Ухвала
від 28.07.2023 по справі 908/2324/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

28.07.2023 Справа № 908/2324/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя Господарського суду Запорізької області Левкут Вікторія Вікторівна, розглянувши матеріали

за позовом комунального підприємства Фермерське господарство Тарком Дрогобицької міської ради (юридична адреса: вул. П.Орлика, буд. 15, м. Дрогобич, Львівська область, 82100; фактична адреса: вул. І. Франка, 14, м. Дрогобич, Львівська область, 82100)

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю Оріховський завод сільгоспмашин (вул. Овчаренка, буд. 140, м. Оріхів, Пологівський район, Запорізька область, 70504)

про стягнення 189140,00 грн.

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство Фермерське господарство Тарком Дрогобицької міської ради звернулось до Господарського суду Запорізької області з позовом про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Оріховський завод сільгоспмашин 189140,00 грн. В позові позивач зазначає про наявність у відповідача заборгованості: 98000,00 грн. основного боргу (вартості товару) за договором №12897/12.2022 від 12.12.2022 щодо поставки товару та 91140,00 грн. пені на підставі договору № 1 про надання послуг відповідального зберігання від 14.12.2022.

Разом із позовом комунальним підприємством Фермерське господарство Тарком Дрогобицької міської ради подано заяву про забезпечення позову, в якій позивач просить забезпечити позов шляхом накладення арешту на кошти у розмірі ціни позову 189140,00 грн. та судового збору 2684,00 грн. товариства з обмеженою відповідальністю Оріховський завод сільгоспмашин, виявлених державним чи приватним виконавцем, або, у разі їх відсутності, - на майно відповідача в межах суми позову.

Ухвалою від 19.07.2023 у забезпеченні позову судом відмовлено.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17.07.2023 справу № 908/2324/23 передано на розгляд судді Левкут В.В.

Розглянувши зазначену позовну заяву господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Згідно із п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до позовної заяви, а саме: позовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб громадян України (якщо такі відомості відомі позивачу), вказівку на статус фізичної особи-підприємця (для фізичних осіб-підприємців); відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти.

У преамбулі позовної заяви відповідачем зазначено товариство з обмеженою відповідальністю Оріховський завод сільгоспмашин, юридичною адресою якого є: вул. Овчаренка, буд. 140, м. Оріхів, Пологівський район, Запорізька область, 70504.

Згідно інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за безкоштовним запитом за ідентифікаційним кодом 45093226 зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю Ореховський завод сельгостмашин, яке має адресу: вул. Овчаренка, буд. 140, м. Оріхів, Пологівський район, Запорізьк область, 70502).

Таким чином, позивач не виконав вимоги п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України, оскільки у позовній заяві не зазначено повну назву та поштовий індекс відповідача.

Згідно з вимогами п. 4 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог.

Суд звертає увагу, що вимоги про стягнення основного боргу та пені є окремими позовними вимогами, щодо яких має бути визначена конкретна сума стягнення в прохальній частині позову. Натомість у прохальній частині позову вимоги про стягнення основного боргу та пені заявлені однією сумою.

Отже, позивачу необхідно уточнити позовні вимоги.

Відповідно до положень ч. 5 ст. 162 ГПК України, позовна заява повинна містити, зокрема, виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Приписами ст. 77 ГПК України встановлено, що обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Частиною 2 ст. 80 ГПК України визначено, що позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Згідно ч. 4 ст. 74 ГПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Як вбачається з тексту позовної заяви, позивач вказує, що він 30.01.2023 направив на адресу відповідача вимогу на повернення товару згідно договору зберігання № 1 від 14.12.2022, також 27.02.2023 позивач скерував відповідачу вимогу (повторну) на повернення товару, проте позивачем не надано доказів їх направлення на адресу відповідача.

Пунктами 8, 9, 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України передбачено, що позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і очікує понести в зв`язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав

Проте, в порушення вищевказаних вимог пунктів 8, 9, 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України, ні в позовній заяві, ні в додатках до неї не зазначено щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і очікує понести в зв`язку із розглядом справи, та не підтверджено позивачем те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до п. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з п. 2 ст. 174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Частинами 3 та 4 ст. 174 ГПК України передбачено, що якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

З огляду на вищевикладене, суд дійшов висновку щодо необхідності залишення без руху позовної заяви комунального підприємства Фермерське господарство Тарком Дрогобицької міської ради та надання позивачу строку для усунення вищевказаних недоліків у термін 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, але не пізніше 15.08.2023.

Згідно ч. 1 ст. 176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 172, 174, 176, 234, 235, 255 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву комунального підприємства Фермерське господарство Тарком Дрогобицької міської ради залишити без руху.

2. Надати комунальному підприємству Фермерське господарство Тарком Дрогобицької міської ради строк для усунення недоліків терміном 10 днів з дня отримання вказаної ухвали, але не пізніше 15.08.2023, шляхом направлення суду:

- письмової інформації з уточненням повного найменування відповідача та його поштового індексу відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань;

- письмових уточнень позовних вимог із зазначенням окремо суми основного боргу та пені, які позивач просить стягнути з відповідача;

- доказів направлення вимог від 30.01.2023 та 27.02.2023 на адресу відповідача,

- надати письмову інформацію щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви,

- письмової інформації щодо попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і очікує понести в зв`язку із розглядом справи;

- письмової інформації щодо підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- витребувану інформацію та докази її направлення на адресу відповідача надати до суду у вказаний вище строк.

Суд звертає увагу, що 15.08.2023 є останнім днем строку, коли суд має отримати документи щодо усунення вищевказаних недоліків.

3. Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення всіх недоліків у встановлений судом строк, заява вважається неподаною і повертається позивачу на підставі п. 4 ст. 174 ГПК України.

Інформацію у справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://court.gov.ua/fair/sud5009.

Контактні дані Господарського суду Запорізької області: веб-сайт https://zp.arbitr.gov.ua; е-mail: inbox@zp.arbitr.gov.ua.

Копію даної ухвали направити позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвала підписана 28.07.2023.

Суддя В.В. Левкут

Дата ухвалення рішення28.07.2023
Оприлюднено02.08.2023
Номер документу112514950
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 189140,00 грн

Судовий реєстр по справі —908/2324/23

Судовий наказ від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Рішення від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 28.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

Ухвала від 19.07.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Левкут В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні