Ухвала
від 26.07.2023 по справі 597/1173/23
ЗАЛІЩИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/597/185/2023

Справа № 597/1173/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" липня 2023 р. м. Заліщики

Заліщицький районний суд Тернопільської області у складі: суддя Васильченко В. В.; секретар Богдан В. М.; учасники провадження: представник позивача ОСОБА_1 , представник відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому засіданні матеріали цивільної справи за позовом ОСОБА_3 , в інтересах якої дії представник ОСОБА_1 до ОСББ «Олімп», ОСОБА_4 про усунення збитків спричинених незаконним будівництвом шляхом зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Заліщицького районного суду Тернопільської області перебуває цивільна справа за цим позовом. Представником позивача адвокатом Голоден О.М. заявлено клопотання про призначення судової земельно-будівельної технічної експертизи. Сторона позивача не заперечує щодо призначення експертизи та поставила на вирішення цієї експертизи власні запитання.

Заслухавши думки учасників провадження, перевіривши матеріали справи, суд приходить до такого висновку.

Відповідно до ст.12, 13 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін та диспозитивності.

Пунктом 4 ч.2 ст.12 ЦПК України передбачено, що суд сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав передбачених Цивільним процесуальним кодексом України.

На підставі ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються, зокрема висновками експертів.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

Згідно ч.2 ст.78 ЦПК України обставини, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до п.1 ч.1ст.103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

На підставі ч.3 ст.103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами з взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Згідно ч.1 ст.105 ЦПК України, призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами.

Позивачка зазначає, що незаконним будівництвом зі сторони відповідачів було спричинено руйнацію житлового будинку по АДРЕСА_1 , який належить позивачу ОСОБА_3 , яка полягає в руйнації відмостки та фундаменту житлового будинку.

Зазначені обставини входять у предмет доказування у даній справі і підлягають обов`язковій перевірці і необхідні були для правильного вирішення цієї справи. Причинний зв`язок між проведеними земельними та будівельними роботами зі сторони відповідачів та спричиненням руйнації відмостки та фундаменту житлового будинку АДРЕСА_1 , визначається шляхом проведення за клопотанням сторін експертизи з урахуванням чинних нормативних документів у галузі будівництва, санітарних норм та правил. Аналогічно залучення експерта в галузі будівництва необхідне для визначення обсягу та виду необхідних робіт для укріплення прилеглої до земельної ділянки відповідачів відмостки будинку АДРЕСА_1 , який належить ОСОБА_3 , для зупинення руйнації будинку АДРЕСА_1 .

Суд, приходить до переконання, що з метою об`єктивного вирішення виниклого між сторонами спору слід призначити у цій справі судову експертизу.

Відповідно до п.5 ч.1ст.252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

На підставі п.9 ч.1 ст.253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених п.5 ч.1 ст.252цього Кодексу на час проведення експертизи.

Керуючись ст.103, 104, 197, 252, 253, 258-261, 353, 354 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 , в інтересах якої дії представник ОСОБА_1 до ОСББ «Олімп», ОСОБА_4 про усунення збитків спричинених незаконним будівництвом шляхом зобов`язання вчинити дії земельно-будівельну технічну експертизу, проведення якої доручити Тернопільському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Тернопіль, вул. Січових Стрільців, 4).

На вирішення експертизи поставити такі питання:

1) Чи відповідає споруджений відповідачкою ОСОБА_4 фундамент гаражу вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва? Якщо не відповідає, то в чому полягають невідповідності?

2) Чи призводить споруджена відмостка до порушення передбачених законодавством прав та інтересів позивача ОСОБА_3 .?

3) Чи відповідають виконані будівельні роботи зі сторони відповідачів проектно-технічній документації та вимогам нормативно-правових актів у галузі будівництва?

4) Якщо збудований фундамент не відповідає вимогам будівельних норм та правил і порушує права позивача, то яким чином ці порушення можливо усунути?

5) Чи є причинний зв`язок між проведеними земельними та будівельними роботами зі сторони відповідачів та спричиненням руйнації відмостки та фундаменту житлового будинку АДРЕСА_1 ?

Якщо існує причинний зв`язок, то визначити вид необхідних робіт для укріплення прилеглої до земельної ділянки відповідачів відмостки будинку АДРЕСА_1 , який належить ОСОБА_3 , для зупинення руйнації будинку АДРЕСА_1 .

Надати в розпорядження Тернопільському відділенню Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Тернопіль вул. Січових Стрільців, 4): а) копії технічних документацій земельних ділянок АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 копії технічної документації на житловий будинок АДРЕСА_1 та копію технічної документації на споруду гаражу по АДРЕСА_2 ; в) наявні у матеріалах цивільної справи копії письмових доказів.

Оплату за проведення експертизи покласти на ОСОБА_3 .

Роз`яснити учасникам провадження, що в силу приписів ст.109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Попередити експертівпро кримінальнувідповідальність заст.384,385КК України.

Провадження у справі до отримання висновку експертизи зупинити.

Ухвала може бути оскаржена до Тернопільського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя В. В. Васильченко

СудЗаліщицький районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення26.07.2023
Оприлюднено27.07.2023
Номер документу112428380
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: щодо усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою

Судовий реєстр по справі —597/1173/23

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Шевчук В. М.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Васильченко В. В.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Васильченко В. В.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Васильченко В. В.

Ухвала від 12.06.2023

Цивільне

Заліщицький районний суд Тернопільської області

Васильченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні