Ухвала
від 31.07.2023 по справі 552/3327/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/3327/23

Провадження №1-кс/552/1241/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31.07.2023 Слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора Полтавської окружної прокуратури ОСОБА_3 , старшого слідчого СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 , захисника - адвоката ОСОБА_5 , розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_5 в інтересах підозрюваного ОСОБА_6 про продовження строку на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, -

В С Т А Н О В И В :

Адвокат ОСОБА_5 звернувся до слідчого судді Київського районного суду м.Полтави в інтересах підозрюваного ОСОБА_6 про продовження підозрюваному ОСОБА_6 та його захисникам строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

В клопотанні посилався, що починаючи з 12.06.2023 слідчими СВ ВП № 1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42023172060000080 від 12.06.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Відповідно до приписів абз. 3 ч. 1 ст. 219 КПК України досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину, тобто у рамках вказаного кримінального провадження до 22.08.2023.

За матеріалами кримінального провадження у вчиненні даного кримінального правопорушення органом досудового розслідування підозрюється ОСОБА_6 , про що йому повідомлено 22.06.2023.

Повідомлення про підозру ОСОБА_6 категорично вважає необґрунтованим, безпідставним та незаконним, але за наявних обставин у відповідності до вимог КПК України на даний час не може реалізувати свого права на його оскарження.

Ухвалою слідчого судді від 26 липня 2023 року підозрюваному та його захисникам встановлено строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження № 42023172060000080 від 12.06.2023 до 31 липня 2023 року. Вказана ухвала одержана захисником 27 липня 2023 року.

Вказаного строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження недостатньо. В силу ряду причин підозрюваний та його захисник не встигнуть до цього часу ознайомитися з усіма матеріалами кримінального провадження.

Тому захисник просив слідчого суддю прийняти рішення щодо продовження ОСОБА_6 та його захисникам строк ознайомлення з матеріалами справи, який було обмежено до дати - 31.07.2023 згідно ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 26.07.2023, винесеної у рамках справи № 552/3323/22 (провадження № 1-кс/552/1168/23).

В судовому засіданні захисник ОСОБА_5 клопотання підтримав та просив задовольнити. При цьому зазначив, що на даний час ознайомився з чотирма томами кримінального провадження та розпочав ознайомлення з п`ятим томом. Для ознайомлення з усіма матеріалами кримінального провадження йому необхідно ще декілька днів.

Слідчий ОСОБА_4 та прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні проти клопотання заперечили, в його задоволенні просили відмовити. Вважають, що зазначені дії сторони захисту свідчать про затягування з ознайомленням з матеріалами кримінального провадження. Крім того, чинним КПК України не передбачено такої процесуальної дії як продовження строку на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, визначеного судом.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення захисника, прокурора та слідчого, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1 ст. 290 КПК України визнавши зібрані під час досудового розслідування докази достатніми для складання обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний повідомити підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Згідно ч. 7 ст. 290 КПК України про відкриття сторонами кримінального провадження матеріалів прокурор або слідчий за його дорученням повідомляє потерпілого, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, після чого останній має право ознайомитися з ними за правилами, викладеними в цій статті.

Відповідно до ч.10 ст.290 КПК України сторонам кримінального провадження, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

З наданих до суду матеріалів вбачається, що слідчим відкриті стороні захисту матеріали кримінального провадження, з якими захист розпочав ознайомлення.

Відповідне повідомлення захисником одержано 21 липня 2023 року.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м.Полтави від 26 липня 2023 року у справі №552/3327/23, провадження № 1-кс/5521241/23 частково задоволено клопотання старшого слідчого СВ ВП №1 Полтавського РУП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_4 про встановлення підозрюваному ОСОБА_6 та його захиснику ОСОБА_5 та іншим захисникам строку для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Встановлено стороні захисту - підозрюваному ОСОБА_6 , його захиснику ОСОБА_5 та іншим захисникам - строк для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження №42023172060000080 від 12 червня 2023 року до 31 липня 2023 року. Роз`яснено підозрюваному ОСОБА_6 , його захиснику ОСОБА_5 та іншим захисникам, що після спливу зазначеного строку вони вважатимуться такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Про вказане судове рішення адвокат ОСОБА_5 був повідомлений під час проголошення його вступної та резолютивної частин в судовому засіданні 26 липня 2023 року.

Виконання даної ухвали не пов`язано з часом одержання сторонами кримінального провадження її копії.

Тому фактичне одержання адвокатом копії зазначеної ухвали слідчого судді 27 липня 2023 року не є обставиною, що свідчила про неможливість адвокату та підозрюваному знайомитись з матеріалами кримінального провадження.

Як вбачається з матеріалів клопотання, кримінальне провадження складається на даний час з п`яти томів.

Захисник повідомив, що за погодженням з підозрюваним він взяв на себе обов`язок ознайомитись з матеріалами кримінального провадження, а потім про результати ознайомлення доповідає підозрюваному.

Визначення такого порядку роботи підозрюваним та його захисником не перешкоджає стороні захисту в ознайомленні з матеріалами кримінального провадження та не може бути підставою для затягування періоду ознайомлення.

При цьому сторона захисту повідомлена про те, що строк на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження ухвалою слідчого судді від 26 липня 2023 року визначено до 31 липня 2023 року.

Та обставина, що захисник звертався та звертається до слідчого, прокурора та слідчого судді з чисельними клопотаннями, також не перешкоджає ознайомленню з матеріалами кримінального провадження стороні захисту.

Суд також відхиляє посилання захисника на те, що строк досудового розслідування в даному кримінальному провадженні триває до 22 серпня 2023 року, а до 17 серпня 2023 року підозрюваний ОСОБА_6 може здійснити відповідні відновлювальні ремонтні роботи на об`єкті. Вжиття заходів підозрюваним до відшкодування, зменшення обсягу шкоди не впливає на кваліфікацію кримінального правопорушення.

Відповідно, проведення ОСОБА_6 ремонтних робіт на об`єкті «Капітальний ремонт покрівлі приміщень для розміщення внутрішньо переміщених (евакуйовних) осіб Комунального закладу Полтавський дошкільний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №83 «Дзвіночок» Полтавської міської ради Полтавської області по пров. Латишева, 7» також не може бути перешкодою для ознайомлення стороною захисту з матеріалами досудового розслідування.

І його зайнятість на вказаному та інших об`єктах, на що також посилався захисник як на підставу для продовження строку на ознайомлення, не може бути перешкодою в реалізації його права на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження та обов`язку провести таке ознайомлення у визначений ухвалою слідчого судді строк.

Крім декількох повітряних тривог, які були оголошені під час ознайомлення захистом з матеріалами кримінального провадження, які суттєво не вплинули на можливість та тривалість його ознайомлення, інші об`єктивні причини, які об`єктивно та реально перешкоджали б підозрюваному та захиснику ознайомитись з матеріалами кримінального провадження у встановлений ухвалою слідчого судді від 26 липня 2023 року строк, слідчим суддею під час розгляду клопотання не встановлені.

При встановленні слідчим суддею строку на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження до 31 липня 2023 року було враховано обсяг та складність матеріалів кримінального провадження, умови доступу до них.

Крім того, як встановлено, на час звернення з даним клопотанням до суду захисник розпочав ознайомлення з п`ятим, останнім томом кримінального провадження.

Тому визначений стороні захисту строк на ознайомлення до 31 липня 2023 року є достатнім для завершення ознайомлення з матеріалами кримінального провадження.

Також суд враховує, що згідно ч.10 ст.290 КПК України слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Проте чинним Кримінальним процесуальним Законом не передбачено продовження встановленого слідчим суддею строку.

На підставі викладеного в задоволенні клопотання захисника необхідно відмовити.

Керуючись ст.290 КПК України,

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_5 в інтересах підозрюваного ОСОБА_6 про продовження строку на ознайомлення з матеріалами кримінального провадження - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м. Полтави
Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено02.08.2023
Номер документу112536054
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про встановлення строку ознайомлення з матеріалами кримінального провадження

Судовий реєстр по справі —552/3327/23

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 12.10.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Костенко В. Г.

Ухвала від 18.09.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 09.08.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 02.08.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 01.08.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 31.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 27.07.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 26.07.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні