Рішення
від 06.07.2023 по справі 701/103/23
МАНЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №701/103/23

Провадження №2-о/701/9/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 липня 2023 рокуМаньківський районний суд, Черкаської областів складі: головуючого-судді -Маренюка В. Л. присяжних -Гаврилюк Г.Л. Миронюк І.М. за участю секретаря -Філіпчак Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маньківка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 вінтересах ОСОБА_2 , заінтересованих осіб: Органи опіки та піклування при виконавчому комітеті Маньківської селищної ради та Комунальненекомерційне підприємство"Маньківськабагатопрофільна лікарня" про визнання ОСОБА_2 недієздатним,

В С Т А Н О В И В :

Заявник звернувся в суд із заявою до заінтересованих осіб про визнання ОСОБА_2 недієздатним.

На підставу своїх вимог спирається на те, що ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 , і.п.н. НОМЕР_1 є недієздатним внаслідок прогресуючих стійких хронічних розладів психіки встановлених висновком судово-психіатричного експерта № 111 від 11.11.2022 p., яким встановлено прояви хронічного психічного захворювання у формі органічного шизофреноподібного розладу через що він не може усвідомлювати свої дії і керувати ними.

Враховуючи вищезазначене заявник вимушений звернутися до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною.

Заявник в судовому засіданні просила задоволити її вимоги.

Представник заінтересованої особи: Органи опікита піклуваннявиконавчого комітетуМаньківської селищноїради не заперечував на задоволення вимог заявника

Представник заінтересованої особи: Комунального некомерційного підприємства "Маньківська багатопрофільна лікарня" до суду не з`явилась, однак надала заяву, в якій просить справу слухати в її відсутності на не заперечувала на задоволення вимог заявника.

Суд, вивчивши матеріали справи вважає за необхідне відповідно до вимог ст. 39 ЦК України заяву задовольнити, виходячи із того, що дійсно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця, зареєстрованого та жителя АДРЕСА_1 у відповідності до висновку судово-психіатричного експерта № 416/01-02 від 02.05.2023 року, прояви хронічногостійкого психічногорозладу уформі органічногошизофреноподібного розладу(F-06.2за міжнародноюкласифікацією хвороб10-гоперегляду),які згідновсього комплексудосліджених тапроаналізованих експертизоюматеріалів (матеріалисправи,медична документація,клініко-анамнестичнідані)відмічаються у ОСОБА_2 з 2013року -через щона теперішнійчас віннездатний усвідомлюватизначення своїхдій ікерувати ними, що дає всі підстави суду для визнання ОСОБА_2 , недієздатним.

У відповідності до ст. 60 ЦК України, суд вважає за необхідне призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою забезпечення захисту особистих, майнових та немайнових прав останнього, оскільки Орган опіки та піклування виконавчого комітету Маньківської селищної ради не заперечує, щоб опікуном над ОСОБА_2 , стала ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка поживає АДРЕСА_1 .

Згідно Рішення виконавчого комітету Маньківської селищної ради № 87-23 від 15.06.2023р. заявника ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 визнано такою, що може виконувати обов`язки опікуна щодо ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В силу ч. 1 ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 40 ЦК України, фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

Відповідно до ч. 1 ст. 41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

В силу ч. 1 ст. 300 ЦПК України, суд ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

За правилами ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З огляду на вищевикладене, суд вважає, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 слід визнати недієздатним та встановити над ним опіку.

Керуючись ст.ст. 295-300 ЦПК України, ст. ст. 39, 40, 41, 60ЦК України суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву задоволити.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (уродженця, зареєстрований та житель АДРЕСА_1 ) - недієздатним.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , (зареєстрованої та жительки АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ), опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (уродженця, зареєстрований та житель АДРЕСА_1 )з метою забезпечення захисту особистих, майнових та немайнових прав останнього.

Встановити строк дії даного рішення суду про визнання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (уродженця, зареєстрований та житель АДРЕСА_1 ) недієздатним на два роки.

Витрати по справі пов`язані з проведенням експертизи віднести за рахунок держави.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою ст. 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи, визнаної судом недієздатною.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Черкаського апеляційного суду впродовж 30 днів з дня його проголошення.

СуддяВ. Л. Маренюк

Присяжні: Г.Л. Гаврилюк

І.М. Миронюк

Дата ухвалення рішення06.07.2023
Оприлюднено07.07.2023
Номер документу112016556
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 недієздатним

Судовий реєстр по справі —701/103/23

Рішення від 06.07.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

Ухвала від 08.05.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

Ухвала від 27.02.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

Ухвала від 22.02.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

Ухвала від 06.02.2023

Цивільне

Маньківський районний суд Черкаської області

Маренюк В. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні