Ухвала
від 07.07.2023 по справі 910/5548/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

07.07.2023Справа № 910/5548/19 (910/6458/22)

Суддя Омельченко Л.В., розглянувши

позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІРМА «ВОЛЬТРОН»

(ідентифікаційний код: 20852610)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОРЛАН-ТРАНС-ГРУП»

(ідентифікаційний код: 30221264)

про стягнення 97 106,00 грн

у межах справи № 910/5548/19

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Орлан-Транс-Груп»

(ідентифікаційний код: 30221264)

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ФІРМА "ВОЛЬТРОН" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРЛАН-ТРАНС-ГРУП" про стягнення 97 106,00 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 15.05.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі № 910/6458/23, розгляд справи постановлено здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження з викликом сторін та призначено судове засідання у справі на 06.06.2023.

05.06.2023 через загальний відділ діловодства суду від відповідача надійшло клопотання про передачу справи для розгляду в межах справи про банкрутство № 910/5548/19.

Ухвалою суду від 06.06.2023 постановлено справу № 910/6458/23 (910/5548/19) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІРМА «ВОЛЬТРОН» до Товариства з обмеженою відповідальністю «ОРЛАН-ТРАНС-ГРУП» про стягнення 97 106,00 грн передати до Господарського суду міста Києва для розгляду в межах справи № 910/5548/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ОРЛАН-ТРАНС-ГРУП».

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про прийняття вищевказаної позовної заяви до розгляду в межах справи про банкрутство ТОВ «ОРЛАН-ТРАНС-ГРУП» з огляду на наступне.

Згідно із п. 8 ч. 1 ст. 20 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Як встановлено судом, ухвалою Господарського суду м. Києва від 22.05.2019 у справі № 910/5548/19 відкрито провадження про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «Орлан-Транс-Груп».

Відповідно до ч. 6 ст. 12 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Згідно ч. ч 1, 2 ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею. Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

У пункті 2 Правових висновків Верховного Суду у справах про банкрутство за січень - лютий 2018 року від 19.03.2018 зазначено, що справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого порушено справу про банкрутство, розглядаються господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство. Особливість вирішення майнових спорів з вимогами до боржника, у тому числі про визнання договорів недійсними, полягає в тому, що вони розглядаються та вирішуються господарським судом, який розглядає справу про банкрутство, без порушення нових справ з метою судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна та коштів боржника до ліквідаційної маси і проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Аналогічний правовий висновок викладено у постанові Верховного Суду від 20.02.2018 по справі № 910/10829/17.

З урахуванням наведеного, за умови відкриття провадження у справі про банкрутство боржника особливістю вирішення таких спорів є те, що вони розглядаються та вирішуються господарським судом, який розглядає справу про банкрутство без порушення нових справ з метою судового контролю у межах цього провадження за діяльністю боржника, залучення всього майна та коштів боржника до ліквідаційної маси та проведення інших заходів, метою яких є повне або часткове задоволення вимог кредиторів.

Як вбачається із змісту позовної заяви, предметом спору у справі № 910/6458/23 є вимога до боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю «ОРЛАН-ТРАНС-ГРУП», щодо банкрутства якого відкрито провадження у справі № 910/5548/19 ухвалою Господарського суду м. Києва від 22.05.2019.

Отже, враховуючи викладене вище, позов Товариства з обмеженою відповідальністю "ФІРМА "ВОЛЬТРОН" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРЛАН-ТРАНС-ГРУП" про стягнення 97 106,00 грн підлягає розгляду у межах справи № 910/5548/19 про банкрутство ТОВ «Орлан-Транс-Груп».

За приписами ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

У частині 3 зазначеної статті вказано, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до ч. 3 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні (частина 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України).

Частиною 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Відповідно до пункту 1 частини 5 статті 12 Господарського процесуального кодексу України малозначними справами є, зокрема, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи предмет позову, обраний позивачем спосіб захисту, категорію та складність справи , а також клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд дійшов висновку, що справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників справи.

Згідно з частиною 5 статті 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Враховуючи викладене вище, керуючись Кодексом України з процедур банкрута та статтями 12, 176, 234, 235, 247, 250, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти справу № 910/6458/23 (910/5548/19) за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ФІРМА "ВОЛЬТРОН" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ОРЛАН-ТРАНС-ГРУП" про стягнення 97 106,00 грн до розгляду в межах справи № 910/5548/19 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Орлан-Транс-Груп".

2. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

3. Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до частини 7 статті 252 Господарського процесуального кодексу України клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач може подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

4. Встановити відповідачу строк - п`ятнадцять днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання до суду відзиву на позовну заяву, оформленого відповідно до вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України, а також всіх доказів, що підтверджують заперечення проти позову; забезпечити надіслання (надання) позивачу копії відзиву та доданих до нього документів одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду.

5. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України. При цьому, якщо докази не можуть бути подані разом з відзивом з об`єктивних причин, відповідач повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу (частини 3, 4 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

6. Встановити позивачу строк - протягом 5-ти днів з дня отримання відзиву на позов (якщо такий буде поданий) - для подання суду: відповіді на відзив на позов в порядку статті 166 Господарського процесуального кодексу України, а також доказів направлення відповіді на відзив відповідачу.

7. Встановити відповідачу строк - протягом 5-ти днів з дня отримання відповіді на відзив для подачі до суду (якщо такі будуть): заперечень на відповідь на відзив та доказів направлення заперечень на відповідь на відзив позивачу.

8. Звернути увагу сторін на положення статей 74, 80, 81 Господарського процесуального кодексу України щодо порядку подання доказів, наслідків неподання їх та доказів їх направлення іншим учасникам справи, а також щодо порядку витребування доказів.

9. Попередити сторін, що відповідно до частини 2 статті 118 Господарського процесуального кодексу України заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

10. Звернути увагу сторін на те, що копії письмових доказів, які подаються повинні бути оформлені у відповідності до вимог частини 4 статті 91 Господарського процесуального кодексу України та пункту 5. 27 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (Вимоги до оформлення документів ДСТУ 4163-2003).

11. Попередити сторін, що при невиконанні процесуальних обов`язків, зокрема ухиленні від вчинення дій, покладених судом на сторону, до них можуть бути застосовані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу відповідно до статті 135 Господарського процесуального кодексу України.

12. Згідно з положеннями статті 235 Господарського процесуального кодексу України ця ухвала набирає законної сили негайно після її підписання і не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Л.В. Омельченко

Дата ухвалення рішення07.07.2023
Оприлюднено10.07.2023
Номер документу112057355
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —910/5548/19

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Постанова від 02.04.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 07.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Сотніков С.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Рішення від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 07.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 22.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 20.02.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні