Ухвала
від 01.08.2023 по справі 705/2770/18
УМАНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №705/2770/18

2/705/173/23

УХВАЛА

про витребування доказів

01.08.2023 м. Умань

Уманський міськрайонний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Єщенко О.І.,

за участю:

секретаря судового засідання Остропольської О.В.,

позивача за первісним позовом та відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 ,

відповідача за первісним позовом та позивача за зустрічним позовом ОСОБА_2 ,

представника відповідача за первісним позовом та позивача за зустрічним позовом ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду матеріали цивільної справи за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про скасування права власності за неналежним власником та визнання права власності на спадкове майно та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа: Ладижинська сільська рада Уманського району Черкаської області, про визнання права власності на земельну ділянку,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду перебуває справа за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про скасування права власності за неналежним власником та визнання права власності на спадкове майно та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа: Ладижинська сільська рада Уманського району Черкаської області, про визнання права власності на земельну ділянку.

Ухвалою від 23.02.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду. У зазначеній ухвалі суду задоволено клопотання адвоката Трепака О.І. про витребування доказів та витребувано від Уманської районної державної нотаріальної контори (юридична адреса: вул. Незалежності, 1, м. Умань, Черкаська область, 20300) належним чином завірені копії: заповіту ОСОБА_4 від 05.12.1991, яким вона заповіла ОСОБА_5 належний їй на праві особистої власності жилий будинок з надвірними спорудами, що знаходиться в с. Ладижинка Уманського району, реєстр № 48; свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 15.07.1994, виданого ОСОБА_5 , посвідченого державним нотаріусом Уманської районної державної нотаріальної контори Кучер О.І., реєстр № 719.

Листом державного нотаріуса Другої уманської державної нотаріальної контори Дібрової Л.М. за вих. № 423/01-16 від 12.05.2023 про надання інформації повідомлено суд, що згідно Алфавітних книг обліку спадкових справ за 1994-2023 рр Другою уманською державною нотаріальною конторою заведена спадкова справа № 273/1994 після смерті ОСОБА_4 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 . У зв`язку з передачею документів на зберігання до Черкаського обласного державного нотаріального архіву по 2005 рік включно, спадкова справа після смерті ОСОБА_4 знаходиться на зберіганні в архіві. Запропоновано направити запит стосовно копії вищевказаної спадкової справи до Черкаського обласного державного нотаріального архіву за адресою: вул. Вернигори, 4, м. Черкаси, 18000. У листі також зазначено, що в запиті до архіву потрібно обов`язково вказати дату першої видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

У судовому засіданні представник ОСОБА_6 адвокат Трепаком О.І. заявив клопотання про витребування доказів, в якому він просив з врахуванням інформації, наданої державним нотаріусом Другої уманської державної нотаріальної контори Дібровою Л.М., витребувати від Черкаського обласного державного нотаріального архіву для долучення до матеріалів справи належним чином завірені копії: заповіту ОСОБА_4 від 05.12.1991, яким вона заповіла ОСОБА_5 належний їй на праві особистої власності жилий будинок з надвірними спорудами, що знаходиться, що в с. Ладижинка Уманського району, реєстр № 48; свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 15.07.1994, виданого ОСОБА_5 , посвідченого державним нотаріусом Уманської районної державної нотаріальної контори Кучер О.І., реєстр № 719.

Відповідач за первісним позовом та позивач за зустрічним позовом ОСОБА_2 у судовому засіданні клопотання свого представника підтримала, просила суд його задовольнити.

Позивач за первісним позовом та відповідач за зустрічним позовом ОСОБА_1 у судовому засіданні при вирішенні клопотання адвоката Трепака О.І. поклався на розсуд суду.

Відповідно до ст.84ЦПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

Вивчивши письмові матеріали справи і доводи клопотання та врахувавши те, що вказане клопотання зумовлене неможливістю самостійного зібрання означених доказів для доведення обставин справи, якими позивач за зустрічним позовом обґрунтовує вимоги, суддя доходить висновку про необхідність витребування зазначених доказів.

Крім того,враховуючи лист державного нотаріуса Другої уманської державної нотаріальної контори Дібрової Л.М., суд вважає необхідним повідомити Черкаський обласний державний нотаріальний архів, що дата першої видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 49, 84, 259, 260 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника відповідачаза первіснимпозовом тапозивача зазустрічним позовом ОСОБА_6 адвокатаТрепака О.І.про витребуваннядоказівзадовольнити.

Витребувати від Черкаського обласного державного нотаріального архіву (адреса: вул. Вернигори, 4, м. Черкаси, 18000) належним чином завірені копії:

-заповіту ОСОБА_4 від 05.12.1991, яким вона заповіла ОСОБА_5 належний їй на праві особистої власності жилий будинок з надвірними спорудами, що знаходиться, що в с. Ладижинка Уманського району, реєстр № 48;

-свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 15.07.1994, виданого ОСОБА_5 , посвідченого державним нотаріусом Уманської районної державної нотаріальної контори Кучер О.І., реєстр № 719.

Повідомити Черкаський обласний державний нотаріальний архів, що дата першої видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зобов`язати Черкаський обласний державний нотаріальний архів надати витребувані докази безпосередньо до суду невідкладно після отримання даної ухвали.

Роз`яснити, що відповідно до ст.84ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.І.Єщенко

СудУманський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення01.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112617604
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —705/2770/18

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 01.08.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 03.05.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 23.02.2023

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 10.09.2021

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 05.07.2021

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Єщенко О. І.

Ухвала від 08.12.2020

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Корман О. В.

Ухвала від 13.08.2018

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Коваль А. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні