Ухвала
від 06.07.2023 по справі 545/2739/20
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/2739/20

Провадження № 6/545/39/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.07.2023 Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого - судді Стрюк Л.І.

з участю секретаря: Глазунової Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Полтава заяву ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження, -

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду із зазначеною заявою, обґрунтовуючи її тим, що додатковою постановою Верховного Суду від 17.05.2023 стягнуто з Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області на користь ОСОБА_1 відшкодування витрат на професійну правничу допомогу 16800 грн. У зв`язку з тим, що Щербанівська сільська рада Полтавського району Полтавської області не є розпорядником бюджетних коштів, що унеможливлює виконання постанови суду, просив змінити боржника у виконавчому провадженні - Щербанівську сільську раду Полтавського району Полтавської області на виконавчий комітет Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Стягувач у судове засідання не з`явився, попередньо надавши заяву про розгляд справи без його участі, заяву підтримав та просив задовольнити.

Представник виконавчого комітету Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області у судове засідання не з`явився, попередньо надавши клопотання про розгляд справи без його участі. У задоволенні заяви ОСОБА_1 просили відмовити з тих підстав, що виконавчий комітет Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області не є правонаступником у частині зобов`язань Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, з огляду на те, що виконавчий комітет Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області як на момент судового розгляду, так і наразі є окремою юридичною особою, має свій код ЄДРПОУ. Та обставина, що Щербанівська сільська рада Полтавського району Полтавської області не є розпорядником бюджетних коштів, не може бути підставою для заміни сторони виконавчого провадження в порядку ст. 442 ЦПК України.

Представник Управління Державної казначейської служби України в Полтавському районі Полтавської області у судове засідання не з`явився, заяву про розгляд справи без участі не надав.

Відповідно до положень ч.3 ст. 442 ЦПК України неявка сторін не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до висновку, що заява задоволенню не підлягає, з таких підстав.

Встановлено, що додатковою постановою Верховного Суду від 17.05.2023 клопотання представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 , про поновлення пропущеного строку задоволено; поновлено ОСОБА_1 строк, встановлений для подання доказів понесення судових витрат на правову допомогу у справі №545/2739/20; заяву представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 про ухвалення додаткового рішення у справі за позовом ОСОБА_1 до Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області та ОСОБА_3 про визнання незаконним та скасування рішення, державної реєстрації земельної ділянки задоволено; стягнуто з Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області на користь ОСОБА_1 на відшкодування витрат на професійну правничу допомогу 16800 грн.

Згідно з повідомленням старшого державного виконавця Полтавського відділу державної виконавчої служби у Полтавському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Троян І.В. від 02.06.2023 виконавчий лист №545/2739/20 виданий 29.05.2023 Верховним Судом на підставі п.10 ч.4 ст.4 Закону України «Про виконавче провадження» повернутий без прийняття до виконання.

Відповідно до повідомлення Управління державної казначейської служби України в Полтавському районі Полтавської області від 05.06.2023 вбачається, що у виконавчому листі Верховного Суду від 29.05.2023 по справі №545/2739/20 боржником є Щербанівська сільська рада, яка на обслуговуванні в управлінні Казначейства не перебуває та не має відкритих рахунків, а тому виконавчий документ повернуто.

Відповідно до ст. 442 ЦПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Щербанівська сільська рада Полтавського району Полтавської області зареєстрована за кодом 24565876; виконавчий комітет Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області - за кодом 41856395.

Відповідно до ч.1,3 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільські,селищні,міські радиє органамимісцевого самоврядування,що представляютьвідповідні територіальнігромади таздійснюють відїх іменіта вїх інтересахфункції іповноваження місцевогосамоврядування,визначені КонституцієюУкраїни,цим таіншими законами. Представницькі органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови, виконавчі органи місцевого самоврядування діють за принципом розподілу повноважень у порядку і межах, визначених цим та іншими законами.

Згідно зч.1,2ст.11Закону України «Промісцеве самоврядуванняв Україні» виконавчимиорганами сільських,селищних,міських,районних умістах (уразі їхстворення)рад єїх виконавчікомітети,відділи,управління таінші створюванірадами виконавчіоргани. Виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад є підконтрольними і підзвітними відповідним радам, а з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

Відповідно доч.3,6ст.16Закону України «Промісцеве самоврядуванняв Україні» матеріальноюі фінансовоюосновою місцевогосамоврядування єрухоме інерухоме майно,доходи місцевихбюджетів,інші кошти,земля,природні ресурси,що єу комунальнійвласності територіальнихгромад сіл,селищ,міст,районів умістах,а такожоб`єктиїхньої спільноївласності,що перебуваютьв управліннірайонних іобласних рад. Місцеві бюджети є самостійними, вони не включаються до Державного бюджету України, бюджету Автономної Республіки Крим та інших місцевих бюджетів.

Згідно з ч.1 п.3 ч.2 ст.22 Бюджетного кодексу України за обсягом наданих повноважень розпорядники бюджетних коштів поділяються на головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня. 2. Головними розпорядниками бюджетних коштів можуть бути виключно: за бюджетними призначеннями, визначеними іншими рішеннями про місцеві бюджети, - місцеві державні адміністрації, виконавчі органи та апарати місцевих рад (секретаріат Київської міської ради), структурні підрозділи місцевих державних адміністрацій, виконавчих органів місцевих рад в особі їх керівників.

Таким чином, розпорядником коштів місцевого бюджету Щербанівської територіальної громади, який має відкриті бюджетні асигнування в органах Державної казначейської служби України, є виконавчий комітет Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Разом з тим, та обставина, що Щербанівська сільська рада Полтавського району Полтавської області не є розпорядником бюджетних коштів, а тому не може бути підставою для заміни сторони виконавчого провадження у порядку ст. 442 ЦПК України, оскільки відсутній факт правонаступництва та вибуття сторони виконавчого провадження.

Враховуючи викладене вище, заява задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст. 259-260, 354, 442 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про заміну сторони виконавчого провадження відмовити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом 15 днів з дня проголошення ухвали.

Суддя: Л. І. Стрюк

Дата ухвалення рішення06.07.2023
Оприлюднено13.07.2023
Номер документу112110348
СудочинствоЦивільне
Сутьзаміну сторони виконавчого провадження

Судовий реєстр по справі —545/2739/20

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Харабадзе К. Ш.

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Харабадзе К. Ш.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Стрюк Л. І.

Постанова від 17.05.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 08.02.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Постанова від 30.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 07.08.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 30.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Ухвала від 15.07.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Хопта Сергій Федорович

Постанова від 19.05.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Бондаревська С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні