Ухвала
від 05.07.2023 по справі 540/7983/21
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

05 липня 2023 р.м. ОдесаСправа № 540/7983/21

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача Скрипченка В.О.,

суддів Косцової І.П. та Осіпова Ю.В.,

розглянувши питання про відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою Приватного підприємства "Іванівське" на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 14 лютого 2022 року по справі за адміністративним позовом Державної екологічної інспекції Південного округу до Приватного підприємства "Іванівське" про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, -

В С Т А Н О В И В :

Рішенням Херсонського окружного адміністративного суду від 14 лютого 2022 року адміністративний позов Державної екологічної інспекції Південного округу був задоволений.

05 червня 2023 року ПП "Іванівське" подало апеляційну скаргу на вказане рішення.

Одночасно з апеляційною скаргою подано клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження із зазначенням поважних причин для такого поновлення.

В порядку ч. 3 ст. 300 КАС України витребувано з Херсонського окружного адміністративного суду матеріали справи №540/7983/21.

Матеріали справи до суду апеляційної інстанції не надійшли, оскільки Херсонський окружний адміністративний суд відповідно до наказу голови суду від 24.02.2022 р., листа від 18.05.2022 р №01-14/2346/22-е, зупинив свою роботу у зв`язку з введенням на території України військового стану та окупацією м. Херсона і Херсонської області. Втрачено доступ до паперових матеріалів судових справ Херсонського окружного адміністративного суду у паперовому вигляді, що виключає можливість їх направлення до П`ятого апеляційного адміністративного суду.

Розпорядженням Верховного Суду "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану ( суди Донецької, Харківської та Херсонської областей)" від 18.03.2022 № 11/0/9-22 змінено територіальну підсудність справ Херсонського окружного адміністративного суду на Одеський окружний адміністративний суд.

Листом від 04 липня 2023 року Одеський окружний адміністративний суд, повідомив, що матеріали справ у паперовій формі до ООАС не передавались, суд має доступ лише до електронних примірників справ.

Враховуючи, що Херсонським окружним адміністративним судом матеріали паперової справи скановані та збережені в електронній картці автоматизованої системи ДСС, суд вважає за можливе здійснювати апеляційний розгляд справи на підставі сформованої електронної копії справи.

Перевіривши матеріали справи та доводи клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження апелянта, колегія суддів дійшла висновку про необхідність його задоволення з огляду на наступне.

Так, відповідно до положень ч. 1 ст. 295 КАС України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Згідно положень ч. 2 ст. 295 КАС України, учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 295 КАС України строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 121 КАС України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Як вбачається з матеріалів справи, копія оскаржуваного рішення апелянт не отримував, про його наявність стало відомо при зверненні директора ПП "Іванівське" до банківської установи 10 травня 2023 року, де їм повідомили про винесення такого рішення.

Надаючи оцінку заявленому клопотанню суд враховує, що Приватне підприємство «Іванівське» знаходиться на території села Іванівка, Високопільської ОТГ Бериславського району Херсонської області, яка була тимчасово окупована російськими військами ще на початку війни. У зв`язку з чим, підприємство не здійснювало свою господарську діяльність в період окупації та його працівники виїхали на підконтрольну Україні територію.

З часу звільнення території села Іванівка Високопільської ОТГ Бериславського району Херсонської області від окупації рф (липень 2022 року), територія села на протязі декількох місяців перебувала під систематичними обстрілами ворожих військ. Внаслідок обстрілів постраждала велика кількість приміщень та територія ПП «Іванівське», втрачено документацію, техніку та ін. На території ПП «Іванівське» була велика кількість нездетонованих снарядів, знешкодження яких, потребувала значного проміжку часу. Працівники підприємства повернулися до роботи тільки тоді, коли це стало безпечно для їх життя, та почали відновлювати техніку та документацію, в тому числі і ту, що стосувалася судової справи.

Також суд враховує рішення Ради суддів України №9 від 24 лютого 2022 року та рекомендації Ради суддів України від 02 березня 2022 року щодо роботи судів в умовах воєнного стану, яким рекомендовано по можливості продовжувати процесуальні строки щонайменше до закінчення воєнного стану, з метою забезпечення реалізації права апелянта на доступ до правосуддя.

Враховуючи вищевикладене, колегія суддів вважає причини пропуску строку на апеляційне оскарження поважними, у зв`язку з чим клопотання про поновлення процесуального строку на апеляційне оскарження рішення суду підлягає задоволенню.

Апеляційна скарга за формою та змістом відповідає вимогам ст. 296 КАС України, подана з дотриманням строків апеляційного оскарження, передбачених ст. 295 КАС України.

Відсутні підстави для залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги чи відмови у відкритті апеляційного провадження.

Керуючись статтями 120, 121, 295, 300, 321, 325, 328 КАС України, апеляційний суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання Приватного підприємства "Іванівське" про поновлення строку на апеляційне оскарження рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 14 лютого 2022 року задовольнити.

Визнати поважними причини пропуску строку на апеляційне оскарження рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 14 лютого 2022 року, наведені апелянтом в клопотанні про поновлення строку на апеляційне оскарження.

Поновити строк Приватному підприємству "Іванівське" на апеляційне оскарження рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 14 лютого 2022 року року по справі №540/7983/21.

Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Приватного підприємства "Іванівське" на рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 14 лютого 2022 року по справі за адміністративним позовом Державної екологічної інспекції Південного округу до Приватного підприємства "Іванівське" про вжиття заходів реагування під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.

Учасники справи можуть подати відзив на апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання даної ухвали.

Копії ухвали про відкриття апеляційного провадження разом з копією апеляційної скарги та доданих до неї матеріалів надіслати учасникам справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя-доповідачВ.О.Скрипченко

СуддяІ.П.Косцова

СуддяЮ.В.Осіпов

СудП'ятий апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу112008002
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу реалізації державної політики у сфері економіки та публічної фінансової політики, зокрема щодо організації господарської діяльності, з них дозвільної системи, нагляду (контролю), реалізації держ-ї регуляторної політики у сфері госп-ї д-ті; ліцензування видів господарської д-ті; розроблення і застосування національних стандар., технічних регламентів та процедур оцінки відповідності

Судовий реєстр по справі —540/7983/21

Постанова від 16.11.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 05.07.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 05.07.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Ухвала від 07.06.2023

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Скрипченко В.О.

Рішення від 14.02.2022

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

Ухвала від 13.12.2021

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Василяка Д.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні