Ухвала
від 12.07.2023 по справі 5015/7580/11
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

12.07.2023 Справа № 5015/7580/11

місто Львів

Господарський суд Львівської області у складі судді Рима Т. Я. за участю секретаря судових засідань Бернацької Л. В. розглянув у відкритому судовому засіданні справу

заяву: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях (надалі РВ ФДМУ),про:поновлення строку для пред`явлення наказу до виконання, видачу дублікату наказу та заміну сторони виконавчого провадженняу справі за позовом: Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області,до відповідача:Товариства з обмеженою відповідальністю "Багет",третя особа:Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій,про: розірвання договору оренди, стягнення заборгованості, виселення та повернення орендованого майна,У судовому засіданні взяли участь представники:

позивача:не з`явився,відповідача:не з`явився,третьої особи:не з`явився.На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла заява РВ ФДМУ про поновлення строку для пред`явлення наказу до виконання, видачу дублікату наказу та заміну стягувача у виконавчому документі (далі Заява).

Ухвалою від 03.07.2023 Заву прийнято до розгляду, судове засідання призначено на 12.07.2023.

Заява обґрунтована тим, що 23.10.2015 РВ ФДМУ подало Франківському відділу Державної виконавчої служби (далі - ДВС) заяву про відкриття виконавчого провадження. Однак ДВС втратила виконавчий документ. Стягувач неодноразово звертався до ДВС з проханням надати інформацію про хід виконавчого провадження, однак відомості про втрату виконавчого документа дізнався лише у 2023 році. Крім того, 06.03.2019 було реорганізовано регіональні відділення Фонду державного майна України. Як наслідок, правонаступником стягувача стало РВ ФДМУ.

До суду не надходили заперечення Заяви.

Дослідивши матеріали справи, суд установив такі обставини.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 22.02.2012 у справі № 5015/7580/11 ухвалено, серед іншого, стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Багет" на користь Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області 7'604,87 грн орендної плати, 593,46 грн пені, 1'249,34 грн штрафу, 2'352,50 грн відшкодування витрат на оплату судового збору.

Господарський суд Львівської області на примусове виконання ухваленого рішення видав наказ від 09.03.2012 (далі - Наказ). Стягувач 23.10.2015 подав до ДВС заяву про відкриття виконавчого провадження. До заяви долучив оригінал Наказу.

Згодом Стягувач звернувся до ДВС з листом від 17.08.2018 з проханням надати інформацію про вжиті заходи для виконання Наказу. Доказів надання ДВС відповіді на цей лист немає у матеріалах справи.

Стягувач 13.11.2020 надіслав ДВС лист з проханням надати інформацію про вжиті заходи для виконання Наказу. Однак доказів надання ДВС відповіді на цей лист також немає у матеріалах справи.

Стягувач 14.02.2023 вчергове звернувся до ДВС з проханням надати інформацію про вжиті заходи з виконання Наказу. У відповідь на цей лист ДВС надало відповідь від 09.05.2023 про те, що 08.08.2018 на підставі пункту 2 частини 1 статті 37 Закону України «Про виконавче провадження» Наказ повернуто Стягувачу. Доказів надіслання оригіналу Наказу Стягувачу ДВС не надало у зв`язку із закінченням строку зберігання таких доказів.

Згідно з пунктом 1 наказу Фонду державного майна України від 06.03.2019 № 232 "Про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна України" утворено Регіональне відділення Фонду державного майна по Львівській, Закарпатській та Волинській областях як юридичну особу публічного права, що розташоване у м. Львові, реорганізувавши шляхом злиття Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Закарпатській області, Регіональне відділення Фонду державного майна України по Волинській області.

Пунктом 2 наказу Фонду державного майна України від 06.03.2019 № 232 "Про реорганізацію регіональних відділень Фонду державного майна України" встановлено, що регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях є правонаступником майна, прав та обов`язків Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській області, Регіонального відділення Фонду державного майна по Закарпатській області, Регіонального відділення Фонду державного майна по Волинській області.

Пунктом 1 наказу Фонду державного майна України від 15.05.2019 № 459 "Про визначення дня початку роботи Регіонального Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях" визначено днем початку роботи Регіонального відділення Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях 15.05.2019.

При постановленні ухвали суд керувався таким.

Щодо поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Відповідно до частини 1 статті 329 Господарського процесуального кодексу України у разі пропуску строку для пред`явлення наказу, судового наказу до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

У період видачі Наказу та пред`явлення його до виконання діяв Закон України "Про виконавче провадження" №606-XIV (далі Закон 606-XIV). Так, відповідно до пункту 2 частини 1 та пункту 1 частини 2 статті 22 Закону 606-XIV інші виконавчі документи можуть бути пред`явлені до виконання протягом року, якщо інше не передбачено законом. Строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання судових рішень - з наступного дня після набрання рішенням законної сили чи закінчення строку, встановленого у разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а в разі якщо судове рішення підлягає негайному виконанню, - з наступного дня після його постановлення.

Зважаючи на відкриття ДВС виконавчого провадження за заявою Стягувача від 23.10.2015, строк для пред`явлення Наказу до виконання не був пропущений.

Згідно з пунктом 1 частини 1 та частиною 2 статті 23 Закону 606-XIV строки пред`явлення виконавчого документа до виконання перериваються пред`явленням виконавчого документа до виконання. Після переривання строку пред`явлення виконавчого документа до виконання перебіг строку поновлюється. Час, що минув до переривання строку, до нового строку не зараховується. Отже, кожного разу, у зв`язку із пред`явленням Наказу до виконання, однорічний строк такого пред`явлення починався заново.

Приписами частини 3 статті 23 Закону 606-XIV встановлено, що у разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення виконавчого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення…

05 жовтня 2016 року набрав чинності Закон України "Про виконавче провадження" №1404-VІІІ (далі Закон 1404-VІІІ).

Згідно з пунктом 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону 1404-VІІІ виконавчі документи, видані до набрання чинності цим Законом, пред`являються до виконання у строки, встановлені цим Законом. Частиною 1 статті 12 Закону 1404-VІІІ встановлено, що виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років…

Верховний Суд у постанові від 02.05.2018 у справі №5016/149/2011(17/6) зазначив, що дія Закону 1404-VІІІ не поширюється на правовідносини, які закінчились до набрання ним чинності. Закон 1404-VІІІ не відновлює дію наказів господарських судів, строк пред`явлення яких до виконання сплив до набрання ним чинності. Отже, положення пункту 5 розділу ХІІІ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону 1404-VІІІ розповсюджують свою дію на виконавчі документи, строк виконання за якими не сплив на час набрання чинності зазначеним законодавчим актом.

Зважаючи на зазначене, строк пред`явлення Наказу до виконання 05.10.2016 (у зв`язку з набранням чинності Законом 1404-VІІІ) був змінений трирічним строком.

Частиною 5 статті 12 Закону 1404-VІІІ встановлено, що у разі повернення виконавчого документа стягувачу у зв`язку з неможливістю в повному обсязі або частково виконати рішення строк пред`явлення такого документа до виконання після переривання встановлюється з дня його повернення.

Оскільки ДВС повернув Наказ Стягувачу 08.08.2018, строк пред`явлення його до виконання закінчився 09.08.2021.

Суд визнає поважними причини пропуску Стягувачем відповідного строку, адже такі зумовлені неотриманням Стягувачем жодної інформації про стан виконавчого провадження від ДВС, неотримання постанови про повернення Наказу та самого Наказу.

Щодо видачі дубліката виконавчого документа.

Відповідно до пункту 19.4 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець, приватний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Оскільки строк для пред`явлення наказу до виконання підлягає поновленню, суд вважає за необхідне задовольнити заяву стягувача та видати йому дублікат Наказу про стягнення коштів.

Щодо заміни сторони виконавчого провадження.

Відповідно до частини 1 статті 52 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до частин 1, 2 та 5 статті 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

З огляду на зазначене Заява підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 52, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Задовольнити Заяву.

2.Поновити строк пред`явлення наказу Господарського суду Львівської області від 09.03.2012 у справі № 5015/7580/11 до виконання.

3.Видати дублікат наказу Господарського суду Львівської області від 09.03.2012 у справі № 5015/7580/11.

4.Замінити стягувача Регіональне відділення Фонду державного майна України по Львівській області, його правонаступником Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Львівській, Закарпатській та Волинській областях (адреса: 79007, Львівська область, місто Львів, вулиця Січових Стрільців, будинок 3; ідентифікаційний код 42899921) у наказі Господарського суду Львівської області від 09.03.2012 у справі № 5015/7580/11.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст ухвали складено 12.07.2023.

Суддя Рим Т.Я.

Дата ухвалення рішення12.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112171642
СудочинствоГосподарське
Суть: розірвання договору оренди, стягнення заборгованості, виселення та повернення орендованого майна,У судовому засіданні взяли участь

Судовий реєстр по справі —5015/7580/11

Ухвала від 12.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 03.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Рішення від 22.02.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 10.02.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 16.01.2012

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

Ухвала від 29.12.2011

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні