Ухвала
від 19.07.2023 по справі 380/13415/23
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДУ Х В А Л А

про витребування доказів

19 липня 2023 р. Справа № 380/13415/23

м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд в складі головуючої судді Грень Н.М. розглянув у порядку письмового провадження клопотання представника відповідача про витребування доказів у адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Військової частини НОМЕР_1 Міністерства оборони України про визнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Військова частина НОМЕР_1 Міністерства оборони України, в якому просить :

1) визнати протиправним та скасувати наказ командира військової частини НОМЕР_1 щодо притягнення бухгалтера фінансово-економічної служби солдата ОСОБА_1 до дисциплінарної відповідальності та:

- накладення щодо солдата ОСОБА_1 дисциплінарного стягнення - суворої догани;

- позбавлення солдата ОСОБА_1 премії за листопад 2022 року;

- не включення солдата ОСОБА_1 до проекту наказу про виплату додаткової винагороди, передбаченої постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.22 № 168 за листопад 2022 року;

2) Зобов`язати військову частину НОМЕР_1 (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) нарахувати та виплатити щомісячну премію в розмірі 7308,00 грн., що передбачено Порядком виплати грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України та деяким іншим особам, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 07.06.18 № 260, та додаткову винагороду в розмірі 30 000 гривень, що передбачено постановою Кабінетів Міністрів України від 28.02.22 № 168.

Ухвалою суду від 19.06.2023 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

В обґрунтування позовних вимог, серед іншого, позивач покликається на те, що у період з 17.11.2022 по 28.11.2022 перебував на стаціонарному лікуванні в Новояворівській районній лікарні Львівської області, на підтвердження чого долучає до матеріалів справи виписку із медичної карти стаціонарного хворого. Натомість, відповідачем притягнуто позивача до дисциплінарної відповідальності за відсутність на військовій службі без поважних причин та позбавлено премії за листопад 2022 року, а також додаткової винагороди передбаченої постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 №168.

14.07.2023 до суду надійшло клопотання представника відповідача про витребування доказів. В обґрунтування такого клопотання зазначено, що з метою з`ясування всіх обставин, що мають значення для вирішення даної справи військовою частиною НОМЕР_1 07.07.2023 скеровано запит за вих. №1857 до КНП «Новояворівська лікарня ім. Ю. Липи» Новояворівської міської ради у якому просили повідомити, чи перебував у листопаді 2022 року ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 на стаціонарному лікуванні у зазначеному медичному закладі. Разом з тим, зі змісту відповіді від 10.07.2023 вих. № 524 отриманої на вказаний запит повідомлено, що ОСОБА_1 на стаціонарному лікуванні у КНП «Новояворівська лікарня імені Юрія Липи» Новояворівської міської ради у листопаді 2022 року не перебував. З урахуванням наведеного просить суд витребувати у КНП «Новояворівська лікарня імені Юрія Липи» інформацію про те, чи перебував ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на стаціонарному лікуванні в листопаді 2022 року у вказаному медичному закладі.

Суд дослідив матеріали справи та дійшов висновку про необхідність витребування доказів.

Завданням адміністративного судочинства відповідно до ч.1 ст.2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі КАС України) є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються відповідно до ч.1 ст. 9 КАС України на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Доказами в адміністративному судочинстві є відповідно до ст. 72 КАС України будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Предметом доказування згідно з ч.2 ст. 73 КАС України є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається згідно з ч. 2 ст. 77 КАС України на відповідача.

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Згідно з ч.1-5 ст. 79 КАС України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом із поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк. Учасник справи також повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів.

Докази суду надають відповідно до ч.3 ст.77 КАС України учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Враховуючи наведене та дослідивши матеріали справи, суд вважає за необхідне витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Новояворівська лікарня імені Юрія Липи» Новояворівської міської ради інформацію про те, чи перебував ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на стаціонарному лікуванні в листопаді 2022 року у Комунальному некомерційному підприємстві «Новояворівська лікарня імені Юрія Липи» Новояворівської міської ради; інформацію щодо видачі виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого ОСОБА_1 від 28.11.2022.

Згідно ч.3 ст. 80 КАС України про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Керуючись ст.ст. 2, 9, 72, 77, 80 КАС України, суд

постановив:

1. Витребувати у Комунального некомерційного підприємства «Новояворівська лікарня імені Юрія Липи» Новояворівської міської ради (вул. Шевченка, 18, м. Новояворівськ, 81053; ЄДРПОУ 20763289):

- інформацію про те, чи перебував ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) на стаціонарному лікуванні в листопаді 2022 року у Комунальному некомерційному підприємстві «Новояворівська лікарня імені Юрія Липи» Новояворівської міської ради;

- інформацію щодо видачі виписки із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого ОСОБА_1 від 28.11.2022.

2. Витребувані докази надіслати на адресу суду протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Відповідно до ч.6-9 ст. 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

У разі неподання суб`єктом владних повноважень витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами, а у разі неподання доказів позивачем - також залишити позовну заяву без розгляду.

Суд згідно п.3 ч1.ст. 149 КАС України може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин суб`єктом владних повноважень.

Суд згідно п.4 ч.2 ст. 149 КАС України може постановити ухвалу про стягнення в дохід Державного бюджету України з відповідної особи штрафу у сумі від одного до десяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб у випадку повторного чи систематичного неподання витребуваних судом доказів без поважних причин або без їх повідомлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення та оскарженню не підлягає.

Суддя Грень Н.М.

Дата ухвалення рішення19.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112321245
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними дій та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/13415/23

Рішення від 22.09.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 22.09.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 19.07.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

Ухвала від 19.06.2023

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Грень Наталія Михайлівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні