлі (змив з лів. Руки), упакувала лаборант (підпис)». 8. паперовий конверт білого кольору, розмірами: 15х11,5 см. На час огляду цілісність конверту не порушена. На конверті рукописним засобом виконані наступні написи: «В даному конверті знаходиться марля зі змивом з правої руки ОСОБА_3 , учасники: 1.(підпис), 2. (підпис), поняті: 1 (підпис), 2 (підпис), слідчий СВ (підпис) В.ОСОБА_21, № 249, 30.03..2023» На зворотній сторінці конверту, маються дві паперові бирки з відбитками круглої печатки з наступним написом: «Відділення поліції № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області, для довідок». З лівого боку конверту за допомогою металевих скоб прикріплено паперову бирку, на якій нанесено відбиток круглої печатки з наступним написом: «Миколаївське обласне бюро судово- медичної експертизи, ідентифікаційний код 02138197, Миколаївської обласної ради, Миколаївське обласне управління охорони здоров`я, відділення судово - медичної імунології». Далі на бирці друкованими та рукописними засобами нанесено наступні написи: Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи Миколаївської обласної ради, відділення судово -медичної імунології, 24.04.2023, заст. нач. СВ ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_18 , речові докази до Висновку експерта № 248-і від 14.04.2023 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 фрагмент марлі (змив з пр. руки), упакувала лаборант (підпис)». 9. Полімерний прозорий пакет - сейф № WAR 1762748, розмірами: 50х60 см. На час огляду цілісність пакету не порушена. На пакеті друкованим та рукописним засобами виконані наступні написи: «Національна поліція України, орган (підрозділ) поліції: ВП № 5 МРУП, фабула: за фактом грабежу в с. Широколанівка, вилучено: куртку зі слідами бурого кольору, слідчий (дізнавач): (підпис) ОСОБА_21, поняті: поняті: поняті: 1 (підпис), 2 (підпис), слідчий СВ (підпис) ОСОБА_19 , дата пакування: 18.03.2023, ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023» На зворотному боці пакету мається наступний напис: № WAR 1762748. До нижньої частини пакету за допомогою металевих скоб прикріплено паперову бирку на якій нанесено відбиток круглої печатки з наступним написом: «Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи Миколаївської обласної ради, відділення судово -медичної імунології». Далі на бирці друкованими та рукописними засобами нанесено наступні написи: Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи Миколаївської обласної ради, відділення судово -медичної імунології, 24.04.2023, заст. нач. СВ ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_18 , речові докази до Висновку експерта № 243-і від 14.04.2023 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 куртка, упакувала лаборант (підпис)». На час огляду у пакеті знаходиться куртка у мілку клітинку чорно - сірого кольору. 10. полімерний прозорий пакет - сейф № SUD 2002555, розмірами: 31х23,5 см. На час огляду цілісність пакету не порушена. На пакеті друкованим та рукописним засобами виконані наступні написи: «Національна поліція України, орган (підрозділ) поліції: ВП № 5 МРУП, фабула: за фактом грабежу в с. Широколанівка, вилучено: куртку зі слідами бурого кольору, слідчий (дізнавач): (підпис) ОСОБА_21, поняті: поняті: поняті: 1 (підпис), 2 (підпис), дата пакування: 18.03.2023, ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 (два підписи)» На зворотному боці пакету мається наступний напис: № SUD 2002555. До нижньої частини пакету за допомогою металевих скоб прикріплено паперову бирку на якій нанесено відбиток круглої печатки з наступним написом: «Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи ідентифікаційний код 02138197 Миколаївської обласної ради, відділення судово -медичної імунології». Далі на бирці друкованими та рукописними засобами нанесено наступні написи: Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи Миколаївської обласної ради, відділення судово -медичної імунології, 26.04.2023, заст. нач. СВ ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_18 , речові докази до Висновку експерта № 244-і від 17.04.2023 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 пара перчаток, упакувала лаборант (підпис)». На час огляду у пакеті знаходиться пара в`язаних перчаток чорного кольору з полімерними вставками жовтого кольору на внутрішній стороні. 11. Полімерний не прозорий пакет - сейф № KIV 109492, розмірами: 47х32 см. На час огляду цілісні пакету не порушена. На пакеті друкованим та рукописним засобами виконані наступні написи: «Національна поліція України, орган (підрозділ) поліції: ВП № 5 МРУП, фабула: за фактом грабежу в с. Широколанівка, вилучено: куртку зі слідами бурого кольору, слідчий (дізнавач): (підпис), поняті: поняті: поняті: 1 (підпис), 2 (підпис), (підпис) ОСОБА_20 , дата пакування: 18.03.2023, ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 (два підписи)» На зворотному боці пакету мається наступний напис: № KIV 109492. До нижньої частини пакету за допомогою металевих скоб прикріплено паперову бирку на якій нанесено відбиток круглої печатки з наступним написом: «Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи ідентифікаційний код 02138197 Миколаївської обласної ради, відділення судово -медичної імунології». Далі на бирці друкованими та рукописними засобами нанесено наступні написи: Миколаївське обласне бюро судово - медичної експертизи Миколаївської обласної ради, відділення судово -медичної імунології, 26.04.2023, заст. нач. СВ ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_18 , речові докази до Висновку експерта № 245-і від 17.04.2023 за матеріалами кримінального провадження, внесеного до ЄРДР № 12023152260000112 від 18.03.2023 пара кросівок, упакувала лаборант (підпис)».

-Постанові про визнання речовими доказами від 26.04.2023 року, відповідно якої визнано в якості речових доказів змиви з правої та лівої руки ОСОБА_3 , які упаковані до паперових конвертів, пару перчаток, куртку, пару кросівок, 5 слідів папілярних узорів, 6 слідів слідоутворюючого об`єкта, 2 змиви речовини бурого кольору, металеву ручку та зразки крові потерпілого ОСОБА_7 та передані до кімнати зберігання речових доказів ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області.

-Квитанції про отримання на зберігання речових доказів, вилучених (отриманих) стороною обвинувачення під час здійснення кримінального провадження від 18.03.2023 року, відповідно якої було передано до кімнати зберігання речових доказів ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області речові докази, а саме полімерний не прозорий пакет-сейф № 5713648 з двома таблицями до ОМП, паперовий конверт коричневого кольору з таблицею до протоколу огляду місця події від 18.03.2023, дактилоскопічними картами ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паперовий конверт білого кольору зі змивом РБК виявленим на підлозі в приміщенні коридору, паперовий конверт білого кольору зі змивом РБК виявлений на дверній ручці вхідних дверей, паперовий конверт білого кольору з зразком крові потерпілого ОСОБА_7 , 1970 р.н., полімерний прозорий пакет - сейф № WAR 1119094 з металевою дверною ручкою, паперовий конверт білого кольору з марлею зі змивом з лівої руки ОСОБА_3 , паперовий конверт білого кольору з марлею зі змивом з правої руки ОСОБА_3 , полімерний прозорий пакет - сейф № WAR 1762748 з курткою зі слідами бурого кольору, полімерний прозорий пакет - сейф № SUD 2002555 з парою перчаток чорного кольору з вставками жовтого кольору та полімерний не прозорий пакет - сейф № KIV 109492 з парою кросівок блакитно - сірого кольору зі слідами речовини бурого кольору.

-Висновку експерта № СЕ-19/115-23/4073-ТР від 23.03.2023 року та фототаблицях до нього, згідно якого встановлено, що сліди слідоутворюючого об`єкта (об`єктів) з розрізами сторін 64х29,8 мм, 35х22,6мм, 50,7х39мм, 80х39мм та 38,4х36,6 мм, які відкопійовані на відрізках прозорої клейкої стрічки із розмірами сторін 85х39 мм, 114х39мм, 69х39мм, 80х39мм та 57х39мм (відповідно) та зафіксовані на таблицях № 1 та № 2 до протоколу огляду місця події від 18.03.2023, що проводився за фактом відкритого заволодіння грошовими коштами, які належать ОСОБА_7 , за адресою: АДРЕСА_3 , непридатні для ідентифікації слідоутворючого об`єкта (об`єктів), що залишив (залишили) дані сліди. Крім того, на стрічці із розмірами сторін 56х39мм, яка зафіксована на таблиці № 1 до протоколу огляду місця події, будь - яких слідів трасологічного походження не виявлено, у зв`язку із чим відповісти на питання про придатність сліду для ідентифікації, не є можливим.

-Висновку експерта № СЕ-19/115-23/4069-Д від 27.03.2023 року та фототаблицях до нього, згідно якого встановлено, що на таблиці до протоколу огляду місця події за фактом крадіжки майна у ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_3 міститься п`ять слідів папілярних узорів руки (рук), з яких три сліди папілярних узорів пальців руки (рук) з розмірами 22х15мм, 18х15мм та 20х14мм, придатні для ідентифікації за ними особи (осіб), а два сліди папілярних узорів руки (рук) з розмірами 15х11мм та 10х9мм, не придатні для ідентифікації за ними особи (осіб). Сліди папілярних узорів пальців руки (рук) з розмірами 22х15мм, 18х15мм та 20х14мм, залишені не ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та не ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а іншою особою (особами).

Оцінюючи вищезазначені докази, суд приходить до висновку про те, що всі докази належні, оскільки підтверджують існування обставин, що підлягають доказуванню, допустимі, оскільки отримані в порядку встановленому кримінальним процесуальним законодавством України, достовірні, оскільки фактичні дані, отримані з цих доказів, не спростовані жодним іншим доказом. Всі ці докази в своїй сукупності та взаємозв`язку не містять суперечностей, доповнюють один одного і дають можливість суду прийти однозначного висновку про те, що вина обвинуваченого у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 187 КК України, а саме за фактом розбою, тобто нападу з метою заволодіння чужим майном, поєднаним із насильством, небезпечним для життя чи здоров`я потерпілому,з проникненням у житло, вчинений в умовах воєнного стану, доведена в повному обсязі і знайшла своє підтвердження у судовому засіданні.

Таким чином суд кваліфікує дії обвинуваченого ОСОБА_3 зач. 4 ст. 187 КК України, а саме розбійний напад, спрямований на заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для життя чи здоров`я особи, з проникненням у житло, вчинений в умовах воєнного стану.

При призначенні покарання для обвинуваченого суд у відповідності до ст. 65 КК України враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Відповідно до ст. 12 КК України ОСОБА_3 вчинив злочин, який відноситься до особливо тяжкого злочину.

Обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченому ОСОБА_3 згідно зі ст. 66 КК України, є щире каяття та наявність на утриманні малолітньої доньки.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченому ОСОБА_3 відповідно до ст. 67 КК України, не виявлено.

Вивчаючи особу обвинуваченого судом встановлено, що він на обліку у лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не перебуває, ніде не працює, раніше судимий.

У кримінальному провадженні судових витрат не має.

Запобіжний захід, обвинуваченому ОСОБА_3 до набрання вироком законної сили залишити без змін тримання під вартою.

Цивільний позов не заявлений.

Суд вважає за необхідне згідно ст. ст. 124, 126 КПК України стягнути з ОСОБА_3 судові витрати за проведення експертизи.

Долю речових доказів суд вирішує у відповідності із правилами ст. 100 КПК України.

Враховуючи всі ці обставини суд вважає, що необхідним й достатнім для попередження скоєння обвинуваченим нових злочинів буде покарання у виді позбавлення волі з конфіскацією всього належного обвинуваченому майна, яке суд вважає таким, що відповідає особі обвинуваченого і тяжкості вчиненого ним злочину. Захисником ОСОБА_6 заявлено про застосування до ОСОБА_3 ст. 69 КК України. Разом з тим, суд не вбачає можливості та наявності всіх необхідних підстав для призначення більш м`якого покарання, ніж передбачено законом

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 66, 67 КК України, ст. ст. 368-371, 373 - 374 КПК України, суд -

У Х В А Л И В:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визнати винним у вчинені злочину, передбаченого ч. 4 ст. 187 КК України, і призначити йому покарання у виді 8 (восьми) років позбавлення волі з конфіскацією всього належного обвинуваченому майна.

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь держави (отримувач: Миколаїв. ГУК/тг смт. Веселинове/24060300, Код ЄДРПОУ: 37992030, Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат), МФО: 899998, р/р: UA048999980313030115000014374) витрати на проведення: судово - трасологічної експертизи ( висновок експерта СЕ-19/115-23/4073-ТР від 23.03.2023 року) вартістю 943 грн. 90 коп.; судово - трасологічної експертизи (висновок експерта № СЕ-19/115-23/4069-ТР від 27.03.2023 року) вартістю 1132 грн. 68 коп., а всього 2076 (дві тисячі сімдесят шість ) гривень 58 (п`ятдесят вісім) копійок.

Речові докази по справі:

-грошові кошти в сумі 9900 гривень, які знаходяться на зберіганні в потерпілого ОСОБА_7 , залишити останньому за належністю як власнику;

-змиви з правої та лівої руки ОСОБА_3 , перчатки, куртка, кросівки, 5 слідів папілярних узорів, 6 слідів слідоутворюючого об`єкта, 2 змиви речовини бурого кольору, металеву ручку та зразки крові потерпілого ОСОБА_7 , що знаходяться на зберіганні в кімнаті зберігання речових доказів ВП № 5 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області - знищити.

Запобіжний захід, засудженому ОСОБА_3 до набрання вироком законної сили залишити без змін тримання під вартою.

На вирок може бути подана апеляційна скарга до Миколаївського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення, а обвинуваченим - в той же строк з дня вручення йому копії вироку.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги за відсутності такої скарги, а при оскарженні вироку, якщо його не скасовано - після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

Суддя Веселинівського районного суду

Миколаївській області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено04.07.2023
Номер документу111932991
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —472/387/23

Ухвала від 30.01.2024

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Тустановський А. О.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 01.11.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 02.10.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Миколаївський апеляційний суд

Куценко О. В.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Тустановський А. О.

Вирок від 03.07.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Тустановський А. О.

Вирок від 03.07.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Тустановський А. О.

Ухвала від 27.06.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Тустановський А. О.

Ухвала від 12.05.2023

Кримінальне

Веселинівський районний суд Миколаївської області

Тустановський А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні