Ухвала
від 30.06.2023 по справі 376/1923/23
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/1923/23

Провадження № 1-кс/376/326/2023

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" червня 2023 р.

Слідчий суддя Сквирського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні Сквирського районного суду Київської області клопотання прокурора - начальника Сквирського відділу Білоцерківської окружної прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023112030000222 від 02 червня 2023 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор начальник Сквирського відділу Білоцерківської окружної прокуратури ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про арешт майна земельної ділянки, площею 0,3000 га, що розташована за адресою: вул. Соборна, 21, м. Сквира, Білоцерківський район, Київська область та належить юридичній особі Сквирська міська рада Київської області (ідентифікаційний код юридичної особи 04054961) і на праві постійного користування земельною ділянкою перебуває у користуванні Комунального підприємства «СКВИРАБЛАГОУСТРІЙ» (ідентифікаційний код юридичної особи 43131772).

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що в провадженні СВ ВП № 1 Білоцерківського РУП ГУНП в Київській області перебуває кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023112030000222 від 02 червня 2023 року, за ознаками злочину,передбаченого ч.1ст.364КК України.

Досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні встановлено, що службові особи КП «Сквираблагоустрій», зловживаючи своїм службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди для фізичної особи з використанням службового становища всупереч інтересам служби, 19.12.2022 року уклали договір інвестування на виконання робіт з будівництва громадської будівлі «Багатофункціонального комплексу комерційного призначення з громадською вбиральнею, площею відпочинку громадян та зупинкою громадського транспорту», згідно якого комунальне підприємства надає для будівництва земельну ділянку, площею, 0,3 га, а ФОП ОСОБА_4 здійснює забудову вказаної земельної ділянки, після чого у власність комунального підприємства переходить зупинка громадського транспорту, вбиральня, загальною площею, 0,0021 га, а решта переходить у власність ФОМ ОСОБА_4 , таким чином приховавши укладання договору-оренди земельної ділянки з подальшою передачею її у приватну власність, чим заподіяли істотну шкоду інтересам громади в особі Сквирської міської ради.

28 червня 2023 року, в період часу з 11 години 08 хвилин до 12 години 22 хвилини, працівниками поліції проведено огляд місця події огляд земельної ділянки з кадастровим номером 3224010100:01:056:0030, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 .

Проведеним оглядом встановлено, що території вищевказаної земельної ділянки відбувається будівництво, яке відповідно до Витягу з Реєстру будівельної діяльності Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва має назву: «Будівництво багатофункціонального комплексу комерційного призначення з громадською вбиральнею, площею відпочинку громадян та зупинкою громадського транспорту». Проведеним візуальним оглядом встановлено, що в місці будівництва наявні збудовані повністю або частково наступні об`єкти:

1. Одноповерхова будівля, яка збудована у вигляді літери «П», що лицевою стороною спрямована в напрямку проїзної частини вул. Соборна в м. Сквира. Приміщення збудоване на залізобетонному фундаменті, частина стін облицьована керамічною плиткою. Тип перекриття не встановлений. Фактично приміщення є однією будівлею, яка в середині розділена на 12 (дванадцять) окремих приміщень, до яких ведуть один або декілька лицевих входів та запасний вихід. Крайнє праве приміщення, по відношенню із сторони проїзної частини вул. Соборна, є приміщенням туалету (громадська вбиральня) про що свідчать встановлені 4 (чотири) вбудовані туалетні інсталяції та наявність комунікацій для водовідведення.

2. Зупинка громадського транспорту, що складається із частини пішохідного тротуару, який вимощений бетонною плиткою (по типу Бруківка) та відгороджений бетонним бордюром, а також металевої конструкції з накриттям і дерев`яною лавкою. Зупинка лицевою частиною дотична до асфальтованої поверхні проїзної частини вул. Соборна в м. Сквира;

3. Площа відпочинку територія позаду зупинки громадського транспорту та попереду одноповерхової будівлі, яка на момент огляду вкрита щебенем та має частково вимощені окремі фрагменти бетонними бордюрами, сходи та інші будівельні конструкції.

Одночасно в ході огляду, за допомогою вимірювальної техніки «Приймач RTK GXSS Kolida S680», серійний номер №6805В123160900, виробник «KOLIDA», Китай, визначено та зафіксовано координати наступних об`єктів:

1. Максимальні межі будівництва;

2. Максимальні межі одноповерхової будівлі;

3. Максимальні межі зупинки громадського транспорту;

4. Максимальні межі прилеглої території до лицевої частини будівлі.

Координати зафіксовані у внутрішній пам`яті вимірювальної техніки та відображені на карті місцевості в додатках до протоколу огляду місця події.

Вказаними замінами встановлено, що фактичні межі будівництва виходять за межі земельної ділянки з кадастровим номером 3224010100:01:056:0030, яка відповідно до договору інвестування від 19.12.2022 є будівельним майданчиком. Загалом будівництво зупинка громадського транспорту, пішохідних тротуарів та частини площі відпочинку громадян відбувається за межами вищевказаної земельної ділянки.

Відповідно до інформації з Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку, земельна ділянка з кадастровим номером 3224010100:01:056:0030, відноситься до комунальної форми власності з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування будівель торгівлі. Земельна ділянка належить юридичній особі Сквирська міська рада Київської області (ідентифікаційний код юридичної особи 04054961) та на праві постійного користування земельною ділянкою перебуває у користуванні Комунального підприємства «СКВИРАБЛАГОУСТРІЙ» (ідентифікаційний код юридичної особи 43131772).

Згідно п.п. 7.2.6 Договору інвестування на виконання робіт з будівництва громадської будівлі «Багатофункціонального комплексу комерційного призначення з громадською вбиральнею, площею відпочинку громадян та зупинкою громадського транспорту» від 19.12.2022 (по тексту договір інвестування від 19.12.2022), інвестор, тобто ФОП ОСОБА_4 , має право, після належного виконання всіх умов договору оформити право користування земельною ділянкою відповідно до чинного законодавства України.

Аналіз вищеописаного дає можливість зробити однозначний висновок, що після завершення будівництва, тобто виконання умов договору інвестування від 19.12.2022, ФОП ОСОБА_4 отримає можливість безоплатно приватизувати земельну ділянку де фактично буде розташована його приватна власність, а також і частину земельної ділянки яка не призначена для будівництва.

Як наслідок землі комунальної власності вибудуть у приватну власність безоплатно, що є порушенням вимог діючого законодавства.

Постановою слідчого від 29 червня 2023 року земельна ділянка з кадастровим номером 3224010100:01:056:0030 визнана речовим доказом у даному кримінальному провадження

В судове засідання прокурор не з`явився.

Відповідно до ч. 4ст.107КПК України фіксування за допомогою технічних засобів судового засідання не здійснювалось.

Дослідивши надані матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає до задоволення з таких підстав.

За змістом ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, документів, грошей тощо, щодо яких є достатні підстави вважати, що вони підшукані, виготовлені, пристосовані чи використані як засоби чи знаряддя вчинення кримінального правопорушення та (або) зберегли на собі його сліди.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до п.п. 1, 4 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Згідно ст. 171 КПК України, підтвердженням права власності на майно, що належить арештувати, є відповідні документи або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження таким майном підозрюваним, потерпілим третіми особами, у даному випадку вказаними документами є відповідні протоколи проведення слідчих дій у вказаному кримінальному провадженні в яких відображено вилучені об`єкти та обставини за яких їх було вилучено.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

Враховуючи те, що вищезазначена земельна ділянка є речовим доказом у даному кримінальному провадженні, для запобігання можливості її відчуження, зміною, поділом, враховуючи необхідність проведення ряду слідчих дій та проведення судових експертиз для встановлення об`єктивної істини в кримінальному провадженні наявна необхідність у накладенні на неї арешту із забороною користування та розпорядження вказаним майном.

Приймаючи до уваги вищевикладене, керуючись ст.ст. 40, 167, 170, 171, 173 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора - начальника Сквирського відділу Білоцерківської окружної прокуратури ОСОБА_3 про арешт майна за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023112030000222 від 02 червня 2023 року, за ознаками злочину,передбаченого ч.1ст.364КК України задовольнити.

Накласти арештна земельну ділянку, площею 0,3000 га, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 та належить юридичній особі Сквирська міська рада Київської області (ідентифікаційний код юридичної особи 04054961) і на праві постійного користування земельною ділянкою перебуває у користуванні Комунального підприємства «СКВИРАБЛАГОУСТРІЙ» (ідентифікаційний код юридичної особи 43131772).

Заборонити в будь-який спосіб вчинення будь-яких реєстраційних дій щодо земельної ділянки, площею 0,3000 га, що розташована за адресою: вул. Соборна, 21, м. Сквира, Білоцерківський район, Київська область та належить юридичній особі Сквирська міська рада Київської області (ідентифікаційний код юридичної особи 04054961) і на праві постійного користування земельною ділянкою перебуває у користуванні Комунального підприємства «СКВИРАБЛАГОУСТРІЙ» (ідентифікаційний код юридичної особи 43131772), в тому числі, але не виключно, подавати будь-які заяви відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Заборонити будь-яким суб`єктам державної реєстрації прав та державним реєстраторам, у тому числі нотаріусам, вчиняти будь-які дії, пов`язані з вчиненням реєстраційних дій щодо земельної ділянки, площею 0,3000 га, що розташована за адресою: вул. Соборна, 21, м. Сквира, Білоцерківський район, Київська область та належить юридичній особі Сквирська міська рада Київської області (ідентифікаційний код юридичної особи 04054961) і на праві постійного користування земельною ділянкою перебуває у користуванні Комунального підприємства «СКВИРАБЛАГОУСТРІЙ» (ідентифікаційний код юридичної особи 43131772).

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСквирський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення30.06.2023
Оприлюднено06.05.2024
Номер документу111987147
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —376/1923/23

Ухвала від 15.01.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кагановська Тетяна Володимирівна

Ухвала від 04.01.2024

Кримінальне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

Ухвала від 25.12.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Юрдига Ольга Степанівна

Ухвала від 30.06.2023

Кримінальне

Сквирський районний суд Київської області

Віговський С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні