Ухвала
від 17.07.2023 по справі 914/2121/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

17.07.2023 р. Справа № 914/2121/23

Суддя Господарського суду Львівської області Гоменюк З.П., розглянувши матеріали

за позовом керівника Яворівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі

позивача Івано-Франківської селищної ради, смт. Івано-Франкове, Львівська область

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Будгарант Групп», м. Львів,

про стягнення 346 838,71 грн завданих збитків

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява керівника Яворівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі позивача Івано-Франківської селищної ради до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю ««Будгарант Групп» про стягнення 346 838,71 грн завданих збитків, завданих неналежним виконанням договору б/н від 30.10.2017.

Розглянувши позовну заяву та додані до неї документи, господарський суд дійшов висновку про необхідність залишити її без руху з огляду на таке.

Відповідно до ч.2 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Так, частинами 2, 4 та 5 статті 91 ГПК України передбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Суд звертає увагу позивача, що долучені до матеріалів позовної заяви копії висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи та висновку експерта №СУ-19/114-22/10491-ПЧ від 27.06.2022 року містять зображення, проте, при огляді таких, судом не можливо встановити дані з фотокопій документів, які надані суду у неналежній якості, що утруднює дослідження судом їх змісту. Одночасно із цим, суд звертаю увагу позивача на те, що долучені сканкопії документів не містять фрагменти частин аркушів на висновках експерта у нижній частині, що не дає змогу суду встановити ким підписані документи, ідентифікувати особу, що підписала, а також її власний підпис з відбитком печатки.

Таким чином, суд зобов`язує позивача надати належної якості копії висновку експерта за результатами проведення судової будівельно-технічної експертизи та висновку експерта №СУ-19/114-22/10491-ПЧ від 27.06.2022 року.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України, позовна заява має містити, зокрема: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Всупереч наведеному, позивачем у позовній заяві відсутнє зазначення про зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності).

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст. 80 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно із приписами ч.1 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України, учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. (ч.1 ст.14 ГПК України).

Відповідно до ст.73 ГПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Варто зазначити, що форма і зміст документів, які подаються до господарського суду, повинні відповідати вимогам, встановленим чинним законодавством для цих документів.

Згідно з п. 9 ч. 3 ст.162 Господарського процесуального кодексу України, до позовна заява повинна містити, зокрема, попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Позивач, всупереч вказаним вимогам Господарського процесуального кодексу України, не зазначив у позовній заяві про попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Згідно ч. 5 статті 164 ГПК України, до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Подана позовна заява надіслана до суду через систему «Електронний суд» від імені керівника Яворівської окружної прокуратури Львівської області - Дубаса Віталія. Однак, судом встановлено, що як сама позовна заява так і її додатки підписані представником Квас Ольгою Михайлівно на підставі довіреності у порядку передоручення від 28.12.2022, яка видана від імені Шаравари Ігоря Васильовича.

Одночасно із цим, суд наголошує на тому, що позивачу необхідно подати докази на повноваження представника та тієї особи, яка видала зазначену довіреність.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.164 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до п. 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. №270, розрахунковим документом, що підтверджує факт надання послуг поштового зв`язку є документ встановленої відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» форми і змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

Пунктом 61 Правил встановлено, що у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення.

Таким чином, належним доказом відправлення копії заяви та доданих до неї документів іншим учасникам справи має бути опис вкладення в поштовий конверт та документ, що підтверджує надання поштових послуг (касовий чек, розрахункова квитанція, тощо), подані в оригіналі.

Однак, як вбачається із матеріалів поданої заяви, заявник надає суду копію опису вкладення у цінний лист, копію касового чеку та копію розрахункової квитанція.

Враховуючи вищенаведене, суд прийшов до висновку, що позивачем не дотримано вимог Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 1 та ч. 2 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на вищенаведене, відповідно до вказаних норм ГПК України позовну заяву слід залишити без руху, встановивши позивачеві спосіб і строк для усунення недоліків.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1.Позовну заяву залишити без руху.

2.Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали на усунення допущених недоліків, зазначених у мотивувальній частині цієї ухвали.

У випадку невиконання цієї ухвали у встановлений судом строк, позовна заява вважається неподаною і підлягає поверненню позивачу зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст. 235 ГПК України та не підлягає оскарженню.

Суддя Гоменюк З.П.

Дата ухвалення рішення17.07.2023
Оприлюднено20.07.2023
Номер документу112285253
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 346 838,71 грн завданих збитків

Судовий реєстр по справі —914/2121/23

Рішення від 10.01.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 08.11.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

Ухвала від 17.07.2023

Господарське

Господарський суд Львівської області

Гоменюк З.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні