Ухвала
від 11.10.2023 по справі 125/10/23
БАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

125/10/23

2/125/294/2023

У Х В А Л А

про відмову у призначенні експертизи

11.10.2023 року м. Бар

Барський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Хитрука В.М.

за участю секретаря судового засідання Рашевської О.Г.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Бар Вінницької області цивільну справу за позовом керівника Жмеринської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Копайгородської селищної ради Барського району Вінницької області до ОСОБА_1 , Фермерського господарства «Подільський господар», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, ОСОБА_2 про витребування земельної ділянки

В С Т А Н О В И В:

Керівник Жмеринської окружної прокуратури звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі: Копайгородської селищної ради Барського району Вінницької області до ОСОБА_1 , Фермерського господарства «Подільський господар», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, ОСОБА_2 , про витребування земельної ділянки.

Представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Якименко О.О. надав до суду клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи.

Клопотання мотивував тим, що підставою позову прокурора у даній справі є подвійність приватизації землі. Зокрема, відповідно до наказу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області № 2-5669/25-17-СГ від 06.05.2017 за ОСОБА_2 було зареєстровано право власності на земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства на території Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області площею 0,9604 га (кадастровий номер: 0520688900:01:001:0063). На підтвердження цих обставин до позову додано ксерокопію клопотання від 01.11.2016 р. про надання дозволу на розробку проекту із землеустрою та від 13.04.2017 р. про затвердження проекту землеустрою. Проте, вказані документи підписані не ОСОБА_2 , а іншою собою, поза її волею. ОСОБА_2 не місцева, проживає на значній віддалі Кіровоградській області. А отже, не могла подавати ці клопотання та підписувати документи. Просив суд відібрати експериментальні зразки почерку у ОСОБА_2 , призначити судову почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити питання : чи виконані підписи ОСОБА_2 чи іншою особою в графі «Підпис» на клопотанні від 01.11.2016 р. (про надання дозволу на розробку проекту із землеустрою) та від 13.04.2017 р. (про затвердження проекту землеустрою).

У судовому засіданні представник відповідача адвокат Якименко О.О. клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи підтримав повністю та наполягав на його задоволенні.

Представник відповідача Фермерського господарства «Подільський господар» у судове засідання не з`явився.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області та ОСОБА_2 , у судове засідання не з`явилися.

Представник позивача Жмеринської окружної прокуратури прокурор Півнюк С.М. у судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання про призначення судової почеркознавчої експертизи, просив відмовити у його задоволенні, оскільки набуття та відчуження ОСОБА_2 земельної ділянки на території Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області кадастровий номер: 0520688900:01:001:0063, не є предметом спору у даній справі, а тому призначивши експертизу суд вийде за межі предмету спору.

Суд, заслухавши думку сторін, вирішуючи клопотання, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання не підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Частиною 1 статті 2 ЦПК України встановлено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Одними з основних засад (принципів) цивільного судочинства є змагальність сторін і диспозитивність (ч. 3 ст. 2 ЦПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

За змістом ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, у тому числі висновками експертів.

В силу ч.ч. 1, 2, 3 ст. 102 ЦПК України, висновок експерта - це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені експертові, складений у порядку, визначеному законодавством.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань. Предметом висновку експерта не можуть бути питання права.

Висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Згідно з ч. 1 ст. 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Аналіз указаних норм права дає підстави для висновку, що при прийнятті процесуальних рішень і застосуванні будь-яких процесуальних норм суд має керуватись у першу чергу основним завданням цивільного судочинства, яким є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту прав та інтересів особи.

Досягнення завдань цивільного судочинства забезпечується за допомогою реалізації його основних засад, у тому числі принципів змагальності та диспозитивності.

За правовим визначенням предметом позову є матеріальний зміст позовних вимог, який проявляється в юридичній заінтересованості позивача отримати певне матеріальне благо, щодо якого виник спір.

Предметом доказування під час судового розгляду є факти, які обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення сторін або мають інше значення для вирішення справи та підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Висновок експерта є доказом, який складається на підставі ухвали суду про призначення експертизи. Судом призначається експертиза за відповідною заявою учасників справи для з`ясування обставин, які можуть бути встановлені лише із застосуванням спеціальних знань у сфері іншій, ніж право.

Таким чином, експертиза у справі призначається судом у разі необхідності з`ясування фактичних обставин, що становлять предмет доказування у справі.

З матеріалів справи вбачається, що предметом заявленого прокурором позову є необхідність витребування на користь держави земельної ділянки на території Каришківської сільської ради Барського району Вінницької області з кадастровим номером: 0520282000:01:002:02027 у відповідачів ОСОБА_1 та Фермерського господарства «Подільський господар», оскільки ОСОБА_1 набув її у власність в особи, яка не мала права її відчужувати.

Предметом доказування у цій справі є правомірність набуття відповідачами ОСОБА_1 та ФГ «Подільський господар» речових прав на земельну ділянку та наявність підстав для витребування у них земельної ділянки.

Натомість, представник відповідача просить суд призначити судову почеркознавчу експертизу для з`ясування обставин набуття та відчуження третьою особою ОСОБА_2 іншої земельної ділянки на території Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області кадастровий номер: 0520688900:01:001:0063.

Ухвалою Вінницького районного суду від 12 квітня 2023 року у справі № 128/1351/23 відкрито провадження за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області про визнання незаконним та скасувати наказу Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 06 травня 2017 року № 2-5669/25-17-СГ «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність», згідно якого надано у власність ОСОБА_2 вказану земельну ділянку, та скасування рішення державного реєстратора.

Тому, призначивши судову почеркознавчу експертизу для з`ясування обставин набуття та відчуження третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, ОСОБА_2 земельної ділянки на території Якушинецької сільської ради Вінницького району Вінницької області кадастровий номер: 0520688900:01:001:0063, яка не є предметом спору у дані справі, суд вийде за межі доказування та вдасться до збирання доказів на підтвердження факту неправомірності відведення ОСОБА_2 земельної ділянки з кадастровим номером 0520688900:01:001:0063.

Предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять в предмет доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

Судова експертиза призначається лише в разі дійсної потреби в спеціальних знаннях для встановлення фактичних даних, що входять до предмета доказування, тобто в разі, коли висновок експерта не можуть замінити інші засоби доказування. Якщо наявні у справі докази є взаємно суперечливими, їх оцінку в разі необхідності може бути здійснено судом з призначенням відповідної судової експертизи. Питання про призначення судової експертизи повинно вирішуватися лише після ґрунтовного вивчення обставин справи і доводів сторін щодо необхідності такого призначення (постанова Верховного Суду від 02.07.2019 у справі № 925/1641/17).

Отже, підстави для задоволення клопотання і призначення у справі почеркознавчої експертизи у цій справі, відсутні.

Крім того, при вирішенні питання про призначення експертизи суди повинні керуватися ЦПК України, Законом України від 25 лютого 1994 року № 4038-XII «Про судову експертизу», Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичні рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 року № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України від 26 грудня 2012 №1950/5), та враховувати роз`яснення, дані в постанові Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 1997 року № 8 «Про судову експертизу в кримінальних і цивільних справах» (зі змінами, внесеними постановою від 25 травня 1998 року №15), з урахуванням особливостей правового регулювання захисту конкретних суб`єктивних прав.

Згідно п. 3.3. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Мінюста України від 08.10.1998 року № 53/5, у документі про призначення експертизи (залучення експерта) зазначаються такі дані, зокрема, обставини справи, які мають значення для проведення експертизи; перелік об`єктів, що підлягають дослідженню (у тому числі порівняльних зразків та інших матеріалів, направлених експертові, або посилання на такі переліки, що містяться в матеріалах справи); інші дані, які мають значення для проведення експертизи.

За положеннями статті 107 ЦПК України матеріли, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд, з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи.

Відповідно до Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затверджених наказом Міністерства юстиції України наказом №53/5 від 08.10.1998 р., а саме п. 1.1 об`єктом почеркознавчої експертизи є почерковий матеріал, в якому відображені ознаки почерку певної особи у тому обсязі, в якому їх можна виявити для вирішення поставлених завдань. Для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

За п. 1.3. рекомендацій для проведення досліджень орган, який призначив експертизу (залучив експерта), повинен надати експерту вільні, умовно-вільні та експериментальні зразки почерку (цифрових записів, підпису) особи, яка підлягає ідентифікації.

Статтею 1 Закону України «Про судову експертизу» передбачено, що судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів досудового розслідування чи суду.

Беручи до уваги зміст позовних вимог, предмет доказування, надані докази, а також враховуючи, що для вирішення питання стосовно можливості призначення проведення судово-почеркознавчої експертизи підпису у вказаних документах є наявність почеркового матеріалу, в якому відображені ознаки підпису ОСОБА_2 та у зв`язку з їх ненадання стороною відповідача, вказана експертиза проведена бути не може, а тому у задоволенні клопотання слід відмовити.

Керуючись статтями 103-104, 260-261, 353-354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

У задоволенні клопотання представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Якименка О.О. про призначення судової почеркознавчої експертизи у цивільній справі за позовом керівника Жмеринської окружної прокуратури в інтересах держави в особі: Копайгородської селищної ради Барського району Вінницької області до ОСОБА_1 , Фермерського господарства «Подільський господар», треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Вінницькій області, ОСОБА_2 , про витребування земельної ділянки відмовити.

Розгляд справи відкласти на08 листопада 2023, на 14 год. 00 хв.

У судове засідання викликати учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 13.10.2023.

Суддя:

Дата ухвалення рішення11.10.2023
Оприлюднено17.10.2023
Номер документу114180668
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —125/10/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Барський районний суд Вінницької області

Хитрук В. М.

Постанова від 20.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Шемета Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні