Ухвала
від 28.07.2023 по справі 754/15357/18
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

2-о/754/322/23

Справа № 754/15357/18

У Х В А Л А

Іменем України

28 липня 2023 року м. Київ, Деснянський районний суд м. Києва, суддя: О.Грегуль, присяжні: Проценко Н.П. і Рейніш В.Л., секретар судового засідання: І.Вакуленко.

ОСОБА_2 - заявник

Орган опіки та піклування Деснянської районної в м. Києві державної адміністрації - заінтересована особа 1

Дарницький дитячий будинок-інтернат - заінтересована особа 2

Вимоги заявника: продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

Заявником 04.07.2023 до суду подано клопотання про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна посилаючись на продовження хронічного, стійкого психічного розладу особи визнаної недієздатною і вказуючи, що остання продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Про час і місце розгляду справи всі учасники справи повідомлялись належним чином через повідомлені і доступні суду засоби зв`язку відповідно: поштою, електронною поштою, SMS, а також інформація про рух справи розміщується на офіційному сайті суду і є загальнодоступною.

У судовому засіданні заявник своє клопотання підтримав та не заперечував проти розгляду справи за відсутності заінтересованих осіб.

Заінтересовані особи в судове засідання не з`явились і доказів про поважність причин своєї неявки суду не надали.

Від заінтересованих осіб до суду подано заяви про розгляд справи за їхньої відсутності.

З урахуванням ст. ст. 128-131, 223, 300 ЦПК України суд вважає, що в матеріалах справи є достатньо даних і доказів для її розгляду по суті за відсутності заінтересованих осіб.

Вислухавши заявника, дослідивши матеріали справи, оглянувши медичну документацію ОСОБА_1 , суд у судовому засіданні встановив наступне.

Рішенням Деснянського районного суду м. Києва від 25.10.2019 у справі № 754/15357/18, яке набрало законної сили, визнано недієздатною ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 ) та заявника призначено опікуном над недієздатною: ОСОБА_1 і визначено строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною протягом двох років.

Ухвалою Деснянського районного суду м. Києва від 16.11.2021 у справі № 754/15357/18 продовжено до 25.10.2023 строк дії рішення суду від 25.10.2019 у справі № 754/15357/18.

Згідно ч. 7 - ч. 9 ст. 300 ЦПК України, 7. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті. 8. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи. 9. Суд зобов`язаний розглянути клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною до закінчення строку його дії в порядку, встановленому статтею 299 цього Кодексу.

Згідно ст. 299 ЦПК України, 1. Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника, особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров`я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі. Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я. Для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу. 2. Судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави. 3. Суд, установивши, що заявник діяв недобросовісно без достатньої для цього підстави, стягує із заявника всі судові витрати.

Згідно ст. 105 ЦПК України, 1. Призначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити: 1) характер і ступінь ушкодження здоров`я; 2) психічний стан особи; 3) вік особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

У клопотання про продовження строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною, заявник заявив клопотання про призначення по справі судово-психіатричної експертизи, яке заявник у судовому засіданні підтримав і просив про його задоволення.

Оскільки для визначення психічного стану ОСОБА_1 потребуються спеціальні знання по справі необхідно призначити судово-психіатричну експертизу.

Згідно ст. 298 ЦПК України, 1. Суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу. 2. У виняткових випадках, коли особа, щодо якої відкрито провадження у справі про обмеження її у цивільній дієздатності чи визнання її недієздатною, явно ухиляється від проходження експертизи, суд у судовому засіданні за участю лікаря-психіатра може постановити ухвалу про примусове направлення фізичної особи на судово-психіатричну експертизу.

Керуючись ст. ст. 104-105, 252, 258, 260 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Призначити по справі судово-психіатричну експертизу на розгляд якої поставити наступні питання:

- Чи страждає ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , яким-небудь психічним захворюванням.

- Чи може ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

- Чи може ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 за станом свого здоров`я з`явитися в судове засідання та особисто дати пояснення по суті справи.

Проведення експертизи доручити експертам державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України».

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Надати в розпорядження експертів всі матеріали справи.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, покласти на рахунок держави.

Зобов`язати ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) та Дарницький дитячий будинок-інтернат (місцезнаходження: м. Київ, вул. Ялинкова, 58/50, ЄДРПОУ: 03188808) забезпечити явку ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_2 ) для проведення експертизи.

До закінчення проведення експертизи провадження у справі № 754/15357/18 зупинити.

Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п`ятнадцяти днів.

Згідно ст. 261 ЦПК України, 1. Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. 2. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

СУДДЯ: О. Грегуль

ПРИСЯЖНА: Н.П. Проценко

ПРИСЯЖНИЙ: В.Л. Рейніш

Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено31.07.2023
Номер документу112495749
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —754/15357/18

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 28.07.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 05.07.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 16.11.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 11.08.2021

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Рішення від 25.10.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 02.07.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні