Ухвала
від 21.07.2023 по справі 328/1040/21
СИНЕЛЬНИКІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 328/1040/21

Провадження № 2/191/259/22

У Х В А Л А

іменем України

про залишення позовної заяви без розгляду

21 липня 2023 року м. Синельникове

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Костеленко Я.Ю.

за участю секретаря Омельченко К.В.

розглянувши увідкритому підготовчому судовомузасіданні взалі суду м.Синельникове цивільнусправу запозовною заявою Комунального підприємства «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з постачання теплової енергії та зустрічною позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради про визнання незаконною та необґрунтованою нарахованої заборгованості за послуги з постачання теплової енергії,-

ВСТАНОВИВ:

До Синельниківського міськрайонного суду Дніпропетровської області надійшла цивільна справа за позовною заявою Комунального підприємства «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з постачання теплової енергії та зустрічною позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради про визнання незаконною та необґрунтованою нарахованої заборгованості за послуги з постачання теплової енергії, яка перебувала в провадженні Токмацького районного суду Запорізької області.

Напідставі протоколуавтоматизованого розподілусправ зазначену справу було розподілено відповідно до «Положення про автоматизовану систему документообігу суду» та передано для подальшого розгляду судді Костеленко Я.Ю.

Ухвалою суду від 25.04.2022 справу прийнято до провадження та призначено до підготовчого судового розгляду на 13.06.2022.

Представник позивача за первісним позовом КП «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради у підготовчі судові засідання призначені на 13.06.2022, 19.07.2022, 12.09.2022, 01.11.2022, 19.12.2022, 28.02.2023, 08.06.2023, та 21.07.2023 жодного разу не з`явивсяза невідомихсуду причин,про дату,час імісце судовогозасідання неодноразовоповідомлявся шляхомоголошення провиклик особина сайті«Судової влади»та направленнямсудового викликуна електроннуадресу,зазначену представникомпозивача узаяві проотримання процесуальнихдокументів велектронному вигляді.Про причининеявки всудове засіданнясуд неповідомив,заяв пророзгляд справибез участіпредставника позивачадо судуне надходило,також ів самійпозовній заявіне міститьсятакого прохання.

Відповідачі за первісним позовом та позивач за зустрічним позовом ОСОБА_1 та ОСОБА_1 , а також представник відповідача ОСОБА_3 в підготовчі судові засідання також не з`являлись за невідомих суду причин.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного.

Відповідно до частини 1статті 43 ЦПК України учасники справи мають право користуватися іншими визначеними законом процесуальними правами.

Відповідно до ч. 1ст. 44 ЦПК Україниучасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

Верховний суд у постанові від 31 серпня 2021 року у справі № 570/5535/17 провадження № 61-6076св21 зазначив, що за змістом статей43,44 ЦПК Україниучасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами. Зловживання процесуальними правами не допускається.

Таким чином, на осіб, які беруть участь у справі, покладається загальний обов`язок - добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки. При цьому під добросовісністю необхідно розуміти таку реалізацію прав і виконання обов`язків, що передбачають користування правами за призначенням, здійснення обов`язків в межах, визначених законом, недопустимість посягання на права інших учасників цивільного процесу, заборону зловживати наданими правами.

Згідно з ч. 3ст.131ЦПК України учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з`явилися в судове засідання без поважних причин.

Відповіднодо ч.1,п.1ч.2ст.200ЦПК Україниу підготовчомузасіданні судпостановляє ухвалу(ухвали)про процесуальнідії,що необхідновчинити дозакінчення підготовчогопровадження тапочатку судовогорозгляду справипо суті. Зарезультатами підготовчогозасідання суд,в томучислі,постановляє ухвалупро залишення позовної заяви без розгляду.

Отже, постановлення такого судового рішення за наявності належної підстави є не тільки правом, а й обов`язком суду складовою виконання ним завдань підготовчого провадження.

Відповідно до п.3 ч. 1ст. 257 ЦПК Українисуд постановляє ухвалу про залишення позову без розгляду, якщо належним чином повідомлений позивач повторно не з`явився в судове засідання або не повідомив про причини неявки, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності і його нез`явлення не перешкоджає розгляду справи.

Одним із завдань цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд справ з метою ефективного захисту порушених прав особи.Така законодавча гарантія природньо відповідає насамперед потребам особи, яка звертається до суду з позовом.

З іншого боку, тривалий розгляд позову через ігнорування позивачем завдань підготовчих судових засідань позбавляє відповідача права на розгляд справи проти нього упродовж розумного строку та не дає можливості підтвердити правомірність своєї позиції під час розгляду справи по суті.

Європейський суд з прав людини в п. 35 рішення від 07.07.1989 р. у справі «Юніон Аліментаріа Сандерс С.А. проти Іспанії» (заява № 11681/85) зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, що пов`язані із зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Суд вважає, що неявка представника позивача за первісним позовом КП «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради без поважних причин у підготовче судове засідання свідчить про його незаінтересованість урозгляді позову тадає підставистверджувати проненалежне здійсненняним своїхпроцесуальних праві обов`язків,що залишає відповідачів в стані абсолютної невизначеності. Суд вжив усіх можливих заходів з використанням передбачених нормамиЦПК Українипроцесуальних засобів, щодо належного повідомлення представника позивача про дату, час і місце судового засідання.

Крім того, законом не вказано про врахування поважності причин повторної неявки позивача, зазначені зміни до законодавства внесені з метою недопущення зловживання особами, які беруть участь у справі, своїми процесуальними правами.

Таким чином,суд вважає,що неявкапредставника позивачабез поважнихпричин упідготовче судовезасідання свідчитьпро його незаінтересованістьу розглядіпозову тадає підставистверджувати проненалежне здійсненняним своїхпроцесуальних праві обов`язків,що залишає відповідачів в стані абсолютної невизначеності.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про необхідність залишення позовної заяви без розгляду та вважає необхідним роз`яснити позивачеві можливість повторного звернення до суду з даним позовом після усунення умов, що були підставою для залишення заяви без розгляду.

Керуючись п.1 ч.2 ст.200 , ч.1 ст.257 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позовну заяву Комунального підприємства «Токмак Біоенергія» Токмацької міської ради до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за послуги з постачання теплової енергії та зустрічною позовною заявою ОСОБА_1 до Комунального підприємства «Токмак біоенергія» Токмацької міської ради про визнання незаконною та необґрунтованою нарахованої заборгованості за послуги з постачання теплової енергії залишити без розгляду.

Роз`яснити позивачу можливість повторного звернення до суду з даним позовом.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області протягом п`ятнадцяти днів з дня оголошення ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

Ухваланабирає законноїсили змоменту їїпідписання суддею.

Суддя Я. Ю. Костеленко

Дата ухвалення рішення21.07.2023
Оприлюднено07.08.2023
Номер документу112643283
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконною та необґрунтованою нарахованої заборгованості за послуги з постачання теплової енергії

Судовий реєстр по справі —328/1040/21

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 24.04.2022

Цивільне

Синельниківський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Костеленко Я. Ю.

Ухвала від 04.01.2022

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Петренко Л. В.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Петренко Л. В.

Ухвала від 07.07.2021

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Петренко Л. В.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Петренко Л. В.

Ухвала від 14.06.2021

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Гавілей М. М.

Ухвала від 20.04.2021

Цивільне

Токмацький районний суд Запорізької області

Гавілей М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні