Ухвала
від 31.07.2023 по справі 918/1017/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"31" липня 2023 р.Справа № 918/1017/15

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Войтюка В.Р., при секретарі судового засідання Лиманському А.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали клопотання арбітражного керуючого Беляновського Р.Ю. про визнання умов продажу на аукціоні

у справі

за заявою Державної податкової інспекції у м. Рівному Головного управління ДФС у Рівненській області

про банкрутство Приватного підприємства "Фірма "Біна".

В засіданні приймали участь:

Від кредитора: Чернюк О.О. (в залі суду).

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 03 вересня 2015 року прийнято до розгляду заяву Державної податкової інспекції у м. Рівному ГУ ДФС у Рівненській області про порушення справи про банкрутство ПП "Фірма "Біна".

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 15 вересня 2015 року, зокрема, порушено провадження у справі про банкрутство ПП "Фірма "Біна", введено процедуру розпорядження майном боржника.

Постановою Господарського суду Рівненської області від 16 грудня 2020 року, зокрема: визнано банкрутом Приватне підприємство "Фірма "Біна"; відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців; призначено ліквідатором Приватного підприємства "Фірма "Біна" арбітражного керуючого Беляновського Романа Юрійовича.

21 червня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від арбітражного керуючого Беляновського Р.Ю. надійшло клопотання про визнання умов продажу на аукціоні.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 21 червня 2023 року призначено до розгляд у судовому засіданні клопотання арбітражного керуючого Беляновського Р.Ю. про визнання умов продажу на аукціоні на 10 липня 2023 року.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 10 липня 2023 року відкладено розгляд клопотання арбітражного керуючого Беляновського Р.Ю. про визнання умов продажу на аукціоні на 31 липня 2023 року.

В судовому засіданні 31 липня 2023 року ліквідатор боржника підтримав подане клопотання про визначення умов продажу майна банкрута на аукціоні. Решта учасників процесу в судове засідання 31 липня 2023 року не з`явилися, письмової позиції щодо клопотання арбітражного керуючого Беляновського Р.Ю. про визнання умов продажу на аукціоні до суду не подали.

Розглянувши клопотання ліквідатора боржника про визначення умов аукціону судом встановлено, що ліквідатор просить суд на підставі ч. 7 ст. 75 КУзПБ визначити умови продажу майна Приватного підприємства "Фірма "Біна".

Позиція ліквідатора.

Як зазначено вище постановою господарського суду Рівненської області від 16 грудня 2020 року визнано банкрутом Приватне підприємство "Фірма "Біна", відкрито ліквідаційну процедуру строком на 12 місяців, призначено ліквідатором банкрута арбітражного керуючого Беляновського Романа Юрійовича.

Діючи на підставі вказаної постанови господарського суду Рівненської області та у відповідності до Кодексу України з процедур банкрутства арбітражним керуючим Бляновським Р.Ю., здійснюється процедура ліквідації.

Під час провадження ліквідаційної процедури, на підставі заяви ліквідатора, ухвалою Господарського суду Рівненської області від 30 травня 2022 року покладено субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями боржника на ОСОБА_1 ; стягнуто з ОСОБА_1 на користь Приватного підприємства "Фірма "Біна" грошові кошти в сумі 42 237 254 грн. 88 коп.

В подальшому на виконання вказаної ухвали суду, постановою від 14 червня 2022 року заступника начальника відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) відкрито виконавче провадження № 69218053 про примусове виконання судового наказу Господарського суду Рівненської області № 918/1017/15 від 02 червня 2022 року про стягнення з ОСОБА_1 на користь боржника грошових коштів в сумі 42 237 254 грн. 88 коп.

За результатами вжитих державним виконавцем заходів із примусового виконання рішення, стягнути кошти на користь боржника не вдалося. Обставини вжиття державним виконавцем заходів із примусового виконання рішення суду досліджувалися при розгляді клопотання арбітражного керуючого від 30 листопада 2022 року про визначення умов продажу майна боржника. Таким чином, вказане вище право вимоги боржника було включено до його ліквідаційної маси.

З метою недопущення затягування розгляду справи про банкрутство арбітражним керуючим було прийнято рішення про продаж права вимоги боржника до ОСОБА_1 у порядку, визначеному Кодексом України з процедур банкрутства.

У жовтні 2022 року ліквідатор банкрута звернувся до членів комітету кредиторів Приватного підприємства - фірма "Біна" із пропозицією умов продажу майна банкрута. В подальшому скликано засідання комітету кредиторів банкрута задля надання згоди на продаж майна банкрута.

Арбітражним керуючим, при визначенні попередніх умов продажу права вимоги банкрута, які пропонувалися комітету кредиторів для погодження, було визначено початкову ціну на рівні номінальної вартості права вимоги до ОСОБА_1 . Початкова ціна лоту на першому та другому повторних аукціонах визначалися у відповідності до вимог ст. 79 КУзПБ, шляхом зниження початкової ціни попереднього аукціону.

З огляду на відмову комітету кредиторів у наданні згоди на продажу майна банкрута на запропонованих умовах, арбітражний керуючий звернувся до господарського суду із клопотанням про визначення умов продажу.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 07 березня 2023 року у справі №918/1017/15 надано згоду на продаж майна банкрута, а саме: права вимоги до ОСОБА_1 в сумі 42 237 254 грн. 88 коп., визначено умови продажу майна банкрута.

Після отримання згоди суду на продаж майна банкрута та визначення умов, ліквідатором вжито заходів для публікації відповідних оголошень про продаж права вимоги боржника у електронній торговій системі "Прозорро.Продажі".

Перший аукціон з продажу права вимоги, призначений на 03 квітня 2023 року, визнано таким, що не відбувся, у зв`язку із відсутністю учасників.

Перший повторний аукціон з продажу права вимоги банкрута, призначений на 01 травня 2023 року, визнано такими, що не відбувся, у зв`язку із відсутністю учасників.

Другий повторний аукціон, призначений на 29 травня 2023 року визнано таким, що не відбувся, у зв`язку із відсутністю учасників.

Ліквідатор зазначає, що другий повторний аукціон, за попередньо визначеними судом умовами продажу відбувався з можливістю зниження початкової ціни. Мінімальна можлива ціна продажу права вимоги боржника до ОСОБА_1 становила 253 423 грн. 53 коп. При цьому, бажаючих придбати такий актив навіть з мінімальним зниженням ціни не знайшлося.

Згідно із відомостями державного реєстру речових прав на нерухоме майно, фізична особа, право вимоги до якої належить боржнику, не має у власності об`єктів нерухомого майна. У межах виконавчого провадження зі стягнення боргу ОСОБА_1 перед банкрутом, за майже рік провадження, не вдалося виявити інших майнових активів такої особи, окрім частки в не діючому товаристві з обмеженою відповідальністю.

Визначаючи нові умови продажу права вимоги арбітражним керуючим знижено початкову ціну першого аукціону з його продажу до 10% від початкової ціни першого аукціону, визначеної ухвалою господарського суду від 07 березня 2023 року.

На виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства, ліквідатором 06 червня 2023 року, разом із запитом про проведення комітету кредиторів банкрута шляхом опитування, направлено на адреси електронних поштових скриньок членів комітету кредиторів банкрута наступні умови продажу майна банкрута: "відмовити ліквідатору Приватного підприємства "Фірма "Біна" у наданні згоди на продаж права вимоги банкрута до ОСОБА_1 на запропонованих умовах".

Таким чином, комітетом кредиторів не прийнято рішення про погодження умов продажу майна банкрута.

З огляду на зазначене, на сьогодні не вдалося реалізувати на аукціоні право вимоги, що належить боржнику, тому на думку ліквідатора боржника існує необхідність визначення нових умов продажу майна боржника.

Позиція суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 63 КУзПБ після проведення інвентаризації та отримання згоди на продаж майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута на аукціоні.

Згідно ст. 70 КУзПБ замовник аукціону повинен оголосити про проведення першого аукціону протягом 20 днів з дня отримання згоди на продаж майна або визначення умов аукціону судом відповідно до цього Кодексу.

У відповідності до статті 75 КУзПБ арбітражний керуючий визначає умови продажу за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення).

До обов`язкових умов продажу належать:

склад майна (лот);

початкова ціна;

крок аукціону.

Якщо продажу підлягає майно, яке є предметом забезпечення, до умов продажу належить також умова про витрати, пов`язані з утриманням, збереженням та продажем цього майна, які підлягають відшкодуванню з коштів, отриманих від реалізації такого майна.

Арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу членам комітету кредиторів та протягом 20 днів з дня, коли вони одержали чи мали одержати умови продажу, скликати комітет кредиторів. Якщо майно є предметом забезпечення, арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу забезпеченому кредитору.

Якщо до складу майна може входити майно, яке не є предметом забезпечення, і майно, яке є предметом забезпечення, умови продажу розглядаються і комітетом кредиторів, і забезпеченими кредиторами. При цьому в початковій ціні окремо виділяється початкова ціна обох зазначених видів майна. Кошти, отримані від продажу такого лота, розподіляються між забезпеченими кредиторами та іншими кредиторами пропорційно до початкової ціни майна, що є предметом забезпечення, та іншого майна.

Комітет кредиторів, забезпечений кредитор можуть прийняти рішення про:

надання згоди на продаж майна на запропонованих умовах;

надання згоди на продаж майна, змінивши умови продажу;

відмову в наданні згоди на продаж майна з обґрунтуванням причин.

У разі якщо комітет кредиторів або забезпечений кредитор прийняв рішення про відмову в наданні згоди на продаж майна або не прийняв жодного рішення на засіданні комітету кредиторів чи протягом 20 днів з дня, коли забезпечений кредитор одержав чи мав одержати умови продажу, або якщо арбітражний керуючий не згоден з прийнятим комітетом кредиторів або забезпеченим кредитором рішенням, арбітражний керуючий зобов`язаний звернутися до суду. У такому разі умови аукціону визначаються судом.

Оцінка судом встановлених обставин.

Відповідно до стаття 61 КУзПБ ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає у своє відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та визначає початкову вартість майна банкрута; аналізує фінансовий стан банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; формує ліквідаційну масу; заявляє до третіх осіб вимоги щодо повернення банкруту сум дебіторської заборгованості; подає до суду заяви про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Кодексом тощо.

Під час здійснення своїх повноважень ліквідатор має право заявити вимоги до третіх осіб, які відповідно до законодавства несуть субсидіарну відповідальність за зобов`язаннями боржника у зв`язку з доведенням його до банкрутства. Розмір зазначених вимог визначається з різниці між сумою вимог кредиторів і ліквідаційною масою.

Відповідно до статті 68 КУзПБ продаж майна боржника на аукціоні відбувається в електронній торговій системі.

Згідно ст. 75 КУзПБ арбітражний керуючий визначає умови продажу за погодженням з комітетом кредиторів та забезпеченим кредитором (щодо майна, яке є предметом забезпечення).

До обов`язкових умов продажу належать: склад майна (лот); початкова ціна; крок аукціону.

Якщо продажу підлягає майно, яке є предметом забезпечення, до умов продажу належить також умова про витрати, пов`язані з утриманням, збереженням та продажем цього майна, які підлягають відшкодуванню з коштів, отриманих від реалізації такого майна.

Арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу членам комітету кредиторів та протягом 20 днів з дня, коли вони одержали чи мали одержати умови продажу, скликати комітет кредиторів. Якщо майно є предметом забезпечення, арбітражний керуючий зобов`язаний направити умови продажу забезпеченому кредитору.

Якщо до складу майна може входити майно, яке не є предметом забезпечення, і майно, яке є предметом забезпечення, умови продажу розглядаються і комітетом кредиторів, і забезпеченими кредиторами. При цьому в початковій ціні окремо виділяється початкова ціна обох зазначених видів майна. Кошти, отримані від продажу такого лота, розподіляються між забезпеченими кредиторами та іншими кредиторами пропорційно до початкової ціни майна, що є предметом забезпечення, та іншого майна.

Комітет кредиторів, забезпечений кредитор можуть прийняти рішення про:

- надання згоди на продаж майна на запропонованих умовах;

- надання згоди на продаж майна, змінивши умови продажу;

- відмову в наданні згоди на продаж майна з обґрунтуванням причин.

У разі якщо комітет кредиторів або забезпечений кредитор прийняв рішення про відмову в наданні згоди на продаж майна або не прийняв жодного рішення на засіданні комітету кредиторів чи протягом 20 днів з дня, коли забезпечений кредитор одержав чи мав одержати умови продажу, або якщо арбітражний керуючий не згоден з прийнятим комітетом кредиторів або забезпеченим кредитором рішенням, арбітражний керуючий зобов`язаний звернутися до суду. У такому разі умови аукціону визначаються судом.

Отже, заява ліквідатора підлягає задоволенню, рішення про визначення (встановлення) умов продажу майна має прийняти суд.

Суд погодився з доводами ліквідатора.

Дослідивши матеріали справи, встановивши відсутність згоди/відмови комітету кредиторів, запропоновані умови продажу майна па першому, першому повторному та другому повторному аукціонах, враховуючи наведені приписи Кодексу про банкрутство, суд дійшов висновку про задоволення клопотання ліквідатора банкрута від 20 червня 2023 року № 01-20/918/1017/15/68 та надання згоди на продаж майна банкрута на умовах запропонованих ліквідатором банкрута.

Керуючись статтями 65, 75 Кодексу України з процедур банкрутства, статтями 232, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора - арбітражного керуючого Беляновського Р.Ю. про визначення умов продажу майна банкрута на аукціоні - задовольнити.

2. Надати згоду на продаж майна банкрута - Приватного підприємства "Фірма "Біна" (33028, м. Рівне, вул. Курчатова, 34, код ЄДРПОУ 23300673) у складі лоту № 1 на умовах запропонованих ліквідатором боржника у клопотанні від 20 червня 2023 року № 01-02/918/1017/15/68.

3. Визначити такі умови продажу майна банкрута - Приватного підприємства "Фірма "Біна" (33028, м. Рівне, вул. Драгоманова, 27, код ЄДРПОУ: 21569230):

Умови продажуОПИС УМОВ ПРОДАЖУ Лот №1Склад майна (Лот)Право вимоги до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) в сумі 42 237 254,88 грн. (сорок два мільйони двісті тридцять сім тисяч двісті п`ятдесят чотири гривні 88 копійок), що виникло на підставі ухвали Господарського суду Рівненської області від 30.05.2022 р. у справі №918/1017/15Умови продажу на першому аукціоніПочаткова ціна: 4 223 725 (чотири мільйони двісті двадцять три тисячі сімсот двадцять п`ять) грн. 49 коп. Крок аукціону: 1 відсоток від початкової ціни лоту. Можливість зниження початкової ціни: без можливості зниження початкової ціниУмови продажу на повторному аукціоніПочаткова ціна: 3 378 980 (три мільйони триста сімдесят вісім тисяч дев`ятсот вісімдесят) грн. 39 коп. Крок аукціону: 1 відсоток від початкової ціни лоту. Можливість зниження початкової ціни: повторний аукціон проводити із можливістю зниження початкової ціни. Загальна кількість кроків аукціону для зниження початкової ціни, на які знижується початкова ціна лоту, становить 99 кроків.Умови продажу на другому повторному аукціоніПочаткова ціна: 2 534 235 (два мільйони п`ятсот тридцять чотири тисячі двісті тридцять п`ять) грн. 29 коп. Крок аукціону: 1 відсоток від початкової ціни лоту. Можливість зниження початкової ціни: другий повторний аукціон проводити із можливістю зниження початкової ціни. Загальна кількість кроків аукціону для зниження початкової ціни, на які знижується початкова ціна лоту, становить 99 кроків.

Відповідно до ч. 1 ст. 235, ст. 255 ГПК України ухвала набрала законної сили негайно після її оголошення та може бути оскаржена . Згідно з ч. 1 ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом десяти днів з дня складення її повного тексту.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається до Північно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Рівненської області (п. 8, 17.5 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України).

Повний текст ухвали виготовлений та підписаний 01 серпня 2023 року.

Суддя Войтюк В.Р.

Дата ухвалення рішення31.07.2023
Оприлюднено04.08.2023
Номер документу112578177
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Приватного підприємства "Фірма "Біна". В засіданні приймали участь: Від кредитора: Чернюк О.О. (в залі суду

Судовий реєстр по справі —918/1017/15

Ухвала від 28.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 31.07.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 07.03.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні