Ухвала
від 25.07.2023 по справі 927/785/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

25 липня 2023 року м. Чернігів справа № 927/785/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заявиза позовом керівника Кропивницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону (25006, м. Кропивницький, вул. Шевченка, 3 (pru.kir@vppdr.gp.gov.ua)) в інтересах держави в особі Головного управління Національної гвардії України (03151, м. Київ, вул. Святослава Хороброго, 9-а (gu@ngu.gov.ua)) та Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України АДРЕСА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1 )до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНСПЕЦПРОМ» 15561, с. Шестовиця Чернігівського району Чернігівської області, вул. Перемоги, 40 (vsm@magr.com.ua) 14000, м. Чернігів, вул. Гетьмана Полуботка. 6-а, офіс 6 (iurikona@gmail.com) (адреса представника - адвоката Павленка Андрія Васильовича)про визнання недійсним пункту договору та стягнення 871 774 грн 25 коп.

за участі представників сторін:

від позивачів: Жирін С.О. - предст. Головного управління Національної гвардії України, дов. від 26.12.2022 № 27/12-71

від відповідача: Павленко А.В. - адвокат (ордер серії СВ № 1049739 від 03.07.2023)

В підготовчому засіданні прийняв участь прокурор Гонтар А.Д.

ВСТАНОВИВ:

07 червня 2023 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява керівника Кропивницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону в інтересах держави в особі Головного управління Національної гвардії України та Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНСПЕЦПРОМ» про визнання недійсним пункту договору та стягнення 871 774 грн 25 коп.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 26.06.2023:

прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі;

постановлено здійснювати розгляд позовної заяви за правилами загального позовного провадження;

призначено розгляд позовної заяви в підготовчому засіданні на 25 липня 2023 року;

встановлено процесуальний строк для подання відповідачем відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали;

викликано для участі в судовому засіданні, зокрема представника Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України в якості позивача з одночасним повідомленням останнього про те, що у разі його неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійде заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Позивач - Військова частина НОМЕР_1 Національної гвардії України належним чином був повідомлений про дату, час та місце проведення даного підготовчого засідання, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення № 1400057320631, однак процесуальним правом на участь у ньому не скористався.

При цьому, ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 21.07.2023 залишено без задоволення заяву Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України про участь в призначеному на 25.07.2023 підготовчому засіданні в режимі відеоконференції.

10.07.2023, у встановлений судом процесуальний строк, до Господарського суду Чернігівської області надійшов відзив від 10.07.2023 на позовну заяву, зі змісту якого вбачається, що відповідач не погоджується із заявленими позовними вимогами та просить відмовити в їх задоволенні.

Присутній в підготовчому засіданні прокурор повідомив суд про намір подати відповідь на відзив, а також про те, що станом на 25.07.2023 відповідна заява по суті справи відповідача ним не отримана.

Позивач - Головне управління Національної гвардії України повідомив суд про відсутність наміру подати відповідь на відзив.

За клопотанням прокурора та Головного управління Національної гвардії України, задоволеними ухвалами Господарського суду Чернігівської області від 19.07.2023 та від 21.07.2023, призначене на 25.07.2023 підготовче засідання проведено в режимі відеоконференції.

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Відповідно ч. 3 ст. 216 Господарського процесуального кодексу України, про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Враховуючи наведені вище обставини, з метою всебічного та об`єктивного вирішення спору по суті, а також дотримання принципів рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом та змагальності сторін, 25 липня 2023 року господарський суд постановив протокольну ухвалу про відкладення підготовчого засідання на 05 вересня 2023 року на 10 год. 00 хв.

Крім того, ч. 3 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. У виняткових випадках для належної підготовки справи для розгляду по суті цей строк може бути продовжений не більше ніж на тридцять днів за клопотанням однієї із сторін або з ініціативи суду.

Оскільки строк проведення підготовчого провадження спливає 25.08.2023, враховуючи факт перебування судді Сидоренка А.С. у період з 14.08.2023 по 01.09.2023 у відпустці, з метою недопущення порушення строків судового розгляду справи по суті, суд вважає даний випадок винятковим і продовжує строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Присутній в підготовчому засіданні повноважний представник Головного управління Національної гвардії України заявив усне клопотання про проведення наступного судового засідання в режимі відеоконференції; при цьому, позивач просив визначити будь-який суд м. Києва, в якому необхідно забезпечити проведення відеоконференції.

Крім того, прокурором заявлено усне клопотання про проведення наступного судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою програмного забезпечення «EasyCon».

За змістом 197 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за можливе задовольнити клопотання повноважного представника Головного управління Національної гвардії України про участь в призначеному на 05.09.2023 на 10 год. 00 хв. підготовчому засіданні в режимі відеоконференції як таке, що заявлено у встановлений законодавством строк та за своїм змістом відповідає вимогам ст. 197 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, враховуючи наявність технічної можливості для проведення судового засідання в режимі відеоконференції з використанням системи «EasyCon», клопотання прокурора про проведення судового засідання у справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою ресурсу «EasyCon» також підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 120, 121, 177, 183, 197, 202, 216, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Продовжити строк підготовчого провадження на тридцять днів.

Призначити підготовче засідання на 05 вересня 2023 р. о 10:00 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 201.

Повідомити позивача - Військову частину НОМЕР_1 Національної гвардії України про призначення судового засідання, а також про те, що у разі його неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійде заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Встановити процесуальні строки: для подання прокурором та позивачами відповіді на відзив - до 04.08.2023 включно; для подання відповідачем заперечення - протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. У разі подання відповіді на відзив та заперечення їх зміст та порядок подання повинні відповідати ст. 166, 167 Господарського процесуального кодексу України.

Роз`яснити прокурору, позивачам та відповідачу, що подання відповіді на відзив та заперечення є їх правом.

Клопотання прокурора про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задовольнити.

Проведення судового засідання здійснити в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EаsyCon» (https://easycon.com.ua/) відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21.

Клопотання позивача - Головного управління Національної гвардії України про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції задовольнити.

Доручити забезпечення проведення відеоконференції Господарському суду Київської області (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри (Комінтерну), 16 (зал № 1) (inbox@ko.arbitr.gov.ua)).

Доручити відповідній службовій особі Господарського суду Київської області перебувати поряд з повноважним представником Головного управління Національної гвардії України до закінчення підготовчого засідання суду.

Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи та Господарському суду Київської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та не підлягає оскарженню.

Дата набрання ухвалою законної сили - 25.07.2023.

Суддя А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення25.07.2023
Оприлюднено28.07.2023
Номер документу112431601
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —927/785/23

Судовий наказ від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Судовий наказ від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Рішення від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 21.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 21.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні