Постанова
від 07.07.2023 по справі 444/2974/20
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 444/2974/20 Головуючий у 1 інстанції: Мікула В.Є.

Провадження № 22-ц/811/2110/22 Доповідач в 2-й інстанції: Крайник Н. П.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 липня 2023 року Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ в складі:

головуючої: Н.П. Крайник

суддів: Я.А. Левика, М.М. Шандри

при секретарі: О.О. Гай

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вмісті Львовіцивільну справуза апеляційноюскаргою ОСОБА_1 на рішення Жовківського районного суду Львівської області від 26 січня 2022 року у справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання недійсним та скасування рішення Воле-Висоцької сільської ради, визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності,-

в с т а н о в и в:

10листопада 2020року ОСОБА_1 звернувся досуду ізпозовом провизнання визнання недійсним та скасування рішення Воле-Висоцької сільської ради Жовківського району Львівської області «Про передачу квартир (будинків, жилих приміщень у гуртожитках) державного житлового фонду у приватну власність громадянам в с. Воля- Висоцька Жовківського району Львівської області» від 28.02.2019 року № 12, визнання недійсним та скасування Свідоцтва про право власності на квартиру, видане бюро приватизації комунального підприємства «Червонограджитлокомунсервіс» від 13.03.2019 року № 7815 ОСОБА_2 .

Позовні вимоги мотивував тим, що в 2003 році його сім`ї, яка складалася з 3-х осіб, а саме він (позивач), його дружина ОСОБА_3 та дочка ОСОБА_2 , було надано житлове приміщення - однокімнатну квартиру в с. Воля-Висоцька Жовківського району Львівської області. В цій же квартирі вони були зареєстровані. Після того, як ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася дочка ОСОБА_4 , вона також була зареєстрована в даній квартирі. В 2014 році шлюб з дружиною ОСОБА_3 було розірвано за рішенням суду. В 2020 році йому стало відомо, що квартиру в АДРЕСА_1 передано у власність дочці ОСОБА_2 . На його запит Воле-Висоцькою сільською радою йому надіслано пакет документів, на підставі яких квартиру передано у власність дочці. Вважає, що приватизація квартири проведена сільською радою незаконно, вважає, що він також мав право на приватизацію даного житла, оскільки знявшись з реєстрації в спірній квартирі, переїхав до іншого місця служби, а саме в м.Львів, потім м. Київ, м. Рівне та м. Чернігів, де на даний час проходить військову службу. Просив скасувати рішення Воле-Висоцької сільської ради та свідоцтво про право власності, видане на ім`я ОСОБА_2 .

Оскаржуваним рішенням у задоволенні позову відмовлено.

Рішення суду оскаржив ОСОБА_1 .

Вважає, що рішення суду не відповідає обставинам справи, ухвалене з неправильним застосуванням норм матеріального права. Не погоджується з висновком суду про відмову в позові у зв`язку з тим, що дане житло не було його постійним місцем проживання. Покликається на норми ст.71 ЖК України та вказує, що причиною його переїзду до інших міст є рішення військового командування про направлення його до інших місць проходження військової служби, а тому вважає, що це є тимчасовий виїзд з місця проживання.

Просить рішення суду скасувати та постановити нове, яким позовні вимоги задовольнити повністю.

Учасники справи в судове засідання, призначене на 27 червня 2023 року, не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялись належним чином. Від ОСОБА_1 на адресуапеляційного судунадійшло клопотанняпро розглядсправи безйого участі.Судова колегія,відповідно доч.2ст.372ЦПК України,розглянула справуза відсутностіучасників справи.Відповідно доположень ст.247ч.2ЦПК України,фіксування судовогопроцесу задопомогою звукозаписувальноготехнічного засобуне здійснювалось.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Відповідно до ст.3 Закону України ''Про приватизацію державного житлового фонду. Приватизація здійснюється шляхом безоплатної передачі громадянам квартир (будинків), житлових приміщень у гуртожитках з розрахунку санітарної норми 21 кв.м загальної площі на наймача і кожного члена сім`ї та додатково 10 кв.м на сім`ю.

Відповідно до ч.1 ст.5 Закону України ''Про приватизацію державного житлового фонду'' до членів сім`ї наймача включаються лише громадяни, які постійно проживають в квартирі(будинку) разом з наймачем або за якими зберігається право на житло.

Відповідно до положень ст. 71 ЖК України, при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Якщо наймач або члени його сім`ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору - судом.

Жиле приміщеннязберігається затимчасово відсутнімнаймачем абочленами йогосім`їпонад шістьмісяців увипадках:призову настрокову військовуслужбу абонаправлення наальтернативну (невійськову)службу,а такожпризову офіцерівіз запасуна військовуслужбу настрок дотрьох років-протягом усьогоперіоду проходженнязазначеної військовоїслужби;перебування навійськовій службіпрапорщиків,мічманів івійськовослужбовців надстроковоїслужби -протягом першихп`ятироків перебуванняна військовійслужбі;тимчасового виїздуз постійногомісця проживанняза умовамиі характеромроботи абоу зв`язкуз навчанням(учні,студенти,стажисти,аспіранти тощо),у томучислі закордоном,-протягом усьогочасу виконанняцієї роботиабо навчання;влаштування дитини (дітей) на виховання до родичів, опікуна чи піклувальника, у прийомну сім`ю, дитячий будинок сімейного типу, заклад для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - протягом усього часу їх перебування у родичів, опікуна чи піклувальника, прийомній сім`ї, дитячому будинку сімейного типу, закладі для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У випадках, передбачених пунктами 1-7 цієї статті, право користування жилим приміщенням зберігається за відсутнім протягом шести місяців з дня закінчення строку, зазначеного у відповідному пункті.

Судом встановлено, що сім`ї ОСОБА_1 , яка складалася з 3-х осіб, у 2003 році було надано житло - квартиру АДРЕСА_2 ). На той час ця квартира належала до житлового фонду Якорівської КЕЧ Західного військового округу, що підтверджується копією ордеру від 04.06.2003 року.

Відповідно до копії акту передачі військового майна у комунальну власність від 27.03.2007 року, протоколу-погодження від 17.05.2007 року між Львівською обласною держадміністрацією та ТВО начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України, житловий фонд Міністерства оборони України від 17.05.2007 року передано у комунальну власність Воле-Висоцької сільської ради, в тому числі і будинок АДРЕСА_3 , якому рішенням Воле-Висоцької сільської ради №32 від 28.08.2006 року присвоєно поштову адресу - вул. Сонячна.

Рішенням Жовківського районного суду Львівської області від 16.10.2014 року шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 розірвано.

Листом-відношенням від 05.02.2019 року №4 начальника бюро приватизації КП ''ЧЖКС'' Воле-Висоцьку сільську раду повідомлено про звернення ОСОБА_2 , яка проживала на той час в квартирі одна, про передачу їй у власність квартири АДРЕСА_2 .

Рішенням виконкому Воле-Висоцької сільської ради Жовківського району, Львівської області №12 від 28.02.2019 року передано у приватну власність ОСОБА_2 (сім`я з одієї особи) однокімнатну квартиру АДРЕСА_2 , загальною площею 32.6 кв.м.

З копії свідоцтва про право власності на квартиру, виданого Червоноградським комунальним підприємством «Червонограджитлокомунсервіс» від 13.08.2019 року про право власності на квартиру АДРЕСА_2 , вбачається, що таке видано на ім`я ОСОБА_2 відповідно до Закону України ''Про приватизацію державного житлового фонду''. Загальна площа квартири становить 32,6 кв.м.

Встановлено, що позивач є військовослужбовцем, переводився на службу до різних міст - Львів, Київ, Рівне, в даний час проходить службу і проживає в м.Чернігові. З реєстрації в квартирі АДРЕСА_2 знявся в 2008 році (а.с.8). З часу зняття з реєстрації в квартирі житло утримувала дружина позивача ОСОБА_3 , з якою позивач розлучений за рішенням суду з 2014 року, постійно проживає в м.Чернігів, де і проходить військову службу. Не проживає в квартирі понад 12 років.

З аналізу правових норм, що регулюють спірні правовідносини вбачається висновок, що акт тимчасової відсутності фізичної особи і пов`язані з цим правові наслідки необхідно відмежовувати від факту постійної відсутності особи у житловому приміщенні у зв`язку з вибуттям наймача та членів його сім`ї на постійне проживання до іншого населеного пункту або в інше жиле приміщення в тому ж населеному пункті.

Відтак, суд першої інстанції прийшов до вірного висновку, що позивач не є особою, яка тимчасово відсутня в спірному житловому приміщенні - квартирі АДРЕСА_2 ) та за ним зберігається право на проживання в такому в силу положень ст. 71 ЖК України; спірне житло не було його місцем постійного проживання, що було б його правом на приватизацію такого житла. Таким чином, передача у приватну власність ОСОБА_2 , квартири АДРЕСА_2 ) проведена відповідно до вимог Закону України Про приватизацію державного житлового фонду.

Доводи, наведені в апеляційній скарзі зводяться до переоцінки доказів і незгоди з висновками суду першої інстанції, яким у досить повному обсязі з`ясовані права та обов`язки сторін, обставини справи, доводи сторін перевірені і їм дана належна оцінка. Порушень норм матеріального та процесуального права, які є обов`язковою підставою для скасування чи зміни рішення не встановлено, а тому апеляційний суд приходить до висновку, що рішення суду відповідає вимогам ст. 263, 264 ЦПК України, і його слід залишити без змін.

Згідно ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складання повного судового рішення. Повний текст постанови складено 07 липня 2023 року.

Керуючись ч. 5 ст. 268, ст. 367, ст. 368, п. 1 ч. 1 ст. 374, ст. 375, ст. 381, ст. 382, ст. 384 ЦПК України, Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ, -

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 залишити без задоволення.

Рішення Жовківського районного суду Львівської області від 26 січня 2022 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повної постанови.

Повний текст постанови складено 07 липня 2023 року.

Головуючий: Н.П. Крайник

Судді: Я.А. Левик

М.М. Шандра

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення07.07.2023
Оприлюднено17.07.2023
Номер документу112200994
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: щодо визнання незаконним акта, що порушує право власності

Судовий реєстр по справі —444/2974/20

Постанова від 07.07.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Крайник Н. П.

Ухвала від 10.11.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Ухвала від 07.09.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Ухвала від 24.08.2022

Цивільне

Львівський апеляційний суд

Мельничук О. Я.

Рішення від 26.01.2022

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Мікула В. Є.

Ухвала від 29.11.2021

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Мікула В. Є.

Ухвала від 06.08.2021

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Мікула В. Є.

Ухвала від 01.07.2021

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Мікула В. Є.

Ухвала від 02.03.2021

Цивільне

Жовківський районний суд Львівської області

Мікула В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні