Ухвала
від 04.08.2023 по справі 280/6094/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

З ПИТАНЬ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЗОВУ

04 серпня 2023 рокуСправа № 280/6094/23 м.Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Прасов О.О., розглянувши у м.Запоріжжі матеріали заяви про забезпечення позову

Управління Запорізької єпархії Української Православної Церкви (вул.Кияшка, буд.26, м.Запоріжжя, Запорізька область, 69041; код ЄДРПОУ 20512570)

до Запорізької міської ради (проспект Соборний, буд.206, м.Запоріжжя, Запорізька область, 69105; код ЄДРПОУ 04053915)

про визнання протиправним та скасування в частині рішення,

ВСТАНОВИВ:

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшов позов Управління Запорізької єпархії Української Православної Церкви (далі - позивач) до Запорізької міської ради (далі - відповідач), в якому позивач просить суд: визнати протиправним та скасувати п.1 Рішення 19 сесії Запорізької міської ради №70 від 12.07.2023 «Про припинення взаємовідносин Запорізької міської територіальної громади із релігійними організаціями Української православної церкви московського патріархату».

Позивачем разом із позовом до суду подано заяву про забезпечення позову, в якій позивач просить суд забезпечити позов шляхом зупинення дії п.1 рішення 19 сесії Запорізької міської ради №70 від 12.07.2023 «Про припинення взаємовідносин Запорізької міської територіальної громади із релігійними організаціями Української православної церкви московського патріархату» до розгляду судом адміністративного позову Управління Запорізької єпархії Української Православної Церкви та набрання судовим рішенням чинності.

В обгрунтування вказаної заяви позивач зазначив: "... П. 1 рішення 19 сесії Запорізької міської ради №70 від 12.07.2023 року «Про припинення взаємовідносин Запорізької міської територіальної громади із релігійними організаціями Української православної церкви московського патріархату» виконавчі органи ради зобов`язано вжити заходів щодо припинення взаємовідносин Запорізької міської територіальної громади із релігійними організаціями, керівний центр (управління) яких знаходиться за межами України в державі, що здійснює збройну агресію проти України. Враховуючи те, що на підставі оскаржуваного нормативно-правового акта виконавчими органами відповідача будуть вчинятися дії, спрямовані на розірвання господарських договорів з парафіями, які входять до складу Запорізької єпархії Української Православної Церкви, в першу чергу договорів оренди комунального майна, на підставі яких ці парафії користуються приміщеннями, в яких розташовані богослужебні споруди (церкви, часовні, монастирі, тощо), а також те, що відновлення цих відносин буде дуже складним, а у деяких випадках неможливим, та пов`язаним зі значними матеріальними втратами, що ляже непід`ємним тягарем на парафії, які є неприбутковими організаціями, Управління Запорізької єпархії Української Православної Церкви подає цю заяву про забезпечення позову. А найголовнішим є те, що невжиття заходів забезпечення позову може призвести к тому, що значне число віруючих буде позбавлене можливості задовольнити свої релігійні потреби шляхом відвідування Церкви, що, в свою чергу призведе до порушення їхніх прав, забезпечених Закони України «Про свободу совісті та релігійні організації» та дискримінації по надуманим мотивам за ознакою відношення до Української Православної Церкви. При цьому очевидна протиправність оскаржуваного рішення полягає в тому, що воно, всупереч вимогам ст.19 Конституції України прийнято не у спосіб, передбачений Конституцією України, Законом України «Про місцеве самоврядування», та при його прийнятті Запорізька міська рада вийшла за межи своїх повноважень, визначених ст. 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування». Відповідно до ст.151 КАС України, позов може бути забезпечено: 1) зупиненням дії індивідуального акту або нормативно-правового акту; 2) забороною відповідачу вчиняти певні дії; 3) встановленням обов`язку відповідача вчинити певні дії до виконавчого документу або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку, певні дії; 4) забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; 5) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку. Враховуючи наведене, з метою уникнення негативних наслідків для позивача, та запобігання ускладненню поновлення порушених прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду, та на підставі ст.151 КАС України просимо суд: ...".

Дослідивши матеріали адміністративної справи суд вважає, що заява про забезпечення позову позивача не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.1-ч.2 ст.150 КАС України суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо: 1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або 2) очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.ди забезпечення позову.

Згідно з ч.4 ст.150 КАС України подання позову, а також відкриття провадження в адміністративній справі не зупиняють дію оскаржуваного рішення суб`єкта владних повноважень, якщо суд не застосував відповідні заходи забезпечення позову.

Як зазначено у ч.1 ст.154 КАС України, заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову суд постановляє ухвалу (ч.5 ст.154 КАС України).

Позивачем в обґрунтування заяви про забезпечення позову не наведено та не надано доказів у підтвердження того, що: невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся до суду; або очевидними є ознаки протиправності рішення суб`єкта владних повноважень, та порушення прав або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням.

При відсутності у матеріалах позову документів (доказів), які свідчать про здійснення відповідачем протиправних дій, суд вважає заяву про забезпечення позову позивача не обґрунтованою.

Приймаючи до уваги зазначене, суд відмовляє у задоволенні заяви про забезпечення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.150-154, 241-243, 248 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Управління Запорізької єпархії Української Православної Церкви про забезпечення позову.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: adm.zp.court.gov.ua/sud0870/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.О. Прасов

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.08.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112638822
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо забезпечення права особи на звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів

Судовий реєстр по справі —280/6094/23

Постанова від 20.06.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 30.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 30.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 23.10.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

Ухвала від 19.09.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Рішення від 14.09.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 04.08.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

Ухвала від 04.08.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Прасов Олександр Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні