Рішення
від 28.07.2023 по справі 480/3482/23
СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

СУМСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 липня 2023 року Справа № 480/3482/23

Сумський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Осіпової О.О., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження в приміщенні суду в м. Суми адміністративну справу №480/3482/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропартнери 2009" до Синівської сільської ради, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Фермерське господарство "Обрій" про визнання неправомірним та скасування рішення,-

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Агропартнери 2009" звернулося до Сумського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Синівської сільської ради, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Фермерське господарство "Обрій", в якій просить:

1. Визнати неправомірним та скасувати рішення двадцять сьомої сесії Синівської сільської ради восьмого скликання від 24 березня 2023 року «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради, власники яких померли».

2. Визнати неправомірним та скасувати рішення двадцять сьомої сесії Синівської сільської ради восьмого скликання від 24 березня 2023 року «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Синівської сільської ради, власники яких померли».

Свої вимоги мотивує тим, що оскаржуваними рішеннями сесії відповідач з власної ініціативи одноосібно передав в оренду третій особі, ТОВ «Фермерське господарство «Обрій», земельні ділянки, які вже перебували в оренді позивача, чим фактично незаконно позбавив ТОВ «Агропартнери-2009» правомірного і належним чином набутого права оренди земельних ділянок.

За весь період орендних відносин з відповідачем ніколи не було порушень умов договору оренди землі, орендовані земельні ділянки (паї) використовувалися за їх цільовим призначенням, орендар дотримувався охорони та збереження ґрунтів, завжди вчасно та в повному обсязі сплачувалася орендна плата за користування землею. Жодних претензій чи зауважень до позивача зі сторони відповідача щодо оренди спірних земельних ділянок не було.

Зазначає, що зміна статусу земельної ділянки чи її власника не має наслідком автоматичне припинення договору, крім випадків, коли це передбачено самим договором.

Таким чином, позивач вважає, що він законно набув права оренди на вказані земельні ділянки (паї) та на даний час він є законним землекористувачем.

Оскільки відповідачем, незважаючи на перебування спірних земельних ділянок в оренді у позивача, були прийняті рішення про передачу даних земель у користування третій особі, то ТОВ «Агропартнери-2009» вважає, що ці рішення були прийняті з грубим порушення законодавства, є неправомірними та такими, що підлягають скасуванню у судовому порядку.

Ухвалою від 18.04.2023р. провадження у справі відкрито, розгляд справи вирішено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін та пунктом 4 ухвали відповідачу встановлено 15-денний строк для подання відзиву на позовну заяву.

Того ж дня, судом постановлено ухвалу, якою у задоволенні заяви ТОВ "Агропартнери 2009" про забезпечення позову відмовлено.

Представником відповідача у встановлений судом строк відзиву на позовну заяву подано не було, тому суд відповідно до ч. 6 ст. 162 КАС України вирішує справу за наявними матеріалами.

10.05.2023р. від представника третьої особи ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» надійшли письмові пояснення (т.1,а.с.104-107), в яких у задоволенні позову просить відмовити, оскільки Синівська сільська рада, на підставі рішення 27 сесії 8 скликання Синівської сільської ради Роменського району Сумської області «Про затвердження технічної документації та прийняття в управління земельних ділянок, які знаходяться на території Синівської сільської ради, власники яких померли» від 24.03.2023р. набула повноважень орендодавця земельних ділянок сільськогосподарського призначення власники яких померли, а спадкоємці за законом і за заповітом відсутні або усунені від права на спадкування, не прийняли спадщину чи відмовилися від прийняття спадщини після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, які знаходяться на території Подільського, Підставського, Капустянського, Колядинецького, і Саївського старостинських округів та Синівської сільської ради та перебувають під наглядом, охороною та управлінням відповідача.

24 березня 2023 року на виконання рішення Синівської сільської ради Роменського району Сумської області «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради, власники яких померли», та «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Синівської сільської ради, власники яких померли» між відповідачем та ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» було укладено договори оренди землі на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, власники яких померли, а спадкоємці за законом і за заповітом відсутні або усунені від права на спадкування, не прийняли спадщину чи відмовилися від прийняття спадщини після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, що зазначені у вказаних рішеннях.

Відповідно до вимог чинного законодавства України право оренди земельних ділянок зазначених в оспорюваних рішеннях було зареєстровано за ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що підтверджується витягами про державну реєстрацію іншого речового права.

Таким чином, на сьогоднішній день ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» є орендарем земельних ділянок сільськогосподарського призначення, власники яких померли, а спадкоємці за законом і за заповітом відсутні або усунені від права на спадкування, не прийняли спадщину чи відмовилися від прийняття спадщини після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, а рішення Синівської сільської ради Роменського району Сумської області «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради, власники яких померли», та «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Синівської сільської ради, власники яких померли» прийняті відповідно до норм чинного законодавства України, законними та не підлягають скасуванню.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши письмові докази в їх сукупності, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному та об`єктивному розгляді обставин справи, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню частково, виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що 08 грудня 2016 року на п`ятнадцятій сесії Синівської сільської ради сьомого скликання було прийнято рішення «Про особу, яка управляє спадщиною, у складі якої є земельна ділянка сільськогосподарського призначення, що не перебуває в оренді».

Зокрема, було вирішено доручити сільському голові Синівської сільської ради ОСОБА_1 виконувати обов`язки особи, яка управляє спадщиною, у складі якої є земельна ділянка сільськогосподарського призначення, що не перебуває в оренді, та надати право передати таку земельну ділянку в оренду на строк до моменту державної реєстрації права власності спадкоємця на таку земельну ділянку або до набрання сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою, про що обов`язково зазначається у договорі оренди земельної ділянки.

20 грудня 2016 року між Синівською сільською радою та Товариством з обмеженого відповідальністю «Агропартнери-2009» було укладено договір оренди землі (32 непереоформлених часток (паїв). Даний договір було зареєстровано в реєстрі договорів оренди земельних часток (паїв) за № 1 від 20.12.2016 року.

Того ж дня, 20.12.2016 р., на виконання умов вказаного договору, відповідач передав, а позивач прийняв у строкове платне користування земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які знаходяться на території Синівської сільської ради Липоводолинського району Сумської області площею 83,000 та, про що сторонами було складено та підписано відповідний акт приймання-передачі земельних ділянок за договором від 20 грудня 2016 року.

Згідно з п. 1 договору оренди землі від 20.12.2016 р. орендодавець (Синівська сільська рада) надає, а орендар (ТОВ «Агропартнери-2009») приймає в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Синівської сільської ради Липоводолинського району Сумської області.

Відповідно до п. 2 вказаного договору в оренду передаються земельні ділянки загальною площею 83,0000 га.

Згідно з п. 8 договору оренди землі договір укладено на строк до моменту державної реєстрації прав власності спадкоємців на дані земельні ділянки або до набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою.

Пунктом 8.1 договору передбачено, що по кожному факту оформлення спадкоємцями права власності на земельну ділянку складається акт приймання-передачі земельної ділянки цим особам.

Відповідні зміни про зменшення чи збільшення загальної площі земельних ділянок, що знаходяться в оренді, відображаються в формі додаткової угоди до договору.

Згідно з п. 18 договору передача земельної ділянки в оренду здійснюється без розроблення проекту її відведення.

Відповідно до п. 21 договору після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Пунктом 29 договору встановлено, що орендодавець зобов`язаний, серед іншого, не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою.

Згідно з п. 30 договору орендар має право самостійно господарювати на землі із дотриманням умов цього договору; отримувати продукцію і доходи.

Відповідно до п. 36 договору зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір розв`язується у судовому порядку.

Згідно з п. 37 договору дія договору припиняється у разі: державної реєстрації права власності спадкоємців на дані земельні ділянки; набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою; придбання орендарем земельної ділянки у власність; викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідації юридичної особи-орендаря.

Відповідно до п. 38 договору дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Згідно з п. 39 договору розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається.

08 лютого 2017 року між Синівською сільською радою та ТОВ «Агропартнери-2009» було укладено додаткову угоду № 1 про зміну і доповнення договору оренди землі від 20.12.2016р., якою сторони дійшли згоди змінити нижче вказані умови договору, виклавши у наступній редакції: п. 2 «В оренду передаються земельні ділянки загальною площею 74,1320 га, тому числі ріллі - 63,9141 га, сіножатей - 10,2179 га»; п. 9 «Орендна плата вноситься орендарем виключно у грошовій формі у розмірі - 12 % (всього - 279 798,98 грн., в тому числі рілля - 274 098,61 грн., сіножаті - 5 700,37 грн.) на рік від нормативної грошової оцінки»; п. 11 «Орендна плата вноситься у такі строки: щомісячно до 15 числа першого за звітним місяцем».

Інші умови вищезазначеного договору, не порушені даною угодою, залишаються незмінними і сторони підтверджують по них свої зобов`язання.

09 лютого 2017 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно державним реєстратором було зареєстровано право оренди земельних ділянок загальною площею 74,132га, у тому числі ріллі - 63,9141 га, сіножатей - 10,21479 га, розташованих на території на території Синівської сільської ради Липоводолинського району Сумської області (номер запису про інше речове право: 18999870 (спеціальний розділ); рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 33843463 від 14.02.2017 р.; підстава виникнення іншого речового права: договір оренди землі, серія та номер: - , виданий 20.12.2016 р., видавник: сторони договору; угода про зміну і доповнення договору, серія та номер: 1, виданий 20.12.2016р., видавник: сторони угоди).

31 травня 2019 року між Синівською сільською радою та ТОВ «Агропартнери-2009» було укладено додаткову угоду № 2 про зміну і доповнення договору оренди землі від 20.12.2016р., якою сторони дійшли згоди змінити нижче вказані умови договору, виклавши у наступній редакції: п. 2 «В оренду передаються земельні ділянки загальною площею 68,5068 га, у тому числі ріллі - 59,0407 га, сіножатей - 9,4661 га».

Інші умови вищезазначеного договору, не порушені даною угодою, залишаються незмінними і сторони підтверджують по них свої зобов`язання.

16 червня 2020 року на першому пленарному засіданні п`ятої сесії Синівської сільської ради сьомого скликання було прийнято рішення «Про внесення змін до договору оренди на непереоформлені паї від 20.12.2016 року між Синівською сільською радою та ТОВ «Агропартнери-2009» про зменшення площі земельних ділянок».

Зокрема, було вирішено внести зміни до договору оренди землі від 20.12.2016 року, а саме передати в оренду земельні ділянки загальною площею 28,1741 га, в тому числі ріллі - 24,3497 га, сіножатей - 3,8244 га (згідно із додатком № 1). Нормативна грошова оцінка земельних ділянок становить всього 887 986,57 грн., рілля 870 206,90 грн., сіножаті 17 779,67 грн. Орендна плата вноситься орендарем виключно у грошовій формі у розмірі 9 % (всього 79 918,79 грн., рілля 78 918,62 грн., сіножаті 1 600,17 грн.) на рік від нормативної грошової оцінки. Орендна плата вноситься щомісячно у розмірі 6 659,90 гривень до 30 числа першого місяця за звітним. Доручити сільському голові підписати додаткову угоду до договору.

22 червня 2020 року між Синівською сільською радою та ТОВ «Агропартнери-2009» було укладено додаткову угоду № 3 про зміну і доповнення договору оренди землі від 20.12.2016р., якою сторони дійшли згоди змінити нижче вказані умови договору, виклавши у наступній редакції: п. 2 «В оренду передаються земельні ділянки загальною площею 28,1741 га, у тому числі ріллі - 24,3497 га, сіножатей - 3,8244 га».

Інші умови вищезазначеного договору, не порушені даною угодою, залишаються незмінними і сторони підтверджують по них свої зобов`язання.

06 жовтня 2021 року ТОВ «Агропартнери-2009» звернулося до Синівської сільської ради з клопотанням про надання дозволу на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 33,6182 га та внесення змін до договору оренди землі від 20.12.2016 року.

03 грудня 2021 року на другому пленарному засіданні чотирнадцятої сесії Синівської сільської ради восьмого скликання було прийнято рішення «Про внесення змін до договору оренди з ТОВ «Агропартнери-2009». Було вирішено внести зміни до договору оренди землі від 20.12.2016 року, шляхом зменшення орендованої площі на 4,4171 га, в тому числі рілля - 2,8693 га, сіножаті - 1,5479 га, в зв`язку з оформленням спадщини.

24 грудня 2021 року між Синівською сільською радою та ТОВ «Агропартнери-2009» було укладено додаткову угоду № 4 про зміну і доповнення договору оренди землі від 20.12.2016р., якою сторони дійшли згоди змінити нижче вказані умови договору, виклавши у наступній редакції: п. 2 «В оренду передаються земельні ділянки загальною площею 23,7570 га, у тому числі ріллі - 21,4805 га, сіножатей - 2,2765 га».

Інші умови вищезазначеного договору, не порушені даною угодою, залишаються незмінними.

28 листопада 2022 року позивач звернувся до відповідача із письмовим клопотанням, в якому прохав внести зміни до договору оренди землі від 20.12.2016 року (номер запису про інше речове право: 18999870 від 09.02.2017 р) у зв`язку з виготовленням технічної документації на кожну земельну ділянку з присвоєнням кадастрових номерів та укласти договори оренди землі окремо на кожну земельну ділянку. Також пропонував збільшити розмір орендної плати до 16 % від нормативної грошової оцінки земельних ділянок та встановити термін дії договорів оренди землі на 14 років, але до моменту державної реєстрації прав власності спадкоємців на дані земельні ділянки або до набрання законної сили рішенням суду про визнання спадщини відумерлою. Проекти договорів оренди земельних ділянок в електронному вигляді додавалися до клопотання.

09 грудня 2022 року відповідач надав письмову відповідь на вказане клопотання позивача, в якій вказувалося, що на той час ще не було завершено розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) (невитребувані, неуспадковані паї) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розташованих на території Синівської сільської ради (ТГ). Після завершення розробки технічної документації та її затвердження, на наступних сесіях Синівської сільської ради будуть розглядатися питання переукладення договорів оренди на невитребувані та неуспадковані земельні частки (паї).

24 березня 2023 року на двадцять сьомій сесії Синівської сільської ради восьмого скликання було прийнято рішення «Про затвердження технічної документації та прийняття в управління земельних ділянок, які знаходяться на території Синівської сільської ради, власники яких померли».

Зокрема, було вирішено затвердити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) на земельні ділянки власники яких померли, а спадкоємці за законом і за заповітом відсутні або усунені від права на спадкування, не прийняли спадщину чи відмовилися від прийняття спадщини після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини (невитребувані, неуспадковані паї) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та для ведення особистого селянського господарства, розташованих на території Подільківського, Підставського, Саївського старостинських округів та Синівської сільської ради Роменського району Сумської області.

Прийняти під нагляд, охорону та управління земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які знаходяться на території Подільківського, Підставського, Капустинського, Саївського, Колядинецького старостинських округів та Синівської сільської ради Роменського району Сумської області, власники яких померли, а спадкоємці за законом і за заповітом відсутні, або усунені від права на спадкування, не прийняли спадщину, чи відмовились від прийняття спадщини після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини (додаток № 1).

Затвердити Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які знаходяться на території Подільківського, Підставського, Капустинського, Саївського, Колядинецького старостинських округів та Синівської сільської ради Роменського району Сумської області та прийняті під нагляд, охорону та управління (додаток № 1).

Встановити, що земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які знаходяться на території Подільківського, Підставського, Капустинського, Саївського, Колядинецького старостинських округів та Синівської сільської ради Роменського району Сумської області, власники яких померли, а спадкоємці за законом і за заповітом відсутні або усунені від права на спадкування, не прийняли спадщину чи відмовилися від прийняття спадщини після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини (додаток № 1), перебувають під наглядом, охороною та управлінням строком до часу державної реєстрації права власності спадкоємця на земельну ділянку або до набрання законної сили рішення суду про визнання спадщини відумерлою. Визнати Синівську сільську раду, особою, яка управляє спадщиною і є орендодавцем земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які вказані в додатку № 1 та встановити, що ці повноваження діють строком до часу державної реєстрації права власності спадкоємця на земельну ділянку або до набрання законної сили рішення суду про визнання спадщини відумерлою. Затвердити типовий договір оренди землі, об`єктом оренди за яким є земельні ділянки сільськогосподарського призначення, які знаходиться на території Подільківського, Підставського, Капустинського, Саївського, Колядинецького старостинських округів та Синівської сільської ради Роменського району Сумської області, власники якої померли, а спадкоємці за законом і за заповітом відсутні, або усунені від права на спадкування, не прийняли спадщину, чи відмовились від прийняття спадщини після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини (додаток № 2).

24 березня 2023 року на двадцять сьомій сесії Синівської сільської ради восьмого скликання було прийнято рішення «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради, власники яких померли».

Зокрема, було вирішено передати в оренду ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» земельні ділянки сільськогосподарського призначення (згідно додатку) строком на 7 років. Уповноважити Синівського сільського голову ОСОБА_1 укласти від імені Синівської сільської ради з ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» договори оренди землі, об`єктом оренди за якими є земельні ділянки, вказані в Додатку. Договори укладаються окремо щодо кожної земельної ділянки, вказаної в Додатку, відповідно до Типового договору оренди землі, затвердженого Синівською сільською радою.

Згідно із вказаним додатком «Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради, власники яких померли», судом встановлено, що серед інших земельних ділянок, в оренду третій особі, ТОВ «Фермерське господарство «Обрій», передаються і земельні ділянки, які уже перебувають в оренді позивача, ТОВ «Агропартнери-2009».

Зокрема, під порядковим номером 60 вказані земельні ділянки померлого ОСОБА_2 : номер паю (ділянки) - 891, площа - 3,0066 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1194; номер паю (ділянки) - 891.01, площа - 0,6919 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923284400:01:002:0735; номер паю (ділянки) - 891.02, площа - 0,3074 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923284400:01:002:0746.

Під порядковим номером 62 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_3 : номер паю (ділянки) - 887, площа - 3,3621 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1213; номер паю (ділянки) - 887.01, площа - 0,5770 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923284400:02:004:0581; номер паю (ділянки) - 887.02, площа - 0,2204 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1175.

Під порядковим номером 63 вказані земельні ділянки померлого ОСОБА_4 : номер паю (ділянки) - 899, площа - 3,4925 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1205; номер паю (ділянки) - 899.01, площа - 0,7707 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1167; номер паю (ділянки) - 899.02, площа - 0,4409 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1178.

24 березня 2023 року на двадцять сьомій сесії Синівської сільської ради восьмого скликання було прийнято рішення «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Синівської сільської ради, власники яких померли».

Зокрема, було вирішено передати в оренду ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» земельні ділянки сільськогосподарського призначення (згідно із додатком) строком на 7 років. Уповноважити сільського голову Синівської сільської ради Тихоненка Олега Івановича укласти від імені Синівської сільської ради з ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» договори оренди землі, об`єктом оренди за якими є земельні ділянки, вказані в додатку. Договори укладаються окремо щодо кожної земельної ділянки, вказаної в додатку, відповідно до Типового договору оренди землі, затвердженого Синівською сільською радою.

Згідно із вказаним додатком «Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Синівської сільської ради, власники яких померли», судом встановлено, що серед інших земельних ділянок, в оренду третій особі. ТОВ «Фермерське господарство «Обрій», передаються і земельні ділянки, які уже перебувають в оренді позивача, ТОВ «Агропартнери- 2009».

Зокрема, під порядковим номером 1 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_5 : номер паю (ділянки) - 148, площа - 2,4366 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0003; номер паю (ділянки) - 148.01, площа - 0,3759 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0056; номер паю (ділянки) - 148.02, площа - 0,1967 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0193.

Під порядковим номером 2 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_6 : номер паю (ділянки) - 224, площа - 2,8697 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0062; номер паю (ділянки) - 224.01, площа - 0,3082 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:02:001:0339; номер паю (ділянки) - 224.02, площа - 0,1821 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0061.

Під порядковим номером 3 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_7 : номер паю (ділянки) - 123, площа - 2,8699 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:01:003:0019; номер паю (ділянки) - 123.01, площа - 0,5709 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:01:004:0050; номер паю (ділянки) - 123.02, площа -0,1261 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0130.

Під порядковим номером 7 вказані земельні ділянки померлого ОСОБА_8 : номер паю (ділянки) - 381, площа - 2,4364 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:02:003:0135; номер паю (ділянки) - 381.01, площа - 0,4155 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:02:004:0139; номер паю (ділянки) - 381.02, площа -0,1599 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0046.

Під порядковим номером 14 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_9 : номер паю (ділянки) - 229, площа - 2,8697 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0056; номер паю (ділянки) - 229.01, площа - 0,5878 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:03:002:0065; номер паю (ділянки) - 229.02, площа - 0,1445 га, вид угіддя пасовища, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0055.

Під порядковим номером 15 вказані земельні ділянки померлого ОСОБА_10 : номер паю (ділянки) 230, площа 2,7416 га, вид угіддя рілля, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0054; номер паю (ділянки) - 230.01, площа - 0,5214 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:03:002:0064; номер паю (ділянки) - 230.02, площа - 0,1322 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0053.

Під порядковим номером 19 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_11 : номер паю (ділянки) 585, площа - 1,8930 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0464; номер паю (ділянки) - 585.01, площа - 0,7976 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0465; номер паю (ділянки) - 585.02, площа - 0,2929 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:03:002:0990; номер паю (ділянки) - 585.03, площа - 0,1696 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0302.

Право оренди земельних ділянок зазначених в оспорюваних рішеннях було зареєстровано за ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що підтверджується витягами про державну реєстрацію іншого речового права.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд зазначає, що згідно зі ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до п. 34 ст. 26, п. 2 ст. 77 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», питання регулювання земельних відносин (у тому числі надання земельної ділянки в оренду) вирішується на пленарному засіданні ради - сесії, а спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 11 ЦК України однією із підстав виникнення цивільних прав та обов`язків є договір, який в силу вимог ч. 1 ст. 629 ЦК України є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1 ст. 202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Дво- чи багатостороннім правочином є погоджена дія двох або більше сторін (частина четверта цієї ж статті).

Згідно зі ст. 203 ЦК України волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами) (ч. 2 ст. 207 ЦК України).

Відповідно до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Згідно зі ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди (ч. 1 ст. 638 ЦК України).

Згідно зі ст. 654 ЦК України зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ч. 2 ст. 792 ЦК України відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

У разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту особою, яка управляє спадщиною, до складу якої входить земельна ділянка, є сільська, селищна, міська рада за місцезнаходженням такої земельної ділянки (ч. 1 ст. 1285 ЦК України).

Згідно з ч. 1 ст. 93 ЗК України та ст. 1 Закону України «Про оренду землі» право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ч. 5 ст. 4 Закону України «Про оренду землі» орендодавцем земельної ділянки, що входить до складу спадщини, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, є особа, яка управляє спадщиною.

Статтею 13 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння, користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з ч. 1 ст. 14 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі укладається у письмовій формі.

Відповідно до ч. 6 ст. 19 Закону України «Про оренду землі» особа, яка управляє спадщиною, у складі якої є земельна ділянка сільськогосподарського призначення, що не перебуває в оренді, має право передати таку земельну ділянку в оренду на строк, передбачений цією статтею, без права на поновлення договору оренди землі.

Статтею 24 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендодавець зобов`язаний не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою.

Згідно з ч. 1 ст. 27 Закону України «Про оренду землі» орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Статтею 31 цього ж Закону встановлено, що договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором.

Згідно з ч. 2 розділу IX «Перехідні положення» Закону України «Про оренду землі» громадяни-власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) до виділення їм у натурі (на місцевості) земельних ділянок мають право укладати договори оренди земель сільськогосподарського призначення, місце розташування яких визначається з урахуванням вимог раціональної організації території і компактності землекористування, відповідно до цих сертифікатів з дотриманням вимог цього Закону. Після виділення в натурі (на місцевості земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) договір оренди землі переукладається відповідно до державного акта на право власності на земельну ділянки на тих самих умовах, що і раніше укладений, і може бути змінений лише за згодою сторін. Припинення дії договору оренди допускається лише у випадках, визначених цим Законом.

Таким чином, законодавець легітимізував відповідні відносини, надавши особі, яка не власником ділянки, можливість правомірно передати володіння нею іншій особі. Більше того, законодавець також передбачив обов`язкову трансформацію «зобов`язальної» оренди в «речову» після виділення земельної частки (паю) на місцевості.

Також не можна стверджувати, що після розпаювання загального масиву невизначених земельних ділянок на місцевості і виділення в натурі земельної ділянки, що відповідає орендованому паю, відповідна частина земної поверхні, якою користується орендар, зникає, відбувається лише зміна її правового статусу.

У пункті 56 постанови від 29 травня 2019 року у справі № 367/2022/15-ц (провадження № 14-376 цс18) Велика Палала Верховного Суду дійшла висновку про те, що формування земельних ділянок їх володільцем, зокрема внаслідок поділу та/або об`єднання, з присвоєнням їм кадастрових номерів, зміною інших характеристик не впливає на можливість захисту права власності чи інших майнових прав у визначений цивільним законодавством спосіб.

Таким чином, зміна правового статусу частини земельної поверхні, що використовується орендарем на підставі відповідного договору оренди паю, шляхом її визначення на місцевості як земельної ділянки, не свідчить про знищення предмета оренди, як можливої підстави для вимоги про розірвання договору оренди.

Згідно з ч. 2 ст. 95 ЗК України, ст. 27 Закону України «Про оренду землі» орендареві забезпечується захист його права на орендовану земельну ділянку нарівні із захистом права власності на земельну ділянку відповідно до закону.

Відповідно до ст. 652 ЦК України у разі зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов`язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що якби сторони могли це передбачити, вони не укладали б договір або уклали б його на інших умовах. Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний.

Велика Палата Верховного Суду у винесених постановах неодноразово викладала правову позицію, що виділення земельної ділянки в натурі та набуття права власності на неї жодною мірою не впливає на дійсність договору оренди земельної частки (паю) та не перешкоджає виконанню цього договору. Виділення земельної ділянки в натурі також не може бути обставиною, що є підставою для розірвання договору відповідно до статей 651, 652 ЦК України, зокрема «істотною зміною обставин». Виділення земельної ділянки в натурі не лише не обумовлена причинами, які заінтересована сторона (орендодавець) не могла усунути після виникнення при всій турботливості і обачності (пункт 2 частини другої статті 652 ЦК України), а є прямим наслідком свідомих дій цієї сторони.

Отже, припинення дії договорів оренди земельних паїв має місце лише після їх переукладення відповідно до правовстановлюючих документів на право власності на земельну ділянку або в судовому порядку з визначених законом підстав.

Таким чином, суд погоджується із доводами представника позивача, що зміна статусу земельної ділянки чи її власника не має наслідком автоматичне припинення договору, крім випадків, коли це передбачено самим договором.

Дана правова позиція викладена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 01.09.2020 р. у справі № 233/3676/19. Схожий висновок також викладений Верховним Судом у складі Касаційного господарського суду в постановах від 22.05.2019 р. у справі № 924/468/14 та від 22.05.2019 р. у справі № 904/3558/18.

Таким чином, суд вважає, що позивач є законним землекористувачем спірних земельних ділянок, проте відповідачем, незважаючи на перебування спірних земельних ділянок в оренді у нього, були прийняті рішення про передачу даних земель у користування третій особі, а тому вони мають бути визнані протиправними та скасовані в частині, що стосується саме його прав.

Зокрема, з матеріалів справи встановлено, що додатком до рішення двадцять сьомої сесії Синівської сільської ради восьмого скликання від 24 березня 2023 до «Переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради, власники яких померли», під порядковим номером 60 вказані земельні ділянки померлого ОСОБА_2 : номер паю (ділянки) - 891, площа - 3,0066 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1194; номер паю (ділянки) - 891.01, площа - 0,6919 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923284400:01:002:0735; номер паю (ділянки) - 891.02, площа - 0,3074 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923284400:01:002:0746; під порядковим номером 62 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_3 : номер паю (ділянки) - 887, площа - 3,3621 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1213; номер паю (ділянки) - 887.01, площа - 0,5770 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923284400:02:004:0581; номер паю (ділянки) - 887.02, площа - 0,2204 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1175; під порядковим номером 63 вказані земельні ділянки померлого ОСОБА_4 : номер паю (ділянки) - 899, площа - 3,4925 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1205; номер паю (ділянки) - 899.01, площа - 0,7707 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1167; номер паю (ділянки) - 899.02, площа - 0,4409 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1178, які уже перебувають в оренді позивача. ТОВ «Агропартнери- 2009».

А додатком до рішення двадцять сьомої сесії Синівської сільської ради восьмого скликання від 24 березня 2023 до «Переліку земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Синівської сільської ради, власники яких померли», під порядковим номером 1 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_5 : номер паю (ділянки) - 148, площа - 2,4366 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0003; номер паю (ділянки) - 148.01, площа - 0,3759 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0056; номер паю (ділянки) - 148.02, площа - 0,1967 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0193; під порядковим номером 2 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_6 : номер паю (ділянки) - 224, площа - 2,8697 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0062; номер паю (ділянки) - 224.01, площа - 0,3082 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:02:001:0339; номер паю (ділянки) - 224.02, площа - 0,1821 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0061; під порядковим номером 3 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_7 : номер паю (ділянки) - 123, площа - 2,8699 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:01:003:0019; номер паю (ділянки) - 123.01, площа - 0,5709 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:01:004:0050; номер паю (ділянки) - 123.02, площа -0,1261 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0130; під порядковим номером 7 вказані земельні ділянки померлого ОСОБА_8 : номер паю (ділянки) - 381, площа - 2,4364 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:02:003:0135; номер паю (ділянки) - 381.01, площа - 0,4155 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:02:004:0139; номер паю (ділянки) - 381.02, площа -0,1599 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0046; під порядковим номером 14 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_9 : номер паю (ділянки) - 229, площа - 2,8697 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0056; номер паю (ділянки) - 229.01, площа - 0,5878 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:03:002:0065; номер паю (ділянки) - 229.02, площа - 0,1445 га, вид угіддя пасовища, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0055; під порядковим номером 15 вказані земельні ділянки померлого ОСОБА_10 : номер паю (ділянки) 230, площа 2,7416 га, вид угіддя рілля, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0054; номер паю (ділянки) - 230.01, площа - 0,5214 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:03:002:0064; номер паю (ділянки) - 230.02, площа - 0,1322 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0053; під порядковим номером 19 вказані земельні ділянки померлої ОСОБА_11 : номер паю (ділянки) 585, площа - 1,8930 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0464; номер паю (ділянки) - 585.01, площа - 0,7976 га, вид угіддя - рілля, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0465; номер паю (ділянки) - 585.02, площа - 0,2929 га, вид угіддя - сіножаті, кадастровий номер: 5923286800:03:002:0990; номер паю (ділянки) - 585.03, площа - 0,1696 га, вид угіддя - пасовища, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0302.

Так, зі змісту договорів оренди, укладених між позивачем та Синівською селищною радою щодо вказаних вище земельних ділянок, вбачається, що ці договори укладені на 14 років, але до моменту державної реєстрації прав спадкоємців на дані земельні ділянки або до набрання законної сили рішеннями суду про визнання спадщини відумерлою (п.8).

Зміна умов договорів здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін (п.32).

Дія договору припиняється у разі: закінчення строку, на який його було укладено (якщо однією із сторін було подано заяву про виключення з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомостей про поновлення договору, в порядку, передбаченому законодавством України); поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря; придбання орендарем земельної ділянки (земельних ділянок) у власність; викупу земельної ділянки (земельних ділянок) для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом; ліквідації юридичної особи-орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом (п.33).

Дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін, але згідно із рішенням зборів засновників орендаря; рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною-обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки (орендованих земельних ділянок), яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом (п.34).

Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається (п.35).

Такі положення договорів відповідають ст.31 Закону України «Про оренду землі», згідно з якою розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором, та частині 1 ст. 651 Цивільного кодексу України, відповідно до якої зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 3 статті 653 ЦК України передбачено, що у разі зміни або розірвання договору зобов`язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни. Якщо договір змінюється або розривається у судовому порядку, зобов`язання змінюється або припиняється з моменту набрання рішенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

При цьому, зміна або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не встановлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту (стаття 654 ЦК України).

Проте, з матеріалів справи не вбачається, що сторонами було досягнуто взаємної згоди щодо припинення договорів оренди земельних ділянок.

Відтак, в цій частині вимог позов підлягає задоволенню, оскільки за змістом ч. 2, 3 ст. 152 ЗК землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом: визнання прав; визнання угоди недійсною; визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; застосування інших, передбачених законом, способів.

Одна й та ж сама земельна ділянка не може одночасно орендуватися різними юридичними особами (орендарями, землекористувачами). Укладення наступного правочину щодо користування земельною ділянкою можливе лише після припинення дії попереднього правочину: договору оренди землі припинення права оренди попереднього орендаря.

Отже, рішення відповідача слід визнати неправомірними та скасувати в частині надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради та на території Синівської сільської ради, власники яких померли, та які вказані у додатках до цих рішень у переліках земельних ділянок під порядковими номерами 60,62, 63 та 1,2,3,7,14,15,19 відповідно.

При цьому, щодо доводів представника третьої особи про те, що у позові слід відмовити, оскільки право оренди земельних ділянок зазначених в оспорюваних рішеннях було зареєстровано за ТОВ «Фермерське господарство «Обрій» в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та їх обмежень, що підтверджується витягами про державну реєстрацію іншого речового права, суд вважає необхідним відмітити, що проведення державної реєстрації прав оренди на земельні ділянки безпосередньо не свідчить про законність прийнятих рішень про надання їх в оренду, а є лише наслідком таких рішень, які в подальшому можуть бути визнані незаконними та скасовані.

Так, відповідно до пунктів 1, 2, 3 частини третьої статті 26 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" від 01.07.2004р. №1952 (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) відомості про речові права, обтяження речових прав, внесені до Державного реєстру прав, не підлягають скасуванню та/або вилученню. У разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи у випадку, передбаченому пунктом 1 частини сьомої статті 37 цього Закону, на підставі рішення Міністерства юстиції України, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування на підставі судового рішення документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, що мало наслідком державну реєстрацію набуття речових прав, обтяжень речових прав, відповідні права чи обтяження припиняються.

У разі скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на підставі судового рішення чи у випадку, передбаченому пунктом 1 частини сьомої статті 37 цього Закону, на підставі рішення Міністерства юстиції України, а також у разі визнання на підставі судового рішення недійсними чи скасування на підставі судового рішення документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав, скасування на підставі судового рішення державної реєстрації прав, що мало наслідком державну реєстрацію зміни, припинення речових прав, обтяжень речових прав, відповідні права чи обтяження повертаються у стан, що існував до відповідної державної реєстрації, шляхом державної реєстрації змін чи набуття таких речових прав, обтяжень речових прав. При цьому дата і час державної реєстрації набуття речових прав, обтяжень речових прав, що були припинені у зв`язку з проведенням відповідної державної реєстрації та наявні в Державному реєстрі прав, у тому числі в його невід`ємній архівній складовій частині, залишаються незмінними.

Отже, у розумінні положень наведеної норми (в редакцій, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) способами судового захисту порушених прав та інтересів особи є судове рішення про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав; судове рішення про визнання недійсними чи скасування документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав; судове рішення про скасування державної реєстрації прав.

Таким чином, однією із підстав для скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав оренди на земельні ділянки є визнання неправомірними та скасування рішень сільської ради про надання в оренду земельних ділянок третій особі, а не позивачу.

Тому такі доводи не можуть бути підставою для відмови у задоволенні позовних вимог.

В іншій частині позовних вимог суд відмовляє, оскільки у відповідних переліках земельних ділянок сільськогосподарського призначення, крім перелічених вище ділянок, які вже перебувають в оренді ТОВ «Агропартнери 2009», містяться інші земельні ділянки, які передаються в оренду ТОВ «Фермерське господарства «Обрій», але які не перебувають в оренді позивача, отже в тій частині рішення відповідача не мають безпосереднього впливу на суб`єктивні права та обов`язки позивача шляхом позбавлення його можливості реалізувати належне йому право оренди або шляхом покладення на нього будь-якого обов`язку, тобто права позивача ними не порушені.

Таким чином, су дійшов висновку про часткове задоволення позову.

Відповідно до ч.3 статті 139 КАСУ при частковому задоволенні позову судові витрати покладаються на обидві сторони пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Відтак, суд вважає необхідним стягнути на користь позивача за рахунок бюджетних асигнувань Синівської сільської ради суму судового збору пропорційно до розміру задоволених позовних вимог в розмірі 2684 грн. 00 коп., сплаченого згідно з квитанцією від 17.04.2023р. (а.с.95).

Керуючись ст.ст. 90, 139, 143, 241-246, 250, 255, 295 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю " Агропартнери 2009" до Синівської сільської ради, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Фермерське господарство "Обрій" про визнання неправомірним та скасування рішення задовольнити частково.

Визнати неправомірним та скасувати рішення двадцять сьомої сесії Синівської сільської ради восьмого скликання від 24 березня 2023 року «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради, власники яких померли» в частині надання в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю «Фермерське господарство «Обрій» земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради Роменського району Сумської області: площа - 3,0066 га, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1194, вид угіддя - рілля; площа - 0,6919 га, кадастровий номер: 5923284400:01:002:0735, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,3074 га, кадастровий номер: 5923284400:01:002:0746, вид угіддя - пасовища; площа - 3,3621 га, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1213, вид угіддя - рілля; площа - 0,5770 га, кадастровий номер: 5923284400:02:004:0581, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,2204 га, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1175, вид угіддя - пасовища; площа - 3,4925 га, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1205, вид угіддя - рілля; площа - 0,7707 га, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1167, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,4409 га, кадастровий номер: 5923284400:03:001:1178, вид угідді пасовища, вказаних в додатку «Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Подільківського старостинського округу Синівської сільської ради, власники яких померли», під порядковим номером 60, 62 та 63.

Визнати неправомірним та скасувати рішення двадцять сьомої сесії Синівської сільської ради восьмого скликання від 24 березня 2023 року «Про надання в оренду земельних ділянок, які знаходяться на території Синівської сільської ради, власники яких померли» в частині надання в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю «Фермерське господарство «Обрій» земельних ділянок сільськогосподарського призначення, розташованих на території Синівської сільської ради Роменського району Сумської області: площа - 2,4366 га, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0003, вид угіддя - рілля; площа - 0,3759 га, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0056, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,1967 га, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0193, вид угіддя - пасовища; площа - 2,8697 га, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0062, вид угіддя - рілля; площа - 0,3082 га, кадастровий номер: 5923286800:02:001:0339, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,1821 га, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0061, вид угіддя - пасовища; площа - 2,8699 га, кадастровий номер: 5923286800:01:003:0019, вид угіддя - рілля; площа - 0,5709 га, кадастровий номер: 5923286800:01:004:0050, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,1261 га, кадастровий номер: 5923286800:01:002:0130, вид угіддя - пасовища; площа - 2,4364 га, кадастровий номер: 5923286800:02:003:0135, вид угіддя - рілля; площа - 0,4155 га, кадастровий номер: 5923286800:02:004:0139, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,1599 га, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0046, вид угіддя - пасовища; площа - 2,8697 га, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0056, вид угіддя - рілля; площа - 0,5878 га, кадастровий номер: 5923286800:03:002:0065, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,1445 га, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0055, вид угіддя - пасовища; площа - 2,7416 га, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0054, вид угіддя - рілля; площа - 0,5214 га, кадастровий номер: 5923286800:03:002:0064, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,1322 га, кадастровий номер: 5923286800:02:005:0053, вид угіддя - пасовища; площа - 1,8930 га, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0464, вид угіддя - рілля; площа - 0,7976 га, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0465, вид угіддя - рілля; площа - 0,2929 га, кадастровий номер: 5923286800:03:002:0990, вид угіддя - сіножаті; площа - 0,1696 га, кадастровий номер: 5923286800:03:003:0302, вид угіддя пасовища, вказаних в додатку «Перелік земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які розташовані на території Синівської сільської ради, власники яких померли», під порядковим номером 1,2,3,7,14,15,19.

У задоволенні інших вимог - відмовити.

Стягнути на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Агропартнери 2009" (вул. Полтавська, 17,смт. Липова Долина, Роменський район, Сумська область,42500, код ЄРПОУ 36278399) за рахунок бюджетних асигнувань Синівської сільської ради (вул. Спортивна, 2, с. Синівка, Роменський район, Сумська область,42533, код ЄДРПОУ 04388455) суму сплаченого судового збору у розмірі 2684грн. (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири грн.) 00 коп.

Рішення може бути оскаржено до Другого апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О.О. Осіпова

СудСумський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112488454
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері землеустрою; державної експертизи землевпорядної документації; регулювання земельних відносин, з них з питань здійснення публічно-владних управлінських функцій з розпорядження земельними ділянками

Судовий реєстр по справі —480/3482/23

Постанова від 19.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 30.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Постанова від 28.12.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 13.11.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Ухвала від 29.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Калиновський В.А.

Рішення від 28.07.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Ухвала від 18.04.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

Ухвала від 18.04.2023

Адміністративне

Сумський окружний адміністративний суд

О.О. Осіпова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні