Ухвала
від 31.07.2023 по справі 160/16662/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУДУ Х В А Л А

31 липня 2023 р.Справа №160/16662/23

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Луніної О.С., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Акціонерного товариства «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду в адміністративній справі №160/16662/23 за позовною заявою Акціонерного товариства «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень, -

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Дніпропетровського окружного адміністративного суду перебуває адміністративна справа №160/16662/23 за позовною заявою Акціонерного товариства «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень.

Підготовче засідання у справі призначене на 03.08.2023 о 11:20.

27.07.2023 до Дніпропетровського окружного адміністративного суду від Акціонерного товариства «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

В обґрунтування заявленого клопотання зазначає, що місце роботи представника позивача територіально знаходиться у м. Київ по вул. Сурікова буд. 3. У зв`язку з широкомасштабною військовою агресією російської федерації проти України та на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони, 24 лютого 2022 року Президентом України видано Указ №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», який затверджений Верховною Радою України, дію якого продовжено до 18.08.2023 р. Вищевказане рішення ухвалено у зв`язку з широкомасштабною військовою агресією Російської Федерації проти України та на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони й відповідною до українського законодавства. Враховуючи значну віддаленість м. Дніпро від м. Києва та підвищену небезпеку обстрілів території України з боку російської федерації, у тому числі залізничних шляхів та об`єктів дорожньої інфраструктури, АТ «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» повідомляє про необхідність участі свого представника в судових засіданнях у справі №160/16662/23 в режимі відеоконференції. Позивач звертає увагу суду, що розгляд судового засідання у режимі відеоконференції впроваджено законодавством України для зручності реалізації права на судовий захист і на участь у судовому засіданні особа.м. які знаходяться в інших населених пунктах, ніж суд, що розглядає їх справи, а також для зменшення їх виїрат на захист своїх прав, пов`язаних з поїздками до су,ців, що знаходяться в інших населених пунктах (Пояснювальна записка до ЗУ №5041-VI від 04.07.2022 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні у режимі відеоконференції»). Враховуючи важливість та необхідність розгляду справи за участю представника позивача, для забезпечення права на доступ до правосуддя, рівності учасників процесу перед законом і судом, враховуючи при цьому, необхідність збереження здоров`я та життя представників учасників справи, позивач просить допустити представника Козуба Богдана Юрійовича ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , тел: НОМЕР_1 ) до участі в судовому засіданні у режимі відеоконференції за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку поза межами приміщення суду.

Перевіривши подане клопотання, при вирішенні його по суті, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об`єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Як вбачається з позовної заяви місцезнаходженням Акціонерного товариства «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» є м. Київ, а місцезнаходженням Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків є м. Дніпро.

Так, позивачем самостійно було обрано територіальну юрисдикцію розгляду його позову за місцезнаходженням відповідача - Дніпропетровський окружний адміністративний суд.

Отже посилання позивача на значну віддаленість м. Дніпро від м. Києва є необґрунтованими та суперечливими.

Крім того, суд зазначає, що предметом позову є податкові повідомлення - рішення, правомірність яких пов`язана з наданням оцінки господарським операціям з багатьма контрагентами позивача та потребує детального аналізу великої кількості первинних документів, заслуховування доводів та заперечень сторін саме у приміщенні суду за явкою учасників справи.

Відповідно до п. 3 ч. 5 ст. 44 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи зобов`язані з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою.

Згідно з ч. 1 ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

У відповідності до ч. 6 ст. 195 Кодексу адміністративного судочинства України, суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

Таким чином, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом, а не обов`язком суду. Вказана норма не передбачає обов`язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності лише про це клопотання учасника справи, за відсутності інших підстав необхідності проведення судового засідання в такому режимі.

Зазначений спосіб участі сторони в судовому засіданні в режимі відеоконференції має винятковий характер, у зв`язку з чим повинні існувати об`єктивні причини, які ускладнюють або роблять неможливим особисту участь сторони в судовому засіданні.

З огляду на викладене вище, судом не встановлено підстав для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, у зв`язку із чим, клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції задоволенню не підлягає.

Крім того, з метою з`ясування всіх обставин у справі, а також всебічного, об`єктивного розгляду та вирішення справи, суд вважає за необхідне визнати обов`язкову особисту явку представника позивача у судових засіданнях під час розгляду справи №160/16662/23.

Керуючись ст.ст. 25, 44, 195, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання Акціонерного товариства «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду в адміністративній справі №160/16662/23 - відмовити.

Визнати обов`язкову особисту явку представника Акціонерного товариства «Об`єднана гірничо-хімічна компанія» (код ЄДРПОУ 36716128) у судових засіданнях під час розгляду справи №160/16662/23.

Копію ухвали направити заявнику.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя О.С. Луніна

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено03.08.2023
Номер документу112552312
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу адміністрування податків, зборів, платежів, а також контролю за дотриманням вимог податкового законодавства, зокрема щодо адміністрування окремих податків, зборів, платежів, з них

Судовий реєстр по справі —160/16662/23

Ухвала від 09.09.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 05.09.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 03.09.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 22.08.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Рішення від 19.07.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 19.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 19.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 23.10.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 31.07.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

Ухвала від 17.07.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Луніна Олена Станіславівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні