Ухвала
від 20.09.2023 по справі 927/785/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

20 вересня 2023 року м. Чернігів справа № 927/785/23

Господарський суд Чернігівської області у складі судді А.С. Сидоренка, розглянувши матеріали позовної заявиза позовом керівника Кропивницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону (25006, м. Кропивницький, вул. Шевченка, 3 (pru.kir@vppdr.gp.gov.ua)) в інтересах держави в особі Головного управління Національної гвардії України (03151, м. Київ, вул. Святослава Хороброго, 9-а (gu@ngu.gov.ua)) та Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України АДРЕСА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1 )до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНСПЕЦПРОМ» 15561, с. Шестовиця Чернігівського району Чернігівської області, вул. Перемоги, 40 (vsm@magr.com.ua) 14000, м. Чернігів, вул. Гетьмана Полуботка. 6-а, офіс 6 (ІНФОРМАЦІЯ_2) (адреса представника - адвоката Павленка Андрія Васильовича)про визнання недійсним пункту договору та стягнення 871 774 грн 25 коп.

ВСТАНОВИВ:

07 червня 2023 року до Господарського суду Чернігівської області надійшла позовна заява керівника Кропивницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону в інтересах держави в особі Головного управління Національної гвардії України та Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНСПЕЦПРОМ» про визнання недійсним пункту договору та стягнення 871 774 грн 25 коп.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 26.06.2023 постановлено прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 05.09.2023 постановлено:

закрити підготовче провадження та призначити справу до судового розгляду по суті в судовому засіданні на 20 вересня 2023 року на 09 год. 00 хв.;

викликати для участі в судовому засіданні керівника Кропивницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону та представників Головного управління Національної гвардії України та Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України в якості позивачів. Повідомити прокурора та позивачів, що у разі їх неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ними про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від них надійде заява про розгляд справи за їх відсутності і їх нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору;

викликати для участі в судовому засіданні представника Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНСПЕЦПРОМ» в якості відповідача. Повідомити відповідача, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду справи;

клопотання прокурора та позивача - Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду задовольнити;

проведення судового засідання здійснити в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EаsyCon» (https://easycon.com.ua/) відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21;

клопотання позивача - Головного управління Національної гвардії України про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції задовольнити;

доручити забезпечення проведення відеоконференції Господарському суду Київської області;

доручити відповідній службовій особі Господарського суду Київської області перебувати поряд з повноважним представником Головного управління Національної гвардії України до закінчення підготовчого засідання суду.

Учасники справи належним чином були повідомлені про дату, час та місце проведення призначеного на 20.09.2023 судового засідання.

13.09.2023 на електронну пошту Господарського суду Чернігівської області надійшло клопотання від 12.09.2023 № 5-4-2609ВИХ-23 прокурора про поновлення встановленого законом процесуального строку на подання доказів.

Звертаючись з даним клопотанням, прокурор зазначає, що відповідні докази отримані ним вже після подання позовної заяви, а саме 28.08.2023 (відтиск штампу прокуратури вх. №№ 2915-23 та 2916-23) і як наслідок - не могли бути подані до суду у встановлений законом строк.

Однак прокурор вважає подані докази такими, що мають значення для всебічного, повного та об`єктивного встановлення всіх обставин справи та ухвалення законного та обгрунтованого рішення.

14.09.2023 до Господарського суду Чернігівської області надійшли заперечення від 14.09.2023 відповідача на вказане вище клопотання прокурора.

В обгрунтування своїх заперечень відповідач зазначає, що, на його думку, прокурор належним чином не довів неможливість подання відповідних доказів у встановлений законом процесуальний строк.

Разом з тим, 20.09.2023 о 08:33 в мережі Інтернет (Telegram-канал "Суспільне Чернігів") з`явилось повідомлення про оголошення повітряної тривоги в Чернігівській області, яка тривала до 09:39.

Згідно наказу голови Господарського суду Чернігівської області від 12.07.2022 № 24-од, з метою забезпечення вимог цивільного захисту населення під час повітряної тривоги, зобов`язано суддів та працівників суду під час оголошення повітряної тривоги здійснювати евакуацію із залишенням приміщення суду до безпечного місця розташування; встановлено, що в разі оголошення повітряної тривоги під час проведення судового засідання, таке засідання має негайно припинятися; крім того, організовано службу судових розпорядників щодо додаткового оповіщення голосом всіх працівників суду та відвідувачів стосовно повітряної тривоги та місця можливої евакуації.

Враховуючи даний факт та вищезгаданий наказ голови суду, призначене на 20.09.2023 на 09:00 судове засідання по даній справі не проводилось; даний факт підтверджується також Актом від 20.09.2023 № 88-23 щодо оголошення повітряної тривоги.

Відповідно ч. 3 ст. 216 Господарського процесуального кодексу України, про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання ухвалами.

Враховуючи наведені вище обставини, з метою всебічного та об`єктивного вирішення спору по суті, а також дотримання принципів рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом та змагальності сторін, 20 вересня 2023 року господарський суд постановив протокольну ухвалу про відкладення судового засідання на 10 жовтня 2023 року на 11 год. 00 хв.

За змістом 197 Господарського процесуального кодексу України, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положень, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду, визначеному судом.

У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду в обов`язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за п`ять днів до відповідного судового засідання.

Копія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Керуючись ст. 120, 121, 197, 202, 216, 233, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Призначити судове засідання на 10 жовтня 2023 р. о 11:00 у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: 14000, м. Чернігів, проспект Миру, 20, зал судових засідань № 306.

Повідомити прокурора та позивачів про призначення судового засідання, а також про те, що у разі їх неявки в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ними про причини неявки, суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від них надійде заява про розгляд справи за їх відсутності і їх нез`явлення не перешкоджає вирішенню спору.

Повідомити відповідача про призначення судового засідання, а також про те, що його неявка не перешкоджає проведенню судового засідання та розгляду позовної заяви.

Проведення судового засідання здійснити в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою системи відеоконференцзв`язку «EаsyCon» (https://easycon.com.ua/) відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21.

Доручити забезпечення проведення відеоконференції Господарському суду Київської області (01032, м. Київ, вул. Симона Петлюри (Комінтерну), 16 (зал № 1) (inbox@ko.arbitr.gov.ua)).

Доручити відповідній службовій особі Господарського суду Київської області перебувати поряд з повноважним представником Головного управління Національної гвардії України до закінчення підготовчого засідання суду.

Копії цієї ухвали надіслати керівнику Кропивницької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Південного регіону, сторонам та Господарському суду Київської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Дата набрання ухвалою законної сили - 20.09.2023.

Суддя А.С.Сидоренко

Дата ухвалення рішення20.09.2023
Оприлюднено25.09.2023
Номер документу113626505
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним пункту договору та стягнення 871 774 грн 25 коп

Судовий реєстр по справі —927/785/23

Судовий наказ від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Судовий наказ від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Рішення від 09.11.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 25.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 21.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 21.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

Ухвала від 26.06.2023

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Сидоренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні