Ухвала
від 24.07.2023 по справі 916/3136/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

"24" липня 2023 р.м. Одеса № 916/3136/23

Господарський суд Одеської області у складі: суддя Волков Р.В.,

розглянувши матеріали за вх. № 3636/23 від 19.07.2023

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГАЗЕНЕРГОАЛЬЯНС» (02125, м. Київ, вул. Шимановського Віталія, буд. 2/1, офіс 104; код ЄДРПОУ 44103421)

до відповідача: Відділу культури Новокаховської міської ради (74900, Херсонська обл., м. Нова Каховка, просп. Дніпровський, буд. 30; код ЄДРПОУ 02231077)

про стягнення 24 662,34 грн,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю «ГАЗЕНЕРГОАЛЬЯНС», звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом до Відділу культури Новокаховської міської ради про стягнення 24 662,34 грн, з яких: 18 078,00 грн основної заборгованості; 5 448,16 грн пені; 326,89 грн 3% річних; 809,29 грн інфляційних втрат.

В обґрунтування позову посилається на неналежне виконання відповідачем зобов`язань за Договором про постачання електричної енергії споживачу № 27.01.2022-1Е від 27.01.2022 в частині повної та своєчасної оплати електричної енергії.

Оглянувши матеріали позовної заяви, суд вбачає наявність підстав для залишення її без руху у зв`язку з наступним.

Згідно з ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: 1) відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів; 2) сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України визначено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Суд враховує доводи позивача щодо неможливості направлення позовних матеріалів листом з описом вкладення на юридичну адресу відповідача у зв`язку з тимчасовою окупацією території Каховського району Херсонської області.

У зв`язку з вказаними обставинами позивач вказав, що на виконання передбаченого ч. 1 ст. 172 ГПК України обов`язку направив на адресу електронної пошти відповідача позовні матеріали в електронному вигляді.

До позову додано скріншот зі сторінки електронної пошти, з якого вбачається, що представником позивача направлено на електронну адресу buh_nk@meta.ua файл з назвою «позовна заява.pdf».

Відповідно до частин п`ятої-сьомої ст. 42 ГПК України документи (в тому числі процесуальні документи, письмові та електронні докази тощо) можуть подаватися до суду, а процесуальні дії вчинятися учасниками справи в електронній формі з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Процесуальні документи в електронній формі мають подаватися учасниками справи до суду з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в порядку, визначеному Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи надсилати копії документів іншим учасникам справи, такі документи можуть направлятися вказаним особам з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи в електронній формі, крім випадків, коли інший учасник не має офіційної електронної адреси.

Частиною восьмою статті 42 ГПК України визначено, що якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним підписом учасника справи (його представника).

Використання електронного підпису врегульоване Законом України "Про електронні довірчі послуги", який набрав чинності 07 листопада 2018 року. Відповідно до частини другої статті 17 Закону України "Про електронні довірчі послуги" електронна взаємодія фізичних та юридичних осіб, яка потребує відправлення, отримання, використання та постійного зберігання за участю третіх осіб електронних даних, аналоги яких на паперових носіях повинні містити власноручний підпис відповідно до законодавства, а також автентифікація в складових частинах інформаційних систем, в яких здійснюється обробка таких електронних даних та володільцями інформації в яких є органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності, повинні здійснюватися з використанням кваліфікованих електронних довірчих послуг.

Згідно зі статтею 18 Закону України "Про електронні довірчі послуги" кваліфікована електронна довірча послуга створення, перевірки та підтвердження кваліфікованого електронного підпису чи печатки надається кваліфікованим постачальником електронних довірчих послуг та включає, зокрема, надання користувачам електронних довірчих послуг засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки для генерації пар ключів та/або створення кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або перевірки кваліфікованих електронних підписів чи печаток, та/або зберігання особистого ключа кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Отже, подані в електронній формі процесуальні заяви вважаються належним чином підписані, у разі їх скріпленням електронним цифровим підписом.

Тобто, чинним процесуальним законодавством передбачена можливість надсилання учасником справи документів (в даному випадку заяви про розподіл судових витрат разом з додатками) іншим учасникам справи в електронній формі, які мають бути скріплені електронним підписом учасника справи (його представника) шляхом направлення їх на офіційну електронну адресу.

Вищевказаний правовий висновок викладений у п. 8.15.3. постанови Верховного Суду від 02.06.2022 у справі № 912/3575/20.

Водночас, з доданого до матеріалів позовної заяви скріншоту не вбачається, що вкладений до електронного листа файл є скріпленим кваліфікованим електронним підписом уповноваженого представника позивача.

Також, у разі направлення матеріалів позовної заяви в електронному вигляді, суд повинен мати можливість встановити які саме додатки направляються іншій стороні разом з позовною заявою.

Згідно із частиною 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір" судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Підпунктом 1 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України "Про судовий збір" визначено ставки судового збору, відповідно до яких за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

За подання до господарського суду позовної заяви позивач мав сплатити 2 684,00 грн судового збору та надати до суду відповідні докази.

Водночас, доказів сплати судового збору позивачем не надано.

Згідно з ч. 1 ст. 174 ГПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Отже з урахуванням наявності вищевикладених недоліків, позовна заява підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу строку для усунення виявлених недоліків.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 172, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву (вх. № 3636/23 від 19.07.2023) Товариства з обмеженою відповідальністю «ГАЗЕНЕРГОАЛЬЯНС» - залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк для усунення виявлених недоліків позовної заяви протягом п`яти днів з дня вручення даної ухвали шляхом надання до суду:

- доказів сплати судового збору у розмірі 2 684,00 грн;

- належних доказів відправлення позовної заяви з додатками відповідачу відповідно до вимог даної ухвали.

3. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала набирає законної сили 24.07.2023 та відповідно до чинної редакції Господарського процесуального кодексу України оскарженню не підлягає.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення24.07.2023
Оприлюднено28.07.2023
Номер документу112431118
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/3136/23

Рішення від 15.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Судовий наказ від 14.11.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Рішення від 16.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 20.10.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 22.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 07.08.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 24.07.2023

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні