Ухвала
від 18.07.2023 по справі 643/2429/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 18.07.2023Справа № 643/2429/22 Провадження № 2/554/3465/2023

У Х В А Л А

18 липня 2023 року Октябрський районний суд м.Полтави в складі:

головуючого - суддіСавченко Л.І.,

при секретарі Грай К.В.,

за участю прокурора Лобач А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Полтава цивільну справу за позовом керівника Салтівської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави в особі Харківської міської ради, Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Державний реєстратор Крисинської сільської ради Богодухівського району Харківської області Зелений Валентин Вікторович, про скасування рішення про державну реєстрацію державного реєстратора з одночасним припиненням права власності, визнання договорів купівлі продажу недійсними з одночасною реєстрацією припинення речового права на майно,-

в с т а н о в и в :

У провадженні суду знаходиться вказана цивільна справа.

У підготовче засідання з`явилася прокурор Лобач А.В.

Інші учасникисправи упідготовче засіданняне з`явилися, належним чином повідомлялися про дату, час та місце розгляду справи.

В судовому засіданні судом поставлено на обговорення питання про виправлення описки в ухвалі Октябрського районного суду м. Полтави від 06 червня 2023 року, а саме у вступній частині вказаної ухвали, оскільки судом помилково вказано назву справи «за позовом Заступника керівника Полтавської обласної прокуратури в інтересах держави в особі територіальної громади міста Полтави та в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області до Полтавської міської ради, ОСОБА_4 про визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки», тоді як вірна назва «за позовом керівника Салтівської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави в особі Харківської міської ради, Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Державний реєстратор Крисинської сільської ради Богодухівського району Харківської області Зелений Валентин Вікторович, про скасування рішення про державну реєстрацію державного реєстратора з одночасним припиненням права власності, визнання договорів купівлі продажу недійсними з одночасною реєстрацією припинення речового права на майно».

Прокурор Лобач А.В. проти виправлення описки у вступній частині ухвали суду від 06 червня 2023 року не заперечувала.

Відповідно до ч.1 ст. 269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

Встановлено, що 06 червня 2023 року судом постановлено ухвалу якою відмовлено у задоволенні клопотання відповідачки ОСОБА_3 про продовження строку на подання відзиву на позов, підкладено підготовче засідання. У вказаній ухвалі судом допущено описку у вступній частині вказаної ухвали, а саме в назві справи зазначено «за позовом Заступника керівника Полтавської обласної прокуратури в інтересах держави в особі територіальної громади міста Полтави та в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області до Полтавської міської ради, ОСОБА_4 про визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки», тоді як вірна назва «за позовом керівника Салтівської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави в особі Харківської міської ради, Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Державний реєстратор Крисинської сільської ради Богодухівського району Харківської області Зелений Валентин Вікторович, про скасування рішення про державну реєстрацію державного реєстратора з одночасним припиненням права власності, визнання договорів купівлі продажу недійсними з одночасною реєстрацією припинення речового права на майно», тому суд приходить до висновку про необхідність виправлення зазначеної описки у вступній частині ухвали суду від 06 червня 2023 р.

07 червня 2023 року від представника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_5 до суду надійшло клопотання про продовження строку подачі відзиву на позовну заяву, у якому також прохала залишити позов без задоволення. В обґрунтування клопотання вказала, що ухвалою Октябрського районного суду м.Полтави було відкрито провадження по справі та у разі заперечень проти позову відповідачу ОСОБА_2 було встановлено 15-денний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву . Представник відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_5 зазначила , що через постійні ракетні та артилерійські обстріли рф , перебіг активних бойових дій на території м. Харкова ОСОБА_2 разом з малолітньою донькою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яку виховує сама з 2019 р., 04.03.2022 р. виїхала з м. Харкова, а з 05.03.2022 р. за межі України, де постійно знаходилась. ОСОБА_6 . Ухвалу про відкриття провадження не отримувала і з її текстом не ознайомилась . Внаслідок цих обставин вона об`єктивно не мала змоги в повній мірі скористатися своїм правом та виконати обов`язки учасника справи в межах строків, передбачених ЦПК України, а також строків встановлених ухвалою суду. З цієї причини були пропущені строки подачі відзиву на позов. Представник відповідача ОСОБА_5 вказує, що відповідач ОСОБА_2 заперечує проти позову в повному обсязі, вважає позов завідомо безпідставним, який не розкриває суті та предмету спору, має штучний характер та явно ставить під сумнів участь ОСОБА_2 у справі у статусі відповідача.

Відповідно до ч.ч.2, 3, 6 ст. 127 ЦПК України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Якщо інше не встановлено законом, заява про поновлення процесуального строку, встановленого законом, розглядається судом, у якому належить вчинити процесуальну дію, стосовно якої пропущено строк, а заява про продовження процесуального строку, встановленого судом, - судом, який встановив строк, без повідомлення учасників справи.

Про поновлення або продовження процесуального строку суд постановляє ухвалу.

Відповідно ч.7 ст. 178 ЦПК України відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Суд вважає, що відповідач ОСОБА_2 не пропустила встановлений судом строк для подачі відзиву. Так, у матеріалах справи відсутні докази отримання останньою ухвали про відкриття провадження, а вказане клопотання, в якому фактично викладено заперечення проти позову, розцінюється судом як відзив на позов.

Таким чином, клопотання не підлягає задоволенню, у зв`язку із не пропущенням строку для подання відзиву на позов.

Згідно п.12 ч.2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд встановлює строки для подання відповіді на відзив та заперечення по п`ять днів з дня їх отримання.

Відповідно до п.1,3 ч.2 ст. 198 ЦПК України суд відкладає підготовче засідання у випадках, визначених частиною другою статті 223 цього Кодексу, та коли питання, визначені частиною 2 статті 197 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи,що позивачмає правоподати відповідьна відзив,а відповідачізаперечення навідповідь навідзив, а також те, що інші учасники у судове засідання не з`явилися, суд приходить до висновку про відкладення підготовчого засідання.

Керуючисьст. ст. 197, 198, 223, 240, 269 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Виправити описку у вступній частині ухвали Октябрського районного суду м. Полтави від 06 червня 2023 року у цивільній справі № 643/2429/22, провадження 2/554/3465/2023 вказавши вірно назву справи «за позовом керівника Салтівської окружної прокуратури м. Харкова в інтересах держави в особі Харківської міської ради, Департаменту з інспекційної роботи Харківської міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, Державний реєстратор Крисинської сільської ради Богодухівського району Харківської області Зелений Валентин Вікторович, про скасування рішення про державну реєстрацію державного реєстратора з одночасним припиненням права власності, визнання договорів купівлі продажу недійсними з одночасною реєстрацією припинення речового права на майно», замість не вірно вказаної «за позовом Заступника керівника Полтавської обласної прокуратури в інтересах держави в особі територіальної громади міста Полтави та в інтересах держави в особі органу, уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області до Полтавської міської ради, ОСОБА_4 про визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки».

У задоволенні клопотання представника відповідача ОСОБА_2 ОСОБА_5 про продовження строку на подання відзиву на позов відмовити.

Відкласти підготовче засідання у справі на 12 вересня 2023 року о 14 год. 30 хв.

Роз`яснити, що позивач має право подати відповідь на відзив, а відповідачзаперечення, а до суду надати документи, що підтверджують їх надіслання іншим учасникам справи, протягом п`яти днів із дня отримання відзиву на позов та відповіді на відзив відповідно, копія яких повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив чи заперечення.

Ухвала може бути оскаржена в частині виправлення описки в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Л.І.Савченко

Дата ухвалення рішення18.07.2023
Оприлюднено24.07.2023
Номер документу112333395
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —643/2429/22

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 31.10.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 16.03.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

Ухвала від 03.02.2023

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Савченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні