Ухвала
від 05.07.2023 по справі 908/1950/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/162/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

05.07.2023 Справа № 908/1950/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

при секретареві судового засідання Концур Г.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали № 908/1950/23

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю «Енерджі Маркетс Ассістант», ідентифікаційний код юридичної особи 44256077 (вул. Кудрявська, буд. 9-Б, 04053)

до відповідача: Придніпровського міжрайонного управління водного господарства, ідентифікаційний код юридичної особи 36381844 (вул. Нижня, буд, 6, м. Дніпрорудне, Василівський район, Запорізька область, 71630)

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Публічне акціонерне товариство «Запоріжжяобленерго», ідентифікаційний код юридичної особи 00130926 (юридична адреса: вул. Сталеварів, 14, м. Запоріжжя, 69035

про стягнення 25 739 975 грн 54 коп.

За участю уповноважених представників сторін:

від позивача: Якубовський Я.Р. - довіренсіть № 5 від 20.02.2023 (в режимі відеоконференції);

від відповідача: не з`явився;

третя особа: Зінченко О.М. - довіренсть № 339 від 15.12.2022; паспорт НОМЕР_1 від 07.04.1998

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю «Енерджі Маркетс Ассістант» про стягнення з Придніпровського міжрайонного управління водного господарства заборгованість за Договором про постачання/закупівлю електричної енергії споживачу №36 від 13.12.2021 року у сумі 25 739 975,54 грн, в тому числі борг за спожиту електричну енергію у сумі 24 386 720,71 грн, інфляційне збільшення в сумі 1 092 075,20 грн, та 3% річних в сумі 261 179,83 грн.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 13.06.2023 справу № 908/1950/23 передано на розгляд судді Науменку А.О.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим у ст. 162, ст. 164, ст. 172 Господарського процесуального кодексу України.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення або відмови у відкритті провадження у справі судом не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви.

Згідно з ч. 1 ст. 12, ч. 1 ст. 250 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження. Питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Розглянувши матеріали справи, згідно зі ст. 247 ГПК України, враховуючи ціну позову, суд дійшов до висновку про прийняття позову до розгляду в загальному позовному провадженні.

Завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою. забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті (ст. 177 ГПК України).

Відповідно до ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

За таких обставин, суд призначає підготовче засідання.

При цьому, суд враховує, що обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини першої статті шостої даної Конвенції (§66, §69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 у справі Смірнова проти України).

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» у період дії воєнного стану, повноваження судів не можуть бути припинені.

Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється, (ст. 26 Закону України «Про правовий режим воєнного стану»).

Відповідно до Господарського процесуального кодексу України:

20) положення цього Кодексу застосовуються з урахуванням підпункту 11 пункту 16-1 розділу XV «Перехідні положення» Конституції України;

21) особливості судових викликів та повідомлень, направлення копій судових рішеньучасникам справи, у разі якщо адреса їх місця проживання (перебування) чи місцезнаходження знаходиться на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції, визначаються законами України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" та "Про здійснення правосуддя та кримінального провадження у зв`язку з проведенням антитерористичної операції".

Згідно зі ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»:

1. Якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають офіційної електронної адреси, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання.

Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії.

З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

2. Учасники справи, остання відома адреса місця проживання (перебування) чи місцезнаходження яких знаходиться на тимчасово окупованій території і які не мають офіційної електронної адреси, повідомляються про ухвалення відповідного судового рішення шляхом розміщення інформації на офіційному веб-порталі судової влади з посиланням на веб-адресу такого судового рішення в Єдиному державному реєстрі судових рішень або шляхом розміщення тексту відповідного судового рішення на офіційному веб-порталі судової влади України, з урахуванням вимог, визначених Законом України "Про доступ до судових рішень", у разі обмеження доступу до Єдиного державного реєстру судових рішень.

З моменту розміщення такої інформації вважається, що особа отримала судове рішення.

3. Передбачений цією статтею порядок виклику в суд та повідомлення про судове рішення може застосовуватися стосовно інших учасників судового процесу, адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи яких знаходиться на тимчасово окупованій території, якщо від цього залежить реалізація ними своїх процесуальних прав і обов`язків.

Відповідач, зареєстроване місце перебування чи місцезнаходження якого невідоме, викликаються до суду через оголошення на офіційному вебпорталі «Судова влада України», про що позивач просив у позовній заяві.

З опублікуванням оголошення про виклик особа вважається повідомленою про дату, час і місце розгляду справи.

Крім того, 19.08.2022 набрали чинності зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо додаткових способів інформування про судові справи.

Як свідчать матеріали справи відповідач зареєстрований у м. Дніпрорудне Василівського району Запорізької області, яке наразі є окупованим.

Укрпошта тимчасово не відправляє поштову кореспонденцію за вказаним поштовим індексом 71630.

Суд постановляє дану ухвалу та розміщує її в Єдиному державному реєстрі судових рішень та на веб-сайті Судової влади України, на якому розміщує у т.ч. відповідне оголошення з метою доведення до відповідача змісту даної ухвали суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 ГПК України суд вважає за необхідне повідомити сторони про час та місце судового засідання.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

У заяві, доданій до позову, позивач також просить залучити до участі у справі третю особу.

Враховуючи обставини, викладені у позові та заяві, беручи до уваги надані до докази, суд, на підставі ст. 50 ГПК України, залучає до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача: Публічне акціонерне товариство «Запоріжжяобленерго», ідентифікаційний код юридичної особи 00130926 (юридична адреса: вул. Сталеварів, 14, м. Запоріжжя, 69035), як адміністратора комерційного обліку, оскільки рішення у справі може вплинути на його права та обов`язки щодо сторін.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 19.06.2023 суд призначив підготовче судове засідання на 05.07.2023 об 12 год. 00 хв.

В судовому засідання 05.07.2023 відбувалась відео конференція.

Суд відкрив судове засідання. Оголосив склад суду.

Суд з`ясував про відводи. Відводів не заявлено.

03.07.2023 від третьої особи надійшли пояснення по справі.

05.07.2023 на виконання ухвали суду від позивача надійшла заява.

Надані сторонами документи прийняті судом до розгляду.

05.07.2023 від відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, яке прийнято та задоволено судом.

Представник третьої особи заявила усне клопотання про розгляд справи без її участі. Дане клопотання судом задоволено.

Відповідач ухвалу суду не виконав відзив на позовну заяву не надав.

У судовому засіданні представник позивача усно просив наступне судове засідання також провести в режимі відеоконференції поза межами приміщенні суду з використанням власних технічних засобів.

Зазначене клопотання судом задоволено.

Згідно з ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, коли питання, визначені ч. 2 ст. 182 цього кодексу, не можуть бути розглянуті в даному підготовчому засіданні.

За наслідками судового засідання, судом відкладено підготовче засідання на 24.07.2023 о 11 год. 00 хв.

Керуючись ст.ст. 182, 183, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання у справі № 908/1464/23 на 24.07.2023 о 11 год. 00 хв. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, 4 (про залу судового засідання буде повідомлено додатково на відповідному стенді суду «Справи призначені до розгляду»).

2. Провести судове засідання 24.07.2023 о 11 год. 00 хв. в режимі відеоконференції поза межами приміщенні суду з використанням власних технічних засобів за участю представника позивача.

3. В порядку підготовки справи до розгляду запропонувати сторонам

Відповідачеві надати суду з доказами направлення іншим сторонам - відзив на позовну заяву.

Позивачеві та тертій особі - відповідь на відзив з доказами направлення іншій стороні, судову практику зі спірного питання.

4. Повідомити учасників справи про дату, час та місце проведення підготовчого засідання шляхом надсилання на їхні адреси копії даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення 05.07.2023 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу складено та підписано 06.07.2023.

Суддя А.О.Науменко

Дата ухвалення рішення05.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112044693
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу поставки товарів, робіт, послуг енергоносіїв

Судовий реєстр по справі —908/1950/23

Судовий наказ від 17.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Рішення від 13.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 13.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 05.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 23.06.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні