Постанова
від 20.07.2023 по справі 125/10/23
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 125/10/23

Провадження № 22-ц/801/1336/2023

Категорія: 20

Головуючий у суді 1-ї інстанції Хитрук В. М.

Доповідач:Шемета Т. М.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 липня 2023 рокуСправа № 125/10/23м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючої судді Шемети Т. М. (суддя доповідач),

суддів: Берегового О. Ю., Ковальчука О. В.,

учасники справи:

позивач (особа, яка подала апеляційну скаргу) Керівник Жмеринської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Копайгородської селищної ради Барського району Вінницької області,

відповідач ОСОБА_1 ,

відповідач Фермерське господарство «Подільський господар»»,

треті особи: Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку письмового провадженняцивільну справу за апеляційною скаргою керівника Жмеринської окружної прокуратури на ухвалу Барського районного суду Вінницької області від 12 травня 2023 року про зупинення провадження у справі, постановлену у складі судді Хитрука В. М., в м. Бар, дата складення повного тексту ухвали відповідає даті її постановлення,-

в с т а н о в и в :

03 січня 2023 року керівник Жмеринської окружної прокуратури звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Копайгородської селищної ради Барського району Вінницької області до ОСОБА_1 , ФГ «Подільський господар», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, ОСОБА_2 , про витребування земельної ділянки.

Підставами позову зазначено те, що земельна ділянка, власником якої є відповідач ОСОБА_1 була придбана ним у особи, яка не мала права її відчужувати ОСОБА_2 . Земельна ділянка вибула із володіння власника (держави) поза його волею, так як ОСОБА_2 незаконно повторно скористалася правом на безоплатну приватизацію земельної ділянки.

Ухвалою Барського районного суду Вінницької області від 12 травня 2023 року зупинено провадження у цій справі до набрання законної сили судовим рішенням у справі 128/1351/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання незаконним та скасувати наказу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 06 травня 2017 року № 2-5669/25-17-СГ «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність», скасування рішення державного реєстратора.

Зупиняючи провадження у справі, суд першої інстанції виходив з того, що на розгляді у Вінницького районного суду Вінницької області перебуває справа № 128/1351/23 і прийняте рішення у ній прямо пов`язано із прийняттям рішення у даній справі, так як повинно бути вирішено питання пор наявність чи відсутність факту подвійної приватизації землі ОСОБА_2 .

Не погодившисьіз зазначеноухвалою керівник Жмеринської окружної прокуратури, діючи в інтересах держави в особі: Копайгородської селищної ради Барського району Вінницької області, подав апеляційну скаргу, у якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм процесуального права, просить її скасувати і направити справу до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Основні доводи апеляційної скарги зводяться до того, що суд першої інстанції, зупиняючи провадження у справі, не звернув уваги на те, що позивачем надано усі докази на підставі яких можна встановити обставини даної справи. Водночас зазначив, що скасування наказу ГУ Держгеокадастру у Вінницькій області № 2-5669/25-17СГ від 06.05.2017 не спростовує факту повторного безоплатного отримання у приватну власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства в межах норм безоплатної передачі земельних ділянок для даного виду використання ОСОБА_2 .

Правом на подання відзиву на апеляційну скаргу відповідачі та треті особи не скористалися.

Частинами 1, 2 статті 367 ЦПК України передбачено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Відповідно до положень ч. 13 ст. 7, ч. 2 ст. 369 ЦПК України апеляційна скарга на ухвалу суду зупинення провадження у справі (п. 14 ч. 1 ст. 353 ЦПК України) розглядається судом апеляційної інстанції в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, без призначення судового засідання та без повідомлення учасників справи.

Перевіривши законність і обґрунтованість ухвали суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги, апеляційний суд вважає, що апеляційну скаргу слід задовольнити з таких підстав.

Зупиняючи провадження у справі до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі, суд першої інстанції, керуючись положеннями п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у цій справі, оскільки розгляд даної цивільної справи є об`єктивно неможливий до набрання законної сили судовим рішенням у справі №128/1351/23, яка перебуває в провадженні Вінницького районного суду Вінницької області.

Із такими висновками суду першої інстанції не можна погодитись з огляду на таке.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України у разі неможливості розгляду справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства, суд зобов`язаний зупинити провадження у цій справі.

Визначаючи наявність підстав, передбачених статтею 251 ЦПК України, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, визначена у пункті 6 частини першої цієї статті, застосовується у тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду. Однак, суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішенням іншого суду, який розглядає справу, встановлено обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у даній справі, зокрема, факти, що мають преюдиційне значення для даної справи. Неможливість розгляду справи до вирішення іншої справи судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені судом самостійно у цій справі через об`єктивні обставини.

Отже, підставою для зупинення провадження у справі є не лише існування іншої справи на розгляді в суді та припущення про те, що рішення по ній має значення для цивільної справи, що розглядається, а неможливість її розгляду до вирішення іншої справи.

Підставою для зупинення провадження у цій справі суд першої інстанції зазначив розгляд Вінницьким районним судом Віннцької області цивільної справи № 128/1351/23 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання незаконним та скасувати наказу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 06 травня 2017 року № 2-5669/25-17-СГ «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність», скасування рішення державного реєстратора (кадастровий номер земельної ділянки 0520688900:01:001:0063).

Позовна заява прокурора у справі, яка є наразі предметом апеляційного перегляду, обґрунтована тим, що ОСОБА_2 скористалась правом на безоплатну приватизацію земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства та будучи власником земельної ділянки з кадастровим номером 052068890:016001:0063, повторно отримала безоплатним шляхом приватизовану у власність земельну ділянку на підставі наказу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 10 жовтня 2017 року № 2-13070/15-17-СГ для ведення особистого селянського господарства.

Звертаючись до ГУ Держгеокадастру ОСОБА_2 надала недостовірну інформацію, що не скористалась ще правом безоплатної приватизації, а управління, приймаючи відповідний наказ, в свою чергу не перевірило факт реалізації ОСОБА_2 права на безоплатне отримання у власність земельної ділянки, що призвело до безпідставного вибуття землі із державної власності.

В подальшому, 24.03.2018 ОСОБА_2 продала спірну земельну ділянку ОСОБА_1 , згідно договору купівлі-продажу № 524 від 24.03.2018 року.

У позовній заяві ОСОБА_1 (справа № 128/1351/23) до ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання незаконним та скасувати наказу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 06 травня 2017 року № 2-5669/25-17-СГ «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність», скасування рішення державного реєстратора було. Підставами позову є те, що Головним управлінням Держгеокадастру у Вінницькій області порушено строки прийняття зазначеного вище рішення; ОСОБА_2 не було надано графічних матеріалів;

ОСОБА_2 не мала права на звернення до державного реєстратора, тому що не проживає на території Вінницько-Хутірської сільської ради Вінницького району.

Зупиняючи провадження у справі, суд першої інстанції не звернув уваги на те, що станом на момент отримання у власність ОСОБА_2 земельної ділянки з кадастровим номером 0520282000:01:002:02027, яка наразі перебуває у власності ОСОБА_1 та яка є предметом розгляду даної справи, існувало та не було скасовано рішення про державну передання права власності ОСОБА_2 земельної ділянки з кадастровим номером 052068890:016001:0063, законність отримання у власність якої є предметом розгляду у справі № 128/1351/23 Вінницького районного суду Вінницької області.

Оскільки правом тієї чи іншої дії ( в даному випадку правом набуття повторно шляхом безоплатної приватизації земельної ділянки з тим самим цільовим призначенням) встановлюється на час її вчинення, то навіть в разі задоволення позову у справі №128/1351/23 це не стане автоматично підставою для того, щоб стверджувати, що ОСОБА_2 законно набула у власність земельну ділянку, яка є предметом розгляду даної справи.

Виходячи з викладеного вище апеляційний суд виснує, що позивачем надано усі необхідні докази, які дозволяють встановити обставини, які є предметом судового розгляду у даній справі, предмет спору у цій справі та справі №128/1351/23 є різними.

Отже, підсумовуючи викладене, апеляційний суд приходить до висновку, доводи апеляційної скарги є підставними, а суд першої інстанції постановив помилкову ухвалу, чим порушив норми процесуального права, а саме п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України, що перешкоджає подальшому провадженню у справі та відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 379 ЦПК України є підставою для скасування ухвали суду першої інстанції із направленням справи до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Керуючись ст. ст. 251, 367, 369, 379, 381-384, 389 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в:

Апеляційну скаргу керівника Жмеринської окружної прокуратури у справі задовольнити.

Ухвалу Барського районного суду Вінницької області від 12 травня 2023 року про зупинення провадження у справі скасувати, справу направити до суду першої інстанції для продовження розгляду.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття та касаційному оскарженню не підлягає

Головуюча Т. М. Шемета

Судді О. Ю. Береговий

О. В. Ковальчук

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Помічник секретаря судової палати Вінницького апеляційного суду З. О. Шевченко

20 липня 2023 року

Дата ухвалення рішення20.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112330694
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —125/10/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Постанова від 20.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні