Ухвала
від 17.07.2023 по справі 323/1137/21
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 323/1137/21

провадження № 2/336/1939/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 липня 2023 року м. Запоріжжя

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя у складі:

головуючого судді Дмитрюк О.В.,

за участю секретаря Нєдєльчевої О.В.,

розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом заступника керівника Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави, в особі Кабінету Міністрів України, до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання розпорядження, державного акту на право власності на земельну ділянку, договору оренди недійсним, зобов`язання повернути земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

18.05.2021 р. заступник керівника Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави, в особі Кабінету Міністрів України, звернувся до Оіхівського районного суду Запорізької області з вищезазначеним позовом.

У зв`язку з неможливістю здійснення правосуддя під час воєнного стану, розпорядженням Голови Верховного Суду від 10 травня 2022 року № 29/0/9-22 територіальну підсудність судових справ Оріхівського районного суду Запорізької області змінено та визначено Шевченківському районному суду м. Запоріжжя.

20.04.2023 р. справа надійшла до Шевченківського районного суду м. Запоріжжя, на підставі протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 20.04.2023 р. передана до провадження судді Дмитрюк О.В.. Ухвалою від 24.04.2023 р. справа прийнята до свого провадження, розгляд справи призначено за правилами загального позовного провадження.

14.06.2021 р. до Оріхівського районного суду Запорізької області надійшов відзив Пологівської районної державної адміністрації Запорізької області на позовну заяву.

22.06.2021 р. до Оріхівського районного суду Запорізької області надійшли відзиви відповідачів ОСОБА_1 та ТОВ «Мала Токмачка» на позовну заяву.

12.07.2021 р. до Оріхівського районного суду Запорізької області надійшло клопотання заступника керівника Запорізької обласної прокуратури про процесуальне правонаступництво. Клопотання мотивовано тим, що ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» від 28.04.2021 р., який набрав законної сили 27.05.2021 р., внесено зміни, у т.ч., у Земельний кодекс України, щодо права власності земельних ділянок та їх розпорядників. Відповідно до вказаного Закону, ч. 8 ст. 122 та ст. 149 ЗК України викладені у таких редакціях, за змістом яких у КМУ на теперішній час відсутні повноваження щодо розпорядження землями природно-заповідного фонду. У відповідності до ч. 1, п. «в» ч. 2 ст. 83 ЗК України землі, які належать на праві власності територіальним громадам, є комунальною власністю. У комунальній власності перебувають землі та земельні ділянки за межами населених пунктів, що передані або перейшли у комунальну власність із земель державної власності відповідно до закону. Посилаючись на доводи, викладені у клопотанні, заявник просить здійснити процесуальне правонаступництво позивача у справі, в інтересах якого діє Запорізька обласна прокуратура - Кабінет Міністрів України на Малотокмачанську сільську раду Пологівського району Запорізької області, залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Кабінет Міністрів України.

03.07.2023 р. до суду надійшло клопотання заступника керівника Запорізької обласної прокуратури про процесуальне правонаступництво відповідача Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області на Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області. Клопотання мотивовано тим, що розпорядженням КМУ від 16.12.2020 р. № 1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» постановлено здійснити реорганізацію державних адміністрацій районів, ліквідованих згідно з постановою Верховної Ради України від 17.07.2020 р. № 807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів», шляхом приєднання до районних державних адміністрацій, розташованих в адміністративних центрах районів, утворених зазначеною постановою, згідно з додатком 1. Додатком 1 цього Розпорядження визначено, що Оріхівська райдержадміністрація реорганізується шляхом приєднання до Пологівської райдержадміністрації Запорізької області.

У підготовчому засіданні 17.07.2023 р. суд поставив на обговорення учасників справи заявлені позивачем клопотання про заміну у справі позивача, в інтересах якого діє Запорізька обласна прокуратура - Кабінет Міністрів України на Малотокмачанську сільську раду Пологівського району Запорізької області, відповідача Оріхівську районну державну адміністрацію Запорізької області на Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області та притягнення до у часті у справі, як третю особу, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Кабінет Міністрів України.

Представник позивача підтримав раніше подані клопотання, просив їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_1 - адвокат Васильєва О.В. у підготовчому засіданні не заперечувала проти заміни відповідача Оріхівської райдержадміністрації Запорізької області на правонаступника Пологівську райдержадміністрацію Запорізької області. Вирішення питання щодо заміни позивача, в інтересах якої діє Запорізька обласна прокуратура - Кабінет Міністрів України на правонаступника - Малотокмачанську сільську раду Пологівського району Запорізької області та залучення до участі у справі, як третьої особи що не заявляє самостійних вимог - Кабінет Міністрів України, віднесла на розсуд суду.

Представник відповідача ТОВ «Мала Токмачка» у підготовчому засіданні підтримав клопотання позивача.

Представник відповідача Оріхівської райдержадміністрації Запорізької області у підготовче засідання не з`явився.

Представники третіх осіб - Запорізької обласної ради і Запорізької обласної державної адміністрації подали до суду заяви про розгляд справи без участі представників.

Вивчивши клопотання представника позивача, з`ясувавши думку учасників справи з приводу заявлених клопотань та оглянувши матеріали справи, для повного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає що клопотання підлягають задоволенню.

У відповідності до ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання

Згідно ч. 1 ст. 55 ЦПК України, у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також у інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу.

З огляду на вищевикладене, суд здійснює заміну позивача, в інтересах якої діє Запорізька обласна прокуратура - Кабінет Міністрів України на правонаступника - Малотокмачанську сільську раду Пологівського району Запорізької області, заміну відповідача Оріхівську райдержадміністрацію Запорізької області на правонаступника Пологівську райдержадміністрацію Запорізької області та залучає до участі у справі, як третю особу що не заявляє самостійних вимог - Кабінет Міністрів України.

Керуючись ст.ст. 53, 55, 200, 258, 260-261 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Замінити у цивільній справі за позовом заступника керівника Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави, в особі Кабінету Міністрів України, до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання розпорядження, державного акту на право власності на земельну ділянку, договору оренди недійсним, зобов`язання повернути земельну ділянку,

- позивача, в інтересах якого діє Запорізька обласна прокуратура - Кабінет Міністрів України на правонаступника - Малотокмачанську сільську раду Пологівського району Запорізької області (70550, Запорізька обл., Пологівський р-н, с. Мала Токмачка, вул. Патріотична, 7, код ЄДРПОУ 04352090, тел. 099-280-55-00);

- відповідача Оріхівську райдержадміністрацію Запорізької області на правонаступника Пологівську районну державну адміністрацію Запорізької області (70600, Запорізька обл., Пологівський р-н, м. Пологи, вул. Єдності, 32, код ЄДРПОУ 02126354, електронна адреса: mail@pologyrda.gov.ua).

Залучити до участі в цивільній справі за позовом заступника керівника Запорізької обласної прокуратури в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України до Оріхівської районної державної адміністрації Запорізької області, ОСОБА_1 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Мала Токмачка», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - Запорізька обласна рада, Запорізька обласна державна адміністрація, про усунення перешкод у здійсненні права користування і розпорядження земельною ділянкою шляхом визнання розпорядження, державного акту на право власності на земельну ділянку, договору оренди недійсним, зобов`язання повернути земельну ділянку, як третю особу, що не заявляє самостійних вимог:

-Кабінет Міністрів України (01008, м. Київ, вул. Грушевського, 12/2, код ЄДРПОУ 00031101, електронна адреса: pr@kmu.gov.ua).

Копію ухвали та судову повістку направити: Малотокмачанській сільській раді Пологівського району Запорізької області, Пологівській районній державній адміністрації Запорізької області, Кабінету Міністрів України.

Підготовче судове засідання у справі відкласти на 01 серпня 2023 року о 14 год. 00 хв..

Про день, час та місце судового засідання повідомити учасників справи.

Суддя О.В. Дмитрюк

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112273359
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —323/1137/21

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 24.04.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Запоріжжя

Дмитрюк О. В.

Ухвала від 06.08.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Мінаєв М. М.

Ухвала від 25.06.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

Ухвала від 25.06.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

Ухвала від 11.06.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

Ухвала від 27.05.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

Ухвала від 20.05.2021

Цивільне

Оріхівський районний суд Запорізької області

Смокович М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні