Рішення
від 08.09.2010 по справі 2-10992/10
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 2-10992/10

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

8 вересня 2010 року. Кос тянтинівський міськрайонни й суд Донецької області

у складі:

головуючого судді Янюка Ю.Б.

при секретарі Бочарової Т.В.

за участю

представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача -

представника третьої особ и Насонова К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Костя нтинівка справу за позовом ОСОБА_3 до Костянтинівсько ї міської ради, третя особа - Костянтинівське міське бюро технічної інвентаризації пр о визнання права приватної в ласності на жилий будинок з г осподарськими спорудами, -

В С Т А Н О В И В:

16 серпня 2010 року ОСО БА_3 звернулась в суд з позов ом до Костянтинівської міськ ої ради, третя особа - Костянти нівське міське бюро технічно ї інвентаризації, про визнан ня за нею права власності на ж илий будинок з господарським и спорудами. Вона обґрунтову вала свої вимоги тим, що ІНФ ОРМАЦІЯ_2 помер її батько, ОСОБА_4, після смерті якого з алишилося спадкове майно у в игляді житлового будинку з г осподарськими будівлями по АДРЕСА_1. Спадкоємцем поме рлого ОСОБА_4 була його др ужина, ОСОБА_5, яка спадщин у фактично прийняла, але не оф ормивши своїх спадкових спра в, померла ІНФОРМАЦІЯ_3. Во на, донька померлих батьків, є спадкоємцем за законом післ я смерті матері на підставі с т.1261 ЦК України. Вона у встановл ений законом 6-місячний строк звернулась в нотаріальну ко нтору про прийняття спадщини , але не може одержати свідоцт во про право на спадщину за за коном на вказаний будинок, то му що первинна реєстрація пр ава власності на будинок зро блена не була і правовстанов люючий документ відсутній. Т ому, просила визнати право вл асності на це домобудівництв о за померлою матір' ю, а поті м за нею, як за спадкоємцем за законом.

У судовому засіданн і представник позивача підтр имав позовні вимоги, посилаю чись на ті ж обставини, що й у п озовній заяві.

Представник відпові дача в судове засідання не яв ився, подав заяву, в якій позов ні вимоги визнав повністю та просив розглянути справу за його відсутності.

Представник третьої особи - Костянтинівського мі ського бюро технічної інвент аризації, не заперечує проти визнання судом права власно сті на будинок за позивачкою , оскільки у зв' язку зі смерт ю ОСОБА_4 припинилась його правоздатність і БТІ не може зареєструвати за ним право в ласності на нерухомість.

Заслухавши предста вника позивача, представника третьої особи, дослідивши пи сьмові докази, суд вважає, що п озов слід задовольнити з нас тупних підстав.

Відповідно до поста нови Кабінету Міністрів Укра їни №1035 від 9 вересня 2009 року «Пр о затвердження Тимчасового п орядку прийняття в експлуата цію закінчених будівництвом приватних житлових будинків садибного типу, дачних та сад ових будинків з господарськи ми спорудами і будівлями, спо руджених без дозволу на вико нання будівельних робіт» під ставою для оформлення права власності на приватні житлов і будинки садибного типу, дач ні та садові будинки з господ арськими спорудами і будівля ми , споруджені до 5 серпня 1992 ро ку, є висновок про технічний с тан будинку (будівлі), складен ий бюро технічної інвентариз ації за формою, встановленою Міністерством з питань житл ово-комунального господарст ва за погодженням з Міністер ством регіонального розвитк у та будівництва, і документ, щ о засвідчує право власності або користування земельною д ілянкою, на якій розташовані зазначені об' єкти будівниц тва.

Судом встановлено, що документом, який засвідчу є право ОСОБА_4 на користу вання земельною ділянкою по АДРЕСА_1, що підтверджуєть ся довідкою КП «Проектно-зйо мне бюро №3 від 16 лютого 2010 року ( а.с.18) є договір про відновленн я права забудови від 14 серпня 1948 року, посвідчений Костянти нівською державною нотаріал ьною конторою 10 вересня 1948 року за реєстром №5868, зареєстрован ий в Костянтинівському міськ комунгоспі 14 серпня 1948 року за №389 (а.с.14).

В Костянтинівсько му БТІ право власності за цим договором зареєстровано не було (а.с.41).

Згідно висновку пр о технічний стан будинку, гос подарських будівель та спору д, виданому Костянтинівським БТІ 20 липня 2010 року за №80, рік поб удови житлового будинку за в казаною адресою - 1950. (а.с.24).

Оскільки ОСОБА_4 побудував будинок на відвед еній йому у встановленому по рядку земельній ділянці у 1950 р оці, то прийняття його в експл уатацію законом не вимагаєть ся.

ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.К остянтинівка Донецької обла сті помер ОСОБА_4 (а.с.8). Піс ля його смерті залишилося сп адкове майно у виді вказаног о вище житлового будинку з го сподарськими будівлями по АДРЕСА_1. Спадкоємцем помер лого ОСОБА_4 була його дру жина, ОСОБА_5 (а.с.8), яка спадщ ину фактично прийняла, прожи ваючи в цьому домі (а.с.15-17) але не оформивши своїх спадкових с прав, померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.9).

Таким чином, позива чка ОСОБА_3 є єдиним спадк оємцем після смерті матері (а .с.31-34).

Оскільки первинна реєстрація права власності ОСОБА_4 на будинок зроблен а не була і правовстановлююч ий документ відсутній, то на п ідставі ст.ст.380,392 ЦК України по мерлий ОСОБА_4 за життя на був право власності на цей б удинок з надвірними будівлям и.

Єдиним спадкоємцем н а вказане майно після смерті ОСОБА_5 є позивачка ОСОБ А_3, тому на підставі ст.ст.392,1261 ,1268 ЦК України за нею слід визна ти право приватної власності на жилий будинок з господарс ькими будівлями, розташовани й по вул.Комуни,43 в м.Костянтин івка Донецької області.

Керуючись ст.ст.212-215 ЦПК України, ст.380,392,1261,1268 ЦК Україн и, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_3 зад овольнити.

Визнати за ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженкою м.Костянтинівка Донецької області, у порядку спадкув ання за законом право приват ної власності на жилий будин ок з господарськими будівлям и, розташований по АДРЕСА_1 .

Рішення може бути оскаржено до апеляційного с уду Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги д о Костянтинівського міськра йонного суду протягом десяти днів з дня його проголошення .

Судд я

СудКостянтинівський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення08.09.2010
Оприлюднено22.09.2010
Номер документу11223310
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-10992/10

Рішення від 09.12.2010

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Рішення від 08.11.2010

Цивільне

Волноваський районний суд Донецької області

Кузьмін Олександр Володимирович

Рішення від 21.10.2010

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Мельник Олег Володимирович

Ухвала від 22.10.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова Алла Василівна

Рішення від 22.09.2010

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Філь Олена Євгенівна

Рішення від 08.09.2010

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Янюк Юрій Броніславович

Рішення від 02.08.2010

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Помогайбо Володимир Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні