Ухвала
від 27.07.2023 по справі 554/7761/20
КАСАЦІЙНИЙ ЦИВІЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

У Х В А Л А

27 липня 2023 року

м. Київ

справа № 554/7761/20

провадження № 61-9596ск23

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду: Олійник А. С. (суддя-доповідач), Ступак О. В., Яремка В. В.,

розглянув заяву голови правління Приватного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Надра України» Кузьмича Тараса Олександровича, подану адвокатами Герасько Олександром Анатолійовичем, ОСОБА_1 , про зупинення виконання постанови Полтавського апеляційного суду від 23 травня 2023 року у справі за позовом голови правління Приватного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Надра України» Кузьмича Тараса Олександровича до Громадської спілки «Останній Бастіон», ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Останній Бастіон» про захист честі, гідності та ділової репутації фізичної особи,

В С Т А Н О В И В :

У червні 2023 року голова правління Приватного акціонерного товариства «Національної акціонерної компанії «Надра України» Кузьмич Т. О. через адвокатів Герасько О. А., ОСОБА_1, звернувся до Верховного Суду із касаційною скаргою на постанову Полтавського апеляційного суду від 23 травня 2023 року.

Ухвалою Верховного Суду від 17 липня 2023 року відкрито касаційне провадження за касаційної скаргою голови правління Приватного акціонерного товариства «Національної акціонерної компанії «Надра України» Кузьмича Т. О. та витребувано матеріали справи.

26 липня 2023 року заявник звернувся з заявою про зупинення виконання постанови Полтавського апеляційного суду від 23 травня 2023 року до закінчення розгляду справи у суді касаційної інстанції посилаючись на те, що суд апеляційної інстанції не застосував правових висновків Верховного Суду у подібних правовідносинах під час розгляду справи по суті спору.

Відповідно до абзацу 2 частини восьмої статті 394 ЦПК Україниза наявності клопотання особи, яка подала касаційну скаргу, суд у разі необхідності вирішує питання про зупинення виконання рішення (ухвали) суду або зупинення його дії.

Згідно з частиною першою статті 436 ЦПК України суд касаційної інстанції за заявою учасника або за своєю ініціативою може зупинити виконання оскарженого рішення суду або зупинити його дію (якщо рішення не передбачає примусового виконання) до закінчення його перегляду в касаційному порядку.

Клопотання про зупинення виконання судового рішення або зупинення його дії має містити обґрунтування необхідності зупинення виконання рішення або зупинення його дії, такими мотивами, зокрема, може бути відкриття виконавчого провадження щодо примусового виконання судового рішення, неможливість повороту виконання рішення у разі його скасування тощо.

Отже, метою вирішення питання про зупинення виконання судового рішення або зупинення його дії є недопущення порушення прав, свобод та охоронюваних законом інтересів особи, яка подала касаційну скаргу та інших осіб, які беруть участь у справі, якщо такі наслідки можуть настати у зв`язку з виконанням (дією) судового рішення.

З урахуванням завдань та основних засад цивільного судочинства, визначених частинами першою, третьою статті 2 ЦПК України, вирішуючи питання про зупинення виконання судового рішення, суд касаційної інстанції враховує необхідність у цьому, зокрема у разі ймовірності утруднення повторного розгляду справи внаслідок можливого скасування судового рішення, забезпечення збалансованості інтересів сторін, запобігання порушенню прав осіб, які брали участь у справі, та які не брали такої участі, але рішенням суду вирішено питання про їх права, свободи чи обов`язки. Клопотання про зупинення виконання судового рішення має бути мотивованим та містити обґрунтовані підстави для зупинення виконання судового рішення, які підтверджені належними та допустимими доказами.

Оскільки постановою Полтавського апеляційного суду від 23 травня 2023 року відмовлено в позові, обґрунтованих підстав, за яких суд касаційної інстанції може зупинити дію оскаржуваного рішення суду не наведено, клопотання про зупинення дії постанови Полтавського апеляційного суду від 23 травня 2023 року задоволенню не підлягає.

Керуючись 394, 436 ЦПК України, Верховний Суду у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду,

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви голови правління Приватного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Надра України» Кузьмича Тараса Олександровича, подану адвокатами Герасько Олександром Анатолійовичем, ОСОБА_1 , про зупинення виконання постанови Полтавського апеляційного суду від 23 травня 2023 року у справі за позовом голови правління Приватного акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Надра України» Кузьмича Тараса Олександровича до Громадської спілки «Останній Бастіон», ОСОБА_2 , Товариства з обмеженою відповідальністю «Останній Бастіон» про захист честі, гідності та ділової репутації фізичної особи відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Судді: А. С. Олійник

О. В. Ступак

В. В. Яремко

Дата ухвалення рішення27.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112484358
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист честі, гідності та ділової репутації фізичної особи

Судовий реєстр по справі —554/7761/20

Ухвала від 27.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 17.07.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 23.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Постанова від 23.05.2023

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 05.12.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 14.11.2022

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Пікуль В. П.

Ухвала від 14.03.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Рішення від 31.08.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Рішення від 31.08.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 03.05.2022

Цивільне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні