Ухвала
від 05.07.2023 по справі 192/1275/23
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/1275/23

Провадження № 2/192/354/23

Ухвала

05 липня 2023 року

Суддя Солонянського районного суду Дніпропетровської області Ковальчук Н.В., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Анна» про стягнення заборгованості за договором оренди земельної ділянки та відшкодування моральної шкоди,

встановила:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом, у якому просить стягнути з відповідача на свою користь заборгованість за договором оренди земельної ділянки б/н загальною площею 8,46515 гектарів, кадастровий номер: 1225084500:01:036:0005, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, укладений 22 лютого 2008 року, у розмірі 7 217,34 грн та моральну шкоду у розмірі 172 782,66 грн.

Разом з позовною заявою позивач подав до суду заяву, у якій просить звільнити його від сплати судового збору. Цю заяву обґрунтовує тим, що згідно із Законом України «Про судовий збір» йому потрібно сплати судовий збір за вимогу про стягнення заборгованості за договором оренди земельної ділянки у розмірі 1073,60 грн та за вимогу про відшкодування моральної шкоди 2684,00 грн, що разом складає 3757,60 грн. У попередньому 2022 році він не мав жодного доходу, розмір судового збору є для нього занадто обтяжливим, а через несплату судового збору він не може здійснити захист своїх прав та будуть порушені його конституційні права на звернення до суду.

Частиною першою статті 136 ЦПК України передбачено, що суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 136 ЦПК України з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Враховуючи, що згідно з відомостями з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела / суми виплачених доходів та утриманих податків станом на 09.05.2023 інформація про доходи ОСОБА_1 за період з 1 по 4 квартал 2022 року відсутня, то суд дійшов висновку про можливість звільнення його від сплати судового збору.

Таким чином, позовна заява підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, підсудна Солонянському районному суду Дніпропетровської області, відповідає вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України. Підстав для повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження немає.

Згідно з ч. 3 ст. 274 ЦПК при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи категорію та складність справи її доцільно розглядати за правилами загального позовного провадження.

Згідно з ч. 1 ст. 196 ЦПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Керуючись ст. ст. 187, 196, 274 ЦПК України,

постановила:

Відкрити провадження у цивільній справі ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Анна» про стягнення заборгованості за договором оренди земельної ділянки та відшкодування моральної шкоди.

Призначити підготовче судове засідання у справі на 08 вересня 2023 року о 10 год 00 хв у приміщенні Солонянського районного суду Дніпропетровської області за адресою: 52400, Дніпропетровська обл., Солонянський р-н, смт Солоне, вул. Строменко, 1-а.

Копії цієї ухвали надіслати учасникам справи, а відповідачу також надіслати копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Встановити строк для подання відповідачем суду відзиву на позов та всіх письмових та електронних доказів (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову, 15 днів з дня вручення відповідачу копії ухвали про відкриття провадження у справі.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Позивач має право подати до суду відповідь на відзив, а відповідач - заперечення проти відповіді на відзив, а також докази, що підтверджують обставини, на яких вони ґрунтуються, протягом 5 днів з дня їх отримання.

Одночасно з направленням до суду заяв по суті (відзиву, відповіді на відзив, заперечення проти відповіді на відзив, пояснення третьої особи щодо позову або відзиву) учасник справи повинен надати суду документи, що підтверджують надіслання (надання) таких заяв та доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Звернути увагу учасників справи на те, що копії письмових доказів, які подаються повинні бути оформлені відповідно до вимог ст. 95 ЦПК України.

Направити учасникам справи пам`ятки про права та обов`язки.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається: https://court.gov.ua/sud0438/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя Н.В. Ковальчук

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу112010186
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —192/1275/23

Рішення від 17.01.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Рішення від 17.01.2024

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні