Ухвала
від 25.07.2023 по справі 707/2323/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №707/2323/23

Провадження №2-о/707/76/23

У Х В А Л А

25 липня 2023 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області в особі судді Бароніна Д.Б., розглянувши в приміщенні суду в м. Черкаси заяву ОСОБА_1 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ) звернувся до Черкаського районного суду Черкаської області з заявою про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна.

Зазначена заява відповідає вимогам ст.ст. 175, 293-295 ЦПК України, підстав для залишення цієї заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження суд не вбачає, у зв`язку із чим суд вважає за необхідне прийняти заяву до свого провадження та відкрити провадження у цій справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України, справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування.

На підставі вищевказаної норми права суд вважає за необхідне залучити до участі у справі Сагунівську сільську раду Черкаського району Черкаської області як орган опіки та піклування.

Крім того, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості заінтересованої особи єдину особу, яка за твердженням представника заявника є родичем ОСОБА_2 - ОСОБА_3 .

Також суд звертає увагу на те, що Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, який був затверджений Верховною Радою України, було введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року. Правовий режим воєнного стану неодноразово продовжувався та триває в Україні донині.

Крім того, Указом Президента України № 69/2022 від 24.02.2022, який був затверджений Верховною Радою України, було оголошено загальну мобілізацію в Україні. Правовий режим загальної мобілізації продовжувався та триває в Україні донині.

Згідно з ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов`язані, які є опікунами особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.

При цьому, згідно з матеріалами справи, у цій справі наявні наступні обставини:

- заявник просить визнати недієздатною особу, яка не є його родичем та яка є інвалідом І-А групи, встановити над цієї особою опіку та призначити його опікуном;

- заявник є чоловіком придатного для військової служби віку (33 роки), має добрий стан здоров`я;

- дружина заявника та двоюрідна сестра особи, яку просять визнати недієздатною, згідно з твердженням заявника також проживають разом з особою, яку заявник просить визнати недієздатною, проте вони з невідомих для суду причин не виявляють бажання взяти під опіку відповідну особу.

Вищевказані обставини дають підстави вважати, що заінтересованою особою у цій справі є, в тому числі, Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому заявник має перебувати на обліку. В разі ухвалення судом рішення про призначення заявника опікуном над недієздатною особою, вищевказаний центр комплектування втратить повноваження щодо проведення мобілізації заявника, оскільки заявник набуде статусу особи, яка не підлягає призову на військову службу.

Отже, Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки має бути залучений до участі у цій справі в якості заінтересованої особи.

Крім того, згідно з ч. 2 ст. 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

З метою усунення сумнівів щодо добросовісності дій заявника, а також з метою недопущення зловживання правом на подання заяв до суду для ухилення від призову під час мобілізації, суд вважає за необхідне витребувати від Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки інформацію про те, чи перебуває заявник на військовому обліку та чи здійснений стосовно нього виклик для призову на військову службу під час мобілізації.

Керуючись статтями 19, 175, 187, 258, 260, 293-295, 353, 354 ЦПК України, суддя -

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду заяву ОСОБА_1 про визнання недієздатним ОСОБА_2 , встановлення над ним опіки, призначення опікуна та відкрити провадження у справі.

Розгляд справи здійснювати у складі одного судді та двох присяжних.

Призначити зазначену цивільну справу до слухання у відкритому судовому засіданні на 08 серпня 2023 року о 09-00 год. в залі судових засідань Черкаського районного суду Черкаської області, розташованому за адресою: місто Черкаси, вулиця Гоголя, 316, перший поверх.

Залучити до участі у справі Сагунівську сільську раду Черкаського району Черкаської області як орган опіки та піклування, а також ОСОБА_3 та Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки в якості заінтересованих осіб.

Витребувати від Черкаського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки в строк до 07 серпня 2023 року інформацію про те, чи перебуває ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , телефон НОМЕР_1 ) на військовому обліку та чи здійснений стосовно нього виклик для призову на військову службу під час мобілізації.

Вищевказана інформація може бути надана на електронну адресу суду (inbox@ck.ck.court.gov.ua) із накладенням електронного цифрового підпису відповідальної особи, або завчасно на поштову адресу суду.

У судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі, та надіслати їм копії цієї ухвали.

Копію заяви з копіями доданих до неї документів надіслати заінтересованим особам.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Д. Б. Баронін

Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено26.07.2023
Номер документу112390377
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про визнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —707/2323/23

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні