Ухвала
від 08.08.2023 по справі 707/2323/23
ЧЕРКАСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №707/2323/23

Провадження №2-о/707/76/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 серпня 2023 року м. Черкаси

Черкаський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Бароніна Д.Б.,

присяжних Калягіна Р.С., Болотова О.С.,

за участю секретаря Костроміної Л.В.,

заявника ОСОБА_1 ,

представниці заявника ОСОБА_2 ,

заінтересованої особи ОСОБА_3 ,

представника заінтересованої особи Погасій С.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Черкаси цивільну справу за заявою ОСОБА_4 про визнання недієздатним ОСОБА_5 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна, за участюОргану опікита піклування Сагунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області, заінтересовані особи ОСОБА_3 , Черкаський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_6 звернувся через свого представника до Черкаського районного суду Черкаської області із заявою про визнання недієздатним ОСОБА_5 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна.

В судовому засіданні 08.08.2023 судом вирішувалося клопотання представниці заявника про призначення судової психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_5 і здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

В судовому засіданні ОСОБА_1 , його представниця та заінтересована особа ОСОБА_7 підтримали клопотання щодо призначення судової психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_5 .

Представник ОСОБА_5 в судовому засіданні не заперечувала проти призначення судової психіатричної експертизи.

Представник Черкаського РТЦК та СП в судовому засіданні присутній не був, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

В судове засідання представник Органу опіки та піклування Сагунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Згідно з ч. 1, 5ст. 103 ЦПК України, суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Відповідно до п. 2 ч. 1ст. 105 ЦПК України, призначення експертизи є обов`язковим за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Зі змісту абзацу 3 ч. 1ст. 299 ЦПК Українивбачається, що для визначення фактичної можливості особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Відповідно до пункту 6 Порядку проведення судово-психіатричної експертизи, затвердженогонаказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.05.2018 № 865, за формою проведення судово-психіатрична експертиза може бути амбулаторною, стаціонарною, посмертною.

Враховуючи викладене,суд вважаєза необхіднепризначити уданій справіекспертизу,так якдля з`ясуванняобставин,що маютьзначення длясправи,а самевстановлення психічногостану ОСОБА_5 , здатності усвідомлювати ним значення своїх дій та керувати ними, потрібні спеціальні знання. Питання щодо того, чи має вказана особа психіатрічні хвороби, суд не вважає за необхідне ставити на вирішення експертів, оскільки це питання саме по собі не має значення для вирішення справи.

Оскільки для проведення вищевказаної експертизи може знадобитися значний проміжок часу, то суд, на підставі п. 5 ч. 1 ст.252та п. 9 ч. 1 ст.253 ЦПК України, дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі на час проведення експертизи.

Також, суд на підставі ч. 1ст. 300 ЦПК Українивважає за необхідне витребувати від органу опіки та піклування подання про призначення заявника опікуном над ОСОБА_5 або відомості щодо відмови у здійсненні такого подання.

Керуючись ст.ст.103-105,252,253,258,260,261,353-355 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Призначити у справі за заявою ОСОБА_4 провизнання недієздатним ОСОБА_5 ,встановлення надним опікита призначенняопікуна амбулаторнусудово-психіатричнуекспертизу длявстановлення психічногостану ОСОБА_5 і здатності усвідомлювати ним значення своїх дій та керувати ними.

На вирішення судово-психіатричної експертизи поставити наступні питання:

1.Чи може ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого стану здоров`я розуміти значення своїх дій?

2.Чи може ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , керувати своїми діями?

3. Чи може ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в силу свого стану здоров`я в судовому засіданні особисто дати пояснення по суті справи, зокрема дати зрозумілі відповіді на питання, які йому ставитимуться судом і учасниками справи щодо його психічного стану, характеру і тривалості захворювань?

Проведення судово-психіатричної експертизи доручити Черкаській філії судово-психіатричних експертиз Інституту психіатрії, судовопсихіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України, яка розташована за адресою: 20708, Україна, Черкаська область, м. Сміла, вул. Павлова, 46, та попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Передати експертній установі матеріали справи № 707/2323/23.

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Витребувати від Органу опіки та піклування виконавчого комітету Сагунівської сільської ради Черкаського району Черкаської області в строк до 08 вересня 2023 року подання про призначення опікуна над ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий 07.06.2000 Черкаським РВ УМВС України в Черкаській області), або відомості щодо відмови у здійсненні такого подання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Черкаського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбаченоЦПК України. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею.

Суддя Д. Б. Баронін

Присяжні Р.С. Калягін

О.С. Болотов

Дата ухвалення рішення08.08.2023
Оприлюднено09.08.2023
Номер документу112679757
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недієздатним ОСОБА_5 , встановлення над ним опіки та призначення опікуна,

Судовий реєстр по справі —707/2323/23

Рішення від 20.12.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Черкаський районний суд Черкаської області

Баронін Д. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні