Рішення
від 20.12.2023 по справі 707/2323/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №707/2323/23

Провадження №2-о/707/76/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 грудня 2023 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Бароніна Д.Б.,

присяжних Калягіна Р.С., Болотова О.С.,

за участю секретаря Костроміної Л.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представниці заявника ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Черкаси цивільну справу за заявою ОСОБА_4 про визнання недієздатним ОСОБА_5 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна, за участюОргану опікита піклування Сагунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, заінтересовані особи ОСОБА_6 , Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся через свого представника до Черкаського районного суду Черкаської області із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_5 ,встановлення надним опікита призначенняопікуна,за участюОргану опікита піклування Сагунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, заінтересовані особи ОСОБА_6 , Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

В обґрунтування заявлених вимог заявник посилається на те, що ОСОБА_5 , відповідно до довідки до акта огляду МСЕК Серії 10 ААА № 357990, є інвалідом з дитинства І групи «А» та потребує постійного стороннього догляду. Причиною його інвалідності є церебральний параліч, затримка мовного розвитку. Батьки ОСОБА_5 не зверталися до суду з позовом про визнання його недієздатним та фактично були його опікунами. Батько ОСОБА_5 - ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , мати - ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Інших близьких родичів ОСОБА_5 , крім ОСОБА_6 , яка є його двоюрідною сестрою не має. Після смерті батьків ОСОБА_5 , ОСОБА_1 , його дружина ОСОБА_9 та її мати ОСОБА_6 доглядають за ОСОБА_10 . Захворювання ОСОБА_5 свідчить про хронічний стійкий психічний розлад, внаслідок чого він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За станом здоров`я ОСОБА_5 потребує постійного стороннього догляду. Заявник просить визнати ОСОБА_5 недієздатним тавстановити надним опіку,призначивши йогоопікуном ОСОБА_5 .

В судовому засіданні заявник та його представник заявлені вимоги підтримали у повному обсязі, просили вимоги задовольнити.

В судовому засіданні заінтересована особа ОСОБА_6 присутня не була, надала заяву про розгляд справи без її участі.

В судове засідання представники Черкаського РТЦК та СП, а також Органу опікита піклування Сагунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином.

Представник ОСОБА_5 адвокат Погасій С.М. в судовому засіданні підтримала заяву про визнання ОСОБА_5 недієздатним та призначення над ним опікуна.

Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану його здоров`я.

В порядку ч. 1ст. 299 ЦПК Українисудом, на підставі відповідного висновку експерта, було з`ясовано, що ОСОБА_5 за своїм психічним станом позбавлений здатності в судовому засіданні особисто дати пояснення по суті справи, зокрема, дати зрозумілі відповіді на питання, які йому ставитимуться судом і учасниками справи щодо його психічного стану, характеру і тривалості захворювань. У зв`язку із викладеним, в судове засідання ОСОБА_5 не викликався.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що вимоги заявника підлягають задоволенню з наступних підстав.

Дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, судом встановлені наступні фактичні обставини і відповідні їм правовідносини.

Згідно з копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 10.01.1966 Сагунівським сільським ЗАГС Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_3 , про що зроблено відповідний запис № 3. Батьком записаний ОСОБА_7 , матір`ю ОСОБА_11 .

Відповідно до копії паспорта громадянина України серії НОМЕР_2 , виданого 07.06.2000 Черкаським РВ УМВС України в Черкаській області, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований з 21.09.2018 за адресою: АДРЕСА_1 .

Зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 , виданого 16.04.1996 Сагунівською сільською радою Черкаського району Черкаської області, вбачається, що ОСОБА_7 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 у віці 57 років у с. Сагунівка Черкаського району Черкаської області, Україна, про що складено відповідний актовий запис № 29.

Зі свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 , виданого 25.12.2015 Виконавчим комітетом Сагунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, вбачається, що ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у віці 48 років у с. Сагунівка Черкаського району Черкаської області, Україна, про що складено відповідний актовий запис № 48.

З копіїдовідки доакту оглядуМСЕК серії10ААА №357990від 22.08.2011,виданої Міністерством охорониздоров`я України,вбачається,що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , як інваліду дитинства, встановлена І А група інвалідності безстроково.

Згідно зкопією випискиіз медичноїкарти хворого ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , останній перебуває на обліку в Сагунівській дільничній лікарні з приводу встановленого діагнозу «дитячий церебральний параліч» та потребує стороннього нагляду.

Згідно з свідоцтвом про шлюб серії НОМЕР_5 , виданого 29.10.2011 Сагунівською сільською радою Черкаського району Черкаської області, ОСОБА_1 та ОСОБА_12 29.10.2011 зареєстрували шлюб, актовий запис № 17. Прізвища після реєстрації шлюбу: чоловіка - ОСОБА_13 , дружини - ОСОБА_13 .

Відповідно докопії паспортагромадянина Українисерії НОМЕР_6 ,виданого 03.02.2006Черкаським РВУМВС Українив Черкаськійобласті, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстрований з 09.10.2089 за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно з копією висновку про стан здоров?я заявника від 10.07.2023, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , за станом здоров`я може здійснювати соціальні послуги.

Відповідно до витягу зінформаційно-аналітичноїсистеми «Обліквідомостей пропритягненя особидо кримінальноївідповідальності нанаявності судимості», ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , на території України станом на 12.07.2023, незнятої чи непогашеної судимості не має.

Згідно з довідкою № ТХ00-000013, виданою 11.07.2023 ПП «Укртрансхолод», ОСОБА_1 працює в ПП «Укртрансхолод» з 09.04.2022 на посаді водія автотранспортних засобів та має дохід за період з 01.01.2023 по 30.06.2023 в сумі 42000 грн.

Як вбачається з довідки Сагунівської сільської ради № 186 від 04.07.2023, ОСОБА_1 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 .

Як вбачається з довідки Сагунівської сільської ради № 187 від 04.07.2023, ОСОБА_5 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з копією акту обстеження матеріально - побутових умов проживання від 16.07.2023, ОСОБА_5 проживає в будинку в АДРЕСА_1 , має свою кімнату в якій є все необхідне. Проживає разом з ОСОБА_6 , ОСОБА_1 , ОСОБА_9 , ОСОБА_14 та ОСОБА_15 . Всі члени сім`ї ведуть спільне господарство і доглядають за ОСОБА_10 , проводять гігієнічні та лікувальні процедури. Матеріально - побутові умови проживання сім`ї задовільні. В будинку є все необхідне для проживання.

Відповідно до висновку амбулаторної судово-психіатричної експертизи № 500 від 27.09.2023, проведеної експертами Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Інституту психіатрії, судовопсихіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України, встановлено, що у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 наявні прояви хронічного стійкого психічного розладу у формі важкої розумової відсталості з вираженими емоційно-вольовими розладами, через що він не може усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними, за своїм психічним станом не має фактичної можливості з`явитися в судове засідання і надавати пояснення по суті справи.

Відповідно до подання Сагунівської сільської ради від 04.09.2023 орган опіки та піклування дійшов висновку про доцільність призначення ОСОБА_1 опікуном ОСОБА_5 .

Із змісту ч. 3ст. 297 ЦПК Українивбачається, що заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути задоволена судом в разі встановлення обставин, що свідчать про хронічний, стійкий психічний розлад особи, внаслідок чого особа не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1ст. 39 ЦК Українифізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Відповідно до ч. 1ст. 60 ЦК Українисуд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Враховуючи те, що ОСОБА_5 згідно з висновком амбулаторної судово-психіатричної експертизи позбавлений здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_5 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити йому опікуна. При цьому суд враховує, що інші особи, окрім ОСОБА_1 , не виявили бажання набути статусу опікуна над ОСОБА_5 , а Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки не повідомив суд про призов ОСОБА_1 на військову службу під час мобілізації.

Із урахуваннямстану здоров`я ОСОБА_5 та стійкості його психічного розладу, суд вважає за необхідне на підставі ч. 6ст. 300 ЦПК Українистрок дії цього рішення встановити тривалістю у два роки з часу його ухвалення, тобто до 19.12.2025 включно.

Вирішуючи питання про розподіл судових витрат в цій справі суд зазначає, що згідно з ч. 2ст. 299 ЦПК Українисудові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Згідно з листом Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Інституту психіатрії, судовопсихіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України від 03.11.2023 витрати на проведення експертизи стосовно ОСОБА_5 склали 5379 грн. 40 коп. Вказані витрати мають бути відшкодовані за рахунок держави.

Керуючись ст.ст.10,12,13,76,247,258,259,263-265,268,273,293,294,295-300,354 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_4 провизнання недієздатним ОСОБА_5 ,встановлення надним опікита призначенняопікуна задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянина України, РНОКПП НОМЕР_7 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 30.07.2015 Черкаським РВ УМВС України в Черкаській області, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Встановити опікунад недієздатним ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянином України, РНОКПП НОМЕР_7 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 30.07.2015 Черкаським РВ УМВС України в Черкаській області, місце проживання: АДРЕСА_1 , і призначити його опікуном ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_8 , паспорт серії НОМЕР_6 , виданий 03.02.2006 Черкаським РВ УМВС України в Черкаській області, місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відшкодувати за рахунок держави Державній установі «Інститут психіатрії, судовопсихіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» витрати на проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи № 500 від 27.09.2023 щодо ОСОБА_5 урозмірі 5379грн.40коп.(кодотримувача вЄДРПОУ 04803492,р/рUA158201720313251005201007077,МФО 820172ДКСУ уПодільському районім.Києва,призначення платежу«Черкаська філіяДУ «ІСПМОЗУ»,за проведенняекспертизи ОСОБА_5 »).

Рішення судупісля набранняним законноїсили надіслатиоргану опікита піклування Сагунівськоїсільської радиЧеркаського районуЧеркаської області,а такожорганам веденняДержавного реєструвиборців замісцем проживання ОСОБА_5 .

Строк дії рішення встановити тривалістю у два роки з часу його ухвалення, тобто до 19 грудня 2025 року включно.

Роз`яснити заявнику, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Д. Б. Баронін

Присяжні О.С. Болотов

Р.С. Калягін

Дата ухвалення рішення20.12.2023
Оприлюднено21.12.2023
Номер документу115766055
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недієздатним ОСОБА_5 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна,

Судовий реєстр по справі —707/2323/23

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні