Ухвала
від 03.08.2023 по справі 990/131/23
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

03 серпня 2023 року

м. Київ

справа №990/131/23

адміністративне провадження №П/990/131/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду:

головуючого - Кашпур О.В.,

суддів - Жука А.В., Мацедонської В.Е., Радишевської О.Р., Уханенка С.А.,

за участю:

секретаря судового засідання - Пушенко О.І.,

представника позивача - Гордіченко О.В.,

представника відповідача - Пантюхової Л.В.

розглянув у відкритому судовому засіданні клопотання Національного банку України та ТОВ "РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП" про залучення Національного банку України та Ради Національної безпеки і оборони України як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, в справі № 990/131/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП" до Президента України Зеленського Володимира Олександровича про визнання протиправним і скасування Указу в частині,

у с т а н о в и в :

Товариство з обмеженою відповідальністю "РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП" 28 червня 2023 року звернулося до Верховного Суду як суду першої інстанції з позовом, у якому просить визнати протиправним і скасувати Указ Президента України від 12 січня 2023 року № 14/2023 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 січня 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" в частині введення в дію персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відносно ТОВ "РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП", які зазначені у пункті 1 додатку до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 січня 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", строком на п`ять років.

Верховний Суд у складі судді Касаційного адміністративного суду Кашпур О.В. ухвалою від 03 липня 2023 року відкрив провадження у справі № 990/131/23 та призначив до розгляду в судовому засіданні з викликом учасників справи на 03 серпня 2023 року о 12 год 00 хв.

31 липня 2023 року Національний банк України надіслав до суду клопотання, в якому просить суд залучити його як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, в справі № 990/131/23. Обґрунтовуючи це клопотання Національний банк України посилається на статтю 49 КАС України та зазначає, що пропозиція про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) була внесена Національним банком України, а тому є підстави для задоволення вказаного клопотання.

У судовому засіданні 03 серпня 2023 року ТОВ "РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП" заявило клопотання про залучення Ради Національної безпеки і оборони України та Національного банку України як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, в справі № 990/131/23. Обґрунтовуючи клопотання ТОВ "РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП" посилається на статтю 49 КАС України та зазначає, що оскільки оскаржуваним Указом введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України, яке приймалось на підставі поданих Національним банком України пропозицій, тому Рада Національної безпеки і оборони України та Національний банк України є органами, на права, свободи, інтереси або обов`язки яких може вплинути рішення у цій справі.

Відповідно до частини другої статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно з частиною четвертою статті 49 КАС України у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі (частина п`ята статті 49 КАС України).

Суд зазначає, що предметом позову є Указ Президента України від 12 січня 2023 року № 14/2023 "Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 січня 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" в частині введення в дію персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) відносно ТОВ "РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП", які зазначені у пункті 1 додатку до рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 січня 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)".

Враховуючи те, що підставою для застосування до позивача санкцій, що запроваджені рішенням Ради національної безпеки та оборони України від 12 січня 2023 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)" та введені в дію оскаржуваним Указом, стали пропозиції Національного банку України, Суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотань Національного банку України та ТОВ "РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП" та залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача, - Раду національної безпеки і оборони України та Національного банку України, оскільки судове рішення у цій справі може вплинути на їх права та обов`язки.

Керуючись статтями 49, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Суд

у х в а л и в:

Клопотання Національного банку України та ТОВ "РОЯЛ ПЕЙ ЮРОП" про залучення Національного банку України та Ради Національної безпеки і оборони України як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, в справі № 990/131/23, задовольнити.

Залучити Національний банк України та Раду Національної безпеки і оборони України як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача, в справі № 990/131/23.

Направити Національному банку України та Раді Національної безпеки і оборони України копію цієї ухвали, копію ухвали про відкриття провадження у справі від 03 липня 2023 року, копію позовної заяви та доданих до неї документів.

Роз`яснити третім особам право на подання пояснень на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення, протягом п`яти днів з моменту отримання копії цієї ухвали.

Судове засідання відкласти до 12 жовтня 2023 року на 11 год 30 хв.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення та не оскаржується.

Головуючий суддя: О.В. Кашпур

Судді: А.В. Жук

В.Е. Мацедонська

О.Р.Радишеська

С.А.Уханенко

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення03.08.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112616301
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності Верховної Ради України, Президента України, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України,органів,які обирають(призначають),звільняють,оцінюють членів Вищої ради правосуддя оскарження актів, дій чи бездіяльності Президента України

Судовий реєстр по справі —990/131/23

Ухвала від 15.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 15.05.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 07.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 03.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 03.08.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

Ухвала від 03.07.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кашпур О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні