Ухвала
від 20.07.2023 по справі 464/1814/20
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 464/1814/20 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1

Провадження № 11-кп/811/740/23 Доповідач: ОСОБА_2

У Х В А Л А

про відмову у відкритті апеляційного провадження

за апеляційною скаргою

20 липня 2023 року м. Львів

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Львівського апеляційного суду ОСОБА_2 , вирішуючи питання відкриття апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах обвинуваченого ОСОБА_4 , на ухвалу Сихівського районного суду м. Львова від 6 липня 2023 року, постановлену без виходу до нарадчої кімнати, якою було відмовлено у роз`ясненні ухвали від 29 червня 2023 року,

встановила:

вищевказаною ухвалою відмовлено у роз`ясненні ухвали Сихівського районного суду м. Львова від 29 червня 2023 року, постановленої без виходу до нарадчої кімнати.

Не погоджуючись із цим рішенням суду, адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах обвинуваченого ОСОБА_4 , звернувся з апеляційною скаргою, у якій просить скасувати ухвалу Сихівського районного суду м. Львова від 6 липня 2023 року, постановлену без виходу до нарадчої кімнати, якою було відмовлено у роз`ясненні ухвали суду від 29 червня 2023 року, постановленої без виходу до нарадчої кімнати, та призначити новий розгляд заяви адвоката ОСОБА_3 про роз`яснення ухвали суду від 29 червня 2023 року, постановленої без виходу до нарадчої кімнати.

Перевіривши зміст апеляційної скарги та матеріали судового провадження, вважаю, що у відкритті провадження за апеляційною скаргою захисника необхідно відмовити, з огляду на таке.

Відповідно до п. 8 ст. 129 Конституції України однією з основних засад судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та, у визначених законом випадках, - на касаційне оскарження судового рішення.

Однак, як неодноразово наголошував Верховний Суд, ст. 129 Конституції України гарантує право на апеляційний перегляд справи, а не кожного судового рішення в межах кримінального провадження, згідно з чим КПК України визначає, в яких випадках і які рішення підлягають перегляду в апеляційному порядку.

Як слідує з матеріалів справи, 29 червня 2023 року Сихівський районний суд м. Львова постановив, без виходу до нарадчої кімнати, ухвалу про відмову в задоволенні клопотання сторони захисту про відмову у задоволенні клопотання про проведення судової транспортно-трасологічної експертизи. Зазначена ухвала внесена секретарем судового засідання в журнал судового засідання (а.с. 96, т. 4).

Ухвалою Сихівського районного суду м. Львова від 6 липня 2023 року, постановленою без виходу до нарадчої кімнати, відмовлено у задоволенні заяви захисника ОСОБА_3 від 4 липня 2023 року про роз`яснення ухвали від 29 червня 2023 року, з тих підстав, що ухвала, постановлена без виходу до нарадчої кімнати, не є судовим рішенням, ухваленим за результатами судового провадження, тому з огляду на ч. 1 ст. 380 КПК України роз`ясненню не підлягає (а.с.106, т. 4).

Випадки, за яких суд може роз`яснити своє рішення та порядок відповідного роз`яснення, передбачає ст. 380 КПК.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 380 КПК якщо судове рішення є незрозумілим, суд, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення, приватного виконавця ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст.

У постанові від 18 листопада 2019 року у справі №367/3068/17 Об`єднана палата Касаційного кримінального суду Верховного Суду зробила висновок щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, в якому зазначила: «Згідно з ч. 1 ст. 380 КПК України, якщо судове рішення, яке є результатом судового провадження та яким вирішено питання, що становило предмет його розгляду, за виключенням рішення слідчого судді апеляційного суду ухваленого в порядку, передбаченому главою 21 КПК України, є незрозумілим, суд, слідчий суддя, який його ухвалив, за заявою учасника судового провадження чи органу виконання судового рішення ухвалою роз`яснює своє рішення, не змінюючи при цьому його зміст».

Тобто, із вищевказаного висновку суду касаційної інстанції слідує, що не будь-яке рішення суду за змістом ч. 1 ст. 380 КПК може бути роз`яснено, а лише те: 1) яке є результатом судового провадження; 2) яким вирішено питання, що становило предмет розгляду відповідного судового провадження (за виключенням рішення слідчого судді апеляційного суду ухваленого в порядку, передбаченому главою 21 КПК).

Приписами ст. 392 КПК України визначений перелік судових рішень, ухвалених судами першої інстанції, які можуть бути оскаржені в апеляційному порядку.

Так, згідно з ч. 4 ст. 380 КПК України ухвалу про роз`яснення судового рішення або відмову у його роз`ясненні може бути оскаржено в апеляційному порядку особою, яка звернулася із заявою про роз`яснення судового рішення, та учасниками судового провадження.

Утім, враховуючи, що ухвала суду, постановлена без виходу до нарадчої кімнати, не є судовим рішенням, ухваленим за результатами судового провадження, та нею не вирішено питання, що становило предмет розгляду відповідного судового провадження, вважаю, що відмова у роз`ясненні такої ухвали не може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Відповідно до вимог ч. 4 ст. 399 КПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

З огляду на викладене, оскільки адвокат ОСОБА_3 , який діє в інтересах обвинуваченого ОСОБА_4 , подав апеляційну скаргу на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку на цій стадії розгляду провадження, у відкритті апеляційного провадження слід відмовити.

Керуючись ч. 4 ст. 399 КПК України,

постановила:

відмовити у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою адвоката ОСОБА_3 , який діє в інтересах обвинуваченого ОСОБА_4 , на ухвалу Сихівського районного суду м. Львова від 6 липня 2023 року, постановлену без виходу до нарадчої кімнати, якою було відмовлено у роз`ясненні ухвали від 29 червня 2023 року.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження невідкладно надіслати особі, яка подала апеляційну скаргу, разом з апеляційною скаргою та усіма доданими до неї матеріалами.

Касаційна скарга може бути подана безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом трьох місяців з дня прийняття судового рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_2

СудЛьвівський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення20.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112327387
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти безпеки руху та експлуатації транспорту Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами

Судовий реєстр по справі —464/1814/20

Ухвала від 18.04.2024

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 28.03.2024

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 06.02.2024

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

Ухвала від 21.08.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Марчук Олександр Петрович

Ухвала від 20.07.2023

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 11.11.2022

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Борачок М. В.

Ухвала від 22.02.2021

Кримінальне

Сихівський районний суд м.Львова

Тімченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні