Ухвала
від 03.07.2023 по справі 990/131/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

03 липня 2023 року

м. Київ

справа №990/131/23

адміністративне провадження №П/990/131/23

Верховний Суд у складі судді Касаційного адміністративного суду Кашпур О.В., перевіривши матеріали позовної заяви Товариства з обмеженою відповідальністю «РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП» до Президента України Зеленського Володимира Олександровича про визнання протиправним і скасування Указу в частині,

УСТАНОВИВ :

Товариство з обмеженою відповідальністю «РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП» 28 червня 2023 року звернулося до Верховного Суду як суду першої інстанції з позовом, у якому просить визнати протиправним і скасувати Указ Президента України від 12 січня 2023 року № 14/2023 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 січня 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" в частині введення в дію персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відносно ТОВ «РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП», які зазначені у пункті 1 додатку до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 січня 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", строком на п`ять років.

Позовна заява подана з додержанням вимог статей 160-161 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) та підлягає розгляду судом в порядку адміністративного судочинства. Підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження в адміністративній справі немає.

Відповідно до частини другої статті 266 КАС України адміністративна справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. Обставин, які перешкоджають призначенню справи до судового розгляду, не встановлено. Особливості розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження встановлено у статті 262 КАС України.

У позовній заяві позивач зазначив Раду національної безпеки і оборони України та Національний банк України третіми особами. Водночас із обґрунтованим клопотанням про залучення цих осіб до участі у справі в порядку, встановленому статтею 49 КАС України, позивач не звернувся. У зв`язку з цим питання про залучення вказаних осіб до участі у справі на стадії відкриття провадження у справі не вирішується.

Крім того, одночасно з позовною заявою позивачем заявлено клопотання про витребування доказів від Ради національної безпеки і оборони України, Національного банку України.

Разом із тим, зважаючи на процесуальний обов`язок суб`єкта владних повноважень довести правомірність свого рішення у разі заперечення проти позову (частина друга статті 77 КАС України), Президент України разом із відзивом на позовну заяву повинен надати суду копію оскаржуваного Указу та інші докази, які були або мали бути взяті ним до уваги при його прийнятті.

Таким чином, не маючи заперечень відповідача проти позову із посиланням на відповідні докази та їх надання, а відтак - без визначення обставин справи, які підлягають встановленню, суд уважає передчасним витребувати докази на цій стадії судового розгляду.

З цих підстав у задоволенні клопотання позивача про витребування доказів слід відмовити.

Керуючись статтями 171, 262, 266 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд,

УХВАЛИВ :

Прийняти до розгляду позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП» і відкрити провадження у справі № 990/131/23.

Розгляд справи № 990/131/23 здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження колегією суддів у складі п`яти суддів.

Справу призначити до розгляду в судовому засіданні з викликом учасників справи, яке відбудеться 03 серпня 2023 року о 12 год 00 хв у приміщенні суду за адресою: вул. Князів Острозьких, 8, корпус 5, м. Київ, 01029.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позовну заяву протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання цієї ухвали.

Копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) позивачу одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду. До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи (частини третя, четверта статті 162 КАС України).

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позовну заяву, а відповідач - заперечення протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. До відповіді на відзив та заперечень застосовуються правила, встановлені частинами другою-четвертою статті 162 КАС України.

У задоволенні клопотання позивача про витребування доказів відмовити.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за адресою на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет: supreme.court.gov.ua.

Надіслати учасникам справи копію цієї ухвали разом із пам`яткою про права та обов`язки сторін і осіб, які беруть участь у справі, що передбачені статтями 44, 45, 47 КАС України.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не оскаржується.

Суддя-доповідач: О.В. Кашпур

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення03.07.2023
Оприлюднено04.07.2023
Номер документу111949785
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України

Судовий реєстр по справі —990/131/23

Ухвала від 15.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 15.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 03.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 03.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 03.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні